Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Schimbarea destinaţiei fără modificări structurale a doua clădiri : C2 - din garaj în atelier producţie mobilier ; (C4 + C5) - din grajd în atelier producţie mobilier - titular - PĂDURARIU CRISTINA – VERONICA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ

Decizia  etapei de încadrare ( PROIECT)

Nr. 3433 din 07.04.2017

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de : PĂDURARIU CRISTINA – VERONICA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, cu sediul in satul Ciorani, comuna Pufeşti, judetul Vrancea, înregistrată la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 2791/ 16.03.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

              Agenţia Pentru Protecţia mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 30.03.2017, că proiectul : Schimbarea destinaţiei fără modificări structurale  a doua clădiri :  C2 -  din garaj în atelier producţie mobilier ;   (C4 + C5) - din grajd în atelier producţie mobilier ”  - propus a fi amplasat în intravilanul satului Ciorani, comuna Pufeşti, T. 13, P. 719, 720;  Nr. Cad. 52940, judeţul Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct. 10 a);

b)Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :  Proiectul propus, consta in schimbarea destinatiei cladirii C2 (garaj) si cladirii C4+C5 (grajd), fara modificari structurale, intr-un atelieri de productie mobilier din PAL caserat coloraT

            Terenul se afla situat in intravilanul localitatii Ciorani, comunei Pufesti, Tarlaua 13, Parcela 8, tarlaua 719-720, in suprafata de 1337,0 mp si are categoria de folosinta curti-cladiri+arabil. Terenul se afla in incinta proprietatii Padurariu Florin si Padurariu Cristina-Veronica, asupra imobilului (teren si cladiri) greveaza actul de constituire a dreptului de superficie nr.1909/2016, in favoarea Intrep. Individuale “PADURARIU CRISTINA-VERONICA”.

     Terenul are urmatoarele vecinatati:- La nord:  Padurariu Florin si Cristina-Veronica (gradina)

                               -  La sud: Buric Pricope-Mita (gradina)

                                - La est: drum comunal

                                 - La vest: Martisoi Alexandrina (gradina)

       Accesul la terenul pe care urmeaza sa se execute investitia se va face de la drumul de communal al localitatii (satul Ciorani).

        Cladirile ce urmeaza sa le fie schimbata destinatia sunt cladiri cu regim de inaltime parter, cu structura de rezistenta din zidarie portanta confinata cu stalpi si centuri din beton armat, acoperis tip sarpanta de lemn cu invelitoare din tabla amprentata tip tigla, pentru garaj (C2) si tabla zincata cutata, pentru grajd (C4+C5). Inaltimea libera este de 3,0 m, la cladirea C2 (garaj) si 2,70 m, la cladirea C4+C5 (grajd).

           In spatiu cladirii C2, se realizeaza urmatorul functional:

  •  Vestiar personal---------------------------------------   S = 11,80 mp;
  • Spatiu prelucrare fasonare ---------------------------  S = 61,63 mp;.
  • Magazie consumabile --------------------------------   S = 21,20 mp;
  • Magazie  PAL ----------------------------------------                S = 25,07 mp;

          In spatiu cladirii C4+C5, se realizeaza urmatorul functional:

  • Spatiu pentru asamblare ---------------------------                S = 22,35 mp;
  • Spatiu pentru ambalare ----------------------------                 S = 14,76 mp;
  • Spatiu depozitare mobilier finit -------------------               S = 16,0 mp;
  • Grupul sanitar este comun cu al imobilului ---------          S = 6,00 mp;
  • Platforma acoperita depozitare rumegus si resturi PAL-  S = 4,0 mp.
  1. Procesul de productie: - Atelierul de productie mobilier, va fi un atelier de mica productie sau productie mobila la comanda.

Fluxul tehnologic pentru realizarea mobilei, cuprinde urmatoarele faze:

  • Aprovizionare PAL;
  • Fasonare PAL cu circularul;
  • Depozitare provizorie pal fasonat in vederea cantuirii;
  • Cantuire pal;
  • Transport pal in spatiu de asamblare;
  • Asamblare pal;
  • Transport mobilier asamblat in vederea ambalarii cu folie si carton grofat;
  • Depozitare mobilier in vederea valorificarii;
  1. Materii prime si materiale auxiliare - In procesul de productie mobila se vor folosi materiale care sa satisfaca nevoile beneficiarilor, respective culoare si tip PAL, tip cant, tip balamale, model, manere, amortizoare, etc. Aprovizionarea se va face de la producatori sau importatori aflati in zona.
  2. Alimentarea cu apa - Alimentarea cu apa a unitatii,  se va face de la un foraj propriu, amplasat in curtea proprie,  cu ajutorul unui hidrofor electric.  Apa calda se va realiza de la un boiler electric de 100 litri, amplasat in grupul sanitar.
  3. Evacuarea apelor uzate si pluviale

              Apele uzate menajere vor fi evacuate intr-un bazin decantor cu capacitate de 10 mc. Vidanjarea apelor uzate se va realiza cu un operator autorizat, pe baza de contract de prestari servicii, odata la 30 zile, sau la solicitarile beneficiarului.

