Agenția Națională pentru Protecția Mediului
Ministerul Mediului
Agenția Națională pentru Protecția Mediului

APM Vrancea

  • Acasa
  • Despre noi
  • Evenimente
  • Legislatie
  • Proiecte
  • Contact
  • Date
  • Harti
  • Judete
  • Achizitii publice si contracte
Domenii
Biodiversitate
Reglementari
Schimbari climatice
Substante si produse chimice periculoase
Sol, Subsol
Emisii industriale
Radioactivitate
Biosecuritate
Calitatea aerului
Zgomot ambiant
Deseuri
Dezvoltare durabila
Instrumente ale performantei de mediu
Laboratoare Nationale de Referinta
Managementul riscului - SEVESO
 
Comunicare
Informatii privind mediul
Raport privind starea mediului in Romania
 

Deseuri

  • Cadru general
  • Deşeuri de ambalaje
  • Deşeuri de echipamente electrice şi electronice
  • Deşeuri de baterii şi acumulatori
  • Deşeuri extractive
  • Vehicule scoase din uz
  • PCB şi PCT
  • Uleiuri uzate
  • Nămoluri
  • Depozitare deşeuri
  • Incinerare deşeuri
  • Transport deşeuri

Operatori autorizati incinerare judetul Vrancea

Descarca
Read More About Operatori autorizati incinerare judetul Vrancea »
By APM Vrancea 12/07/2019 12/07/2019

CADRUL GENERAL

Directiva 2000/76 privind incinerarea deseurilor Hotararea Guvernului 128/2002 privind incinerarea deseurilor, modificata si completata prin HG 268/2005 ...
Read More About CADRUL GENERAL »
By APM Vrancea 12/08/2010 05/11/2010

Ianuarie

Februarie

Martie


Descarca

Descarca

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE – PROIECT

Nr. 3133 / 31.03.2021

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de CERNAT GHEORGHE si MIHAELA – GEORGIANA cu domiciliul in comuna Vinatori, sat Jorasti, str. Stadionului, nr. 12, județul Vrancea, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 10687 / 13.11.2020, în baza Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare,

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 25.03.2021 că proiectul:

“Construire platforma pentru depozitare dejectii animale”, propus a fi amplasat in extravilanul comunei Vinatori, sat Jorasti, T 89, P 613, numar cadastral 1837N, CF 55210, județul Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) - proiectul intră sub incidenţa Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, fiind încadrat în anexa nr. 2, pct. 11 , lit. b  ( instalatii pentru eliminarea deseurilor, altele decat cele prevazute in anexa nr. 1 ) ;

- proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

- proiectul propus intra sub incidenta prevederilor art. 48 alin. 1, lit. c din legea Apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

b) Caracteristicile proiectului :

   b1) dimensiunea si conceptia intregului proiect :

 

Amplasamentul proiectului

Proiectul propus va fi amplasat in extravilanul comunei Vanatori T89, P613, nr.cad. 1837N, in suprafata totala de 5000,00 mp. Accesul pietonal si carosabil la terenul propus pentru amplasarea exploatatiei agricole se realizeaza din drumul de exploatare existent in zona. Din comuna Vanatori pana la amplasamentul platformei de stocare a gunoiului de grajd accesul se realizeaza pe drumul de exploatare existent.

 

Justificarea necesitatii proiectului :

Beneficiarul detine un numar de aproximativ 15 bovine si doreste construirea unei platforme pentru stocarea gunoiului de grajd amplasata in extravilanul comunei Vanatori din urmatoarele considerente:

- gunoiul de grajd este un ingrasamant organic si va fi utilizat la fertilizarea terenurilor Agricole detinute de catre acesta in ferma proprie sau in cazul unui surplus, acesta poate fi valorificat prin vanzare ca ingrasamant organic altor fermieri pe baza unor contracte ferme;

- mustul de gunoi care este colectat in bazine de plastic este de asemenea un foarte bun ingrasamant organic fiind distribuit o data cu apa folosita la irigatii.

 

Elementele specific caracteristice proiectului propus

            Prezentul proiect trateaza realizarea unei platforme pentru stocarea gunoiului de grajd pe un teren in suprafata de 5000,00 mp pus la dispozitia Cernat Gheorghe si Mihaela-Georgiana conform actului de proprietate. Pe acest teren beneficiarul creste un numar de aproximativ 15 de bovine.

Suprafata teren = 5000,00 mp din care:

- Suprafata construita     - 140,00 mp

- Suprafata desfasurata - 140,00 mp

- Suprafata utila              – 130.62 mp

 

La constructia platformei pentru stocarea gunoiului de grajd s-a avut in vedere ca aceasta sa aiba o baza impermeabila din beton, este prevazuta cu pereti de sprijin din rigle din lemn si plasa din sarma zincata si sistem de colectare a efluentilor. Fundul platformei are o inclinare de 2,00 % spre una din marginile platformei unde va fi amplasat un bazin din plastic de 200 litri pentru colectarea mustului de gunoi rezultat in timpul fermentarii gunoiului de grajd.

In jurul platformei a fost prevazuta o banda permanenta de vegetatie de 1.10 m latime pentru captarea si absorbtia lichidelor scurse din zona de depozitare. In jurul depozitului, dupa banda de vegetatie, se vor planta arbusti cu scop decorativ, dar si pentru a produce umbra si protectie impotriva vantului. La realizarea acestei benzi de vegetatie se vor folosi arbusti specifici zonei. Platforma de stocare a gunoiului de grajd a fost astfel proiectata incat sa se evite orice risc de poluare, depozitul avand o capacitate care asigura stocarea pentru o perioada de minim 2 luni ( 8 - 9 saptamani).

Platforma pentru stocarea gunoiului de grajd este realizata dintr-o placa din beton B150 (C 8/10) armata cu plasa sudata O8/100 x O8/100.

Peretii platformei pentru stocarea gunoiului de grajd sunt realizati dintr-un perete din beton armat de 25 cm grosime. Stalpii constructiei au dimensiunea de 25 x 25 cm si sunt confectionati din beton armat. Inaltimea peretilor este de 1,50 m Suprafata platformei pentru stocarea gunoiului de grajd este de 140,00 mp.

Amplasarea fata de aliniament

-           în partea de est distanţa minimă faţă de limita de proprietate va fi de 1.15 m;

-           în partea de sud (drum exploatare), distanţa minimă dintre limita de proprietate şi platforma va fi de cca. 380 m ;

-           în partea de nord se vor amenaja alei de acces către obiectiv distanţa minimă faţă de limita de proprietate va fi de 12.40 m fata de limita de proprietate.

-           în partea de vest distanţa minimă faţă de limita de proprietate va fi de 1.15 m.

Organizarea de santier

Organizarea de santier va fi amplasata in incinta proprietatii. Materialele necesare realizarii platformei din beton pentru stocarea gunoiului de grajd (cofraje, plasa sudata, material marunt) se vor depozita in imediata vecinatate a amplasamentului constructiei pana la punerea lor in opera.

b2)Cumularea cu alte proiecte existente si/sau aprobate: nu este cazul.

b3)Utilizarea resurselor naturale, in special a solului, a terenurilor, a apei si a biodiversitatii:  apa, pamant, agregate minerale: nu este cazul.

b4)Cantitatea si tipurile de deseuri generate/gestionate :

Deseurile se vor genera doar in timpul executiei si vor consta in:

  • Deseuri de hartie – carton – 20 01 01;
  • Deseuri de lemn – 20 01 38;
  • Deseuri metalice ( cuie, sarma, plasa sudata, plasa zincata ) – 17 04 07;
  • Deseuri menajere – 20 03 01.

Deseurile rezultate in perioada de executie a proiectului vor fi gestionate conform prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind gestionarea deseurilor si HG nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase cu modificarile si completarile ulterioare.

Deşeurile vor fi colectate selectiv in spatii special amenajate si valorificate prin unitati specializate.

b5) Poluarea si alte efecte negative : Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului.

Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate.

b6)Riscurile de accidente majore si/sau dezastre relevante pentru proiectul in cauza, inclusiv cele cauzate de schimbarile climatice, conform informatiilor stiintifice : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

-  riscuri de accidente majore- nu este cazul.

-riscuri de dezastre naturale – nu este cazul avand in vedere ca amplasamentul proiectului este in afara zonelor locuite.

