Back

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE - Titular - P.F.A. STOICA ADRIAN

DECIZIA ETAPEI DE INCADRAREPROIECT

(afisat in data de: 26.03.2015)

 

                   Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre P.F.A.  STOICA  ADRIAN,  inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 814/ 26.01.2015,  in baza  H.G.  nr. 445/2009  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si  a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 26.03.2015, ca proiectul de investitii : ,, Infiintare racord electric, la pompa de apa " - propus a fi  amplasat in extravilanul comunei Ploscuteni, satul Ploscuteni, T 108, P 963-966; judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

                         Justificarea prezentei decizii :

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

 

a)-Proiectul -  se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct-ul 3 – lit. b);  b)-Caracteristicile proiectului :

     1) Marimea proiectului : Beneficiarul, P.F.A. Stoica Adrian, prin tema de proiectare, doreşte racordarea la rețeaua de energie electrică a localității Ploscuțeni a pompei de apă existentă pe terenul proprietate particular

Prezentul proiect propune realizarea lucrărilor de înființare racord electric la LES amplasată în ampriza DJ 252 pentru alimentarea cu energie electrică a pompelor de apă amplasate în parcela cu suprafața de 95000 mp din extravilanul comunei Ploscuțeni, T. 108,        P. 963-966, CF 50155, 50261.

Linia electrică aeriană, cu lungimea de 220m, care va deservi cele două foraje este compusă din trei stâlpi de energie electrică din beton armat precomprimat amplasați pe terenul proprietate personală a P.F.A. Stoica Adrian și va fi racordată la LES din ampriza DJ 205, proprietate SC ELECTRICA SA.

În acest sens s-au efectuat demersurile de obținere a acordului de racordare de la            SC  ELECTRICA  SA și s-a întocmit un proiect de către un proiectant de specialitate, dl. Stoica Adrian obținând avizul favorabil de amplasare din partea proprietarului rețelei de energie electrică.

În prezent, în amplasament există două foraje la adâncimea de aproximativ 100m care sunt nefuncționale, pompele acestora nefiind racordate la rețeaua națională de energie electrică.

Aceste foraje au deservit livada de pruni pe care P.F.A. Stoica Adrian a achiziționat-o de la SC POMICOLA SA.

           Pentru alimentarea cu energie electrica a pompelor submersibile care deservesc forajele existente in amplasament se propune executarea unei rețele electrice aeriene de joasa tensiune, 0,4 kW, cu lungimea de 220m care va fi racordată la linia electrica subterana amplasata în ampriza DJ 252.

LEA 0,4 kW nou înființata va fi formata din trei stâlpi din beton armat centrifugat tip      SE 10 amplasați în fundații izolate turnate.

Înălţimea maximă deasupra solului a stâlpilor LEA 0,4 kV este de 8,30m. Înălţimea minimă a conductoarelor LEA j.t. faţă de sol este de 7,00m.

     2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul.

     3) Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul

     4) Productia de deseuri :  

                    Deşeuri menajere - Toate deşeurile rezultate în urma activităţilor zilnice ale muncitorilor vor fi colectate selectiv în coşuri de gunoi din PVC fără fante (prevăzute cu saci din plastic) şi îndepărtate la sfârșitul zilei de lucru.

     Deşeurile toxice si periculoase  - Nu se vor face schimburi de ulei sau alimentări cu carburant la utilajele din dotare a executantului lucrării.

                Deşeuri tehnologice - Se estimează că vor rezulta următoarele tipuri de deşeuri tehnologice din activitatea de construcţie a celor două adăpători precum și a lucrărilor de alimentare cu apă potabilă din sursă subterană:

  • deşeuri inerte reprezentate de materialul rezultat in urma excavaţiilor efectuate - pământ.
  • deşeuri de construcţie, în marea lor majoritate, reciclabile.

 

Depozitarea  deşeurilor tehnologice se va face numai la sediul unităţii constructoare pe platforme betonate pentru recuperarea tuturor scurgerilor susceptibile a produce poluarea solului.

Materialul metalic, rebuturile, capete (resturi) de conductoare, vor fi colectate şi stocate temporar pe tipuri, în recipiente speciale, în vederea valorificării prin societăţi autorizate specializate.

         5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Lucrările de construcţie comportă următoarele surse importante de zgomot şi vibraţii: procesele  tehnologice de execuţie a lucrărilor proiectate, operarea grupurilor de utilaje şi echipamente cu diferite funcţiuni, traficul între bazele de producţie şi punctele de lucru.

