Back

Proiectul deciziei etepi de incadrare pentru ,, Reabilitare si modernizare retea de alimentare cu apa potabila sat Martinesti, comuna Tataranu, judetul Vrancea ’’, titular Comuna Tataranu

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

Afisat in data de 06.10.2017

 

       Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre  UAT COMUNA TATARANU  din com. Tataranu, jud. Vrancea, inregistrata la APM Vrancea cu nr. 7548 din 03.08.2017, in baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 05.10.2017, ca proiectul ,, Reabilitare si modernizare retea de alimentare cu apa potabila sat Martinesti, comuna Tataranu, judetul Vrancea ’’ propus a fi amplasat in intravilanul com. Tataranu, sat, Martinesti, jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct.  13 a);

b) Caracteristicile proiectului

 Marimea proiectului:

Reteaua de distributie, va fi realizata din conducta PE ID De 140, 110, 90, 75, 63, Pn6, in lungime totala de 8 285 m.

       Reteaua de distributie a apei potabile, alimentată prin pompare, va fi alcătuită din conducte de polietilenă, îngropate la o adâncime de aproximativ 1,20 m(H este variabil in functie de natura terenului) (adâncimea de îngheţ).

      Reţeaua de alimentare cu apa, va fi echipata cu hidranti de interventie la incendiu supraterani, Dn 80, cişmele publice, vane de izolare, in camine de vane, camine de golire.

                Reteaua de distributie va fi executată din tronsoane de conducte de politilena de inalta densitate imbinate prin electrofuziune, montate ingropat sub adancimea de inghet avand urmatoarea configuratie:

            -    conducta PE ID Dn=140 mm,Pn 6 bari  – 440 ml ;

            -    conducta PE ID Dn=110 mm,Pn 6 bari  – 4 504 ml ;

            -    conducta PE ID Dn=90 mm,Pn 6 bari  – 2 542 ml ;

            -    conducta PE ID Dn=75 mm,Pn 6 bari  – 507 ml ;

            -    conducta PE ID Dn=63 mm,Pn 6 bari  – 292 ml ;

           Conducta de distributie va face legatura intre  rezervorul de inmagazinare si consumatori. Alimentarea consumatorilor se va face prin pompare.Rezervorul de inmagazinare si grupul de pompare nu face obiectul acestui proiect.

              Reţeaua din distributie se va executa din conductă din polietilenă PEID Ø140,110,90,75,63 mm-Pn6 şi va fi pozată în tranşee executate cu dimensiunile de 0,6x1,0...1,2 ml.(H este variabil in functie de natura terenului), pe pat de nisip de protectie, având traseul conform planşelor.

           Amplasarea conductei retelelor de alimentare cu apa se va amplasa in zona tramei stradale spre limita de proprietate pe de o parte si de alta a drumului national. Pe strazile secundare ale satului conducta se va amplasa pe axul drumului.

          Adancimea minima de pozare a conductelor va fi cea minima de inghet, care in zona studiata este de 80-90 cm.Reţeaua de distribuţie a apei este astfel proiectata incat să asigure regimul continuu, cantitatea necesară şi să nu permită contaminarea exterioară.

           Necesarul de apa pentru localitatea Martinesti este calculat si dimensionat astfel incat sa fie asigurata o rezerva de apă potabilă pentru acoperirea minimului necesar pentru o perioadă de 12 ore de întrerupere a aprovizionării cu apă potabilă.

               Se vor folosi numai echipamente, produse, materiale avizate sanitar, conform prevederilor legale în vigoare.

           La reteaua de distributie se vor racorda consumatorii casnici de la case, operatori economici, cismelele stradale si hidranti exteriori de stingere a incendiilor.

          Cismele stradale

          Cismelele stradale ( 7 buc.) se vor racorda la retea prin teava PE ID Dn=32 mm,Pn 6 bari cu lungime de 5 ml fiecare, in total insumand 35 ml.

