Back

decizia etapei de incadrare - ENAL PETRICRIS SRL

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - proiect

 Din data de 25.04.2016

 Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de ENAL PETRICRIS SRL  din com. Slobozia Ciorasti, sat Jiliste, jud. Vrancea, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 1/04.01.2016, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 21.04.2016, ca proiectul “Extindere activitate de incinerare prin montarea unui incinerator” propus a fi realizat în com. Slobozia Ciorasti, T 27, P 175, 176, 178, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, punctul 11, lit. b): “instalaţii pentru eliminarea deşeurilor, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1” si punctul 13, lit. a) „Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului.”;

 

b) Caracteristicile proiectului:

- Proiectul prevede montarea unui incinerator pentru deseuri de origine animala, avand capacitatea de 150 kg/h, model INCINERPRO 1750; cantitatea de deseuri incinerata va fi de maxim 9 t/zi (ambele incineratoare).

- Pe amplasamentul propus functioneaza un incinerator deseuri organice (de origine animala si vegetala) avand capacitatea de 225 kg/h.

- Caracteristile tehnice ale incineratorului:

            - camera de precombustie care asigura retinerea gazelor evacuate mai mult de 2 secunde la o temperatura de peste 850 ºC ;

            - rata de ardere = maxim 150 kg/ora (in functie de deseuri);

            - capacitatea de incarcare maxima = 1750 kg;

            - capacitatea de incarcare recomandata = 1000 – 1200 kg;

            - durata estimativa a sarjei de ardere = 12 ore (pentru o rata de ardere de 100 kg/h si incarcare de 1200 kg);

            - consum combustibil : GPL = 8 – 12 litri/ora;

             - mod de incarcare deseuri : manual, la partea superioara;

            - mod de descarcare cenusa : manual (incineratorul este dotat cu doua usi pentru eliminare cenusa).

Incineratorul existent : tip INCINER8, model A 2600 (HF).

Proces tehnolologic: deseurile sunt aduse de la clienti cu autoutilitara proprie, receptionate, cantarite si depozitate temporar ; incineratorul (ai carui parametri de lucru sunt reglati) se incarca cu deseuri (inclusiv ambalajele) in cantitatea corespunzatoare unei sarje, se porneste faza de incalzire in camera de ardere secundara, iar , cand s-a atins valoarea de regim normal de ardere, se porneste procesul de ardere completa ; evacuarea cenusii se face manual.

Tipurile de deseuri care se vor incinera :

  • Cod 02 01 – deseuri din agricultura, horticultura, acvacultura, silvicultura, vanatoare si pescuit : 02 01 02 deseuri de tesuturi animale;   
  • Cod 02 02 – deseuri de la prepararea si procesarea carnii, pestelui si altor alimente de origine animala : 02 02 02 deşeuri de ţesuturi animale (continut gastro-intestinal, sange, oase, resturi de organe); 02 02 03 materii care nu se pretează consumului sau procesării (capatani, coarne, copite, unghii si par de porc, pene); 02 02 99 alte deşeuri nespecificate – materiale din categoria I conform Regulamentului nr. 1069/2009: MRS materiale cu risc specific, MRC organe si carne confiscate sanitar-veterinar, cadavre de animale; - deseuri avand proprietati infectioase – H, conform Legii nr. 211/2011.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa terenului = 967 mp, S construită totala = 634 mp, din care : platforma incinerator = 45 mp, camera frigorifica 25 mp, corp vestiare = 18 mp, anexe 42 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: pe amplasament functioneaza un incinerator deseuri organice (de origine animala si vegetala)  - autorizatia de mediu nr. 217/09.10.2013 revizuita in data de 26.03.2015.

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

-deşeurile provenite din construcţii se vor transporta si depozita la o platforma de deseuri autorizata; - deşeurile reciclabile se vor depozita selectiv şi se vor preda catre operatori specializati in vederea valorificarii;

- deseurile menajere se vor colecta in pubele amplasate in spatiu special amenajat si preluate de către serviciul de salubritate al municipiului.

- deseurile tehnologice rezultate in timpul functionarii obiectivuui: cenusa: se va colecta in recipient inchis etans si se va elimina la un deposit autorizat.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- gazele de ardere provenite din functionarea incineratorului vor fi evacuate in atmosfera printr-un cos de dispersie cu H = 8 m.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: terenul este situat în extravilanul com. Slobozia Ciorasti, T 27, P 175, 176, 178, jud. Vrancea. Vecinătăţi: nord: Euroagriservice SRL; sud: teren agricol (liber de constructii), vest: drum acces si teren Primarie; rabil, est: BAR INCOMEX SRL.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosinta actuala: agricol.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (precizate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 229/14.12.2015 emis de Consiliul Judetean Vrancea.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• La punerea in functiune a obiectivului, se va solicita revizuirea autorizatiei de mediu in conformitate cu prevederile Ordinului M.M.D.D. nr. 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.