Back

Decizia etapei de incadrare (initiala) privind PUZ – Campus profesional integrat, liceal și universitar, județul Vrancea - titular - CONSILIUL JUDETEAN VRANCEA

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

(inițială)

Nr. 1197 / 09.02.2023

 

Ca urmare a notificării adresate de CONSILIUL JUDEŢEAN VRANCEA cu sediul în Focsani, bd. Dimitrie Cantemir nr.1, jud. Vrancea , privind PUZ – Campus profesional integrat, liceal și universitar, județul Vrancea, propus a fi amplasat în Focșani,  T80, P 424/1, CF 70888, jud. Vrancea , înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 1197/31.01.2023,

în baza:

  • Hotărârea de Guvern nr. 43/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor;
  • Hotărârii Guvernului nr.1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia;
  • Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

 

având în vedere consultarea autorităţilor publice participante în cadrul şedinţei Comitetului Special Constituit din data de 09.02.2023 - etapa de încadrare,

în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, art. 5, alin. (3), pct. c) şi a anexa nr.1- Criterii pentru determinarea efectelor semnificative potenţiale asupra mediului,

 

în lipsa comentariilor motivate din partea publicului interesat,

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide:

 

PLANUL URBANISTIC ZONAL – Campus profesional integrat, liceal și universitar, județul Vrancea, propus a fi amplasat în Focșani,  T80, P 424/1, CF 70888, jud. Vrancea, titular CONSILIUL JUDEȚEAN VRANCEA cu sediul în Focsani, Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1, jud. Vrancea, nu necesită evaluare de mediu şi se va supune adoptării fără aviz de mediu.

 

1. Caracteristicile planului:

a)gradul în care planul creează un cadru pentru proiecte şi alte activităţi viitoare fie în ceea ce priveşte amplasamentul, natura, mărimea şi condiţiile de funcţionare, fie în privinţa alocării resurselor:

Prezentul plan este întocmit pentru a răspunde cererii beneficiarului pentru construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar .

Terenul care a generat prezentul PUZ, este localizat parțial în intravilanul și partial în extravilanul municipiului Focșani, aparținând domeniului public al județului Vrancea și este administrat de  Consiliul Judetean Vrancea.

Terenul reglementat, în suprafața măsurată totală de 21000,13mp (suprafața teren din acte 21000mp), este identificat prin tarlaua 80, parcela 424/1, numărul cadastral 70888.

Astfel, beneficiarul solicita schimbarea parțială a încadrării funcționale a terenului din arabil în zona instituții publice și servicii și zona căi de comunicație rutieră și amenajări aferente.

Campusul este un complex cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, locuit, agrement etc., respectiv, ansamblu de clădiri aparținând uneia sau mai multor instituții de învățământ superior.

 

Obiectivele principale ale prezentului plan au fost identificate ca fiind următoarele:

  • Reglementarea urbanistică a terenului pe care se va construi campusul profesional integrat, liceal și universitar;
  • Asigurarea acceselor carosabile și pietonale pentru terenul analizat conform cu cerințele functiunii propuse;
  • Oferirea unui cadru de reglementare a fluxului tehnologic specific investitiei;
  • Implementarea unui sistem infrastructural specific dezvoltarii preconizate.

 

În prezent terenul reglementat este folosit ca teren agricol, având categoria de folosință arabil.

Situația existentă a terenului reglementat se prezintă astfel:

Numar cadastral

70888

Numar carte funciara

70888

Date de identificare

tarlaua 80, parcela 424/1

Proprietar

Județul Vrancea – domeniul public

Administrator

Consiliul Județean Vrancea

Suprafața măsurată teren reglementat

21000,13mp

Suprafața din acte teren reglementat

21000mp

Regim tehnic

Intravilan (S=11000mp)/Extravilan(S=10000mp)

Categorie de folosință

Arabil

Amplasarea în cadrul localitțtii

In proximitatea unității militare 02542

Zona funcțională a terenului

parțial Zona instituții publice și servicii, parțial arabil

Subzona funcțională a terenului

parțial IS – funcțiuni medicale și funcțiuni complementare, parțial TA – zona cu destinație de agricultura

