Înapoi

ACORD DE MEDIU Nr… / .. 2023,pentru proiectul: AMPLASARE INSTALATII PENTRU TOPITORIE ALUMINIU IN HALA EXISTENTA, propus a fi amplasat în Slatina, str. Constructorului, nr. 5, județul Olt. Titular: S.C. MARKET DORIFLOR ACOS S.R.L cu sediul social în Scornicesti, sat Jitaru, str. Calea A.I. Cuza, nr. 21, spatiul nr. 3 si nr. 4, judetul Olt

ACORD DE MEDIU

 

  Nr……… din ..……..2023

 

 

            Ca urmare a cererii adresate de S.C.  MARKET DORIFLOR ACOS  S.R.L cu sediul

social în Scornicesti, sat Jitaru, str. Calea A.I. Cuza, nr. 21, spatiul nr. 3 si nr. 4, judetul Olt, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt cu nr. 3902 din 21.04.2023, în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, si  a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările, după caz, se emite:

 

   ACORDUL DE MEDIU

           

pentru proiectul ” AMPLASARE INSTALATII  PENTRU TOPITORIE  ALUMINIU IN HALA EXISTENTA”, propus a fi amplasat în Slatina, str. Constructorului, nr. 5, județul Olt,  în scopul stabilirii condiţiilor şi a măsurilor pentru protecţia mediului care trebuie respectate pentru realizarea proiectului care prevede:

I. 1. Proiectul se încadrează în prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, anexa nr. 2, pct. 4, lit. d) - instalatii pentru topirea, inclusiv alierea metalelor neferoase, cu exceptia metalelor pretioase, inclusiv a produselor recuperate,rafinare, turnare in forme;;

-  proiectul propus nu intra sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare;

-  proiectul propus nu intra sub incidenţa prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

I.2. Descrierea proiectului şi a tuturor caracteristicilor lucrărilor prevăzute de proiect, inclusiv instalaţiile, echipamentele şi resursele naturale utilizate.

Caracteristicile fizice ale proiectului.

Proiectul are ca obiectiv implementarea unei tehnologii de obtinere a lingourilor de aluminiu si aliaje din aluminiu prin reciclarea deseurilor de aluminiu si prevede amplasarea unui cuptor rotativ basculant de topire deseuri de aluminiu (avand o capacitate de 1500 kg) si a doua creuzete cu capacitate de 1000 kg fiecare, prevazute cu hote metalice, tubulatura metalica racordate la instalatia de epurare umeda, in hala existenta de producţie, ca urmare a  necesitatii producerii de lingouri din aluminiu si aliaje de aluminiu, utilizand drept combustibil CLU/CLG si/sau ulei uzat.

Profilul si capacitatile de productie.

Situatie existenta:

        Imobilul este amplasat in intravilanul localitatii Slatina, pe str. Constructorului, nr. 5.  Imobilul compus din suprafata de 830  mp, teren curti constructii, idenificat cu numarul cadastral 63262, impreuna cu constructia hala (P) in suprafata construita la sol si suprafata construita desfasurata  de 205 mp, idenificata cu numar cadastral 63262-C1, imobil inscris in cartea funciara numarul 63262 a localitatii Slatina, va fi folosit  pentru desfasurarea activiatii de topire – turnare deseuri de aluminiu, in baza contractului  de vanzare din 30 septembrie 2022.  Hala este  realizata din zidarie, cu inchideri exterioare din metal, invelitoare din tabla cu S = 205 m2.

Situatie propusa:

In cadrul atelierului de topire-turnare se doreste amplasarea urmatoareor instalatii pentru topirea aluminiu:

- 1 cuptor rotativ basculant cu capacitate 1500 kg;

- 2 creuzete cu capacitate de 1000 kg fiecare;

- Malaxor pentru macinat zgura;

- Sita vibratoare pentru cernere zgura;

- Carucior cu lingotiere din fonta si care ruleaza pe o cale de rulare cu tronsoane  demontabile;

- Injectoare cu turbosuflanta si arzatoare tip AS HESPER corespunzatoare fiecarui instalatii de

   topire;

- Cale cu lingotiere fixe;

