Back

Proiectul deciziei etapei de incadrtare pentru proiectul Extindere centru comercial si reamenajare parcare - titular - LIDL ROMANIA SCS

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - proiect

 Din data de 06.04.2017

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de LIDL ROMANIA SCS din comuna Chiajna, str. Industriilor, nr. 19, jud. Ilfov, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 1973 / 23.02.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 06.04.2017, ca proiectul ,,Extindere centru comercial si reamenajare parcare” propus a fi amplasat în mun. Focsani, str. Piata Victoriei, nr. 1, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,

punctul 10, lit. b – “proiecte de dezvoltare urbana, inclusiv constructia centrelor comerciale si a parcarilor auto”.

b) Caracteristicile proiectului: Proiectul prevede extinderea spațiului comercial pe latura de nord a magazinului și reamenajarea parcării centrului comercial.

Extinderea spațiului comercial: extinderea spațiului de coacere si al spațiului de congelare existent (ușa de emergență se va elimina și se va monta o nouă ușa) si construirea unui spațiu comercial cu destinația farmacie, adiacent spațiului de coacere;

Finisaje interioare propuse: pardoseala din plăci de gresie ceramică, de culoare bej - in spațiul de coacere si spațiul comercial si din rășină sintetică rezistentă la îngheț, de culoare gri – in spațiul de congelare; pereții placați cu faianță ceramică de culoare bej deschis -in spatial de coacere si finisați cu var de culoare alb – in spațiul comercial; tavanul tip casetat din fibre minerale, de culoare alb, montat pe structură metalică – in spațiul de coacere si spațiul comercial.

Finisaje exterioare propuse: aticul placat cu alucobond, culoarea gri argintiu, pereții finisati cu tencuială minerală, culoare alb, burlanele vopsitete gri argintiu, soclul finisat cu tencuială minerală, culoare gri închis, tâmplăria de culoare albastru gențiană.

Caracteristici constructive propuse: zidurile exterioare: din zidărie de blocuri ceramice cu goluri verticale de 38 cm, stâlpii de rezistență încastrați; zidurile interioare: din zidărie; acoperiș într-o singura apă rezemat pe grinda cu zăbrele; acoperiș tip terasa peste zona livrare de dimineața, spațiul de coacere si cel de congelare; invelitoarea din tablă, cu termoizolație/din termoizolație din polistiren extrudat peste placa de beton acoperită cu membrană tip FPO.

Lucrări de reamenajare a parcării: dezafectarea standului de cărucioare de sub copertină și amplasarea unui nou stand de cărucioare în parcare; dezafectarea a 2 locuri de parcare dintre cele lipite de latura de nord a magazinului (spatiul va fi folosit pentru extinderea magazinului);

- dezafectarea locurilor de parcare adiacente spațiului comercial (de pe latura de nord, din zona celor cu destinație specială) și reorganizarea parcării: se vor repoziționa cele 6 locuri de parcare cu destinație specială (3 pentru persoane cu deficiență locomotorie și 3 pentru mama și copilul) astfel:

  • cele 3 locuri pentru mama și copilul rămân pe vechea poziție,
  • între acestea și cele 3 locuri pentru persoane cu deficiență locomotorie se va repoziționa spațiul pentru cărucioarele de cumpărături,
  • cele 3 locuri pentru persoane cu deficiență locomotorie se repoziționează la stânga spațiului pentru cărucioare, luând din spațiul celorlalte locuri de parcare; vor dispărea astfel 4 locuri de parcare din zona respectivă.

Caracteristici constructive propuse: drumurile destinate circulației autovehiculelor și locurile de parcare se vor realiza în sistem de mixturi asfaltice, platformele pentru aprovizionare se vor realiza din beton rutier; toate drumurile/parcările din incinta se vor delimita cu borduri prefabricate din beton.

Profilul de activitate: comerț cu amănuntul al produsor alimentare și nealimentare - prin lucrările de extindere propuse se va mări gama de servicii oferite prin construirea spațiului destinat unei farmacii.

Descrierea instalației și a fluxurilor tehnologice existente pe amplasament

- comerț cu amănuntul: aprovizionare, sortare și depozitare temporară mărfuri, amplasarea mărfurilor la raft, vânzarea;

-activitatea de panificație - obținerea mai multor sortimente de pâine și de produse de panificație (covrigi, plăcinte, foietaje, etc.): aprovizionarea cu semipreparate congelate, stocare în camera frigorifică, coacerea, amplasarea produselor coapte la raft, vânzarea produselor;

sortarea mărfurilor care nu corespund vânzării (expirate, neconforme, etc.), scoaterea lor de la vânzare si depozitarea temporară în spații special amenajate și expedierea lor către centrul logistic Nedelea sau către firme autorizate cu care există încheiate contracte în acest sens.

