Înapoi

5 Iunie - Ziua Mondială a Mediului

Nr. 6891/31.05.2023   

 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba informează publicul că în fiecare an, pe 5 Iunie, se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Mediului”, principalul prilej de sensibilizare a opiniei publice la problemele de mediu cu care se confruntă astăzi omenirea.

Pe 5 Iunie 1972 se deschidea la Stockholm, în capitala Suediei, prima conferinţă ONU privind mediul. Începând de atunci, problema ecologică a devenit universală, iar data de 5 Iunie este marcată anual şi a intrat în conştiinţa publică drept “Ziua Mondială a Mediului”.

Fiecare „Zi Mondială a Mediului” este organizată în jurul unei teme, recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Tema din acest an se va concentra pe soluții de reducere a poluarii cu plastic în cadrul campaniei #BeatPlasticPollution – Combate poluarea cu plastic.

Poluarea cu plastic a devenit un fenomen îngrijorător. Întreaga planetă este inundată de deșeuri de plastic. Plasticul aglomerează depozitele de deșeuri, ajung în ape sau este ars degajând gaze toxice.

În fiecare an se produc peste 400 de milioane de tone de plastic, din care jumătate sunt de unică folosință. Dintre acestea, mai puțin de 10 la sută sunt reciclate. Produsele din plastic de unică folosință sunt peste tot. Pentru mulți dintre noi, ele au devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi.

În plus, aproximativ 98 la sută din produsele din plastic de unică folosință sunt produse din combustibili fosili sau materii prime "virgine". Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră asociate producției, utilizării și eliminării materialelor plastice convenționale pe bază de combustibili fosili se estimează că va crește cu 19 la sută până în 2040.

Din cele șapte miliarde de tone de deșeuri de plastic generate la nivel global până în prezent, mai puțin de 10 la sută au fost reciclate. Milioane de tone de deșeuri de plastic sunt împrăștiate în mediu sau, uneori, sunt transportate mii de kilometri către destinații unde sunt arse sau depozitate.

Mucurile de țigară – ale căror filtre conțin fibre mici de plastic – sunt cel mai frecvent tip de deșeuri de plastic care se găsesc în mediu. Ambalaje alimentare, sticle de plastic, capace de plastic, pungi de plastic alimentar, paie de plastic sunt următoarele deșeuri cele mai întâlnite. Mulți dintre noi folosim zilnic aceste produse, fără să ne gândim măcar unde pot ajunge.

Râurile transportă cantități mari de deșeuri de plastic ceea ce contribuie în mod semnificativ la poluarea mărilor și oceanelor. Estimările arată că între 19 și 23 de milioane de tone deșeuri din plastic ajung în ape. Dacă nu vom schimba modul în care producem, utilizăm și eliminăm plasticul, cantitatea de deșeuri de plastic care ajung în ecosistemele acvatice s-ar putea tripla până în 2040. Multe din râurile lumii sunt coridoare directe de transport de gunoi în mări și oceane.

Plasticul este împrăștiat peste tot în mediu, ne aglomerează depozitele de deșeuri, ajung în oceane, mări, lacuri, râuri sau este ars degajând gaze toxice. Dar mai puțin cunoscut este faptul că microplasticele se găsesc în alimentele pe care le consumăm, în apa pe care o bem și chiar în aerul pe care îl respirăm.

Chiar dacă plasticul are multe utilizări valoroase, iar produsele din plastic de unică folosință ne-au creat dependență – toate acestea au consecințe grave asupra mediului, sănătății și economiei, care nu pot fi ignorate.

Deși există soluții și tehnologii pentru reducerea poluării cu plastic, în realitate această problema este departe de rezolvare. Ceea ce este necesar în prezent este un val de presiune publică și politică pentru a intensifica și accelera acțiunile guvernelor, firmelor și altor părți interesate pentru a rezolva această gravă problemă.

Reducerea poluarii cu plastic necesită schimbarea modului de abordare a cauzelor poluării cu plastic. Acesta combină reducerea celor mai problematice și inutile utilizări ale plasticului cu o transformare a pieței în direcția circularității materialelor plastice. Acest lucru poate fi realizat prin accelerarea a trei schimbări cheie – reutilizarea, reciclarea, reorientarea și diversificarea, precum și prin acțiuni de abordare a moștenirii poluării cu plastic.

Trecerea la măsuri concrete de reducere a poluarii cu plastic a devenit o urgență. Campania "Ziua Mondială a Mediului 2023" cu tema "#BeatPlasticPollution" atrage atenția că sunt necesare schimbări majore ale politicilor și opțiunilor pentru a permite un trai mai curat, ecologic și durabil, în armonie cu natura. Acestă campanie își propune să se concentreze pe necesitatea de a trăi durabil în armonie cu natura și pe posibilitățile noastre de a trece la un stil de viață mai ecologic, atât prin politici, cât și prin alegeri individuale.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Mărioara POPESCU