- Instalatie de epurare umeda - spalator de gaze si hidrociclon cu bazin 3600 l, tubulatura

   metalica Ø = 510 mm, motor electric 15 kw, 2400 rot/min, 12000 mc/h;

 - Instalatie de epurare uscata cu 16saci filtranti textili, prevazuta cu ciclon si sac pentru colectarea

  •  

- Cantar;

- Clesti pentru stivuit lingouri;

- Racle, linguri si lopeti;

- Roabe metalice;

- Transpalet;

- 1 hota individuala de absortie a gazelor arse de la cuptorul rotativ basculant, racordata prin

tubulatura metalica Dn = 200 mm la spalatorul de gaze;

- 2 hote individuale de absortie a gazelor arse de la cele doua creuzete, racordate prin tubulatura

metalica Dn = 200 mm la spalatorul de gaze;

- hota individuala de absortie a pulberilor de la malaxor, racordata prin tubulatura metalica

Dn = 600 x 400 mm;

- cos de evacuare cu inaltimea de 5 m si diametrul 0,30 m;

Pentru protectia factorilor de mediu se vor amenaja urmatoarele:

- depozit materie prima de cca 70 mp, acoperit, betonat si inchis pe 3 laturi;

- platforma betona pentru depozitare materie prima (deseuri aluminiu) 200 mp;

- depozit zgura de cca 30 mp, acoperit, betonat si inchis pe 3 laturi;

- plaforma betonata prevazuta cu cuva de retentie la gospodaria de combustibil CLU/CLG/ si/sau ulei uzat;

- 1 hota individuala de absortie a gazelor arse de la cuptorul rotativ basculant, racordata prin tubulatura metalica Dn = 200 mm la spalatorul de gaze;

- 2 hote individuale de absortie a gazelor arse de la cele doua creuzete, racordate prin tubulatura metalica Dn = 200 mm la spalatorul de gaze;

hota individuala de absortie a pulberilor de la malaxor, racordata prin tubulatura metalica Dn = 600 x 400 mm;

- instalatie de epurare uscata cu 16saci filtranti textili;

- spalator de gaze si hidrociclon cu bazin 3600 l, tubulatura metalica Ø = 510 mm, motor electric 15 kw, 2400 rot/min, 12000 mc/h;

Modul de asigurare a utilităților:

Combustibil: combustibil lichid CLU/ CLG si/sau ulei uzat  - estimat 25.770 l (25,77 mc). 

Sistemul de alimentare cu apa.

Pe amplasament nu exista apa centralizata de la localitate si nicio alta sursa. In procesul tehnologic nu se foloseste apa. Singura sursa consumatoare de apa este instalatia de epurare noxe.  Apa utilizata pentru alimentarea instalatiei de epurare umeda a gazelor arse  (bazin hidrociclon)  este aprovizionata din sursa SC SIMCOR EXIM SRL, care detine Contractul  nr.183 din data de 28.02.2023  încheiat cu  SC COMPANIA DE APĂ OLT SA.

Alimentarea cu apa pentru stingerea incendiilor:

Pentru stingerea incendiilor nu se va utiliza apa. Beneficiarul va echipa amplasamentul cu pichet de incendiu dotat cu lopeti, tarnacoape, galeti si lada cu nisip.

Alimentarea cu energie electrica

Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica, obiectivul este conectat la sistemul de alimentare cu energie electrica existent in zona.

Energia electrica se asigura din sursa SC METAROVI SRL in baza contractului cadru pentru servicii energetice prestate de consumator subcontractorului sau cu  nr. 1425/17.11.2022.

Alimentarea cu energie termica.

Incalzirea spatiilor de pe amplasament nu este necesara intrucat in hala de productie  caldura este  emisa de cuptoarele de topire.

Evacuarea apelor uzate.

        In procesul tehnologic nu se folosese apa. Nu rezulta ape uzate menajere. Grupal sanitar(WC) este de tip ecologic iar ecologizarea acestuia se face cu operatori autorizati.

Apa uzata de la spalatorul de gaze se va vidanja si elimina dupa neutralizare, prin societati auorizate.

DESCRIEREA INSTALATIEI SI A FLUXURILOR TEHNOLOGICE.