- riscuri cauzate de schimbarile climatice – nu e cazul.

b7) Riscurile pentru sanatatea umana - nu este cazul.

c) Amplasarea proiectelor :

c1) Utilizarea actuala si aprobata a terenurilor: conform certificatului de urbanism nr. 129 / 23.06.2020, emis de Primaria comunei Vinatori, terenul solicitantilor Cernat Gheorghe si Mihaela – Georgiana, este situat in extravilan, folosinta – zona agricola, arabil.  

c2) Bogatia, disponibilitatea, calitatea si capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale (inclusiv solul, terenurile, apa si biodiversitatea) din zona si din subteranul acesteia: nu este cazul,

c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordandu-se o atentie speciala urmatoarelor zone:

       a) zonele umede, zone riverane, guri ale raurilor: nu este cazul,

       b) zonele costiere si mediul marin : nu este cazul,

       c) zonele montane si forestiere : nu este cazul,

       d) arii naturale protejate de interes national, comunitar, international : nu este cazul

       e) zone clasificate sau protejate conform legislaţiei in vigoare : situri Natura 2000 desemnate in conformitate cu legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice ; zonele prevăzute de legislatia privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor legislatiei din domeniul apelor, precum si a celei privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul

       g) zonele in care au existat deja cazuri de nerespectarea standardelor de calitate a mediului prevazute de legislatia nationala si la nivelul Uniunii si relevante pentru proiect sau in care se considera ca exista astfel de cazuri: nu este cazul,

h) zonele cu o densitate mare a  populatiei : nu este cazul.

       i) peisaje si situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic: nu este cazul

 

d) Tipurile si caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Importanta si extinderea spatiala a impactului – zona geografica si dimensiunea populatiei care poate fi afectata : impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor invecinate.

d2) Natura impactului: direct si temporar, in perioada de realizare a lucrarilor.

d3) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul,proiectul nu intra sub incidenta Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier, adoptata la Espoo la 25.02.1991 ratificata prin Legea nr. 22/2001.

d4) Intensitatea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in memoriul de prezentare).

      d5) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

      d6) Debutul, durata, frecventa si reversibilitatea preconizate ale impactului :impactul lucrarilor asupra factorilor de mediu va debuta odata cu inceperea executiei lucrarilor, in perioada de executie a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil.

     d7) Cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente si/sau aprobate: nu e cazul

d8) Posibilitatea de reducere efectiva a impactului: prin aplicarea conditiilor de realizare a proiectului mentionate la punctul IV.

 

II. Motivele pe baza carora s-a stabilit neefectuarea evaluarii adecvate sunt urmatoarele:

  • amplasamentul proiectului propus nu se afla in vecinatatea sau interiorul unor arii naturale protejate.

 

III. Motivele pe baza carora s-a stabilit neefectuarea evaluarii impactului asupra corpurilor de apa sunt urmatoarele:

      Proiectul propus intra sub incidenta prevederilor art. 48 din legea Apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

  • Conform adresei nr. 553 / 04.03.2021 emisa de S.G.A. Vrancea a fost emisa consultanta tehnica nr. 1 / 04.03.2021, in conformitate cu prevederile art. 4 la Anexa la procedura aprobata prin Ordinul 828/2019 al MAP.
  • Se va asigura in permanenta capacitatea de depozitare/stocare a dejectiilor, in corelare cu numarul de animale din exploatatie si respectarii Codului de bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole.

 

 

 

IV. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din certificatul de urbanism nr. 129 / 23.06.2020, emis de Primaria comunei Vinatori, precum si a avizelor mentionate in acesta;

- Se vor respecta conditiile din decizia nr. 13 / 18.02.2021 emisa de Directia pentru Agricultura Judeteana Vrancea ;

- Se vor respecta conditiile din adresa nr. 553 / 04.03.2021 emisa de Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea;

- Se va tine cont de adresa nr. 18667 / 19.10.2020 emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea;

- Se va tine cont de acordul tehnic nr. 46 / 04.02.2021 emis de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare Vrancea;

- Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.

- Prezentul act nu exonereaza titularul de proiect de obligatia obtinerii avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

- Constructorul si beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse, aferente construcţiilor prezentate in Memoriul Tehnic.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii, de gospodărire a apelor si de protectia mediului in vigoare.

- Se vor lua masuri de reducere a nivelului de zgomot si disconfortului pe perioada construirii si a functionarii .

     - Se va reface cadrul natural pentru suprafețele de teren ocupate temporar, la terminarea

      lucrărilor.

- Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

- In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si  utilajelor utilizate.

- Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in   cadrul  obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe, praf, zgomot si vibraţii.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările.

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse ( deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si refacerea cadrului natural.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.
  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata execuţiei lucrărilor.
  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri autorizata; transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice, hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate/stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.
  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor, astfel toate

utilajele vor fi verificate periodic;

  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.
  • Nu se vor stoca combustibili in şantier.
  • La parasirea incintei şantierului, rotile autovehiculelor se vor curata.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

- Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

-  La finalizarea lucrarilor , titularul proiectului notifica A.P.M. Vrancea in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

 

 

 

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

Prevederile prezentului act se pot revizui in conditiile specificate in art. 41 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, in cazul in care se constata aparitia unor elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii etapa de incadrare.

Pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta , este interzisa desfasurarea oricarei activitati sau realizarea proiectului, care ar rezulta in urma modificarilor care fac obiectul notificarii ( potrivit art.16, alin 5 din OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

 

Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-undrept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativcompetente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusive aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • Se va respecta Ordinul nr. 990/1809/2015 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor și al ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 1182/1.270/2005 privind aprobarea Codului de bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole.
  • SR 10009 / 2017 Acustica – limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului;
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei cu modificarile si completarile ulterioare.
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

Anunț public privind decizia etapei de încadrare
 

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului: continuarea procedurii privind emiterea aprobării de dezvoltare, fără evaluarea impactului asupra mediului, pentru proiectul  “Construire platforma pentru depozitare dejectii animale” , propus a fi amplasat în extravilanul comunei Vinatori, sat Jorasti, T 89, P 613, numar cadastral 1837N, CF 55210, județul Vrancea, titular CERNAT GHEORGHE si MIHAELA – GEORGIANA cu domiciliul in comuna Vinatori, sat Jorasti, str. Stadionului, nr. 12, județul Vrancea.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea din Focşani, str. Dinicu Golescu, nr. 2, jud. Vrancea, în zilele de luni pâna joi între orele 8,00 -16,30 şi vineri între orele 8,00 – 14,00, precum și la următoarea adresă de internet http://apmvn.anpm.ro.

Comentariile/Observațiile/Propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 18.04.2021 în termen de 10 zile de la data afișării prezentului anunț).


Anunt public privind decizia etapei de incadrare

 

          A.P.M. Vrancea anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare fara evaluare adecvata si fara evaluarea impactului asupra mediului, in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de          investiţii: “ Construire spălătorie auto self service ”  propus a fi realizat în intravilanul municipiului Adjud, T. 122, P. 649, str. Primăverii, nr. 2  jud. Vrancea, titular :  C.M. SOFT CAFE SRL .

             Proiectul deciziei de incadrare si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul APM Vrancea, din Focsani, str. Dinicu Golescu, nr. 2, jud. Vrancea, in zilele de luni-joi, intre orele 8,00-16:30; si vineri intre orele 8,00- 14:00, precum si la urmatoarea adresa de internet :  www.apmvn.anpm.ro  .

             Publicul interesat poate inainta comentarii/ observatii la proiectul deciziei de incadrare pana la data de :  18.04.2021.


DECIZIA  ETAPEI  DE  INCADRARE

                                             - PROIECT -

               Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de  catre : C.M. SOFT CAFE SRL, cu  sediul in Focsani, str. Ulmului, nr. 9,  înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 8579 / 07.09.2020; în baza  Legii nr. 292/ 2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 04.03.2021  faptul că proiectul: “Construire spălătorie auto self service ”  propus a fi realizat în intravilanul municipiului Adjud, T. 122, P. 649, str. Primăverii, nr. 2,  judeţul Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului .

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) - proiectul intră sub incidenţa Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, fiind încadrat în anexa nr. 2, pct. 10 d) b;

       - proiectul propus nu  intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

    - proiectul propus nu intră sub incidenţa prevederilor art. 48 si 54 din legea Apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare,

 

b)Caracteristicile proiectului :   

     b1) dimensiunea si conceptia intregului proiect :

Amplasamentul obiectivului se va realiza pe terenul din intravilanul mun. Adjud, Tarla - 122, Parcela- 649, Nr.Cad. 5630; str. Bld. Republicii, nr.1, jud. Vrancea, cu accesul pietonal si carosabil din str. Primaverii nr.2. Terenul pe care va fi amplasata investitia se afla in proprietatea  C.M.  SOFT CAFÉ  SRL.

Categoria de folosinta  a terenului este  arabil, fara constructii, destinatia zonei stabilita prin PUG : zona de locuinte si functiuni complementaresi are urmatoarele vecininatati :

N – str. Primaverii;  S -   IE 50156;  V – bld.Republicii;  E – Lot2.

Bilanţul teritorial este următorul:  Suprafaţa terenului = 1500,00 mp;

                                                       Sc totala propusa= 40,00 mp,

                                                        POT. = 2.6% C.U.T. =0,02

Spalatorie 8 posturi (boxe) de spalare.

