Înapoi

Anunț privind decizia etapei de încadrare (Plan Management Integrat arii naturale Coridorul Jiului, Bistreț, Confluența Jiu-Dunăre, Locul Fosilifer Drănic, Pădurea Zăval - CONSILIUL JUDEȚEAN DOLJ)

Anunț privind decizia etapei de încadrare
23.02.2024

 

APM Dolj anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru “Planul de Management Integrat al Ariilor Naturale Protejate ROSAC0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț, ROSPA0023 Confulența Jiu-Dunăre și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic -2391 și Pădurea Zăval - IV.33, titular CONSILIUL JUDEȚEAN DOLJ - planul nu se supune evaluării de mediu şi nu se supune evaluării adecvate, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Documentaţia care a stat la baza luării deciziei etapei de încadrare poate fi consultată în zilele de luni-joi între orele 830-1600 şi vineri între orele 800-1300 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, str. Petru Rareş nr.1, Craiova.

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Dolj şi e–mail: office[@]apmdj.anpm.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării în mass-media,,

Motivele care au stat la baza emiterii Deciziei de încadrare

  • În urma analizării primei versiuni a planului, a punctelor de vedere transmise de A.P.M. Gorj şi A.P.M. Mehedinţi, a punctulul de vedere transmis de Compartimentul CFM – Biodiversitate conform căruia:

”Planul/programul/strategia intră sub incidența prevederilor art. 28 din OUG 57/2007 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, atunci când există:
ANPIC intersectate de plan/program/strategie;
ANPIC învecinate (aflate în zona de influenţă a planului/programului/strategiei);
ANPIC în cadrul cărora sunt protejate specii cu mobilitate ridicată ce pot ajunge în zona planului/programului/strategiei;
ANPIC a căror conectivitate sau continuitate ecologică poate fi afectată de implementarea planului/programului/strategiei.
(Punctul 3.B. ETAPELE PROCEDURII DE EVALUARE ADECVATĂ PENTRU PLANURI/ PROGRAME/ STRATEGII)
Cu toate acestea, având în vedere că Planul sus menționat este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar (cu referire art. 28, alin. 2 al OUG 57/2007 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare), Compartimentul Biodiversitate nu demarează procedura de evaluare adecvată.”

 

Obiectivele de conservare generale și specifice:

Obiectiv de conservare general Obiectiv de conservare specific
OC.1. Asigurarea conservării habitatelor neforestiere de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.1.1 Menținerea stării de conservare favorabilă a habitatelor de stepe (1530*), dune (2130*), habitator acvatice (3130*, 3150, 3270) și pajiștilor umede (6430)
OC.1.2 Îmbunătățirea stării de conservare a habitatelor de dune (2190), habitator acvatice (3140, 3160, 3260) și pajiștilor (6120*, 6240*, 6260*, 6440)
OC.2. Asigurarea conservării habitatelor forestiere de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.2.1 Menținerea / îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a habitatelor forestiere (9110, 9130, 9170, 91F0, 91I0, 91M0, 91Y0, 91E0*, 92A0)
OC.3. Asigurarea conservării speciilor de plante de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.3.1 Îmbunătățirea stării de conservare a speciei Marsilea quadrifolia
OC.3.2 Menținerea / îmbunătățirea stării de conservare a altor specii de plante identificate (Achillea x roseo-alba, Aldrovanda vesiculosa, Bassia laniflora, Cirsium creticum, Erodium hoefftianum, Galanthus nivalis, Limonium tomentellum, Plantago maxima, Polypogon monspeliensis, Ruscus aculeatus, Salvia sclarea, Veronica catenate)
OC.4. Asigurarea conservării speciilor de nevertebrate de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.4.1 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de nevertebrate (Unio crassus, Carabus variolosus, Lucanus cervus, Cerambyx cerdo, Morimus funereus, Lycaena dispar)
OC.4.2 Îmbunătățirea stării de conservare a speciilor de nevertebrate (Carabus hungaricus, Euphydryas aurinia, Coenagrion ornatum)
OC.5. Asigurarea conservării speciilor de pești de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.5.1 Menținerea / îmbunătățirea stării de conservare a speciilor de pești (Alosa immaculata, Cobitis taenia, Sabanejewia aurata, Gymnocephalus schraetzer, Misgurnus fossilis, Aspius aspius, Pelecus cultratus, Rhodeus sericeus amarus, Zingel streber, Zingel zingel, Barbus barbus, Barbus meridionalis, Gobio albipinnatus, Gobio kesslerii, Gymnocephalus baloni)
OC.6. Asigurarea conservării speciilor de amfibieni și reptile de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.6.1 Menținerea / îmbunătățirea stării de conservare a speciilor de amfibieni și reptile de interes conservativ (Bombina bombina, Bombina variegata, Triturus cristatus, Triturus dobrogicus, Emys orbicularis)
OC.7. Asigurarea conservării speciilor de mamifere de interes conservativ din ROSAC0045 Coridorul Jiului, în vederea menținerii sau atingerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.7.1 Menținerea / îmbunătățirea stării de conservare a speciilor de mamifere de interes conservativ (Lutra lutra, Spermophillus citellus)
OC.8. Asigurarea conservării speciilor de păsări de interes conservativ din ROSPA0010 Bistreț, în vederea menținerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.8.1 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări răpitoare
OC.8.2 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări care cuibăresc sau se hrănesc în zone deschise
OC.8.3 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări caracteristice zonelor acvatice
OC.8.4 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări caracteristice zonelor forestiere
OC.9. Asigurarea conservării speciilor de păsări de interes conservativ din ROSPA0023 Confluență Jiu-Dunăre, în vederea menținerii stării de conservare favorabilă a acestora OC.9.1 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări răpitoare
OC.9.2 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări care cuibăresc sau se hrănesc în zone deschise
OC.9.3 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări caracteristice zonelor acvatice
OC.9.4 Menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de păsări caracteristice zonelor forestiere

 

  • În urma anunţurilor publice privind depunerea primei versiuni a planului, nu s-au înregistrat la APM Dolj observaţii/propuneri din partea publicului.
  • Ariile naturale protejate care fac obiectul planului se suprapun pe teritoriul a patru județe, respectiv Dolj (74% din suprafața vizată de plan și 7,09 % din suprafața județului), Gorj (25% din suprafața vizată de plan și 3,21% din suprafața județului), Mehedinți (0,29% din suprafața vizată de plan și 0,08% din suprafața județului) și Olt (0,67% din suprafața vizată de plan și 0,07% din suprafața județului).