Investiția, ce se va derula în acest scop, va cuprinde 2 etape:

I. Lucrări de montare a echipamentelor – a unui cuptor rotativ basculant de topire deseuri de aluminiu (avand o capacitate de 1500 kg) si a doua creuzete cu capacitate de 1000 kg fiecare, prevazute cu hote metalice, tubulatura metalica racordata la instalatia de epurare umeda in hala existenta de producţie ca urmare a  necesitatii producerii de lingouri din aluminiu si aliaje de aluminiu;

II. Funcționarea echipamentului nou.

Etapa I - Lucrările de montare a echipamentelor.

Montarea cuptorului rotativ basculant si a celor doua creuzete include:  

- Montajului mecanic, electric;

- Montajul injectorului si a turbosuflantei;

- Montajul utilajelor si echipamentelor auxiliare;

- Racordarea injectorului la gospodaria de combustibil;

- Montajul hotelor de aspiratie gaze arse deasupra cuptorului si creuzetelor;

- Montajul hotei de aspiratie pulberideasupra malaxorului si sitei vibratoare;

- Racordarea latubulatura metalica de evacuare gaze catre spalatorul de gaze;

- Racordarea latubulatura metalica de evacuare pulberi la instalatia de epurare uscata cu 16saci filtranti textili;

Etapa a II-a – desfășurarea procesului de producție.

In cadrul atelierului se vor defasura doua tipuri de procese tehnologice: unul care foloseste ca materie prima zgura de aluminiu si altul care foloseste ca materie prima deseurile din aluminiu si aliaje de aluminiu.

Principalele faze ale fluxului tehnologic din materia prima zgura de aluminiu:

       Materia prima pentru activitatea de recuperare a aluminiului din zgura de topitorie si topirea -turnarea aluminiului recuperat o constituie zgura de topitorie.  Acest deseu (zgura) este un deseu nepericulos, fiind incadrat la codul 10 10 03 potrivit Catalogului European al Deseurilor, aprobat prin HG nr. 856/2002. Transporturile de materie prima sunt insotite de buletine de monitorizare radiologica a expeditiilor de materiale reciclabile, conform carora materialele se inscriu in limitele de variatie ale fondului natural de radiatii, materialul fiind liber de radioactivitate si nu contine materiale explozive. 

            Transportul zgurii de topitorie de la unitatile generatoare/detinatoare se realizeaza cu ajutorul  mijloacelor de transport ale furnizorilor. Mijloacele de transport auto sunt autorizate pentru transportul de marfuri nepericuloase si sunt dotate cu prelate pentru acoperirea benei in care se incarca zgura de topitorie. Formularele de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase sunt inregistrare intr-un registru securizat.

            Depozitarea zgurii in vederea procesarii. La punctul de lucru, zgura este descarcata in spatiul de depozitare al materiei prime. Acest spatiu este amenajat corespunzator. In vederea recuperarii aluminiului, zgura de topitorie este supusa maruntirii.

            Macinarea zgurii. Macinarea zgurii de topitorie este un proces care are ca scop reducerea granulatiei particulelor de zgura. Macinarea  zgurii se realizeaza cu ajutorul unui malaxor actionat electric, prevazut cu hota individuala de absortie a pulberilor racordata prin tubulatura metalica Dn = 600x400 mm la instalatia de epurare uscata cu 16  saci filtranti textili.

            Cernerea zgurii. Cernerea se face cu jutorul unei site vibratoare pentru cernere zgura, prevazuta cu hota individuala de absortie a pulberilor racordata prin tubulatura metalica Dn = 600x400  mm la instalatia de epurare uscata cu 16  saci filtranti textili.

Proces tehnologic de recuperarare a aluminiului din zgura.

Fazele procesului tehnologic de recuperare a aluminiului din zgura sunt:

- Verificarea zgurii daca este uscata si separarea zgurii umede daca este cazul (zgura   umeda se depoziteaza pe platforma betonata, langa cuptoare, in vederea uscarii);

- Cu ajutorul roabelor metalice se tranporta zgura la malaxor unde se face si separarea eventualelor incluziuni nemetalice si metalice: lemne, pietre, fier, etc.;

- Concasarea zgurii in malaxor;

- Cernerea zgurii in sita vibratoare in care se separa fractia fina care contine numai oxizi si care este transportata la depozitul de zgura;

- Fractia care contine aluminiu liber si bucati de zgura care contin o retea de aluminiu este transportata la cuptor;

