Back

Proiectul Deciziei Etapei de Incadrare -

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

 

Afisat in data de 03.09.2015

 

                  Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de S.C. NAZWOOD ACTIV S.R.L., cu sediul in com. Siminoc, str. Murfatlar, nr. 2, Hala 7, camera nr. 1, jud. Constanta, inregistrata la nr. 3009 / 02.04.2015, in baza Hotararii Guvernului nr. 445 / 2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007, regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica, din data de 03.09.2015, ca proiectul: ,,Schimbare destinatie din grajd in sectie taiere si rindeluire lemn ”, propus a fi amplasat in Odobesti, Sos. Vrancei, km 3, T 109, P 2913, jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

        Justificarea prezentei decizii:         

 

        I. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele :

 

a). Proiectul se incadreaza in prevederile H.G. nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct. 10.lit. a. (Proiecte de dezvoltare a unitatilor/zonelor industriale ).

 

 

     b). Caracteristicele proiectului :

 

  1. Marimea proiectului:  

 

         Clădirea sectiei de taiere si rindeluire lemn are un regim de înălţime pe parter inaltat

         Pentru buna funcţionare a sectiei de taiere si rindeluire lemn, regimul de înălţime parter inaltat clădirea va avea ca funcţiuni spaţii de productie, depozitare si desfacere , spatii pentru birouri, vestiare, grupuri sanitare.

        Construcţia va avea compartimente separate specifice zonei de acces personal si a  spaţiului de producţie:

       - spatiu receptie si facturare materie prima                    =   165,60 m.p.

       - hol + birouri si grup sanitar                                          =     87,75 m.p.

       - centrala termica si magazie lemne                                =     20,15 m.p.

       - sectie taiere si rindeluire lemn                                      =   705,60 m.p.

       - magazie scule                                                               =     10,55 m.p.

       - atelier mecanic                                                             =     21,75 m.p.

       - vestiar personal lucrator                                                           =     13,90 m.p.

       - grup sanitar personal                                                    =       7,45 m.p.

 

De aemenea, in apropierea sectiei de taiere si rindeluire lemn se va amenaja un spatiu pentru depozitarea deseurilor rezultate din procesul tehnologic, spatiu ce va fi protejat de o copertina.

            Materia prima a procesului tehnologic analizat este lemnul ( busteni din rasinoase si foioase), produsul finit va fi lemn cherestea rindeluit.

            Apele din precipitaţii de pe acoperiş ce se vor colecta prin jghiaburi, burlane, precum si cele de pe platformele betonate şi se vor colecta prin rigole la şantul stradal al drumului proiectat, la canalizarea existentă, sau spre zone verzi unde se vor infiltra natural in teren.

            Încălzirea spatiilor se face cu o centrala termica cu combustibil solid ( lemne ), centrala va fi prevazuta cu o magazie cu lemne.

           Alimentarea cu energie electrica se va face prin racordare la reţeaua existenta in zona.

 

        2. Cumularea cu alte proiecte: Nu este cazul.

        3. Utilizarea resurselor naturale: Nu este cazul.

        4. Productia de deseuri: Deşeurile rezultate vor fi colectate în pubele  amplasate în locuri special destinate acestui scop; pubelele vor fi preluate periodic de către serviciile de salubritate din zonă, pe bază de contract.

        5. Emisiile poluante, inclusiv zgomot si alte surse de disconfort: posibil pe perioada construirii.

        6. Riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

     

        c). Localizarea proiectului : lucrările propuse prin prezenta documentaţie se vor realiza in extravilanul orasului Odobesti, Sos. Vrancei, km 3, T 109, P 2913, jud. Vrancea

 

1. Utilizarea existenta a terenului : zona unitati de productie industriala si agrozootehnica.

2. Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : Nu e cazul.

3. Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

a. zonele umede : Nu este cazul.

b. zonele costiere : Nu este cazul.

c. zonele montane si impadurite : Nu este cazul.

d. parcurile si rezervatiile naturale : Nu e cazul.

e. ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt :  zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : Nu este cazul.

f. zonele de protectie speciala : Nu este cazul.

g. ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost depasite : Nu este cazul.

h. ariile dens populate :  Nu este cazul.

i. peisaje cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : Nu este cazul.

 

d). Caracteristicele impactului potential.

 

Extinderea impactului : aria geografica si numarul de persoane afectate : Nu este cazul.

Natura transfrontiera a impactului : Nu este cazul.

Marimea si complexitatea impactului : in perioada de executie a proiectului, impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta toate masurile privind protectia factorilor de mediu.

Probabilitatea impactului : Impact redus.

Durata, frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic).

 

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

 

Conditii generale :

 

  • Investitia se va realiza cu respectarea proiectului prezentat, a legislatiei de mediu in vigoare si a avizelor de specialitate prevazute in certificatul de urbanism nr. 52 / 24.03.2015, eliberat de Primaria Orasului Odobesti.
  • Prezentul act nu exonereaza titularul de proiect de obligatia obtinerii avizelor mentionate in certificatul de urbanism.
  • Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.
  • La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare.
  • Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a rezidiilor de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier, pietonal sau sa creeze disconfort locuitorilor din zona.
  • Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar.
  • Se interzice depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
  • Deseurile de constructie vor fi transportate la depozite autorizate.
  • Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole ( resturi materiale, anrocamente, gramezi de pamant, etc.) si readucerea la starea initiala.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

 

Masuri de prevenire si reducere a poluarii generate in perioada realizarii investitiei:

     -  Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare si a avizelor de specialitate mentionate in certificatul de Urbanism nr. 52 / 24.03.2015, eliberat de Primaria Orasului Odobesti.

    -  Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul impiedicarii accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

     -  Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

     -  Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

     -   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar, selectiv in recipienti speciali, in vederea valorificarii prin unitati de specialitate, autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor ).

      -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate. 

      -  Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului ( acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate ).  

      - Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in spatii neautorizate .

     -  Pentru imisiile si emisiile de poluanti in aer se va tine cont de prevederile Legii nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului inconjurator.

     -  Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar .

     -  Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate.

    -   Nivelul de zgomot se va încadra in limitele prevederilor OMS 119 / 2014.

    -   Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .

   -  Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

   - Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

   -  Prezenta decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

   - Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009.

  - Nerespectarea prevederilor prezentei decizii a APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

 -   La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de incadrare.

          Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445/ 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/ 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

       La punerea in functiune se va solicita si obtine autorizatia de mediu conform Ordinului MMDD 1798/2007 cu modificarile si completarile ulterioare.