Accesibilitate din drumuri publice

Nu are acces la drum public

Zonificarea funcțională – reglementări, bilanț teritorial, indici urbanistici

Pentru realizarea obiectivului dorit se propune schimbarea zonificării funcționale, astfel:

 

EXISTENT

PROPUS

S (mp)

P (%)

S (mp)

P (%)

Zona instituții publice și servicii

-

-

18190,96mp

86,62%

Arabil

21000,13mp

100%

-

-

Zona căi comunicație rutieră și amenajări aferente

-

-

2809,17mp

13,38%

TOTAL

21000,13mp

100%

21000,13mp

100%

 

Indicatori urbanistici propuși sunt:

IS.p - terenuri pentru construcții de cultură, de învățământ, de sănătate etc. propuse:

P.O.T.maxim= 50%

C.U.T.maxim= 3,2

 

Regim de înălțime maxim - S+P+6Etaje

H.minima= 5m

H.maxima= 35m

 

În incinta vor fi prevazute spații verzi și plantate, cu rol decorativ și de agrement, în exteriorul clădirii sau în curți interioare de minim 20% din suprafața totală a terenului.

Indicatori conform propunerii orientative

Conform propunerii orientative exprimate grafic în planța numarul 6 “Posibilități de mobilare urbanistică”, anexată documentației, se creează următorul bilanț teritorial raportat la suprafața terenului reglementat, aferent obiectivului propus:

 

Suprafața (mp)

Procent (%)

Ocupat de construcții

9095,48mp

43,31%

Alei pietonale și carosabile

4895,45mp

23,31%

Spații plantate

4200,03mp

20,00%

Acces porpus

2809,17mp

13,38%

TOTAL

21000,13mp

100%

 

Investiția preconizată prin prezentul plan presupune construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar.

Vor fi realizate clădiri cu diverse destinații, utilizări individuale sau cumulate: sediu administrativ, sediu social-cultural, construcții de învățământ, biblioteca, sala de festivități, cămine pentru elevi, cantină, sala de sport, terenuri și instalații de sport, spații verzi amenajate, inclusiv gradina cu flori.

De asemenea, se vor realiza construcții anexe (post trafo, bazin rezerva incendiu, bazin retenție), amenajări exterioare în incintă (platformă parcare, spații verzi, drumuri și trotuare), instalații interioare și rețele/lucrări tehnico-edilitare, accese rutiere și pietonale și racorduri la drumurile publice și împrejmuire.

       Construcții propuse: cămin ( St+P+4E), cămin ( St+P+4E), teren sport, sala sport ( parter înalt), corp principal ( P + 3E) unde vor fi amenajate sediul administrativ, sediul social-cultural, săli de curs, bibliotecă, săli de festivități, clinica de recuperare, clinică de îngrijire paliativă, cantină ( parter).

       Suprafața construită va fi de10.500 mp și suprafața construită desfățurată va fi de 67.200 mp.

Reglementări urbanistice - retrageri

Retragere minimă față de aliniament:

-față de aliniamentul propus, minim 2m.

Retragerile minime față de limitele laterale și limita posterioara de proprietate:

-față de limitele laterale, minim 4m;

-față de limita posterioara, minim 7m.

Distanța minimă între construcțiile de pe aceeași parcela este jumătatea înălțimii construcției celei mai înalte, dar nu mai mică de 3m.

CIRCULAŢII ŞI ACCESE

Accesul în teren se va realiza din drumul de exploatare existent în zonă, al carui profil va fi lărgit conform reglementarilor urbanistice aflate în vigoare (profil maxim de 11m, 2 trotuare de 2m și parte carosabilă, în dublu sens, de 7m). Drumul de exploatare continuă strada Revoluției ce se intersectează cu Calea Munteniei (DN2, E85). Amenajarea accesului din drumul public de interes local se va face pe terenul aflat în administrarea Consiliului Județean Vrancea, idenitificat cu numărul cadastral 70881. Din terenul reglementat se rezervă o suprafata de teren de 2809,17mp pentru realizarea acestui acces.