- Zgura se introduce in cuptor/creuzet care este incalzit si care are o baie de metal lichid; in momentul introducerii zgurii focul este oprit;

- Se porneste focul si se mentine pana la completa dizolvare a aluminiului;

- Se opreste focul si se executa operatia de zgurificare; dupa aceasta se reintroduce din nou zgura si se repeta operatia de zgurificare dupa topirea aluminiului, de cate ori este necesar;

- Cand s-a ajuns ca aluminiu sa ocupe 85% din volumul creuzetului se mentine metalul lichid la temperatura de 720°C, pentru decantare;

- Se toarna in lingotiere cu ajutorul unor oale de turnare; metalul se raceste cu aer;

- Cu ajutorul unor clesti se scot lingourile din lingotiere, se marcheaza si se stivuiesc.

Principalele faze ale fluxului tehnologic :

► Colectarea deseurilor:

- pilitura de span feros cod 12 01 01;

- pilitura si span neferos cod 12 01 03;

- deseuri neferoase cod 19 10 02, metale neferoase cod 16 01 18;

- aluminiu cod 17 04 02;    

- cupu, bronz, alama cod 17 04 01;

- plumb, zinc cod 17 04 03, 17 04 04;

- fier si otel cod 17 04 05;

- staniu cod 17 04 06;

- amestecuri metalice cod 17 04 07;

- cabluri cod 17 04 11;

- zguri de la topirea primara si secundara cod 10 05 01;

- deseuri si resturi – zguri aluminiu cod 10 10 03;

- cruste aluminiu - cod 10 03 16, cruste altele decat cele specificate la cod 10 03 15;

- deseuri de aluminiu cod 17 04 02;

- scorii si cruste de la topirea primara si secundara 10 06 02;

- metale neferoas - cod 19 12 03, metale neferoase - cod 16 01 18;

►  Sortare;

►  Depozitare temporara in hala si pe platforma betonata;

►  Proces tehnologic de recuperare a aluminiului din zgura;

►  Proces tehnologic de obtinere a lingourilor de aluminiu si aliaje de aluminiu utilizand deseuri din aluminiu si aliaje de aluminiu.

Proces tehnologic de obtinere a lingourilor din aluminiu si aliaje de aluminiu utilizind deseuri din aluminiu si aliaje de aluminiu

In procesul tehnologic societatea nu utilizeaza fluxuri de turnatorie.

Procesul tehnologic are urmatoarele faze:

- Se verifica deseurile daca sunt uscate sau daca au inglobate in ele deseuri ale altor metale sau deseuri nemetalice (pietre, lemne, etc);

- Deseurile de fier se depisteaza cu ajutorul unor magneti permanenti, iar deseurile de celelalte metale se identifica dupa culoare (ex: cupru) sau greutate (ex: plumb);

- Se inlatura deseurile nedorite. Daca sunt deseuri de cabluri electrice de aluminiu se curata invelisul de PVC sau cand este cazul se inlatura si platbanda de otel;

- In functie de calculul de sarja se cantaresc materialele necesare;

- Se introduce siliciu metalic pe vatra cuptorului/creuzetului pentru preincalzire timp de 20 minute;

- Se micsoreaza focul si se introduc deseurile cantarite;

- Se porneste focul si se mentine pina la completa dizolvare a deseurilor; se mentine   focul pornit pentru ridicarea temperaturii baii metalice;

- Se micsoreaza flacara si se fac amestecari lente si profunde cu racla protejata;

- Daca este cazul se face aliere cu Mg sau Cu;

- Se micsoreaza flacara la minim si se curata zgura cu ajutorul unei racle protejate;

- Se ia proba pentru verificarea compozitiei si a degazarii;

- Daca materialul este gazat, se asteapta 30 minute pentru decantare si se ia din nou proba; aceasta operatie se repeta de cate ori este necesar;

- Se porneste din nou focul si cand temperatura metalului este cuprinsa intre 700°C si 720°C se toarna in lingotiere metalice, racite natural in aer;

- Dupa solidificare si racire lingourile din aluminiu se stivuiesc pe sarja si se marcheaza specific puntru fiecare aliaj.

