Back

decizia etapei de incadrare - proiect-COMUNA POIANA CRISTEI

      PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

 

Afisat in data de 12.12.2014

 

                  Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de COMUNA POIANA CRISTEI, cu sediul in com. Poiana Cristei, jud. Vrancea, inregistrata la nr. 6970 / 11.08.2014, in baza Hotararii Guvernului nr. 445 / 2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007, regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica, din data de 11.12.2014, ca proiectul: ,,Infiintare adapatori pentru animale si realizarea alimentarii lor cu apa din surse subterane ", propus a fi amplasat in extravilanul comunei Poiana Cristei, sat Dumbrava, T 62, T 63, P 3887, P 3886, P 3889, P 3879, jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

 

        Justificarea prezentei decizii:         

 

        I. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele :

 

a). Proiectul se incadreaza in prevederile H.G. nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct. 1.e. (Instalatii pentru cresterea intensiva a nimalelor de ferma, altele dacat cele incluse in anexa nr. 1).

 

 

     b). Caracteristicele proiectului :

 

  1. Marimea proiectului:  

 

Prezentul proiect propune realizarea lucrărilor de alimentare cu apă a două adăpători, de dimensiuni diferite, care vor fi amplasate în extravilanul comunei Poiana Cristei, islazul satului Dumbrava.

Schema tehnologică propusă pentru realizarea adăpătorilor de pe islazul satului Dumbrava şi alimentarea lor cu apă din surse subterane este:

- sursa: foraj de adâncime (150m)

- aducţiune: PEHD Dn75 Pn6, L = 10m

- înmagazinare: rezervor tampon din Polstif cu V= 5mc, montat semiîngropat

- distribuţie: PEHD Dn 50 Pn6, L= 54m

              PEHD  Dn 32 Pn6, L= 12m

  - adăpători (amplasate pe platf. betonată): pentru animale mari: 4,00x0,45x0,70 (m)

                                                                      pentru animale mici : 2,00x0,22x0,40 (m)

  - reţea de golire: PEHD Dn50 Pn6, L= 60m. 

        Necesarul de apă cuprinde apa pentru:

   - debit de apa pentru adăparea animalelor de pe păşune;

   - debit de apa pentru acoperirea pierderilor de apa tehnic admisibile

Satul

BOVINE

CABALINE

OVINE

Dumbrava

150

150

500

 

 

 

           Pentru alimentarea cu apă din sursă subterană a celor două adăpători care se vor amplasa pe islazul satului Dumbrava, se propune executarea unui foraj, cu adâncimea de 150m, care va fi amplasat în partea sudică a satului, în zona de obârşie a unui afluent stâng al văii Oreavu.

            Pentru a se obţine debitul de 0,93 l/s format din cerinţa de apă maximă zilnică pentru adăparea întregului efectiv de animale, forajul va fi realizat astfel:

- forajul va fi săpat în sistem mecanic, cu sapă Dn 220mm până la adâncimea de 10m, apoi cu sapă de Dn 180mm până la adâncimea proiectată, dar va parcurge, obligatoriu, 3m în culcuşul impermeabil al ultimului acvifer captat;

Construcţiile necesare forajului - cabină puţ forat - 1 bucată. 

         Cabina de puţ forat este o construcţie tipizată (fabricată din PEHD) de formă circulară, montată semiîngropat, în construcţie din beton armat monolit, cu înălţimea de 2,22 m, prevăzută cu capac metalic şi trepte de acces

      Pentru stocarea volumului de apă necesar pentru consum este necesară amplasarea unui rezervor de înmagazinare,  semiîngropat, realizat din Polstif, care va avea capacitatea de 5mc.

Rezervorul se va amplasa la adâncimea de 1,60m, pe un radier din beton armat cu dimensiunile 4,50x2,50 (m) şi grosimea de 0,25 (m).

         Rezervorul, se va aşeza pe fundul gropii (pe radier) în poziţie stabilă.

Zona de protecţie sanitară cu regim sever va fi constituită pe o suprafaţă de 400,00mp, respectându-se raza de 10m din centrul forajului şi va fi prevăzută cu pantă de scurgere pentru prevenirea băltirii apei în sezoanele cu precipitaţii atmosferice.

         Această zonă este folosită numai pentru asigurarea exploatării şi întreţinerii captării.

         Zona de protecţie sanitară cu regim sever şi cu regim de restricţie în jurul gospodăriei de apă, cu S= 400,00mp, va fi delimitată prin intermediul unei împrejmuiri din rame de plasă de sârmă zincată pe stâlpi metalici.

          Adăpătorile vor fi realizate din beton armat cu plasă STNBØ6/10 și PC52 Ø8- Ø10 și se vor amplasa pe o placă din beton armat cu Sc = 28mp.

       Adăpătoare pentru animale mari (bovine si cabaline):

Lungime – 4,00m

Lățime – 0,45m (la baza) / 0,75m (la partea superioara)

Înălțime – 0,70m

Adăpătoare pentru animale mici (ovine):

Lungime – 2,00m

Lățime – 0,22m (la baza) / 0,45m (la partea superioara)

Înălțime – 0,40m

 

        2. Cumularea cu alte proiecte: Nu este cazul.

        3. Utilizarea resurselor naturale: Nu este cazul.

        4. Productia de deseuri: Deşeurile rezultate din activitatea zilnică desfăşurată în cadrul organizărilor de şantier şi a bazelor de producţie vor fi colectate în pubele  amplasate în locuri special destinate acestui scop; pubelele vor fi preluate periodic de către serviciile de salubritate din zonă, pe bază de contract.

        5. Emisiile poluante, inclusiv zgomot si alte surse de disconfort: posibil pe perioada construirii.

        6. Riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

     

        c). Localizarea proiectului : proiectul se va realiza pe amplasamentul din extravilanul comunei Poiana Cristei, sat Dumbrava, T 62, T 63, P 3887, P 3886, P 3889, P 3879, jud. Vrancea

 

1. Utilizarea existenta a terenului : pasune.

2. Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : Nu e cazul.

3. Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

a. zonele umede : Nu este cazul.

b. zonele costiere : Nu este cazul.

c. zonele montane si impadurite : Nu este cazul.

d. parcurile si rezervatiile naturale : amplasamentul se suprapune Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica - ROSPA0141 Subcarpatii Vrancei.

e. ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt :  zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : Nu este cazul.

f. zonele de protectie speciala : Nu este cazul.

g. ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost depasite : Nu este cazul.

h. ariile dens populate :  Nu este cazul.

i. peisaje cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : Nu este cazul.

 

d). Caracteristicele impactului potential.

 

Extinderea impactului : aria geografica si numarul de persoane afectate : Nu este cazul.

Natura transfrontiera a impactului : Nu este cazul.

Marimea si complexitatea impactului : in perioada de executie a proiectului, impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta toate masurile privind protectia factorilor de mediu.

Probabilitatea impactului : Impact redus.

Durata, frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic).

 

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

 

Conditii generale :

 

  • Investitia se va realiza cu respectarea proiectului prezentat, a legislatiei de mediu in vigoare si a avizelor de specialitate prevazute in certificatul de urbanism nr. 192 / 16.12.2013, eliberat de Consiliul Judetean Vrancea.
  • Prezentul act nu exonereaza titularul de proiect de obligatia obtinerii avizelor mentionate in certificatul de urbanism.
  • Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.
  • La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare .
  • Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a rezidiilor de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier, pietonal sau sa creeze disconfort locuitorilor din zona.
  • Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar.
  • Se interzice depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in  spatii neamenajate in acest scop.
  • Deseurile de constructie vor fi transportate la depozite autorizate.
  • Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole ( resturi materiale, anrocamente, gramezi de pamant, etc.) si readucerea la starea initiala.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

 

 

Masuri de prevenire si reducere a poluarii generate in perioada realizarii investitiei:

     -  Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare si a avizelor de specialitate mentionate in certificatul de Urbanism nr. 192 / 16.12.2013, eliberat de Consiliul Judetean Vrancea.

     -  Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

     -  Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

     -   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali, in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor ).

      -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate.  

      -  Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului ( acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate ).  

      -  Se va asigura managementul substantelor periculoase folosite in conformitate cu Legea nr. 360 / 2004 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase cu modificarile si completarile ulterioare si cu respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului, PSI , sanatatii si securitatii muncii.

      -  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in spatii neautorizate .

     -  Pentru imisiile si emisiile de poluanti in aer se va tine cont de prevederile Legii nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului inconjurator.

     -  Se vor lua masuri specifice de protectia mediului pentru organizarea de santier (imprejmuire cu panouri  spatii amenajate prevazute cu recipiente pentru colectarea deseurilor , WC – uri ecologice, etc. ).

     - La parasirea incintei organizării de şantier, rotile autovehiculelor se vor curata.

     - Materialele fine ( pamant, balast, nisip ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

     - Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier.

     - Pe amplasamentul analizat sunt interzise spalarea, efectuarea de reparatii, lucrari de intretinere a mijloacelor de transport, utilajelor si echipamentelor folosite in incinta santierului.

     - Evitarea dispersării unei organizări de şantier pe mai multe amplasamente şi utilizarea unor echipamente moderne, care conduc la reducerea emisiilor in aer.

     - Utilajele tehnologice vor respecta prevederile HG nr. 332/2007 privind stabilirea procedurilor pentru aprobarea de tip a motoarelor destinate a fi montate pe maşini mobile nerutiere şi a motoarelor destinate vehiculelor pentru transportul rutier de persoane sau marfă şi stabilirea masurilor de limitare a emisiilor gazoase şi de particule poluante provenite de la acestea, in scopul protecţiei atmosferei.

       - Evitarea ocupării terenurilor de calităţi superioare pentru organizarea de şantier, gropi de împrumut, depozite temporare sau definitive de terasamente şi materiale de construcţii.

     -  Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar .

     -  Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate.

    -  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .

    -  Nivelul de zgomot se va încadra in limitele prevederilor OMS 119 / 2014.

    -  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .

   -  Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

   - Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

   -  Prezenta decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

   - Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009.

  - Nerespectarea prevederilor prezentei decizii a APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

 - La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de incadrare.

              Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445/ 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/ 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.