Proiectul consta in : realizarea unei spalatorii auto Self Service care va fi o constructie demontabila tip parter cu 8 rampe, prevazuta cu :

- o camera tehnica  unde se for afla rezervoarele cu detergenti pentru spalare si un tablou electric, deasemenea si depozitarea materialelor necesare desfasurarii activitatii;

-  4 spatii  de uscare si aspirare autoturisme;

-  5 locuri de parcare +1 loc de parcare pentru personae cu nevoi speciale;

Capacitatea: 8 autovehicule spalate/ora.

Spalatoria auto va fi amplasata la o distanta de 0,60 m fata de limita de proprietate la Nord si la o distanta de 14,65 m fata de limita de proprietate la Est.

Sub fiecare post de spalare se va realiza o cuva din beton armat pentru retentia apelor uzate. Platforma spălătoriei va fi realizată astfel încât să aibă pantă de scurgere de min. 1% spre rigola de colectare.

Sistemul constructiv: structura metalica pe fundatii din beton armat si suprastructura din europrofile galvanizate cu prinderi metalice, inchideri din panouri izolatoare si invelitoare din tabla galvanizata si vopsita. Structura de rezistenta a spălătoriei auto va fi din profile metalice patrate cu stâlpi si grinzi; fundaţii: izolate sub stâlpi, cu grinzi de legătură din beton armat; platforma (pardoseala) din interiorul spălătoriei se va funda direct pe orizontul eolian loessoid galben;  pereţii: posturile de spalare vor fi delimitate pe transversala cu panori din policarbonat; modulul care adăposteşte spaţiul tehnic va avea inchideri perimetrale cu panouri sandwich;  acoperiş: şarpanta metalica cu invelitoare tabla cutata si atic montat pe profile metalice; finisaje exterioare: stâlpii vor fi imbracati cu poliplan desfasurat pe o structura metalica;

Sistem constructiv- structură din profile metalice cu stâlpi şi grinzi, fundaţii continue din beton armat, posturile de spălare vor fi delimitate cu panouri din policarbonat. Spaţiul tehnic va avea închideri perimentrale cu panouri sandwich. Acoperiş şarpantă metalică cu învelitoare din tablă cutată şi atic din alucobond.

Coordonatele de delimitare ale amplasamentului, conform ridicarii topografice STEREO ‘70, se prezinta astfel:                       

 

Nr.

Pct.

X

[m]

Y

[m]

1

512200

669500

2

512200

669600

3

512300

669600

 

Date functionale :  8 boxe spălătorie;  4 aspiratoare; 6 Locuri de parcare.

Spatiu tehnic :

- pompe cu presiune pentru spalarea autoturismelor ;

- dozatoare curatare/spumare,

- recipiente cu detergent auto, spumă activă, polish , ceara lichida, pentru depozitare si alimentarea posturilor de spalare, alimetarea si supravegherea se va face de catre beneficiar.

- pompe de osmoza prevazuta cu rezerva de apa .

 

Pompa de osmoza are urmatoarele caracteristici tehnice:

- presiunea alimentarii de apă min. 2 bar și max. 6 bari;

- filtru cartridge în alimentarea de alimentare 5 micron 20 "capacitate mare;

- interupator min presiune de intrare apa;

- pompa de dozare pentru injecție anticalară;

- pompa de presurizare multi-etapa verticală 1500 lt / h;

- membrane spirale polimice 40 ”;

- manometre 0-10 bar / 0-25 bari si 316 baie de glicerina;

- circuit de flusare și circuit de încărcare cu temporizator;

- tuburi în pp-r 20x3.4 70 ° c / 10 bar;

- panelul electric realizat în reglamentul ce actual;

- cadrul suportul oțelului;

- alimentare putere 380 v / 50 hz.

 

Obiectul principal de activitate îl constituie intreţinerea autovehiculelor. Vor fi efectuate lucrări de întreţinere la cca. 300 maşini/an. 

Nu exista procese de productie efective, ci doar cicluri de spalare-curatare-cosmetizare in cadrul spalatoriei auto. Un ciclu dureaza de la primirea autoturismelor murdare la receptie, pana la eliberarea lor curate catre proprietari. Nu exista produse sau subproduse obtinute.

Alimentarea cu apa - Apa necesară în procesul tehnologic se va realiza din reteaua existenta a orasului. Racordul instalaţiei de distribuţie a apei va fi realizat printr-o conductă de polietilenă PE HD 32 mm. Debitul de apa va fi masurat cu ajutorul unui apometru Ø 25 mm montat la limita stradala a proprietatii. Reteaua exterioara de alimentare cu apa va fi realizata in lungime de cca. 30,00 ml. 

Evacuarea apelor uzate si pluviale - Nu rezulta ape uzate menajere.

Apele uzate tehnologice : apa încărcată cu sedimente uşoare şi grăsimi minerale provenite de pe platforma de spălare a autoturismelor este preluată de separatorul de produse petroliere (V=4,0 mc), printr-o reţea de conducte din polietilenă de înaltă densitate pentru canalizare, iar de aici apa convenţional curată va trece, în reţeaua de canalizare a orasului, existenta in zona, printr-o conductă din PVC 110 mm .

Retelele de canalizare, exterioare, de incinta, sunt realizate din conducta polipropilena Dn 110 mm, evacuarea apelor tehnologice făcându-se pe o lungime totala de cca. 13,00 ml.

Reziduurile petroliere din separatorul de hidrocarburi vor fi preluate de societăţi specializate.

- apele pluviale : Apele pluviale provenite de pe acoperisul cladirii, sunt colectate prin jgheaburi si olane, deversand în curtea imobilului, de unde se vor infiltra în substrat si zona spatiilor verzi.

Alimentarea cu energie electrica - Cladirea se va racorda la reteaua electrica din zona si va folosi curentul electric pentru asigurarea serviciilor, la tensiunea 220V si 380V.

 

Organizarea de şantier - Beneficiarul investiţiei va pune temporar la dispoziţia Executantului, o suprafaţă de teren (liberă de orice sarcină) pentru realizarea Organizării de Şantier, aflata in incinta obiectivului analizat (pe acelasi amplasament)

Organizarea de şantier se va împrejmui cu panouri metalice de gard tip "O.S." şi în interiorul incintei astfel amenajate se vor realiza construcţii provizorii (tip barăci sau container) pentru birouri, vestiar, magazii, W.C. ecologic, etc).

Se vor amenaja platforme de depozitare temporară a materialelor ce se vor pune în operă şi se vor parca utilajele de mecanizare.

La finalizarea lucrărilor, Executantul este obligat să predea Beneficiarului terenul pus la dispoziţie în aceeaşi parametri de mediu şi condiţii tehnice ca la preluare.

Pe terenul aferent se va organiza şantierul prin amplasarea unor obiecte provizorii: racord si tablou electric, punct PSI (in imediata apropiere a sursei de apǎ) care cuprinde: găleţi din tablă, vopsite în culoarea roşie, cu inscripţia « găleată de incendiu (2 buc.);  lopeţi cu coadă (2 buc.); topoare târnăcop cu coadă (2 buc.); căngi cu coadă (2 buc.);  răngi de fier (2 buc.);  scară împerechere din trei segmente (1 buc.); ladă cu nisip de 0,5 mc (1 buc.);  stingătoare portabile; punct alimentare apǎ potabilǎ; magazie provizorie cu rol de depozitare materiale  şi depozitare scule; container birouri; container vestiare; container grupuri sanitare; platforma depozitare gunoi şi deşeuri.

Datorită anvergurii mici a organizării de şantier nu va exista un impact semnificativ asupra mediului, în această etapă.

Lucrările propuse pentru refacerea amplasamentului la finalizarea investiției, în caz de accidente și/sau la încetarea activității;

(i) la finalizarea investitiei : îndepăratarea tuturor utilajelor şi echipamentelor folosite, precum şi a materialelor neutilizate; transportul deşeurilor: cf. cerinţelor gestionării deşeurilor;  deşeurile valorificabile: cf. cerinţelor gestionării deşeurilor.

ii) la încetarea activităţii: noua construcţie va fi realizată pe structură metalica cu inchideri din panouri termoizolante, cu folosirea de materiale fără a fi periculoase pentru mediu.

În situaţia încetării activităţii secţiei, dezafectarea, postutilizarea şi refacerea amplasamentului se va face în conformitate cu legislatia aflata in vigoare.

 În funcţie de destinaţia viitoare a amplasamentului se vor putea stabili categoriile de lucrări necesare: fie aducerea amplasamentului la faza iniţială, fie realizarea de noi obiective în acord cu destinaţia actuală a zonei.

 

b2) Cumularea cu alte proiecte existente si/sau aprobate: nu este cazul.

 

b3) Utilizarea resurselor naturale, in special a solului, a terenurilor, a apei si a biodiversitatii: In constructie se folosesc urmatoarele: agregate naturale (nisip,pietris, piatra sparta); apa, lemn pentru cofraje etc.