Pe instalatia de topire - turnare se pot produce la un fond de timp de 8 ore/zi si 5 zile/saptamana, in jur de 2,2 t/zi; 540 t/an. Moara marunteste cca.  200 kg/ora.

Produse si subproduse rezultate:

❖ Produse: lingouri aluminiu si aliaje de aluminiu in cantitati variabile. Lingourile de aluminiu si aliaje de aluminiu sunt livrate la diversi agenti economici. 

❖ Subproduse:

- scoarte de aluminiu provenite, accidental, din ratarile de turnare. Scoartele de aluminiu se reintroduc in creuzete. Zgura rezultata de la recuperarea deseurilor de aliminiu este retopita;

- zgura rezultata din operatia tehnologica de curatare a baii metalice de impuritati care se retopeste.                              

Capacitati de productie:

Pe instalatia de topire - turnare se pot produce la un fond de timp de 8 ore/zi si 5 zile/saptamana, in jur de 2,2 t/zi; 540 t/an. Moara marunteste cca.  200 kg/ora.

 

Capacitatea noii investiții este de cca. 540 tone/an.

             

Bilanț de materiale în procesul de topire/turnare deșeuri de aluminiu.

Bilanț de materiale în procesul de topire/turnare zguri si scoarțe aluminiu:

Pentru 600 kg materii prime la care s-au adaugat 11 kg elemente de aliere, au rezultat urmatoarele cantitati de materiale:

Materii prime (kg)

Elemente de aliere(kg)

Produs finit(kg)

Cenusa

(kg)

Scoarte + pelicule oxizi (kg)

600

11

240

260

2

 

 

Cantitati de  deseuri estimate a se colecta lunar si anual pentru procesul de productie:

Nr. crt.

Tip deseu

Cantitatea lunara(tone)

Cantitatea  anuala(tone)

1

cupru, bronz, alama, cod 17 04 01

0.48

5.76

2

deseuri aluminiu 17 04 02

12

144

3

pilitura span neferos 12 01 03

12

144

4

deseuri neferoase 19 10 02

12

144

5

metale neferoase 19 12 03

12

144

6

metale neferoase 16 01 18

12

144

7

ambalaje metalice 15 01 04

12

144

8

plumb, cod 17 04 03 

0.48

5.76

9

zinc, cod 17 04 04 

0.48

5.76

10

fier si otel 17 04  05

1.2

14.4

11

staniu, cod 17 04 06

0.48

5.76

12

siliciu metalic pentru aliere si corectii

4.8

57.6

13

magneziu pentru corectii.   

0.48

5.76

14

deseu aluminiu(zgura) 10 10 03   

2

24

           

Cantitati deseuri estimate a se colecta lunar si anual pentru comercializare.                                                                                                                    

Nr. crt.

Tip deseu

Cantitatea lunara

tone

Cantitatea  anuala

tone

1

cupru, bronz, alama, cod 17 04 01

0.48

5.76

2

deseuri aluminiu 17 04 02

12

144

3

pilitura span neferos 12 01 03

12

144

4

deseuri neferoase 19 10 02

12

144

5

metale neferoase 19 12 03

12

144

6

metale neferoase 16 01 18

12

144

7

ambalaje metalice 15 01 04

12

144

8

plumb, cod 17 04 03 

0.48

5.76

9

zinc, cod 17 04 04 

0.48

5.76

10

fier si otel 17 04  05

1.2

14.4

11

staniu, cod 17 04 06

0.48

5.76

12

deseu aluminiu(zgura) 10 10 03   

2

24

 

Combustibili:

  • combustibil lichid CLU 3-STAS 54-80 cu caracteristicile:
  • aspect = lichid limpede
  • densitate la 20 C°= max 0,935 g/cm3
  • apa, max.                                                         lipsa
  • sulf, max.                                                        <2%
  • cenusa, max.                                       0,15
  • cifra de cocs                                        max 5%
  • putere calorifica inferioara                  min 9.650 kcal/kg
  • punct de congelare 500C                       45

        Conform fisei tehnice elaborate de SC RAFINARIA STEAUA ROMANA SA, caracteristicile combustibilului lichid usor CLU tip 3 (conform STAS 54/80) pentru incalziri centrale si focarele utilajelor industriale sunt cele prezentate in tabelul urmator:

Caracteristici

Conditii tehnice de calitate

Metode de analiza

 

 

 

STAS

ISO

ASTM

Densitate relativa la 20 0C max.