Racordarea la rețelele utilitare existente în zonă

Unitatea dispune de toate rețelele edilitare existente: alimentarea cu apă, canalizare, alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu gaz metan și rețeaua de telefonie mobilă.

  • alimentarea cu apă: necesarul zilnic de apa: qn zi max = 3,4 mc/zi existent si 3,71 mc/zi propus;
  • canalizare menajera: Qzi max. = 3,4 mc/zi – existent, 3,71 mc/zi – propus; 
  • canalizare pluviala: debit ape pluviale deversare la canalizare: existent

144,83 l/s din care 109,45 l/s prin separator de hidrocarburi prevăzut în amonte de canalizare de record; propus: 130,4 l/s din care 121,76 l/s prin separator de hidrocarburi;

  • instalatia de incalzire/racire existenta: aeroterme, ventil-convectoare de tavan si corpuri

statice - alimentate cu agent termic ce apă caldă furnizată de centrala termică proprie si agent frigorific apă rece furnizata de un chiller;

  • instalatia de incalzire propusa: pentru zona extinderii (camera de coacere) nu se intervine

asupra instalației de încălzire existentă;

  • instalati de ventilare – climatizare existente: aeroterme; evacuarea aerului se realizează prin

4 grile montate în plafonul fals și racordate la tubulatura în care este montat un ventilator de evacuare a aerului viciat; cameră supraveghere:ventilator montat în tavan; propuse: spațiul

de congelare va fi dotat cu o instalație de ventilare cu tiraj forțat, care va avea rolul de a diminua condensul ce se formează pe pereții camerei de congelare; introducerea și evacuarea aerului din interspațiul creat între pereții din zidărie și camera de congelare se va face cu ventilatoare cu montaj pe tubulatură; incaperea gruplui elctrogen: evacuarea aerului viciat prin intermediul unui ventilator de extracție montat pe o tubulatura ce debușează în perete exterior.  

  • Instalatii de alimentare cu apa calda: existente: boiler electric situat in centrala termica;

propuse: preparator instantaneu de apa calda montat sub obiectul sanitar.

Descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuția investiției

După finalizarea lucrărilor proiectului, se vor îndepărta de pe amplasament toate deșeurile rezultate și stocate temporar și resturile de materiale folosite, se vor reface spațiile verzi afectate si căile de acces afectate, se vor executa lucrări de refacere pentru aducerea la starea inițială a terenului – platformă betonată.

Accesul la amplasament, pietonal cât și auto, se va realiza din drumul de acces existent din strada Piața Victoriei. Nu sunt necesare căi noi de acces sau modificări ale celor existente.

Lucrări necesare organizării de șantier

- Localizare: aceasta va fi amplasată în interiorul amplasamentului (pe latura estica si sudica a amplasamentului) și va folosi toate utilitățile existente (energie electrică, apă potabilă, etc).

- Șantierul va fi împrejmuit pentru a preveni accesul publicului împrejmuire temporară de delimitare și semnalizare a proprietății, din plasă sau garduri modulare.

- În incinta organizării de șantier se vor amplasa: barăci container = 8 buc. cu destinațiile: post control- pază, diriginte de șantier- Securitatea și Sănătatea Muncii, sanitar ecologic, sala ședințe (2 buc.), beneficiar, vestiar, materiale diverse, zonă confecționare armătura, zonă depozit armătură, zonă depozit cofraje, magazie depozitare scule de mică mecanizare și  materiale necesare executării lucrărilor, zonă preparare beton, încăpere prim ajutor, zonă depozitare deseuri.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa totala teren = cca 8.695 mp. Suprafețe:

Suprafață

existent (mp)

extindere/

reducere (mp)

propus (mp)

S construită la sol

1806,20

+ 121,3

1927,50

S construită desfășurată

1806,20

+ 121,3

1927,50

S spații verzi/ amenajate cu pietriș

2391,40

0

2391,40

S carosabil asfalt

2409,10

-58,8

2350,30

S carosabil parcare

1153,75

-62,5

1091,25

S pavaje-borduri, platforma betonata, pietris, teren sport, soclu gard

934,55 (404+182+55+233+60)

0

934,55

total

7760,45

0

7760,45

 S utilă sală de vânzare existenta = propusa = 1268 mp, S utilă spațiu depozitare existenta = propusa = 244 mp, S utilă spații anexe existenta = propusa = 58 mp.

