Back

decizia etapei de incadrare-proiect - SC MIDGARD INVESTMENTS SRL

                        PROIECTUL  DECIZIEI  ETAPEI  DE  INCADRARE

                                                   ( Afisat in data de  23.11.2015 )

 

                        Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de : SC MIDGARD INVESTMENT SRL , cu sediul in Focsani , jud. Vrancea , inregistrata la APM Vrancea cu nr. 8319 din 23.09.2015 , in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

                     APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 19.11.2015 , ca proiectul : «Construirea drumurilor forestiere noi FN1 si FN2 pentru accesibilizarea fondului forestier din UP II Lepsa-Sboina„  propus a fi amplasat in com. Tulnici , sat Lepsa - extravilan , jud. Vrancea  se supune evaluarii impactului asupra mediului si  se supune evaluarii adecvate.

                       Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

 

          1) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2 : pct. 10, lit. e  si conform criteriilor de selectie pentru stabilirea efectuarii evaluarii impactului asupra mediului din anexa 3 a HG nr. 445 / 2009 , se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului .

         2)  proiectul intra sub incidenta prevederilor art. 28 din OUG nr. 57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate , conservarea habitatelor naturale , a florei si faunei salbatice , cu modificarile si completarile ulterioare ,

         3) proiectul se supune prevederilor Ordinului MMP nr. 19 / 2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar .

 

        b) Caracteristicile proiectului :

1) Marimea proiectului :

            Proiectul de investitii prevede construirea a 2 drumuri forestiere noi , de versant , in vederea asigurarii : accesibilizarii si recoltarii masei lemnoase in fondul forestier constituit in UP II Lepsa-Sboina cat si realizarii lucrarilor de intretinere a fondului forestier mentionat .

             Lucrarile propuse se vor realiza pe o suprafata totala de teren in fond forestier de 8,18 ha si o lungime totala de L = 9,36 km si latime = 3,5 m si constau din  :

            -  lucrari de terasamente de pamant si stanca ( macanizat – cca. 90% si manual- cca.10% ) ,

            - lucrari de aparare / consolidare  pentru protejarea taluzelor de rambleu si a platformei drumului impotriva eroziunilor ( ziduri din beton si ziduri de sprijin din casite din lemn si piatra bruta )

            -  lucrari de arta canstand din tevi corugate cu pereti dubli HDPE pentru traversarea unor ogase si vai laterale si pentru descarcarea apelor pluviale colectate din santuri ,

            -  lucrari specifice traficului rutier canstand din terasamente  :  strat de piatra sparta in grosime de 30 cm , si strat de rulaj din sort piatra 4-10 mm  in grosime de cca 5-10 cm ,      

            -  lucrari de siguranta circulatiei ( indicatoare rutiere  , borne hectometrice si parapet din beton),

            - lucrari de consolidare vegetative a taluzurilor .

            - organizarea de santier se va realiza pe un amplasament in punctul de inceput al drumului.

 

2) Cumularea cu alte proiecte :  aceste proiecte pot avea legatura cu proiecte specific acestui domeniu de activitate .

3) Utilizarea resurselor naturale : -

4) Productia de deseuri : se vor gestiona conform prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor si a HG nr. 856 / 2002 privind evidenta gestiunii deseurilor

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei / exploatarii  ce vor fi tratate in studiul de impact asupra mediului.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : sunt posibile in faza de exploatare a proiectului si trebuie clarificate aceste aspecte in studiul de impact asupra mediului 

  

        c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :  terenul este situat in extravilanul localitatii Lepsa , com,. Tulnici , intr-o zona cu  destinatia fond forestier

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede : nu este cazul;

   b)   Zonele costiere : nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite : nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale : nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala : amplasamentul proiectului propus se afla situat in interiorul Parcului Natural Putna Vrancea ( incluzand : ROSCI0208 Putna-Vrancea si ROSPA0088 Muntii Vrancei ).

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate :  nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica :  nu este cazul.

         d) Caracteristicile impactului potential :

 

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate :  suprafata propusa de proiecte se afla in interiorul Parcului Natural Putna Vrancea ( incluzand : ROSCI0208 Putna-Vrancea si ROSPA0088 Muntii Vrancei ) ,

2) Natura transfrontiera a impactului :  nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie si exploatare a proiectelor , impactul va putea  fi  semnificativ si va fi cuantificat in studiul de impact asupra mediului .

4) Probabilitatea impactului : va fi estimat ca  semnificativ / nesemnificativ in studiul de evaluare a impactului asupra mediului..

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului : posibil a fi semnificativ pe perioada realizarii lucrarilor si exploatarii proiectelor .

 

                 II ) Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare adecvata sunt urmatoarele :

 

  1. proiectul se va implementa in interiorul Parcului Natural Putna Vrancea ( incluzand : ROSCI0208 Putna-Vrancea si ROSPA0088 Muntii Vrancei ) -  desemnat prin HG nr. 2151 / 2004 ) ,
  2. proiectul include actiuni care duc la modificari fizice in ariile naturale protejate de interes comunitar ,
  3. proiectul implica utilizarea unor resurse legat de diversitatea biologica ( in vecinatate exista zone de reproducere pasari protejate , si se impune defrisarea fondului forestier ).

  

 

                Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445 / 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554 / 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.