Accesul va asigura circulația în dublu sens și va fi prevăzut la capat cu zona de întoarcere.

STAŢIONAREA AUTOVEHICULELOR

Conform propunerii orientative, pentru investiția preconizată se va realiza un număr aproximativ de 120 de locuri de parcare.

CONDIŢII DE ECHIPARE EDILITARĂ

Terenul analizat are posibilitatea racordarii la următoarele utilitati tehnico-edilitare existente în zonă, pozate în lungul Căii Munteniei: rețea de distribuție a apei potabile, rețea majoră de canalizare a apelor uzate în sistem unitar, rețea de gaze distribuție, rețea energie electrică de joasa tensiune și rețea de telecomunicații.

SPAŢII PLANTATE

În incinta vor fi prevazute spații verzi și plantate, cu rol decorativ și de agrement, în exteriorul clădirii sau în curți interioare de minim 20% din suprafața totală a terenului.

ÎMPREJMUIRI

Împrejmuirile la strada se vor realiza cu respectarea caracterului zonei, cu o înălțime maximă de 2.20 m, realizate din materiale de bună calitate (caramida aparenta, piatră, lemn, tencuiala decorativă, fier forjat, etc), astfel încât să nu fie distonantă cu împrejmuirile cu care se învecinează și fațadele construcțiilor adiacente.

b) gradul în care planul influenţează alte planuri şi programe, inclusiv pe cele în care se integrează sau care derivă din ele: reglementările stabilite prin prezentul PUZ vor fi obligatorii pentru documentația de autorizare pentru imobilele cuprinse în planul propus.

Amplasamentul reglementat este încadrat prin Planul Urbanistic Zonal „Elaborare PUZ pentru introducerea în intravilan și reglementare urbanistică și S.F. în vederea construirii Spitalului Județean de Urgență Focșani – județul Vrancea” parțial în subzona cu funcțiuni medicale și funcțiuni complementare (S=10100,36mp) și în subzona căi de comunicație rutieră propuse care se vor realiza pe baza studiilor de specialitate (S=899,75mp) și prin Planul Urbanistic General al municipiului Focșani parțial în zona cu destinație de agricultura (S=10000,02mp).

c) relevanţa planului în/pentru integrarea consideraţiilor de mediu, mai ales din perspectiva promovării dezvoltării durabile:

- Pentru branșamentul la rețelele publice de utilități a municipiului Focșani se va obține de la SC CUP SA avizul de branșare și racordare.

- În activitatea de proiectare vor fi avute în vedere prevederile la zi ale legislației privind creșterea performanței energetice a clădirilor. În principal vor fi avute în vedere Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor și Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 privind eficienţa energetică, care obligă la reducerea consumului de energie la nivelul utilizatorului final.

 Deșeurile menajere si valorificabile se vor colecta în europubele amplasate pe spaţiu special amenajat și vor fi preluate de operatorul local de servicii de salubritate.

d) problemele de mediu relevante pentru plan:- nu este cazul

Spațiile verzi vor reprezenta un total de 20% din suprafață totală a terenului,  aproximativ 4200 mp.

e) relevanţa planului pentru implementarea legislaţiei naţionale şi comunitare de mediu: 

Prevederile planului răspund cerințelor Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile.

2. Caracteristicile efectelor şi ale zonei posibil a fi afectate cu privire, în special, la:

a) probabilitatea, durata, frecvența și reversibilitatea efectelor: Soluția recomandată prin plan nu introduce efecte negative suplimentare asupra solului, subsolului, aerului, apei, microclimatului

apelor de suprafață, vegetației, faunei sau peisajului. Implementarea planului nu produce efecte negative asupra mediului, dar există riscul ca în perioada de execuție a modificărilor să apară efecte negative.

b) natura cumulativă a efectelor: nu se identifică manifestarea de efecte cumulative prin implementarea planului, avȃnd în vedere specificul zonei și caracteristicile planului propus.

c) natura transfrontieră a efectelor: nu este cazul;

d) riscul pentru sănătatea umană sau pentru mediu (de exemplu, datorită accidentelor):

- se va respecta adresa D.S.P. Vrancea nr. 1022/01.02.2023.

e) mărimea şi spaţialitatea efectelor (zona geografică şi mărimea populaţiei potenţialafectate):-Terenul destinat PUZ în suprafaţă de 21.000 mp, număr cadastral 70888 este amplasat parțial în intravilanul și parțial în extravilanul municipiului Focșani, în zona de sud a orașului, cu acces printr-un drum local din Calea Munteniei, DN2 / E85.