Număr locuri de parcare existent = 95, propus = 89, din care 3 pentru persoane cu deficiență locomotorie si 3 locuri speciale „mama și copilul”).

b.2. cumularea cu alte proiecte: -

b.3. utilizarea resurselor naturale: se vor folosi: apă, combustibili.

b.4. producţia de deşeuri:

- deșeurile generate în perioada de realizare a proiectului: deșeuri de ambalaje din hârtie carton (cca 0,005 t), deșeuri de ambalaje din plastic (cca 0,005 t), deșeuri metalice (cca 0,01 t), deșeuri de cabluri electrice (cca 0,001 t), deșeuri menajere (cca 0,1 mc) – vor fi depozitate temporar in spații amenajate /pe platformă betonată /europubele amplasate pe platformă – vor fi valorificate prin operatori economici autorizați.

- se asigură colectarea selectivă a deșeurilor rezultate atât în perioada de realizare a lucrărilor de extindere cât și în perioada de functionare a obiectivului; stocarea temporară a deșeurilor se va face în spații special amenajate, funcție de categoria acestora; valorificarea, reciclarea sau eliminarea deșeurilor se va face prin operatori economici autorizați.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

Protecția calității apelor

-apele convențional curate (de la evacuarea condensului de la vitrinele frigorifice sau camerei frigorifice) sunt colectate prin intermediul sifoanelor de pardoseala; evacuarea apelor uzate menajere se face prin branșamentul existent la rețeaua de canalizare a municipiului Focșani;

-apele pluviale convențional curate colectate de pe acoperișuri si suprafețele impermeabile ale incintei sunt vehiculate, prin lucrări de sistematizare verticala, la rigola stradală;

-apele de pe platformele carosabile se vor colecta prin intermediul gurilor de scurgere (geigere) și a căminelor colectoare în rețeaua de incintă, care descarcă în separatorul de hidrocarburi.; din acesta, apele pluviale filtrate sunt descărcate în rețeaua de canalizare orășenească;  

- pentru evacuarea apei uzate de la spălarea cuptorului electric de panificatie s-a prevăzut un separator de grăsimi;

- apele pluviale de pe suprafața acoperișului sunt colectate prin intermediul jgheaburilor si burlanelor printr-o rețea de țevi de canalizare racordate direct la rețeaua de canalizare stradală;

-lucrările de întreținere și reparații ale utilajelor și mijloacelor de transport se vor efectua numai în locuri special amenajate în acest sens.

Protecția aerului

- centrala termică (combustibil folosit: gaz metan) cu două cazane murale în condensație, putere termică maximă totală 108,8 kw, conectată la un kit comun evacuare gaze arse;

- generatorul electric (alimentat cu motorina) va funcționa doar în situații de urgenta si pentru perioade scurte de timp - impactul asupra aerului generat de gazele evacuate va fi minim.

Protecția solului și a subsolului

-toată incinta este asfaltată și pavată cu pavele autoblocante (fixate pe un strat de nisip așezat pe un strat impermeabil din membrana rezistentă chimic); in zona de aprovizionare carosabilul este betonat; in restul incintei sunt zone amenajate cu spații verzi și pietriș;

-pierderile accidentale de carburanți și/sau lubrifianți de la utilajele și/sau mijloacele auto care deservesc activitatea vor fi îndepărtate imediat prin decopertare; spațiile pentru colectarea și stocarea temporară a deșeurilor vor fi realizate în sistem impermeabil.

Protecția așezărilor umane și a altor obiective de interes public: lucrările care se vor executa pe șantier vor fi programate cu respectarea orelor legale de odihna a populatiei.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: amplasamentul este situat în intravilanul municipiului Focșani, strada Piata Victoriei, nr. 1, jud. Vrancea.

Vecinătăți, distanțe minime ale construcției față de limita de proprietate și distanțe minime ale construcției față de construcțiile învecinate: N – proprietăți particulare, blocuri de locuințe – 25,66 m / 40 m, S – chioșc (construcție provizorie) - 24,65 m /24,65 m, E – locuințe individuale - 24,57 m / 40 m, V – proprietăți particulare – 10,64 m / 30,30 m.

c.1. utilizarea existentă a terenului: conform certificatului de urbanism nr. 2/10.01.2017, terenul se afla în subzonă de căi de comunicații rutiere și face parte din categoria „curți – construcții”.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (precizate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare, a prevederilor certificatului de urbanism nr. 25/10.01.2017 emis de Primaria municpiului Focsani.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.-incinta in timpul realizarii...

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise de STAS nr.10009/1998 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2013.

• Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut.

• Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate din lucrarile de executie a proiectului in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• La punerea in functiune a obiectivului, se va solicita revizuirea autorizatiei de mediu in conformitate cu prevederile Ordinului M.M.D.D. nr. 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.