Back

Comunicat presa: Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt atenţionează cetăţenii judeţului Olt cu privire la păstrarea curăţeniei

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt atenţionează cetăţenii judeţului Olt

cu privire la păstrarea curăţeniei

Considerând că în această perioadă, cetăţenii doresc să-şi petreacă cât mai mult din timpul liber, în diferite zone de agrement amenajate, sau pur şi simplu să iasă la iarbă verde, în zonele din imediata vecinătate a pădurilor sau a cursurilor de apă, APM Olt aduce la cunoştinţa acestora, faptul că au obligaţia să păstreze curăţenia în aceste locuri şi să aibă un comportament eco-responsabil.

Cetăţenii au obligaţia să nu abandoneze sau să depoziteze deşeurile menajere sau ambalajele reciclabile, în alte locuri, decât în spaţiile special amenajate destinate acestui scop (containere, pubele, etc.).

În cazul în care aceste spaţii amenajate nu există, soluţia ca zonele de agrement să nu ajungă depozite de deşeuri, este curăţenia la plecare din zona respectivă, prin colectarea deşeurilor în saci de plastic şi evacuarea lor la cel mai apropiat container.

Beneficiul ieşirii la iarbă verde sau în alte zone de agrement, adus oamenilor, trebuie să fie însoţit şi de anumite obligaţii, pentru ca locurile de verdeaţă în care ne petrecem timpul liber să nu devină locuri insalubre. Fiecare trebuie să fie conştient de faptul că nimeni nu va veni să strângă deşeurile în urma sa şi că acel loc de agrement trebuie să rămână curat şi pentru alţii.

În zonele de agrement amenajate, administratorii acestora au obligaţia de a asigura spaţii amenajate corespunzător pentru colectarea şi depozitarea temporară a deşeurilor menajere şi reciclabile.

Asigurarea şi păstrarea curăţeniei pe raza localităţilor, buna gospodărire a acestora şi respectarea normelor de igienă constituie o obligaţie fundamentală a autorităţilor administraţiei publice locale, a instituţiilor publice, a operatorilor economici şi a altor persoane juridice, precum şi a cetăţenilor.

Gestionarea deşeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană şi fără a dăuna mediului, în special: fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră, fără a crea disconfort din cauza mirosurilor şi fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.

Protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, scop în care depozitează deşeurile de orice fel numai pe amplasamente autorizate. Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, în baza OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

Toţi dorim să trăim într-un mediu curat dar pentru a avea un mediu de viaţă sănătos  fiecare dintre noi trebuie să respecte obligatoriu principiile ecologice.

 

              DIRECTOR EXECUTIV

                       DOREL ŞTEOMLEGA