Înapoi

Anunț privind decizia etapei de încadrare - cu EM și EA (Amenajament OS Filiași - UP Gogoșu, Argetoaia, Filiași, Coțofeni - DIRECȚIA SILVICĂ DOLJ)

Anunț public
07.03.2024

 

APM Dolj anunţă publicul interesat asupra deciziei etapei de încadrare pentru Planul “Amenajamentul Ocolului Silvic Filiași” - (U.P. I Gogoșu, U.P. II Argetoaia, U.P. III Filiași, U.P. IV Coțofeni), titular Direcţia Silvică Dolj: planul se supune evaluării de mediu şi evaluării adecvate, urmând a fi supus procedurii de adoptare cu aviz de mediu.

Documentaţia care a stat la baza luării deciziei etapei de încadrare poate fi consultată de pe site-ul APM Dolj (http://apmdj.anpm.ro/), la secţiunea Reglementări –Avizul de Mediu, sau la sediul Direcţiei Silvice Dolj, str. Iancu Jianu, nr.19, Craiova.

Contestaţiile şi sugestiile din partea publicului interesat se primesc în scris la sediul APM Dolj, Craiova, str. Petru Rareş, nr.1, în zilele de luni-joi între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00 şi la e–mail: office[@]apmdj.anpm.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării în mass-media.

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei privind procedura de evaluare adecvată:

- conform punctului de vedere al compartimentului CFM – Biodiversitate planul intră sub incidenţa art. 28 al OUG nr. 57/2007, aprobată prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât se va implementa în interiorul ariilor protejate de interes comunitar ROSAC0045 Coridorul Jiului,  

- conform punctului de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, planul se învecinează cu rezervația naturală 2.389 Pajiștea Gogoșu - Ștefanel Fântânele (RONPA0406)

- Suprafaţa amenajamentului este de 7015,72 ha, din care: 5796,72 ha pe raza județului Dolj, 342 ha pe raza județului Gorj și 877 ha pe raza județului Mehedinți.

II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura evaluării de mediu:

- planul intra sub incidenţa HG nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe

- în urma analizării memoriului de prezentare întocmit conform prevederilor din ghidul metodologic privind evaluarea adecvată, după completarea listei de control, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul A.P.M. Dolj și a punctului de vedere transmis de APM Mehedinţi, s-a stabilit necesitatea parcurgerii următoarei etape din cadrul procedurii de evaluare adecvată, respectiv etapa studiului de evaluare adecvată, întrucât proiectul este susceptibil să genereze un impact semnificativ asupra speciilor şi habitatelor din ariile naturale protejate peste care se suprapun.

- prin plan nu sunt prevăzute proiecte din anexa I sau incidenţa Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului;

- planul se supune evaluării de mediu conf. art. 6, alin. 5, lit. b din Hotărârea nr. 236/2023, pentru aprobarea metodologiei de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice;

- în urma anunțurilor publice privind depunerea primei versiuni a planului nu s-au înregistrat la APM Dolj observații/propuneri din partea publicului.