REZERVATIA NATURALA STRAMTURA COZA



   Rezervatia naturala Stramtura Coza, de tip geomorfologica si peisagistic, a fost desemnata prin Legea nr. 5/2000. Rezervatia este situata pe un sector al interfluviului Coza –Dalhatas cuprinzand sectoare ale vailor sus amintite, amunte si aval de confluenta. Structura geologica complexa, falierea stratelor si eroziunea de suprafata pun in evidenta succesiuni litilogice divers colorate, de o mare frumusete peisagistica. Relieful este adanc scluptat de paraiele Coza, Dalhatas si Carpen, ale caror maluri formeaza versanti abrupti, greu accesibili: Peisajul este dominat la nord de Dealul Carpen (892 m) iar la sud de Dealul Doagelor (812 m), altitudinea minima - 550 m (la varsarea paraului Dalhatas, în paraul Coza). Micul platou de pe partea dreapta a “Stramturii ” se recunoaste ca un pod de terasa, cu depozite de material rulat (nisip, pietrs, bolovanis).

   Cai de acces
   Drumul care urmareste Valea Paraului Coza, continuat in aval cu poteca turistica marcata cu "banda rosie" din lungul albiei. O alta cale de acces o reprezinta drumul forestier de pe Valea Paraului Alunu, din care se desprinde, în imediata apropiere a cantonului Alunul, catre dreapta un drum forestier pe dealul Zmeuris, care se continua cu o poteca turistica marcata (banda rosie).

   Limita de nord:
   - porneste din albia Paraului Dalhatas si urmeaza linia sinuasa a abruptului rapii de desprindere pana la confluenta Coza –Dalhatas.

   Limita de sud:
   - urmeaza în amunte, pe versantul drept, la baza abruptului, albia Paraului Coza.

   Limita de vest:
   - se desfasoara din albia Paraului Coza si se continua catre nord, pe versantul stang al acestuia, delimitand pe la sud, est si nord-est o enclava ocupata de faneata.