0,935

35/81

3675

D 1298/85

Vascozitate la 20 0C

0E max. cSt max.

4,5 33

117/87

3104

D 445/96

Vascozitate la 50 0C

0E max. cSt max.

3 21

117/87

3104

D 445/96

Inflamabilitate M

0C min.

55

5489/80

-

D 92/97

Punct de congelare

0C max.

- 8 iarna + 5 vara

39/80

-

D 97/96

Aciditate minerala alcalinitate

lipsa

22/64

-

D 664/95

Apa, metode distilarii

% max.

0,5

24-2/89

3733

D 95/83

Sediment

% max.

0,2

116/71

3735

D 473

Cifra de cocs

% max.

5

SR ISO 6615

6615

D 189/97

Cenusa

% max.

0,15

38/81

6245

D 482/95

Sulf

% max.

1

SR ISO 8754

8754

D 4294/90

Distilare pana la 250 0C

% vol. min.

10

SR ISO 3405

3405

D 86/96

Putere calorifica inferioara KJ/kg

40350

5269/77

-

-

  • combustibil lichid Tip 40-45, STAS 51-83 cu urmatoarele caracteristici:
  • aspect = lichid limpede
  • densitate la 20 C°= max 0,935 g/cm3
  • apa, max.                                                         1
  • sulf, max.                                                        1%
  • cenusa, max.                                       0,5
  • cifra de cocs                                        max 5%
  • putere calorifica inferioara                  min 9.500 kcal/kg
  • punct de congelare 500C                       45

 

Accesul la căile de comunicatie rutieră: Lucrările proiectului se vor desfășura în incinta societatii și vor fi folosite caile de acces existente.

Deșeuri estimate.

Din activitatea societatii  se estimează a fi generate următoarele tipuri de deșeuri:

- zgura de topitorie, cod 10 10 03 – cca. 130 kg /zi respectiv cca. 2600 kg/luna – valorificare prin societati autorizate;

- alte materiale de captusire si refractare din procesele metalurgice, altele decât cele specificate la 16 11 03, 16 11 04 cca. 700 kg/ luna - valorificare prin firme autorizate;

- metale neferoase ( piese neconforme): deseuri de aluminiu (cod 17 04 02), pilitura span neferos (cod 12 01 03), deseuri neferoase (cod 19.10.02), metale neferoase (cod 19 12 03), metale neferoase (cod 16 01 18) - sunt reintroduse in procesul tehnologic;

- cupru, bronz, alama (cod 17 04 01), plumb (cod 17 04 03), zinc ( cod 17 04 04), fier si otel 17 0405, staniu (cod 17 04 06); ambalaje metalice (cod 15 01 04) – sunt valorificate prin operatori autorizati;

- Deseuri menajere, cod 20 03 01– eliminare prin firma de salubritate;

In faza de constructie a instalatiilor de topire rezulta urmatoarele categorii de deseuri:

- deseuri de ambalaje (hartie/carton, platbanda, polietilena etc) cu codurile: 15 01 01,15 01 02 si

15 01 03, in cantitate de cca. 50 kg; se valorifica la societati autorizate pentru colectare si valorificare deseuri;

- deseuri metalice feroase (capete de schelet metalic, otel beton, etc.) cu codul  17 04 05, in cantitate de max 50 kg; se valorifica la societati autorizate pentru colectare si valorificare deseuri;

- deseurile de constructii, fiind deseuri inerte, se pot depozita intermediar in vederea trimiterii la valorificare prin operatori autorizati, cca. 50 kg.

#Materiile prime, energia si combustibilii utilizati, cu modul de asigurare a acestora:

deseuri din aluminiu si aliaje din aluminiu cu compozitia chimica cunoscuta achizitionate  de la generatori;

-  zgura de aluminiu achizitionata de la generatori;

-  siliciu metalic pentru aliere si corectii achizitioinata de la comercianti;

-  cupru electrolitic pentru corectii achizitionat de la comercianti;

-  magneziu pentru corectii achizitionat de la comercianti;

Materiale auxiliare:

- platbanda de otel pentru legat stivele (la cererea beneficiarului);

- vopsele refractare pentru protectia sculelor;

- vopsele pentru marcaj.

