Back

decizia etapei de incadrare-proiect- POPESCU IONEL si POPESCU SOFIA

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE  - Proiect

din data de 04.02.2016

            Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de POPESCU IONEL şi POPESCU SOFIA din mun. Galaţi, str. Brăilei, nr. 171, bl. I1, ap. 84, jud. Galaţi, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 240/12.01.2016, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 04.02.2016, ca proiectul ,,Construire locuinţă P + M şi magazie” propus a fi realizat în sat Lepşa, com. Tulnici, T 47, P 1861, intravilan, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

 

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:


a) Proiectul intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, amplasamentul acestuia fiind suprapus Sitului de Interes Comunitar Putna Vrancea- ROSCI0208, Ariei Speciale de protectie avifaunistica Muntii Vrancei – ROSPA 0088 si zonei de dezvoltare durabila din cadrul Parcului Natural Putna-Vrancea.

 

b) Caracteristicile proiectului:

Proiectul propune construirea unei case de locuit cu regim de inaltime parter + mansarda, cu suprafata construita de 80 mp si suprafata construita desfasurata de 134 mp, magazie suprafata construita de 12 mp si imprejmuire. In prezent terenul este liber de constructii.

Locuinta va avea urmatoarea structura functionala:

- parter: bucatarie, living, grup sanitar, dormitor, spatii de circulatie interioara;

- mansarda: 3 dormitoare, grup sanitar, spatii de circulatie interioara.

Structura constructiva: fundatie continua din beton armat, structura de rezistenta: stalpi, grinzi si planseu peste parter din lemn, peretii exteriori si interiori pe structura din lemn, acoperis tip sarpanta din lemn ignifugat, cu invelitoare din tabla LINDAB.

Finisaje: pardoseala: parchet/gresie, peretii si tavanele cu vopsitorii lavabile, tamplaria din PVC cu geam termopan.

Magazia va avea structura de rezistenta din lemn (stalpi, grinzi), pardoseala din beton sclivisit, tamplarie din PVC cu geam termopan.

 

 

Asigurarea utilitaţilor:

- alimentarea cu apă va fi asigurata din puţ forat cu hidrofor; reţeaua de distribuţie din ţeava de polietilena PE-HD montata in pãmant pe pat de nisip;

- apele uzate menajere vor fi colectate intr-un bazin etans vidanjabil cu V = 10 mc, prin tevi din polipropilena (coloanele) si tevi din PVC Dn 110 mm ;

- alimentarea cu energie electrică se va realiza de la reţeaua ELECTRICA SA din zonă;

- încălzirea spațiilor si producerea apei calde menajere se va realiza cu o centrala termica ce va funcţiona cu combustibil solid (lemne);

Accesul pietonal si carosabil la amplasament se va realiza din calea de acces existenta.

Organizarea de santier: localizare: pe terenul propus pentru proiect; se vor face imprejmuiri şi delimitări provizorii ale organizarii de şantier; materialele necesare executarii lucrarilor vor fi depozitate in perimetrul amenajat al santierului.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa totală teren = 827 mp, suprafata construita locuinta = 80 mp, suprafata construita magazie = 12 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: nu sunt date referitoare la existenta unui alt proiect in derulare sau planificat.

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

- deseurile rezultate in faza de constructie cod 17 (amestecuri de beton, caramizi, tabla, materiale ceramic, lemn, sticla, resturi de balast) se vor colecta in incinta de santier, de unde vor fi preluate si transportate in vederea valorificarii de catre un operator specializat; surplusul de pamant rezultat din sapaturi se va utiliza pentru nivelarea terenului si umpluturi;

- deseurile asimilabile cu cele municipale – cod 20 (hartie, caron, plastic, sticla, etc) rezultate atat in perioada de executie a proiectului cat si in perioada de exploatare a investitiei, vor fi colectate in europubele si preluate de catre un operator de servicii de salubritate, pe baza de contract.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- Protectia calitatii apelor: apele uzate vor fi preluate de o retea de canalizare si colectate intr-un bazin etans vidanjabil cu V = 10 mc.

- Protecţia calitatii aerului: centrala termica va fi prevazuta cu un cos de dispersie pentru evacuarea in atmosfera a gazelor de ardere.

- Protectia calitatii solului si subsolului: drumuri le destinate circulatiei autovehiculelor, inclusiv locurile de parcare se vor realiza in sistem impermeabil; platformele pentru aprovizionare cu materiale de constructie si drumurile de acces pentru trafic greu se vor realiza din beton rutier; parcarile din incinta se vor delimita cu borduri prefabricate din beton. 

- Protectia ecosistemelor terestre si acvatice: se vor respecta prevederile legale in vigoare privind protectia si conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

c) Localizarea proiectului: terenul este situat in intravilanul satului Lepsa, com. Tulnici, T 47, P 1861/1/6%, jud. Vrancea. Coordonatele amplasamentului (STEREO ’70): 620900; 495750.                                    

Vecinătăţi: nord: Lot nr. 1 sud: Mocanita Aurel, vest: Gafita Daniel, est: drum acces.

Localizarea proiectului in raport cu ariile naturale protejate: amplasamentul se suprapune Sitului de Importanță Comunitară “Putna-Vrancea”- ROSCI0208, Ariei de Protecție Specială Avifaunistică “Munții Vrancei” - ROSPA0088 si Ariei protejate de interes national Parcul Natural Putna-Vrancea.

c.1. utilizarea existentă a terenului: terenul are categoria de folosinta „faneata”, iar destinatia admisa prin planul de urbanism este: locuinte individuale cu caracter rural, constructii si amenajari necesare bunei functionari a zonei.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: Parcul Natural Putna-Vrancea;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: amplasamentul este situat in zona de dezvoltare durabila a Parcului Natural Putna-Vrancea, intr-un areal integrat in PUG – ul actual al satului Lepsa ca zona de intravilan – zona cu destinatie locuinte;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi H.G. nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: proiectul nu este susceptibil sa genereze un impact negativ semnificativ asupra ariilor naturale protejate;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: -

- ariile dens populate: amplasamentul se afla in zona de locuințe;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

 

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (precizate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

 

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare, a prevederilor certificatului de urbanism nr. 39/11.11.2015 emis de Primaria Comunei Tulnici.

• Se vor respecta cu strictete prevederile Avizului nr. 282/14.12.2015 emis de Administratia Parcului Natural Putna- Vrancea RA.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta normele PSI, normele sanitare, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Se vor respecta limitele de zgomot produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor in conformitate cu H.G. nr.1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor.

 

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• La realizarea investitiei, se vor utiliza utilaje performante, cou nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; umectarea, daca este cazul, a suprafetelor, in scopul dispersiei prafului si /sau a pulberilor datorateposibilelor excavatii in cadrul lucrarilor de constructie, iar activitatile generatoare de zgomot se vor desfasura numai pe durata zilei, fara a depasi limita admisa.

• Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Pe parcursul efectuarii lucrarilor de constructii, se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate. Se vor monta

panouri de avertizare pe drumurile de acces si se va imprejmui santierul in scopul reducerii emisiilor de pulberi in suspensie si sedimentabile.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc) si readucerea terenului la starea initiala.

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deseuri produse, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Deseurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrarilor de constructii (metalice feroase si

neferoase, hartie – carton, plastic – PET, textile) vor fi colectate /stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, la un operator specializat autorizat in vederea eliminarii/valorificarii; transportul acestor tipuri de deseuri se va face de catre o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

Se vor respecta normele legale in vigoare privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din HG nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata.

 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

 

 Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.