          Cismele stradale

   1.CSi - cismele stradale,pe conducta PE ID De 110 mm = 3 buc

   2.CSi - cismele stradale,pe conducta PE ID De 90 mm = 3 buc

   3.CSi - cismele stradale,pe conducta PE ID De 75 mm = 1 buc

                                                       Total cismele stradale = 7 buc

           Hidranti exteriori supraterani

           Hidrantii exteriori supraterani ( 9 buc.) se vor racorda la retea prin teava PE ID Dn=90mm,Pn 6 bari cu lungime de 5 ml fiecare,in total insumand 45 ml.

            Hidranti supraterani

  1. Hi - hidranti supraterani,Dn 80 mm,pe conducta PE ID De140 mm = 1 buc
  2. Hi - hidranti supraterani,Dn 80 mm,pe conducta PE ID De110 mm = 8 buc
  3.                                                                   Total hidranti supraterani = 9 buc

Camine de vane si golire de capat

          Pe reteaua de distributie se vor monta:

     1.Camine de vane – 19 buc.

     2.Camine de golire de capat – 11 buc.

          In  punctele de ramificatie ale retelelor exterioare de alimentare cu apa se vor executa camine din beton armat,turnate la fata locului, in care se monteaza vane pentru inchidere, golire. Caminele pentru vane se executa din beton si sunt acoperite cu un capac din fonta montat pe o rama metalica. Pentru accesul personalului de exploatare in camin se monteaza vana asamblata la conducta prin flanse prevazute cu garnituri.Inainte de montare, armaturile trebuie verificate (sa nu aiba fisuri si sa fie in stare functionare), iar piesele de legatura de asemenea verificarea si curatarea de impuritati. Trecerea de la tevi PE ID la armaturile cu flanse se realizeaza folosind intre teava si armatura o piesa din otel cu flansa.Vanele se monteaza de regula, in camine anume executate in acest scop, iar in caminele de vane se aseaza cat mai aproape de centrul acestuia, avand tija in pozitie perfecta verticala, ceea ce da posibilitatea sa se manevreze vana cu o cheie din  exterior, fara a mai cobori in camin. In camine se monteaza intotdeauna vane cu flanse de imbinare, pentru a putea fi mai usor demontarea in caz de nevoie.

          Vanele se pot monta si ingropate direct in pamant in aceste cazuri se folosesc numai vane cu mufa de imbinare, iar vanele se monteaza cu tub cutie si capac da protectie executate din fonta. Manevrele acestor vane se face de asemenea cu o cheie din exterior.

          Subtraversari percutante

            Subtraversarile sunt de doua tipuri:la drumul national si la drumul comunal.

            Subtraversarea  se va realiza prin foraj orizontal percutant,de lungime variabila in functie de natura terenului, in manson de protective metallic cu diametre diferite in functie de tipul tevii ce trebuie protejata.

            Capetele subtraversarii vor fi echipate cu camine de vane. Subtraversarea percutanta va contine realizarea acesteia si montajul mansonului de protectie.

              Subtraversari percutante

   1.Subtraversare percutanta drum national DN 23A:De110/300,L=15 ml - 2 buc

   2.Subtraversare percutanta drum national DN 2N:De110/300,L=10 ml - 1 buc

                                 Total subtraversari percutante drum national = 3 buc

   1.Subtraversare percutanta drum comunal:De110/300,L=25 ml - 1 buc

   2.Subtraversare percutanta drum comunal:De110/300,L=15 ml - 3 buc

   3.Subtraversare percutanta drum comunal:De110/300,L=10 ml - 5 buc

   4.Subtraversare percutanta drum comunal:De90/250,L=10 ml - 3 buc

   5.Subtraversare percutanta drum comunal:De75/250,L=10 ml - 1 buc

                      Total subtraversari percutante drum comunal = 13 buc

                                              Total subtraversari percutante = 16 buc

                Bransamente apa

                Prezentul proiect propune realizarea unui numar de 374 de bransamente pentru gospodarii si institutii publice si private.Bransarea la reteaua de distributie se va face cu ajutorul unei piese de bransare intarita.Bransamentul va avea lungimea pana la limita de proprietate.Se vor folosi pentru bransamente teava PEID,PN6 Dn 40 mm si Dn25 mm.Bransamentul este prevazut la capat cu dop din PEID montaj prin compresiune. Lungimea tevilor de bransament va fi pentru PEID Dn 40 mm Pn6 de10 ml si pentru PEID Dn25 mm de 1860 ml.

 

Justificarea necesitatii proiectului:

Necesitatea investiţiei este justificată prin faptul că în prezent, în Martinesti, există un sistem centralizat de alimentare cu apă care nu asigura insa parametrii optimi de functionare,fiind un sistem vechi,impropriu din punct de vedere sanitar,cu condiţii igienico – sanitare necorespunzătoare. In consecinţă se impune realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă, capabil  să asigure nevoile în apă gospodăreşti, publice şi pentru  combaterea incendiilor, în condiţii igienico – sanitare corespunzătoare.

            Oportunitatea investiţiei este justificată prin accesul la investiţie a unui număr de 668 de locuitori pentru localitatea Martinesti prin perspectiva dezvoltării economice şi sociale mai bune a localităţii.

            Alimentarea cu apă în sistem centralizat a localitatii Martinesti va determina creşterea gradului de confort şi de sănătate al localnicilor, creşterea nivelului de trai al acestora, creşterea atractivităţii comunei pentru investitori şi o protecţie mai bună a mediului.

           Pentru asigurarea nevoilor de apă în cantităţi suficiente şi în condiţii sanitare şi igienice corespunzătoare, pentru creşterea gradului de confort şi de sănătate al locuitorilor, pentru o protecţie mai bună a mediului şi pentru creşterea atractivităţii localităţii pentru investitorii de capital în localitatea Martinesti din comuna Tataranu, Judeţul Vrancea, este atât necesară aceasta investitie.

 

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul

3) Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul

4) Productia de deseuri:- Deşeurile recuperabile de orice tip vor fi depozitate selectiv si corespunzator legislaţiei în vigoare pana la predarea catre o societate autorizata.

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : - reduse, doar la faza de lucrari.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :  titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :

Terenul este situat in intravilanul com. Tataranu, sat Martinesti si are categoria de folosinta zona de siguranta a drumurilor de interes local, a drumurilor nationale DN 23 A si DN 2 N, precum si zona curti constructii cu caracter hidroedilitar, conform Certificatului de Urbanism nr. 447/28.12.2016 emis de Consiliul Judetean Vrancea.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

f)   Zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national- Sectiunea  a III – a- zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996,  cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica : – nu este cazul;

  g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)  Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)   Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate : - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: - in perioada de executie a proiectului impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se respecta toate masurile de protectie a mediului.

4) Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului: - nu este cazul

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  • Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare, a Notificarii nr. 278/04.10.2017 emisa de DSP Vrancea, a Avizului de conformitate nr. 35514/04.10.2017 emis de SC CUP SA,  a avizelor de specialitate  si a indicatiilor mentionate in certificatul de Urbanism nr. 447 din 28.12.2016 eliberat de Consiliul Judetean Vrancea, jud.  Vrancea.
  • Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale.
  •   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare ,
  •   Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,
  • Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului ( acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate ) .  
  •   Se va asigura managementul substantelor periculoase folosite in conformitate cu Legea nr.    360 / 2004  - privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase cu modificarile si completarile ulterioare si cu respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului , PSI , sanatatii si securitatii muncii.
  •  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate .
  •   Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate .
  •   Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .
  •   Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2014.
  •   Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .
  •  Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  •  Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.
  • Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate.                                                            
  • Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.
  • Nu se vor face depozite de materiale sau deseuri in afara perimetrului detinut de titular.
  • Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.
  • Se va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute in proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.
  • Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor  accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .
  • Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.
  • Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG  nr.445/2009.

 

   Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu aprobarile, modificarile si completarile ulterioare;
  • Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

 

 

 

Director Executiv,                                          Sef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii,

Valentin Logodinschi                                                             Marilena Manaila

 

 

 

 

 Intocmit,

   Claudia Marin