            Apele pluviale de pe acoperis se vor colecta cu uluce si burlane si apoi se vor descarca in spatiul verde unde se vor infiltra in substrat, sau prin rigole, vor fi evacuate in santurile stradale.

  1. Alimentarea cu energie electrica si incalzirea spatiului

       Alimentarea cu energie electrica se va face de la reteaua electrica stradala din zona imobilului.

         Incalzirea camerelor,  se va realiza local cu ajutorul aparatelor electrice omologate de tip calorifer, amplasate pe perete.

Organizarea de santier - se va realiza in incinta proprietatii beneficiarului. Lucrarile necesare organizarii de santier constau in: amenajare spatiu pentru depozitarea materialelor de constructie, respectiv, spatii depozitare deseuri .

 

b2)Cumularea cu alte proiecte : nu este cazul.

b3)Utilizarea resurselor naturale :  energie, agregate minerale, etc.

b4)Producţia de deşeuri :  Pentru investitia propusa, deseurile specifice se incadreaza in tipurile:

-Deseuri rezultate din constructie – cod 17 si sunt specific fazei de constructie a obiectivului propus;

-Deseuri asimilate cu cele municipale – cod 20 care sunt specific  perioadei de exploatare a investitiei.

-Deseurile din constructii sunt amestecuri din beton, caramizi, table, mat. ceramice - cod 17.01.07; deseuri lemn – cod 17.02.01; deseuri din sticla – cod 17.02.02; Acestea se vor vor colecta in incinta santierului, de unde vor fi preluate si transportate de un operator autorizat, la rampa de gunoi, pe baza unui contract de prestari servicii  ferm.

- Deseurile asimilate cu cele municipale vor consta in : deseuri din hartie, carton, sticla, biodegradabile, imbracaminte, textile, material plastic – cod 20.01.; deseuri din gradini cod 20.02.

-Din calculele efectuate se estimeaza ca vor rezulta saptamanal urmatoarele cantitati de deseuri:

-25 kg deseuri biodegradabile;

- cca 100 kg deseuri din faza prelucrare pal ;

             Toate tipurile de deseuri se vor transporta cu mijloace auto, cu respectarea prevederilor  HG nr. 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase..

b5)Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort: Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului.

Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate.

Se vor respecta prevederile si limitele STAS nr. 10009/198 - Acustica in constructii, Acustica urbana.

b6)Riscul de accident , ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

 

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului : terenul se afla in  intravilanul satului Ciorani, comuna Pufeşti, T. 13, P. 719, 720;  Nr. Cad. 52940; terenul este incadrat  la categoria de folosinta zona de locuinte si dotari complementare, destinatia stabilita prin regimul economic : zona de locuinte si dotari  complementare, conform Certificatului de Urbanism nr. 12 / 06.03.2017;

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona , calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul ,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului , cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede ; nu este cazul ,

       b) zonele costiere : nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite : nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale : nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare , cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : nu este amplasat in arie protejata .

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul ,

       h) ariile dens populate : zona activitati industriale nepoluante - : intravilanul satului Ciorani, comuna Pufesti, judetul Vrancea.

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului  : aria geografica si numărul de persoane afectate : impactul este    

 local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor    

 invecinate,

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul ,

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in memoriul tehnic) ,

       d4) Probabilitatea impactului: redusa pe timpul realizarii proiectului,

       d5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului  

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

 

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 127 06.03.2017 emis de Primaria comunei Pufesti si a celorlalte avize/acorduri specificate in Certificatul de Urbanism.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii  .

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate in incinta proprietatii titularului.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul  

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Se va reface cadrul natural pentru suprafeţele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrărilor, se vor reface spatiile verzi.

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si vibraţii.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările .

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse ( deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor de orice natura in afara proprietatii titularului de proiect.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si readucerea la starea iniţiala.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri inerte autorizata, numai in baza avizului Primăriei comunei Pufesti ;

transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice ,

hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate /stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate

temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate.

- Se vor utiliza utilaje si mijloace de transport agrementate din punct de vedere tehnic care sa nu genereze scurgeri de produse petroliere si lubrifianti, zgomot , vibratii.

     - Organizarea de şantier va ocupa fi amenajata astfel incat sa asigure facilitatile de baza conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, cu modificările si completările ulterioare.

     -   Organizarea de santier pentru lucrarile prevazute prin proiect va respecta obligatoriu masurile specifice pentru reducerea si/sau eliminarea efectelor generate de acestea asupra sanatatii umane si mediului inconjurator. Se vor avea in vedere: imprejmuirea corespunzatoare a zonelor de lucru, montarea de avertizoare, etc.

     - Organizarea de santier se va realiza in interiorul amplasamentului astfel incat impactul generat de aceasta asupra factorilor de mediu locali pe timpul derularii lucrarilor prevazute prin proiect sa fie cat mai redus.

  • La parasirea incintei şantierului , rotile autovehiculelor se vor curata.
  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor

transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.
  • In cazul unui incident sau accident care ar putea afecta semnificativ mediul se va instiinta imediat APM Vrancea si GNM-CJ Vrancea.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

- Prezentul act nu exonereaza titularul investitiei de obligatia obtinerii tuturor avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-  Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin.(3) din HG nr.445/2009.

- Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

- La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare .

                    

            Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.