Back

decizia etapei de incadrare-proiect- MAROVIBAR SRL

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE  - Proiect

 din data de 28.05.2015

 Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de MAROVIBAR SRL din mun. Focsani, str. Cuza Voda, nr. 54, bloc 54, ap. 2, jud. Vrancea, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 3208/09.04.2015, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 28.05.2015, ca proiectul ,,Amenajare fast-food în suprafaţă de 349 mp, fără modificări structurale" propus a fi realizat în mun. Focşani, Bd. Unirii, nr. 67, parter, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct. 10, lit. b) proiecte de dezvoltare urbană, inclusiv construcţia centrelor comerciale şi a parcărilor auto.

b) Caracteristicile proiectului:

Proiectul consta in amenajarea unui spatiu cu destinatia de alimentatie publica-fast food, situat la parter evazat al unui bloc de locuinte P + 8 nivele, separat de zona de locuinte.

Activitatea desfasurata: fast-food: preparare si desfacere de pizza, gustari calde si reci, preparate din carne la gratar, salate; desfacere bauturi alcoolice, bere pasteurizata la dozator, bauturi nealcoolice, cafea.

Caracteristici constructive: constructia are fundatie din beton, pereti din caramida; la spatiul de prelucrare a alimentelor compartimentarile sunt din placi de gips-carton in structura metalica.

Finisaje interioare: compartimentari cu gips-carton si zugraveli lavabile (si placate cu faianta la 1,8 m inaltime in bloc alimentar, spatii spalat vesela si vase, grupuri sanitare, vestiare, depozite); pardoseli din gresie (la receptie, sala de mese, grupuri sanitare si vestiare) prevazute cu sifoane de pardoseala racordate la canalizare; tamplarie exterioara din PVC si interioara din lemn tip PINUM.

Structura functionala: sala consum nefumatori 163,94 mp (cu un numar de 90 locuri la mese), spatiu prelucrare-servire produse fast-food 21 mp, bar, bucatarie 24,38 mp, depozite produse alimentare preambalate si produse perisabile, spatii pentru: receptie, portionat carne, curatat legume, spalat-dezinfectat oua, spalat-dezinfectat vesela, respectiv vase, prelucrare-tratare sanitara ustensile de curatenie, centrala termica, vestiar filtru personal, anexe sanitare.

Spatiul pentru depozitare ambalaje 3 mp este amplasat in exteriorul cladirii.

Dotari: griller electric cu hota, plita electrica cu hota, aparat chebab, frigidere, congelator, robot de bucatarie, masina tocat carne, dozator bere, filtru cafea.

 

Utilitati:

-alimentarea cu apa: racord existent la reteaua municipala de alimentare cu apa; instalatia interioara de alimentare cu apa se va realiza din conducta din polipropilena reticulara cu insertie de aluminiu, Pn 16; reteaua de distributie: exterioara 65 m, interioara 120 m apa rece si 146 m apa calda;

-apa calda este produsa de o centrala termica proprie, ce functioneaza cu gaz metan.

- evacuarea apelor uzate: racord existent la reteaua municipala de canalizare; apele uzate sunt vehiculate la reteaua de canalizare de incinta, realizata din conducta KGEM 160 – 200, in lungime de 67 ml;

- alimentarea cu energie electrică se face din reţeaua electrică din zonă.

Organizarea de şantier:  Localizare: pe amplasamentul proiectului; nu sunt necesare spatii speciale pentru depozitarea materialelor necesare realizarii proiectului; acestea se vor aproviziona etapizat, pe masura realizarii fiecarei etape din lucrare. Reziduul de şantier si deşeurilor rezultate din realizarea proiectului se vor depozita temporar in recipienti/saci PP, pe amplasament si vor fi preluate zilnic de catre operatori specializati. Nu va fi afectat cadrul natural sau spatii verzi.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa construită = 349 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: titularul desfasoara activitatea de alimentatie publica-fast-food in spatiul existent;

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

- deseurile menajere sunt colectate in pubele amplasate in spatiu  special destinat (in exteriorul cladirii) si preluate de către serviciul de salubritate al municipiului;

-deşeurile provenite din construcţii se vor transporta si depozita la o platforma de deseuri autorizata; nu rezulta pământ din excavaţii;

- deşeurile reciclabile se vor depozita selectiv şi se vor preda catre operatori specializati in vederea valorificarii.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- Instalatie de purificare si exhaustare a aerului din spatiul fast-food (preparare si prelucrare alimente, sala consum, bloc alimentar, vestiar): instalatie de ventilatie CJBD-3333-6M 1 si filtru de carbon CARBOFIL ACG (GENERAL FILTER ITALIA); unitatea de ventilatie este cu ventilatoare dublu aspirate, structura din otel galvanizat, cu izolatie termica si fonica; temperatura maxima a aerului  transportat: 20 – 60 grade C; filtre carbon: temperatura  max. 40 grade C; instalatia de ventilatie este montata sub tavane longitudinal, cu guri de aerisire prevazute cu filtre de carbon.

-Instalatia de hota montata in bucatarie in partea de vest are exhaustare prin tubulatura proprie prevazuta cu filtre duble si la intare si la iesirea aerului poluant.

-In sala de consum: doua ventilatoare cu o putere instalata necesara debitului de aer din sala de consum si cu intrerupatoare proprii montate in tavane.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: terenul este situat în municipiul Focsani, Bulevardul Unirii, nr. 67, jud. Vrancea. Vecinătăţi: nord: farmacie; sud: spatii activitati recreative; vest: bloc locuinte –cai acces; est: bulevardul Unirii si spatii comerciale.

c.1.utilizarea existentă a terenului: conform certificatului de urbanism: subzona de locuinte colective cu spatii comerciale la parter; destinatia imobilului: fast-food.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: imobilul este situat la parterul unui bloc de locuinte.

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 208/24.03.2015 emis de Primaria municipiului Focsani.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.