Terenul este în prezent încadrat astfel:

- O suprafață de 11.000,00 mp teren intravilan, categorie folosință „arabil”;

- O suprafață de 10.000,00 mp teren extravilan, categorie de folosință „arabil”.

Terenul este delimitat de următoarele vecinătăți:

Nord – Teren Ministerul Apărării Naționale;

Est – Teren Ministerul Apărării Naționale;

Sud – Teren proprietate private persoană fizică;

Vest – județul Vrancea, domeniul public, amplasamentul viitorului Spital de Urgență Focșani.

f) valoarea şi vulnerabilitatea arealului posibil a fi afectat, date de:

 (i)  caracteristicile naturale speciale sau patrimoniul cultural: nu este cazul.

 (ii) depăşirea standardelor sau a valorilor limită de calitate a mediului: funcțiunea propusă nu presupune efecte de depășire a standardelor sau a valorilor limită de calitate a mediului;

 (iii) folosirea terenului în mod intensiv: prin PUZ se stabilesc modul de ocupare a terenului și procentul minim de spații verzi organizate pe solul natural pentru împiedicarea folosirii terenului în mod intensiv;

g) efectele asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan naţional, comunitar sau internaţional: nu există efecte asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan național, comunitar sau internațional.

 

Obligaţiile titularului:- titularul planului are următoarele obligații:

  • De a respecta legislația de mediu în vigoare.
  • De a urmări ca prevederile PUZ-ului să fie cuprinse în PUG-ul localităţii.
  • De a respecta condiţiile prevăzute în Certificatul de urbanism nr. 13/12.01.2023 emis de Primăria municipiului Focșani, a adresei nr. 1022/01.02.2023 emisa de DSP Vrancea, a adresei nr. 480/03.02.2023 emisă de S.G.A. Vrancea.
  • De a respecta prevederile H.G. nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicată în 2001, cu modificările şi completările ulterioare.
  • De a lua măsuri pentru gestionarea deşeurilor, astfel: deşeurile menajere vor fi colectate în europubele (cu colectare selectivă) amplasate în spaţii special amenajate, cu asigurarea accesului mijloacelor de transport pentru ridicare şi evacuate periodic de către un operator de servicii de salubritate autorizat; deşeurile rezultate din activitatile medicale si valorificabile vor fi colectate selectiv şi valorificate prin operatori specializaţi autorizaţi.
  • De a supune procedurii de adoptare planul mai sus menţionat (înregistrat la A.P.M. Vrancea cu nr. 5708/28.05.2021 si a completarilor inregistrate la APM Vrancea cu nr. 1197/31.01.2023) precum şi orice modificare a acestuia, după caz, numai în forma avizată de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în conformitate cu prevederile art. 26 din H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe.
  • De a notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea în cazul în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii de încadrare, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, înainte de realizarea modificării.
  • De a înainta la A.P.M. Vrancea documentaţia întocmită în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, în vederea analizării investiţiei propuse cu parcurgerea etapelor procedurale stipulate în ordinul menţionat. 

 

Informarea şi participarea publicului la procedura de evaluare de mediu

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea a asigurat accesul liber al publicului la informaţie prin publicarea în ziarul „ Monitorul de Vrancea” în ediţiile din 20.01.2023 şi din 23.01.2023 .

Pâna la data luării deciziei, nu au fost înregistrate opinii/observaţii din partea publicului.

În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, publicul poate formula comentarii privind

decizia etapei de încadrare, pe care le va trimite în scris la A.P.M. Vrancea în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunţului.

În cazul în care nu se înregistrează comentarii din partea publicului în intervalul de 10 zile de la publicarea anunţului, A.P.M. Vrancea va emite decizia finală.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare.