Back

decizie etapa de incadrare-proiect- CONSILIUL JUDETEAN VRANCEA

                                    DECIZIA  ETAPEI  DE  INCADRARE - proiect

                                                    din  data de   8.10.2015

 

                        Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de : CONSILIUL JUDETEAN VRANCEA , cu sediul in Focsani , jud. Vrancea , inregistrata la APM Vrancea cu nr. 8115 din 17.09.2015 , in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

                     APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 8.10.2015, ca proiectul : « Bazin de polo de inot – baza sportiva” , propus a fi amplasat in Focsani , Aleea Stadionului nr. 2 , jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

                       Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

 

      a) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2 : pct. 10, lit. b,

      b) Caracteristicile proiectului :

1) Marimea proiectului :

             Proiectul de investitii propune modernizarea / reabilitarea bazei sportive existente din cadrul Complexului Sportiv Focsani prin realizarea unor bazine de inot in vederea revigorarii sportului de performanta si de amatori cat si pentru activitati de agrement pentru locuitorii din zona .

             Lucrarile propuse se vor realiza pe o suprafata totala de teren  de cca 13600 mp , din care cca. 3383 mp suprafata construita si constau din realizarea urmatoarelor lucrari  :

            - cladire monobloc formata din : bazin de polo ( 33,30 x 25,00 x 2,30 m ) , bazin didactic de agrement ( 25,00 x 12,50 x 1,80 m ) , subsol  tehnic , vestiare si anexe functionale , gradene spectatori    ( cca 400 locuri )  ,

            -  parcare auto – cca 70 locuri ,

            -  spatii verzi – cca 6200 mp . 

            - centrala termica formata de 2 cazane cu capacitatea de 706 kw fiecare , folosind drept combustibil gazul metan .          

            -  utilitatile ( apa , canalizare , energie electrica) se asigura prin racord la retelele orasenesti din zona,

            - organizarea de santier se va realiza in incinta bazei sportive.

3) Utilizarea resurselor naturale : -

4) Productia de deseuri : colectate selectiv si valorificate prin unitati specializate

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : - nu este cazul.

 

        c) Localizarea proiectelor :

 

1) Utilizarea existenta a terenului : terenul este situat in intravilanul minicipiului Focsani si are destinatie pentru amenajari pentru sport si recreere cu dotari aferente ,

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale : -

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

         d ) Caracteristicile impactului potential :

 

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate : - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului , impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta toate masurile privind protectia factorilor de mediu.

4) Probabilitatea impactului : nesemnificative.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar . Pe masura realizarii lucrarilor calitatea factorilor de mediu afectati va reveni la parametrii anteriori.

 

 

 

                Realizarea acestui proiect se va face cu respectarea urmatoarelor conditii :

 

                             Conditiile generale :

 

              - Investitia se va realiza cu respectarea : documentatiei tehnice depuse precum si a parametrilor si prescriptiilor tehnice specifice constructiilor ce fac obiectul proiectului cat si a prevederilor din unele avize de specialitate  mentionate in Certificatul de urbanism nr. 791 /2.10.2014 , eliberat de Primaria Focsani ,

              - Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale.

              - Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

              

 

                - Pentru imisiile si emisiile de poluanti in aer se va tine cont de prevederile Ordinului MAPPM nr. 462 / 1993 cu modificarile si completarile prevazute de Legea nr. 104 / 2011privind calitatea aerului inconjurator . .

                - Se interzice reducerea suprafetelor de spatii verzi existente in incinta bazei sportive si se vor lua masuri de reabilitare si extindere a acestora  .

               - Se vor respecta prevederile : Legii nr. 24 / 2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor , cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 46 / 2008 privind  Codul Silvic , cu modificarile si completarile ulterioare .

               -  La iesirea din organizarea de santier, rotile autovehicolelor se vor curata

                -  Se interzice circulatia pe drumurile publice a mijloacelor de transport / utilajelor

folosite  la lucrarile de amenajare a ariei , avand rotile necuratate ,

               -  Utilajele si mijloacele de transport  folosite vor avea asigurata verificarea tehnica periodica prin statii de inspectie tehnica autorizate in vederea incadrarii emisiilor in legislatia in vigoare  ,

               -  Se interzic lucrarile de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilajele in cadrul organizarii de santier sau la obiectivele aflate in constructie ,

               - Nivelul de zgomot se va încadra in limitele impuse de HG nr. 321 / 2005 –privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental  , modificat prin HG nr. 674 / 2007 , STAS  10009 / 1988 – Acustica urbana – Limitele admisibile ale nivelului de zgomot , STAS 6156 / 1986 – Protecţia  împotriva zgomotului in construcţii civile si social culturale – limite admisibile si parametrii de izolare acustica , Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119 / 2014 ,

                 -  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .

              - Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deseuri produse ( deseuri inerte de constructii, deseuri de ambalaje, deseuri metalice ), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor cu modificarile si completarile ulterioare.

              - Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

              - Se interzice evacuari de deseuri si ape uzate in apele de suprafata , subterane sau pe terenurile adiacente pe timpul executiei / exploatarii lucrarilor ,             

             - Se vor lua masuri specifice de protectia mediului pentru organizarea de santier ( imprejmuire cu panouri  spatii amenajate prevazute cu recipiente pentru colectarea deseurilor ,  WC – uri ecologice ,etc. ) ,

             -  Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar .

             - Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si pietonal si sa nu creeze disconfort in zona.

              - Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

              - Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

             -  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului .

             - Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009 .

             - Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

 

                Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445 / 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554 / 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.