   Nivelul sonor depinde în mare măsură de următorii factori:

- fenomene meteorologice si in particular: viteza si direcţia vântului, gradientul de temperatură şi de vânt;

- absorbţia undelor acustice de către sol, fenomen denumit „efect de sol";

- absorbţia în aer, dependenţa de presiune, temperatură, umiditatea relativa, componenta spectrală a zgomotului;

- topografia terenului;

- vegetaţie.

Principala sursă de zgomot şi vibraţii este reprezentată de funcţionarea utilajelor în timpul execuției lucrărilor.

          Se vor folosi, la lucrările de execuţie a fundațiilor și de amplasare a stâlpilor, mijloace de transport şi aparate cu nivel de poluare fonică scăzut.

          Nivelul de zgomot se va încadra in limitele impuse de H.G. nr.  321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, modificată prin H.G. nr. 674/2007,                      STAS 10009/1988 – Acustica urbană – Limitele admisibile ale nivelului de zgomot.

      6)  Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :        Pentru execuția lucrărilor propuse în cadrul acestui proiect nu este necesară Organizarea de Șantier.

  

     c) Localizarea proiectelor:

 

1) Utilizarea existenta a terenului : terenul este situat in extravilanul comunei Ploscuteni, conform Certificatului de Urbanism nr. 160 /15.12.2014 ; categoria de folosinta actuala : zona de siguranța a DJ 252 și livadă. ; destinatia : zona utilitati edilitare.

2)  Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : - nu este cazul.

3)  Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

    e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : Amplasamentul celor două foraje propuse spre alimentare cu energie electrică se află în Aria de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 "Lunca Siretului Inferior"și interiorul Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 – "Lunca Siretului Inferior".

 

Sursele de poluare pentru floră şi faună, specifice pentru perioada de execuţie a lucrărilor proiectate sunt următoarele: emisiile de noxe si zgomot generate de traficul de şantier și de operarea echipamentelor utilizate în realizarea lucrărilor. Şantierul, in ansamblu, are un impact negativ complex asupra vegetaţiei. Ocuparea temporara de terenuri, poluarea potenţiala a solului, haldele de deşeuri, etc., toate acestea au efecte negative asupra vegetaţiei în sensul reducerii suprafeţelor vegetale şi uneori a pierderii calităţilor iniţiale.

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul ;

   g)   Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

 

 

       d) Caracteristicile impactului potential

 

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul va fi nesemnificativ, daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice.

4)  Probabilitatea impactului : nesemnificativ.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim.

 

                             

                  Conditiile de realizare a proiectului :

 

-  Investitia se va realiza cu respectarea  legislatiei in vigoare  si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr. 160/15.12.2014, eliberat de Consiliul Judetean judetul Vrancea.

 -  Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-  Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar, selectiv in recipienti speciali, in vederea valorificarii prin unitati de specialitate, autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor;

-  Se va asigura managementul substantelor periculoase folosite in conformitate cu Legea  nr.  360 / 2004  privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase cu modificarile si completarile ulterioare si cu respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul: protectiei mediului, PSI, sanatatii si securitatii muncii ;

-  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate.

-  Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate.

-  Nivelul de zgomot se va încadra in limitele impuse de H.G.  nr. 321 / 2005 –  privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental,  modificat prin H.G.  nr. 674 / 2007,  STAS  10009 / 1988 – Acustica urbana,  STAS 6156 / 1986 – Protecţia  împotriva zgomotului in construcţii civile si social culturale limite admisibile si parametrii de izolare acustica, Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536 / 1997 (nivel acustic la limita incintei), cu modificările si completările ulterioare ;

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut ;

- Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop;

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate;

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp;

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate;

- Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate;

- Alimentarea cu carburanţi, repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane;

- Materialele fine (pamant, balast, nisip) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila;

- Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii;

-  Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora ;

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului;

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar A.P.M. Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22, alin. 3 din H.G.  nr. 445 / 2009 .

Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a respecta conditiile mentionate in Avizul Custodelui Nr. 1419/19.03.2015 emis de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice Vrancea in calitate de Custode al ariilor naturale protejate ROSPA0071 si ROSCI 0162 – Lunca Siretului Inferior.

- Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a A.P.M. Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.  

    Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata.   

 

     Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 –privind protecţia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006 modificata si completata cu O.U.G. nr.164/2008 (M.O. 1196/30.12.2005 si M.O. 586/  06.07.2006);

STAS 10009/1988 -  privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;

Legea nr. 211/2011- privind regimul deşeurilor.

 

               Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.