 

b4) Cantitatea si tipurile de deseuri generate/gestionate : Deseuri aferente obiectivului in perioada de executie : Deseurile rezultate din executia proiectului (materiale de constructii) vor fi colectate pe sorturi si depozitate in locuri special amenajate, pana la depozitarea finala a acestora la depozitul de deseuri a localitatii  a celor nevalorificabile sau pana la predarea acestora  

catre societati specializate in valorificarea acestora a celor valorificabile. Gestionarea deseurilor se va face conform legislatiei aflate  in vigoare (HG 856/2002) .Prin lucrarile de constructie propuse nu se genereaza deseuri periculoase .

Din activitatile de excavatii necesare pentru realizarea fundatiilor rezulta deseurile de pamant si materiale excavate, resturi vegetale, piatra si sparturi de piatra .

Din activitatiile de constructii montaj rezulta deseurile amestecate de materiale de constructie, capete de cabluri si amestecurile metalice.

Deseuri materiale de  constructii- cod 17.01.07 – cca. 1,0 mc: din punct de vedere al potentialului contaminant, sunt inerte, fiind constituite din steril si resturi de beton. In ceea ce priveste valorificarea si eliminarea lor, in functie de contextul situatiei se propune utilizarea materialului pentru umpluturi, nivelari.

Deseuri metalice – cod 17.04.07 – cca. 20kg: Se vor colecta temporar in incinta de santier, pe platforme si/sau in containere specializate. Se valorifica obligatoriu prin unitati specializate.

Deseuri menajere sau asimilabile – 0,5 kg/muncitor/zi – cca. 50kg – cod 20.01.08: In incinta santierului  se vor organiza puncte de  colectare prevazute cu containere de tip pubela.

Periodic (cel putin saptamanal) acestea vor fi golite. Se vor elimina la depozitele  de deseuri pe baza de contract cu firme specializate -  pamant, produse de balastiera - cod 17.05.04 – cca. 1 mc;  materialele folosite la execuţia lucrărilor sunt nepoluante pentru mediu şi pe cât posibil, funcţie de calitatea lor, vor fi materiale locale.  

Pubelele de gunoi vor fi de tip EUROPUBELE cu capacitatea de 110 l. Platforma va fi prevăzuta cu robinet cu furtun pentru spălarea pubelelor. Distanta platformelor de gunoi fata de cea mai apropiata cladire va fi de cel puţin 10m.

 

b5) Poluarea si alte efecte negative : Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului. Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate. Se vor respecta prevederile si limitele SR 10009 / 2017 privind acustica – limite admisibile ale nivelului de zgomot in mediul ambiant .

b6) Riscurile de accidente majore si/sau dezastre relevante pentru proiectul in cauza, inclusiv cele cauzate de schimbarile climatice, conform informatiilor stiintifice : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

-  riscuri de accidente majore- nu este cazul.

-riscuri de dezastre naturale – nu este cazul.

- riscuri cauzate de schimbarile climatice – nu este cazul.

 

b7) Riscurile pentru sanatatea umana - nu este cazul; lucrarile prevazute in proiect vor fi realizate in incinta amplasamentului apartinand beneficiarului, iar functionarea utilajelor in vederea realizarii

lucrarilor  propuse va fi intermitenta.

 

c) Amplasarea proiectelor :

c1) Utilizarea actuala si aprobata a terenurilor: Terenul este situat in intravilanul municipiului Adjud, str. Primaverii, nr. 2,  T. 122, P. 649, CF 58353. Folisinta actuala a terenului : „arabil”, iar destinatia stabilita prin PUG : zona locuinte si functiuni complementare. Accesul la obiectivul analizat se realizeaza din str. Republicii si str. Primaverii existente in zona.

c2) Bogatia, disponibilitatea, calitatea si capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale (inclusiv solul, terenurile, apa si biodiversitatea) din zona si din subteranul acesteia: nu este cazul.

c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordandu-se o atentie speciala urmatoarelor zone:

       a) zonele umede, zone riverane, guri ale raurilor: nu este cazul,

       b) zonele costiere si mediul marin : nu este cazul,

       c) zonele montane si forestiere : nu este cazul,

       d) arii naturale protejate de interes national, comunitar, international : nu este cazul

       e) zone clasificate sau protejate conform legislaţiei in vigoare : situri Natura 2000 desemnate in conformitate cu legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice ; zonele prevăzute de legislatia privind aprobarea Planului

       de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor legislatiei din domeniul apelor, precum si a celei privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: - nu este cazul.

       g) zonele in care au existat deja cazuri de nerespectarea standardelor de calitate a mediului prevazute de legislatia nationala si la nivelul Uniunii si relevante pentru proiect sau in care se considera ca exista astfel de cazuri: nu este cazul,

       h) zonele cu o densitate mare a  populatiei : terenul este situat in intravilanul municipiului    Adjud, judetul Vrancea. 

       i) peisaje si situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic: nu este  cazul

 

d) Tipurile si caracteristicile impactului potenţial :

d1) Importanta si extinderea spatiala a impactului: impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va  schimba functiunea zonelor invecinate.

d2) Natura impactului: direct si temporar, in perioada de realizare a lucrarilor.

d3) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul, proiectul nu intra sub incidenta Conventiei   privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier , adoptata la Espoo la  25.02.1991 ratificata prin Legea nr. 22/2001.

d4) Intensitatea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra  factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia  factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in memoriul de prezentare) ,

      d5) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului.

      d6) Debutul, durata, frecventa si reversibilitatea preconizate ale impactului : impactul lucrarilor

      asupra factorilor de mediu va debuta odata cu inceperea executiei lucrarilor, in perioada de executie  a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

     d7) Cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente si/sau aprobate: nu este cazul

     d8) Posibilitatea de reducere efectiva a impactului: prin aplicarea conditiilor de realizare a proiectului mentionate la punctul II.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare si a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr.171/ 04.08.2020 emis de Consiliul Judetean Vrancea; a Notificarii nr. 390 / 01.11.2020 emisa de Directia de Sanatate  Publica Vrancea; a Adresei nr. 205/08.02.2021 emisa de Directia Judeteana pentru Cultura Vrancea,  a adresei nr. 13579/09.02.2021 emisa de primaria mun. Focsani – Directia arhitectului Sef – compartimen Mediu, cat si a celorlalte avize mentionate in cadrul acestuia.

- Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.

- Prezentul act nu exonereaza titularul de proiect de obligatia obtinerii avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

- Constructorul si beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse, aferente construcţiilor prezentate in Memoriul Tehnic.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii, de gospodărire a apelor si de protectia mediului in vigoare.

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

     - Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările.

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse (deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, desuri specifice rezultate din lucrarile de constructie, etc.) si refacerea cadrului natural.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri autorizata, numai in baza avizului Primăriei municipiului Focsani; transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice,

hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate/stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate  temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului  autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.
  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor, astfel toate  utilajele vor fi verificate periodic;
  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării  poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.
  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor  transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.
  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

 

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-   Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.20 alin. (3) din Legea nr. 292 / 2018.

-  Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

-  La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

                    

          Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

          Prevederile prezentului act se pot revizui in conditiile specificate in art. 41 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, in cazul in care se constata aparitia unor elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii etapa de incadrare.

         In aces sens, pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta , este interzisa desfasurarea oricarei activitati sau realizarea proiectului, care ar rezulta in urma modificarilor care fac obiectul notificarii ( potrivit art.16, alin 5 din OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

 

          Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un

drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ

competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusive aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

          Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

         Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • SR 10009 / 2017 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei.
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

 


PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

Nr. 2947 din 23.03.2021

           Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de SFETCU VASILE cu domiciliul in Panciu, str. Nicolae Titulescu, nr. 3, jud. Vrancea, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 11710 din 16.12.2020 în baza Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 18.03.2021 că proiectul: ,, Construire hala ( vulcanizare si spalatorie auto ) garaj, imprejmuire gard, racord canal, bransament electric trifazic ”, propus a fi amplasat in Panciu, str. Nicolae Titulescu, nr. 11, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) - proiectul se încadrează în prevederile Legii 292/2018, anexa nr. 2, pct. 10. lit. b (Proiecte  de dezvoltare urbana, inclusiv constructia centrelor comerciale si a parcarilor auto);

- proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

- proiectul propus nu intra sub incidenta art. 48 si 54 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

b) Caracteristicile proiectului :

   b1) dimensiunea si conceptia intregului proiect:

       Se propune amplasarea unei constructii cu regim de inaltime parter pentru servicii-spalatorie auto, avand urmatoarele functiuni:

  • Spalatorie auto de spalare si aspirare a autoturismelor Su = 39.00 mp constituita din 2 boxe acoperite pentru spalare autoturisme si autoutilitare.
  • Vulcanizare Su = 19.49 mp
  • Camera tehnica Su = 3.98 mp
  • Sala asteptare Su = 17.48 mp
  • grup sanitar clienti(femei) Su = 1.76 m
  • grup sanitar clienti(barbati) Su = 1.76 m
  • depozit ustensile si mat. Curatenie - 2buc-Su = 1.21mp
  • depozit ustensile si material curatenie grup sanitar - 2buc- Su = 1.21 mp
  • zona amplasare compresor vulcanizare  Su = 1.90 mp
  • grup sanitar vulcanizare  Su = 1.42 mp
  • grup sanitar spalatorie  Su = 2.03 mp
  • Vestiar tip filtru vulcanizare: Su = 4.11 mp din care:
  • zona vestiar echipament haine strada
  • spalator
  • zona vestiar echipament de protectie
  • hol
  • Vestiar tip filtru spalatorie: Su = 4.39 mp din care:
  • zona vestiar echipament haine strada
  • spalator
  • zona vestiar echipament de protectie
  • hol
  • depozit materiale spalatorie Su = 3.98 mp
  • zona amplasare compresor spalatorie Su = 1.62 mp

Suprafata de teren pe care urmeaza a fi amplasata cladirea ce face obiectul prezentei documentatii este de S = 817.85 mp

POT max. = 45%

CUT max. = 0.6

S construita = 115.20 mp

Terenul in suprafata de 817.85 mp cu deschidere la drum, situat in intravilanul orasului Panciu, T 9, P 360, 359-360 si este proprietatea sotilor Sfetcu Vasile si Ursu Ana-Maria, conform CF si contract de vanzare cumparare autentificat cu nr. 1597/23.04.2018.

Accesul atat auto cat si pietonal in incinta spalatoriei se face din str. Nicolae Titulescu.

Spalatoria se va amplasa pe infrastructura din beton armat ( placa din beton cu o grosime de 30 cm ).

Spalarea exterioara se realizeaza cu ajutorul unei perii speciale sau a unei lance de spalare in functie de cat de murdara este masina, pentru exterior se include spalare cu spuma activa, clatire si ceara, pentru interior se include aspirare si scuturare covorase.

        Pentru perioada de iarna instalatia este protejata anti-inghet, inclusiv pardoseala boxelor si aspirare fiind prevazute cu un sistem de incalzire ce se va realiza cu o centrala termica ce va functiona cu gaz metan si P = 30 Kw.

     Alimentarea cu apa se va asigura din reteaua existent in zona.

       Evacuarea apelor uzate provenite de la spalarea masinilor vor fi preluate de rigole etanse betonate pozitionate sub nivelul pardoselii boxelor, prevazute cu gratare metalice cu l x h x L=0.4 mx 0.6 m x 26 m si transportate printr-o conducta din PVC ,Dn=200 mm,L=16 m intr-un separator de produse petroliere cu dimensiunile L= 1,6 m,Dn=200 mm,V=2 mc si Q= 3l/s. Dupa preepurare apele sunt descarcate intr-un bazin etans vidanjabil cu V= 30 mc printr-o conducta PVC Dn= 200 mm,L=10 m. Vidanjarea separatorului de substante petroliere si a bazinului etans se vor face de catre un operator specializat, in baza unui contract. Surplusul de apa preepurata din bazinul vidanjabil se va evacua in canalizarea orasului printr-o conducta PVC Dn = 110 mm.

Apele meteorice de pe acoperisuri sunt preluate prin jgheaburi, olane, burlane, ajungand printr-o sistematizare verticala pe spatiile verzi proprii. Apele pluviale de pe platforme vor fi preluate de rigole betonate cu gratar cu L= 30 m si dirijate catre santul de garda al drumului adiacent.

 

Energie electrica la reteaua din zona a orasului

b2)Cumularea cu alte proiecte existente si/sau aprobate: - nu e cazul.

b3)Utilizarea resurselor naturale, in special a solului, a terenurilor, a apei si a biodiversitatii:  apa, pamant, agregate minerale: nu este cazul.

b4)Cantitatea si tipurile de deseuri generate/gestionate : deşeuri de construcţii ( deseuri din fier si otel, pamant, balast, piatra sparta, beton ), deseuri de hartie, carton, materiale plastice, lemn de la ambalaje, deşeuri menajere, etc.

Deseurile rezultate in perioada de executie a proiectului vor fi gestionate conform prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind gestionarea deseurilor si HG nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase cu modificarile si completarile ulterioare.

Deşeurile vor fi colectate selectiv in spatii special amenajate si valorificate prin unitati specializate.

b5) Poluarea si alte efecte negative : Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului.

Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate.

b6) Riscurile de accidente majore si/sau dezastre relevante pentru proiectul in cauza, inclusiv cele cauzate de schimbarile climatice, conform informatiilor stiintifice : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

-  riscuri de accidente majore- nu este cazul.

- riscuri de dezastre naturale – nu este cazul.

- riscuri cauzate de schimbarile climatice – nu e cazul.

b7) Riscurile pentru sanatatea umana – nu e cazul.

c) Amplasarea proiectelor :

c1) Utilizarea actuala si aprobata a terenurilor: conform certificatului de urbanism nr. 210/16.10.2020, emis de Primaria Orasului Panciu, terenul are categoria de folosinta actuala – zona locuinte si functiuni complementare.

c2) Bogatia, disponibilitatea, calitatea si capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale (inclusiv solul, terenurile, apa si biodiversitatea) din zona si din subteranul acesteia: nu este cazul,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordandu-se o atentie speciala urmatoarelor zone:

       a) zonele umede, zone riverane, guri ale raurilor: nu este cazul,

       b) zonele costiere si mediul marin : nu este cazul,

       c) zonele montane si forestiere : nu este cazul,

       d) arii naturale protejate de interes national, comunitar, international : nu este cazul

       e) zone clasificate sau protejate conform legislaţiei in vigoare : situri Natura 2000 desemnate in conformitate cu legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice ; zonele prevăzute de legislatia privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor legislatiei din

 

 

       domeniul apelor, precum si a celei privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul.

       g) zonele in care au existat deja cazuri de nerespectarea standardelor de calitate a mediului prevazute de legislatia nationala si la nivelul Uniunii si relevante pentru proiect sau in care se considera ca exista astfel de cazuri: nu este cazul,

       h) zonele cu o densitate mare a  populatiei : intravilan oras Panciu.

       i) peisaje si situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic: nu este cazul.

d) Tipurile si caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Importanta si extinderea spatiala a impactului – zona geografica si dimensiunea populatiei care poate fi afectata : impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor invecinate.

d2) Natura impactului: direct si temporar, in perioada de realizare a lucrarilor.

d3) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul, proiectul nu intra sub incidenta Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier, adoptata la Espoo la 25.02.1991 ratificata prin Legea nr. 22/2001.

d4) Intensitatea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in memoriul de prezentare).

      d5) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

      d6) Debutul, durata, frecventa si reversibilitatea preconizate ale impactului: impactul lucrarilor asupra factorilor de mediu va debuta odata cu inceperea executiei lucrarilor, in perioada de executie a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil.

     d7) Cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente si/sau aprobate: nu e cazul

d8) Posibilitatea de reducere efectiva a impactului: prin aplicarea conditiilor de realizare a proiectului mentionate la punctul IV.

                                                                                                 

 

II. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii adecvate sunt urmatoarele:

a) amplasamentul proiectului nu face parte din nici o arie naturală protejată declarată până în prezent, conform legislaţiei în vigoare;

 

III. Motivele pe baza cărora s-a stabilit neefectuarea evaluării impactului asupra corpurilor de apă sunt următoarele:

  1. proiectul propus nu intra sub incidenta art. 48 si 54 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

 

 

IV. Condiţiile de realizare a proiectului :

 

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 210/16.10.2020 emis de Primaria Orasului Panciu, a notificarii nr. 452/11.12.2020 emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea si a adresei nr. 317295/10.12.2020 emisa de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea.

- Se vor respecta prevederile Legii nr. 265/2004 privind modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

- Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.

- Prezentul act nu exonereaza titularul de proiect de obligatia obtinerii avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

- Constructorul si beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse, aferente construcţiilor prezentate in Memoriul Tehnic.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii, de gospodărire a apelor si de protectia mediului in vigoare.

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic    

     prevăzute prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in   

   cadrul  obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate

   autorizate).

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe, praf, zgomot si vibraţii.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările.

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse ( deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

 

 

 

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si refacerea cadrului natural.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.
  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata execuţiei lucrărilor.
  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri autorizata; transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice, hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate/stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.
  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor, astfel toate

utilajele vor fi verificate periodic;

  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.
  • Nu se vor stoca combustibili in şantier.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

- Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

-  La finalizarea lucrarilor, titularul proiectului notifica A.P.M. Vrancea in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

 

 

 

 

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

Prevederile prezentului act se pot revizui in conditiile specificate in art. 41 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, in cazul in care se constata aparitia unor elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii etapa de incadrare.

Pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta, este interzisa desfasurarea oricarei activitati sau realizarea proiectului, care ar rezulta in urma modificarilor care fac obiectul notificarii ( potrivit art.16, alin 5 din OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

 

Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un

drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ

competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusive aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

      Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • SR 10009 / 2017 Acustica – limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei cu modificarile si completarile ulterioare.
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

A.P.M. Vrancea anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare fara evaluarea impactului asupra mediului in cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul : ,,Construire hala ( vulcanizare si spalatorie auto ) garaj, imprejmuire gard, racord canal, bransament electric trifazic ”, propus a fi amplasat în Panciu, str. Nicolae Titulescu, nr. 11, jud. Vrancea, titular : SFETCU VASILE

Decizia APM Vrancea, precum si informatiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul APM Vrancea din Focsani, str. Dinicu Golescu nr. 2, jud. Vrancea si la sediul titularului din Panciu, str. Nicolae Titulescu, nr. 3, in zilele de luni-joi, intre orele 8,00-16,30 si vineri intre orele 8,00-14,00, precum si la urmatoarea adresa de internet http://apmvn.anpm.ro.

Observatiile/contestatiile publicului se primesc la sediul APM Vrancea din Focsani, str. Dinicu Golescu nr. 2, jud. Vrancea pana la data de 19.04.2021.


A.P.M. Vrancea anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: ,, Construire birouri si locuinte colective D+P+5E ”, propus a fi amplasat in mun. Focsani, str. Lupeni, nr. 9, jud. Vrancea, titular: S.C. PIF & LMS COMANY S.R.L.

      Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Vrancea, str. Dinicu Golescu nr. 2, jud. Vrancea si la sediul titularului din com. Cotesti, sat Cotesti, str. Progresului, nr. 1, in zilele de luni – joi, intre orele 8,00 – 16,00 si vineri intre orele 8,00-14,00.

      Observaţiile publicului se primesc in scris si sub semnătura si cu date de identificare, zilnic la sediul APM Vrancea.


Descarca

Descarca

Descarca

Descarca

Decizie nr. 3166 / 05.04.2021

 

          Urmare a cererii adresate de către S.C. METAL ELECTRO S.R.L., cu sediul în com. Bordesti, sat Bordesti, T 15, P 401, jud. Vrancea, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 7248/30.07.2020, in urma parcurgerii procedurii de reglementare, a consultarilor  desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 01.04.2021, în baza Hotărârii Guvernului nr.1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordinului MMDD nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea.

                                                                                              

D E C I DE

 

Emiterea autorizaţiei de mediu pentru activitatile de :

  • Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice (Cod CAEN 2811 – rev 1; cod CAEN 2511 – rev 2 );
  • Tratarea si acoperirea metalelor (Cod CAEN 2851 – rev 1; cod CAEN 2561 – rev 2 );

la punctul de lucru din com. Nistoresti, sat Podu Schiopului, jud. Vrancea.

 

Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

  • Parcurgerea procedurii s-a realizat în conformitate cu prevederile OM nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia poate fi contestată în termen de 30 zile lucrătoare de la data afişării. 

La expirarea acestui termen, APM Vrancea va elibera autorizatia de mediu.

Documentele care au stat la baza deciziei pot fi consultate de luni până joi, între orele 8,00-14,00  şi vineri între orele 8,00-12,00, la sediul APM Vrancea din Focşani str. D. Golescu nr. 2, jud.Vrancea.

Menţiuni despre procedura de contestare administrativă şi contencios administrativ:

  • Prezenta decizie poate fi contestată cu respectarea prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.

Descarca

Decizie nr. 2918 / 02.04.2021

 

 

              Urmare a cererii adresate de către SC GLOBUS AGROIND SRL, cu sediul în com. Bolotesti, jud. Vrancea,  înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 2918/01.04.2021,  in urma parcurgerii procedurii de reglementare , a consultarilor  desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de  01.04.2021, în baza Hotărârii Guvernului nr.1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordinului MMDD nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea

                                                                                              

D E C I DE

 

Emiterea autorizaţiei de mediu pentru activitatile de :

  • comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule in magazine specializate, conform cod CAEN 4730 desfasurate in comert cu amanuntul al carburantilor in magazine specializate, la sediu din com. Bolotesti, jud. Vrancea.

 

Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

  • Parcurgerea procedurii s-a realizat în conformitate cu prevederile   OM nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru  aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia poate fi contestată în termen de 30 zile lucrătoare de la data afişării. 

La expirarea acestui termen, APM Vrancea va elibera autorizatia de mediu.

Documentele care au stat la baza deciziei pot fi consultate de luni până joi, între orele 8,00-14,00  şi vineri între orele 8,00-12, 00 , la sediul APM Vrancea din Focşani str.D.Golescu nr.2, jud.Vrancea.

Menţiuni despre procedura de contestare administrativă şi contencios administrativ:

  • Prezenta decizie poate fi contestată cu respectarea prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.

DECIZIA ETAPEI  DE  ÎNCADRARE

 

 

 

           Ca urmare a notificării adresate de :  DRĂGOIU NECULAE şi DRĂGOIU ANCA GENOVEVA cu domiciliul în municipiul Focşani, str. Dinicu Golescu, nr. 11, bl. 11, judeţul Vrancea, privind Planul Urbanistic Zonal : ,,Elaborare Elaborare P.U.Z. pentru construire cabinet stomatologic şi locuinţă de serviciu P + 2E” în municipiul Focşani, str. Mitropolit Varlaam, nr. 52 bis, judeţul Vrancea;  înregistrată la sediul  A.P.M. Vrancea cu nr. 742 / 22.01.2021, în baza:

 

  • Hotărârii Guvernului nr. 43/2020  privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor  şi Pădurilor; pentru modificarea unor acte normative,
  • Hotărârii Guvernului nr. 1000/2012 privind reorganizarea si funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului si a instituţiilor publice aflate in subordinea acesteia cu modificarile si completarile ulterioare ,
  • Hotărârii Guvernului nr. 1076/2004, privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri si programe,
  • având în vedere consultarea autorităţilor publice participante în cadrul şedinţei Comitetului Special Constituit din data de :  25.03.2021 - etapa de încadrare;
  • în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, art. 5, alin. (3), pct. c) şi a anexa nr. 1 – Criterii pentru determinarea efectelor semnificative potenţiale asupra mediului;

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide:

 

,,Elaborare Elaborare P.U.Z. pentru construire cabinet stomatologic şi locuinţă de serviciu                 P + 2E” nu necesită evaluare de mediu şi se va supune adoptării fără aviz de mediu.

Motivele care au stat la baza luării deciziei sunt următoarele :

- planul se încadrează in prevederile HG nr. 1076/2004 art. 5,  alin. (3) - lit. c).

 

1.Caracteristicile planurilor şi programelor cu privire, în special, la :

  1. Gradul în care planul creează un cadru pentru proiecte şi alte activităţi viitoare fie în ceea ce priveşte amplasamentul, natura, mărimea şi condiţiile de funcţionare, fie în privinţa alocării resurselor:

 

Terenul studiat in prezentul proiect este in suprafata de 216,00 mp si este situat in intravilanul municipiului Focsani, Strada Mitropolit Varlaam, Nr. 52bis, Judetul Vrancea. Terenul este in proprietatea sotilor Dragoiu Neculae si Dragoiu Anca Genoveva, conform. c.v.c autentificat la nr. 1472 din 06.04.2007 si Extras de carte funciara nr. 38471/05.16.2020. conform P.U.G. 2000 terenul se afla in zona pentru locuinte colective si functiuni complementare, terenul are categoria de folosinta curti contructii.

 

         Vecinatati si distantele fata de limitele de proprietate si cladirile din terenurile invecinate:

-spre Nord - teren proprietatea primariei Focsani cu destinatia de zona verde, urmat de bloc locuinte colective nr.52 cu regimul de inaltime P+3E, desi noua constructie propusa de realizat ar putea umbri acest obiectiv, latura cu care ne invecinam nu are decat ferestre mici pentru bai;

-spre Est - teren proprietatea primariei Focsani cu destinatiile de zona verde, alee pietonala si iar zona verde, urmat de bloc locuinte colective nr.54 cu regimul de inaltime P+3E;

-spre Sud  - teren proprietatea primariei Focsani cu destinatiile de alee pietonala si zona verde, urmat de alt lot detinut de primaria Focsani cu destinatia de strada numit Strada Mitropolit Varlaam, strada din care se propune sa se faca accesul in parcela (in acest moment exista o zona de acces din strada care traverseaza trotuarul pietonal si se indreapta catre aleea dintre blocurile de locuinte colective nr. 52 si nr. 54 si se doreste largirea acestui acces pentru a permite accesul auto si catre curtea studiata);

-spre Vest - teren proprietate privata pe care sunt amplasate doua garaje la partea de sud a terenului si o locuinta individuala la partea de nord a terenului invecinat.

Suprafata totala a zonei studiate in actualul P.U.Z. este de 3150.00 mp, din care avem zone cu terenuri si cladiri proprietati private - locuinte individuale in suprafata de 655.94mp, zone cu cladiri pentru locuinte colective in suprafata de 514.40mp, o zona cu teren si cladire cu destinatie culturala in suprafata de 233.53mp, zone de circulatie carosabila in suprafata de 508.11mp, zone de circulatie pietonala in suprafata de 622.33mp si zone cu spatii verzi in suprafata de 615.69mp.

 Principalele elemente ale temei program sunt :

- construire cabinet stomatologic si locuinta de serviciu P+2E ce va cuprinde spatii destinate unui cabinet stomatologic, o locuinta de servici, platforme carosabile si pietonale, etc..

- se propune realizarea accesului pe proprietate din laturile sud si est ale terenului;

- se propune rezolvarea utilitatilor prin racordarea la retelele de utilitati existente in zona (retea de apa potabila, retea de canalizare, retea de gaze naturale, retea de electricitate, retea de telecomunicatii si retea de transmisii date).

 

In cadrul zonei studiate sunt prezente cladiri cu destinatie de locuit atat blocuri de locuinte colective cat si terenuri cu locuinte individuale, cladiri cu destinatie culturala si ceva mai indepartat (aproximativ 100.00m spre Vest) se afla una din cele mai apropriate cladiri cu activitati comerciale.

 

Criteriile principale de organizare arhitectural - urbanistica a zonei au fost urmatoarele:

- asigurarea amplasamentului si amenajarilor necesare pentru o constructie cu destinatia de cabinet stomatologic si apartament de serviciu, alei in incinta cu locuri de parcare si spatii verzi;

- asigurarea accesului auto si pietonal;

- completarea infrastructurii tehnico edilitare.

Constructia propusa va fi realizata din materiale moderne ce corespund normelor tehnice in vigoare din punct de vedere al rezistentei, stabilitatii, sigurantei la foc, sanatatii populatiei, termoizolatiei, etc.. Infrastructura va fi alcatuita din fundatii continue de tip grinzi pereti, cu partea inferioara evazata ce formeaza baza fundatiei, iar partea superioara va fi de tip perete din beton armat monolit. Suprastructura va fi alcatuita din cadre de beton armat. Peretii vor fi realizati din zidarie de caramida cu goluri verticale.

Terenul studiat are posibilitatea de acces auto din latura sudica din strada Mitropolit Varlaam si acces pietonal din laturile sud si est, laturi ale terenului care sunt adiacente cu trotuare pietonale si strada Mitropolit Varlaam care fac legatura cu celelalte functiuni importante ale zonei.

Profilul transversal existent la aceasta data este constituit din str. Mitropolit Varlaam, care este alcatuit din trotuare pe ambele parti cu spatii verzi si parte carosabila cu cate o banda de mers pe sens.

 

In incinta vor fi propuse locuri de parcare atat pentru personalul angajat cat si pentru clienti. Numarul maxim propus de locuri de parcare va fi de 4 locuri de parcare.      

BILANT TERITORIAL CONFORM MODULUI DE FOLOSINTA A TERENURILOR SUPRATERANE

ZONE FUNCTIONALE

EXISTENT

PROPUS

SUPRAFATA

PROCENT

din suprafata totala

SUPRAFATA

PROCENT

din suprafata totala

ZONE TERENURI / CLADIRI PROPRIETATI PRIVATE - LOCUINTE INDIVIDUALE

655.94mp

20.82%

655.94mp

20.82%

ZONE CLADIRI LOCUINTE COLECTIVE

514.40mp

16.33%

514.40mp

16.33%

ZONE CLADIRI SOCIETATI COMERCIALE

0.00mp

0.00%

104.87mp

3.33%

ZONE TERENURI / CLADIRI CU DESTINATIE CULTURALA

233.53mp

7.41%

233.53mp

7.41%

ZONE CIRCULATIE CAROSABILA

508.11mp

16.13%

554.44mp

17.60%

ZONE CIRCULATIE PIETONALA

622.33mp

19.76%

649.58mp

20.62%

ZONE SPATII VERZI 

615.69mp

19.55%

437.24mp

13.89%

TOTAL

ZONA STUDIATA

3150.00mp

100.00 %

3150.00mp

100.00 %

 

BILANT TERITORIAL PROPUS IN PARCELA CARE A GENERAT P.U.Z.

 

ZONE FUNCTIONALE

EXISTENT

PROPUS

SUPRAFATA

mp

PROCENT

% din suprafata totala

SUPRAFATA

mp

PROCENT

% din suprafata totala

SPATII VERZI NEAMENAJATE

216.00mp

100.00%

0.00mp

0.00%

CONSTRUIRE CABINET STOMATOLOGIC SI LOCUINTA DE SERVICI P+2E

0.00mp

0.00%

104.87mp

48.55%

PLATFORMA EUROPUBELE

0.00mp

0.00%

1.50mp

0.64%

ALEI CAROSABILE

0.00mp

0.00%

46.33mp

21.45%

ALEI PIETONALE

0.00mp

0.00%

25.75mp

11.92%

SPATII VERZI

0.00mp

0.00%

37.55mp

17.44%

TOTAL TEREN CARE A GENERAT P.U.Z.

216.00mp

100.00 %

216.00mp

       100.00 %

 

 

Regimul de inaltime - Terenul supus studiului in cadrul planului urbanistic zonal, este situat conform P.U.G./2000 in intravilanul municipiului Focsani, str. Mitropolit Varlaam, nr. 52 bis;  acest teren se afla in zona pentru locuinte colective si functiuni complementare, terenul are categoria de folosinta curti contructii. Pentru constructia propusa regimul de inaltime urmeaza sa fie P+2E si va avea H maxim = 10.50m.

Modul de utilizare a terenului – Indici propusi :   - P.O.T. maxim 50,00%;

                                                                               - C.U.T. maxim 1,50.

 

Echiparea edilitara si tehnico - sanitara   

 Alimentarea cu apa  - In prezent parcela pe care urmeaza sa se realizeze constructia prevazuta în acest P.U.Z. nu este racordata la reteaua de apa existenta in strada Mitropolit Varlaam. Consumul de apa din cadrul obiectivului va consta in consum menajer. Sistemul de alimentare cu apa propus pentru terenul studiat in acest P.U.Z. este format din bransament la reteaua existenta de apa din reteaua existenta in zona. Bransamentul propus va fi pozat subteran.

 Apele menajere ce vor rezulta de la obiectivul propus vor fi dirijate la reteaua de canalizare din reteaua stradala din strada Mitropolit Varlaam. Lucrarea se va realiza numai cu acordul C.U.P. Focsani pe baza unui proiect de specialitate.

 Energia electrica pentru obiectiv se va solutiona prin racord la reteaua existenta in apropiere, cu avizul tehnic de racordare al beneficiarului.Pentru obiectivul propus se va realiza un bransament la reteaua de distributie a energie electrica existenta din strada Mitropolit Varlaam. In final obiectivul va avea o firida de bransament proprie.

Bransamentul la instalatia de gaze se va rezolva prin racord la reteaua existenta in zona, care va avea la baza un proiect de specialitate, cu avizul beneficiarului de utilitate. Bransamentul va fi dimensionat corespunzator pentru nevoile obiectivului propus, iar in final, cand cladirea va fi aproape gata de utilizare se vor monta contoare separate pentru fiecare activitate in parte.

Agentul termic va fi asigurat prin intermediul unei centrale termice proprii cu functionare pe combustibil gazos si dupa caz se vor lua in considerare si folosirea de boilere electrice.

Imprejmuirea - Frontul stradal se prefera a se lasa cu o transparenta crescuta in aceasta situatie pentru a nu limita vizibilitatea spre noul obiectiv propus de realizat (gard din elemente cu transparenta crescuta sau renuntarea la gardul de imprejmuire pa aceasta latura), pe latura vestica vecinul cu locuinta individuala are deja gardul realizat iar singurele doua laturi pe care se mai poate propune realizarea gardului de imprejmuire raman pe latura nordica in spre blocul de locuinte coletive si spre latura estica in spre aleea pietonala. Imprejmuirea pe laturile nord si est va fi transparenta cu inaltimea maxima de 2,00 m, avand un soclu plin de maxim 60 cm inaltime si finisaje de foarte buna calitate, dar in acelasi timp se va lua in calcul si gardurile existente deja in imediata invecinata drept model ca referire la materialele folosite si la stilul arhitectural posibil de urmat.

Deseurile menajere vor fi depozitate in pubele amplasate intr-un loc amenajat pe terenul studiat, undeva pe latura nordica a terenului. Pubelele vor fi ridicate si golite periodic de catre societatea de salubritate specializata, pe baza unui contract de servicii incheiat intre beneficiar si societatea respectiva.

 

 

 

b) gradul in care planul sau programul influenţează alte planuri si programe, inclusiv, pe cele in care se integrează sau care deriva din ele:  Planul stabileste obiectivele, actiunile si masurile, pe baza analizei multicriteriale a situatiei existente si propuse pe segmentul de teren studiat.    

…      

c) relevanta planului sau programului in /pentru integrarea considerentelor de mediu, mai ales din perspectiva promovării dezvoltării durabile: Solutia propusa ofera un maxim de eficienta privind ocuparea terenului, exploatarea parcelei, orientarea optima a constructiei ce va fi realizata precum si organizarea optima a circulatiei in zona.

Proiectul va fi astfel intocmit  încât utilizarea resurselor naturale să fie sustenabilă și să asigure în special:

 (1) durabilitatea construcțiilor;

 (2) reutilizarea sau reciclabilitatea construcțiilor, a materialelor și părților componente, după demolare;

 (3) utilizarea la construcții a unor materii prime și secundare compatibile cu mediul.

 

d)  probleme de mediu relevante pentru plan: Zona studiata nu prezinta disfunctionalitati majore care sa impiedice realizarea unei astfel de investitii. Eventualele capacitati insuficiente ale retelelor de utilitati pot fi rezolvate prin redimensionarea acestora, atat prin finantarea acestora de catre beneficiar, cat si prin inlocuirea lor de catre institutiile interesate.

e) relevanta planului sau programului pentru implementarea legislaţiei naţionale si comunitare  de mediu : Prevederile planului raspund cerintelor Directivei 2008 / 98/Ce a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile.

2. Caracteristicile efectelor/ zonei posibil a fi afectate cu privire, in special :

 

  1. probabilitatea, durata, frecventa si reversibilitatea efectelor:  prin masurile luate nu apare efectul permanent asupra mediului.
  2. natura cumulativa a efectelor – Nu se identifica manifestarea de efecte cumulative prin implementarea planului, avand in vedere specificul zonei si caracteristicile planului propus.
  3. natura transfrontiera a efectelor – nu este cazul.
  4. riscul pentru sănătatea populaţiei umane sau pentru mediu (de exemplu datorita accidentelor): se vor respecta mentiunile din adresa emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea Nr. 1794 / 08.02.2021.
  5. mărimea si spaţialitatea efectelor (zona geografica si mărimea populaţiei potenţial afectata) – impactul va fi redus in perioada execuţiei lucrărilor. Terenul studiat in prezentul proiect este in suprafata de 216.00 mp si este situat in intravilanul municipiului Focsani, conform Certificatului de urbanism nr. 802 / 01.07.2020 emis de Primaria Mun. Focsani .
  6. valoarea, vulnerabilitatea arealului posibil a fi afectat, date de :

             (i) caracteristicile naturale speciale sau patrimoniul natural : nu este cazul.

             (ii) depăşirea standardelor sau a valorilor limita de calitate a mediului: funcțiunea propusă nu presupune efecte de depășire a standardelor sau a valorilor limită de calitate a mediului  

         (iii) folosirea terenului in mod intensiv : Prin Regulamentul Local de Urbanism aferent viitoarei documentații de urbanism P.U.Z. se vor stabili regulile de autorizare a lucrărilor de execuție pentru obiectivul menționa.

  1. efectele asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan naţional, comunitar sau internaţional : nu există efecte asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan național, comunitar sau internațional.

 

 

 

 

 

 Obligaţiile titularului - titularul planului are următoarele obligații:

  • De a respecta legislația de mediu în vigoare.
  • De a urmări ca prevederile PUZ-ului să fie cuprinse în PUG-ul localităţii.
  • De a respecta condiţiile prevăzute în Certificatul de Urbanism nr. 802/01.07.2020; Avizul de Oportunitate  Nr.  8 / 14.10.2020 emis de Primaria Municipiului Focsani si a avizelor mentionate in cadrul C.U.: adresa emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea Nr. 1794/08.02.2021, Avizul de principiu nr. 311/04.02.2021 emis de SC C.U.P. SA ; Adresa nr. 3109 / 23.03.2021 eliberata de Primaria Municipiului Focsani – Directia arhitectului sef – Compartiment mediu Ptrocesul verbal de receptie Nr. 264/2021 emis de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Vrancea; Adresa nr. 416810 / 19.02.2021 eliberata de I.S.U „Anghel Saligny” al jud. Vrancea; Avizul favorabil Nr. 457/25.01.2021 emis de Consiliul Local Focsani – Directia de Dezvoltare si Servicii Publice;  cat si al celorlalte avize mentionate in certificatul de urbanism.
  • De a respecta adresa D.S.P. Vrancea nr. 1794 / 08.02.2021.
  • De a respecta prevederile H.G. nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicată în 2001, cu modificările şi completările ulterioare.
  • De a lua măsuri pentru gestionarea deşeurilor, astfel: deşeurile menajere vor fi colectate în europubele (cu colectare selectivă) amplasate în spaţii special amenajate, cu asigurarea accesului mijloacelor de transport pentru ridicare şi evacuate periodic de către un operator de servicii de salubritate autorizat; deşeurile valorificabile vor fi colectate selectiv şi valorificate prin operatori specializaţi autorizaţi.
  • De a supune procedurii de adoptare planul mai sus menţionat ( înregistrat la A.P.M. Vrancea cu nr. 742 / 22.01.2021), precum şi orice modificare a acestuia, după caz, numai în forma avizată de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în conformitate cu prevederile art. 26 din H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe.
  • De a notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea în cazul în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii de încadrare, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, înainte de realizarea modificării.
  • De a înainta la A.P.M.Vrancea documentaţia întocmită în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018  privind evaluarea  impactului asupra mediului anumitor proiecte publice şi private, în vederea analizării investiţiei propuse cu parcurgerea etapelor procedurale stipulate în ordinul menţionat. 

         

            Răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţii competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine în întregime titularului planului.

 

  • Documentaţia care a stat la baza deciziei : Certificatul de Urbanism nr. 802/01.07.2020; Avizul de Oportunitate  Nr.  8 / 14.10.2020 emis de Primaria Municipiului Focsani si a avizelor mentionate in cadrul C.U.: adresa emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea Nr. 1794/08.02.2021, Avizul de principiu nr. 311/04.02.2021 emis de SC C.U.P. SA ; Adresa nr. 3109 / 23.03.2021 eliberata de Primaria Municipiului Focsani – Directia arhitectului sef – Compartiment mediu Ptrocesul verbal de receptie Nr. 264/2021 emis de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Vrancea; Adresa nr. 416810 / 19.02.2021 eliberata de I.S.U „Anghel Saligny” al jud. Vrancea; Avizul favorabil Nr. 457/25.01.2021 emis de Consiliul Local Focsani – Directia de Dezvoltare si Servicii Publice;  cat si al celorlalte avize mentionate in certificatul de urbanism;  memoriu general de prezentare, regulament local de urbanism, planse: incadrare in teritoriu, situatie existenta – disfunctionalitati; plan de situatie; echipare tehnico – edilitara existenta,  reglementari urbanistice.

 

 Informarea si participarea publicului :

          Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea a asigurat accesul liber al publicului  la informatie prin :

  • Publicarea in cotidianul „ Ziarul de Vrancea ” in editiile din  zilele :  18.01.2021 si  21.01.2021  a anunturilor privind prima versiune a planului in vederea obtinerii avizului de mediu si declansarea etapei de incadrare .
  • Anunt public privind luarea deciziei etapei de incadrare, afisat pe pagina  de internet a Agentiei pentru Protectia Mediului din luna martie 2021;

          Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare.

 


Descarca

Decizie nr. 2667 /01.04.2021

 

                  Urmare a cererii adresate de către SC TEHNOSTRADE SRL, cu sediul în în Bacău, b-dul Unirii nr. 77, jud. Bacău, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 2667/10.03.2021, in urma parcurgerii procedurii de reglementare , a consultarilor  desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 25.03.2021, în baza Hotărârii Guvernului nr.1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordinului MMDD nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea

                                                                                              

D E C I DE

 

Emiterea autorizaţiei de mediu nr. 166 din 01.09.2011,  revizuită pentru activităţile de :- Restaurante (cod CAEN rev. 1: 5530, rev.2: 5610) ;

 

la punctul de lucru din Adjud, DN 2 km 233+ 600, stânga, jud. Vrancea ,

 

Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

  • Parcurgerea procedurii s-a realizat în conformitate cu prevederile   OM   nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru  aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare.

Documentele care au stat la baza deciziei pot fi consultate de luni până joi, între orele 8,00-14,00  şi vineri între orele 8,00-12, 00 , la sediul APM Vrancea din Focşani str.D.Golescu nr.2, jud.Vrancea.

Menţiuni despre procedura de contestare administrativă şi contencios administrativ:

  • Prezenta decizie poate fi contestată cu respectarea prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.

© Agenția Națională pentru Protecția Mediului 2013. Toate drepturile rezervate.