Combustibili:

- combustibil lichid CLU/ CLG si/sau ulei uzat  - estimat 25.770 l (25,77 mc). 

Racordarea la retelele utilitare existente in zona.

Energia electrica se se asigura din sursa SC METAROVI SRL in baza contractuui cadru penru servicii energetice prestate de consumator subcontractorului sau cu  nr. 1425/17.11.2022.

Alimentarea cu apa.

Pe amplasament nu exista apa centalizata de la localitate si nicio alta sursa. In procesul tehnologic nu se foloseste apa. Singura sursa consumatoare de apa este instalatia de epurare noxe.

 Apa utilizata pentru alimentarea instalatiei de epurare umeda a gazelor arse  (bazin hidrociclon)  este aprovizionata din sursa SC SIMCOR EXIM SRL, care detine Contractul  nr.183 din data de 28.02.2023  încheiat cu  SC COMPANIA DE APĂ OLT SA.

Evacuarea apelor uzate:

In procesul tehnoogic nu se folosese apa. Nu rezulta ape uzate menajere. Grupal sanitar (WC) este de tip ecologic iar ecologizarea acestuia se face cu operatori autorizati.

Apa uzata de la spalatorul de gaze se va vidanja si elimina prin societati auorizate.

Alimentarea cu energie termica.

Incalzirea spatiilor de pe amplasament nu este necesara intrucat in hala de productie  caldura este  emisa de cuptoarele de topire.   

 

II. Motivele şi considerentele care au stat la baza emiterii acordului de mediu:  

În urma analizării documentaţiei depuse, a localizării amplasamentului în planul de urbanism şi în raport cu poziţia faţă de arii protejate, zone-tampon, monumente ale naturii sau arheologice, zone cu restricţii de construit, zona costieră:

    • Proiectul se încadrează în Anexa nr. 2 a Legii nr. 292/2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, la punctul   2, lit.d);

    • Proiectul propus nu  intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, traseul lucrărilor propuse se afla   în cadrul ariilor naturale;  

 

Valorile concentraţiilor de poluanţi emişi din activitatea obiectivului analizat se încadrează în valorile limită admise de legislaţia de mediu în vigoare.

 

• Motivele/criteriile pe baza cărora s-a ales alternativa, inclusiv tehnologică şi de amplasament.

Descrierea alternativelor de amplasament.

Nu au fost luate in calcul alte alternative mergîndu-se pe soluția cea mai eficienta din punct de vedere tehnic.

Descrierea alternativelor tehnologice.

Soluția tehnologica aleasa se încadrează printre cele mai bune tehnici disponibile (BAT), in domeniul utilizării deșeurilor din aluminiu. Nu a existat un alt amplasament alternativ, nici un alt moment pentru demararea proiectului.

Proiectul are ca obiectiv implementarea unei tehnologii de obtinere a lingourilor de aluminiu si aliaje din aluminiu prin reciclarea deseurilor de aluminiu si prevede un cuptor rotativ basculant cu capacitate 1500 kg  prevazut  cu  injector cu turbosuflanta si arzator tip AS 3 HESPER (CLU/CLG si/sau ulei uzat) si doua creuzete de capacitate 1000 kg fiecare, o hota  si tubulatura pentru colectarea si dirijarea emisiilor. Echipamentele se vor  racorda la  o instalatia de filtrare noxe. Cuptorul rotativ basculant este prevazut cu  picioare metalice fixate pe platforma de beton.

Cuptorul rotativ basculant cu capacitate 1500 kg, volum interior aprox. 1 mc, unghí de operare 20 grade, putere reductor 7,5 kw, viteza reductor 25 rot/min,  capacitate termica 1000 kw/h, prevazut cu hota si tubulatura de racord (200 mm) cu functionare utilizand drept combustibil CLU/CLG si/sau ulei uzat.

•  Respectarea cerinţelor comunitare transpuse în legislaţia naţională.

  • respectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări de Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
  • respectarea prevederilor Legii nr. 292/2018 privind  impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului;
  • Ordinul 1798/2007 privind procedura de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificările si completările ulterioare;
  • respectarea prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare;

- respectarea prevederilor Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 269/2020 privind aprobarea ghidului general aplicabil etapelor etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, a ghidului pentru evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera si a altor ghiduri specifice pentru diferite domenii si categorii de proiecte;

- respectarea prevederilor Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 262/2020 pentru modificarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 19/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;

  • respectarea prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările si completările ulterioare;
  • respectarea prevederilor H.G. nr. 188/2002 privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările şi completările

- indicatorii de calitate ai apei de suprafaţa - conform Ordinului MMGA nr. 161/2006 pentru aprobarea Normativului privind clasificarea calităţii apelor de suprafaţa in vederea stabilirii stării ecologice a corpurilor de apa;

  • nivel de zgomot conform STAS 10009/2017. Acustica urbana. Limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale;
  • respectarea prevederilor Ordinului M.A.P.P.M. nr. 462/1993 pentru aprobarea Condiţiilor tehnice privind protecţia atmosferica şi Normelor metodologice privind determinarea emisiilor de poluanţi atmosferici produşi de surse staţionare;
  • respectarea prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • respectarea revederilor STAS 12574/1987 - Aer in zonele protejate. Condiţii de calitate;

respectarea prevederilor OUG  nr. 2/2021  privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;

  • respectarea prevederilor H.G. nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deşeurilor si pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv cele periculoase;
  • respectarea prevederilor  Legii nr. 105/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, cu modificările şi completările ulterioare;
  • respectarea prevederilor  Legii nr. 86/2000 pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi la accesul în justiţie în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998
  • respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
  • respectarea prevederilor O.U.G. nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului;
  • Titularul proiectului aplica   DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/1032 A COMISIEI din 13 iunie 2016 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT), în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului, pentru industria metalelor neferoase.

• Incadrarea in BAT/conformarea la concluziile BAT.

Soluția tehnologica aleasa se încadrează printre cele mai bune tehnici disponibile (BAT), in domeniul utilizării deșeurilor din aluminiu.

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/1032 A COMISIEI din 13 iunie 2016 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT), în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului, pentru industria metalelor neferoase include capitole specifice producției de aluminiu primar și secundar, cu referite la tehnologiile BAT, impactul acestora asupra factorilor de mediu și monitorizare.

Capitolul de producerea aluminiului secundar se referă și la procesele de turnare a aluminiului (lichid) obtinut din deseuri de aluminiu sau zguri aluminoase.

In aceste condiții prevederile BAT se aplica echipamentelor ce fac obiectul noii investiții.

În vederea creșterii randamentului materiilor prime, BAT constă în separarea componentelor nemetalice de metale, altele decât aluminiul, prin utilizarea uneia dintre tehnicile indicate mai jos sau a unei combinații a acestora, în funcție de componentele materialelor tratate - Separarea magnetică a metalelor feroase, cerinta indeplinita.

Pentru a preveni și a reduce emisiile difuze provenite din pretratarea deșeurilor, BAT constă în utilizarea - Incinte sau hote pentru punctele de încărcare și de evacuare, cerinta indeplinita.

Pentru a preveni sau a reduce emisiile difuze provenite din procesele de încărcare și descărcare/ evacuare a cuptoarelor de topire, BAT constă în utilizarea - Amplasarea unei hote în partea superioară a ușii cuptorului și la gura de evacuare unde are loc extracția de gaze reziduale, conectate la un sistem de filtrare si ușa cuptorului închisă etanș, cerinta indeplinita.

Pentru a reduce emisiile de pulberi și de metal în aer rezultate din procesele care țin de cuptor, precum încărcarea, topirea, evacuarea și tratarea metalului topit în cadrul producției de aluminiu secundar, BAT constă în utilizarea unei instalatiei de epurare umeda, cerinta indeplinita.

Pentru a reduce cantitățile de zgură de săruri rezultate în urma producerii de aluminiu secundar, BAT constă în utilizarea - Cuptor rotativ basculant, cerinta indeplinita.

Nu a existat un alt amplasament alternativ, nici un alt moment pentru demararea proiectului.

Proiectul are ca obiectiv implementarea unei tehnologii de obtinere a lingourilor de aluminiu si aliaje din aluminiu prin reciclarea deseurilor de aluminiu si prevede unui cuptor rotativ basculant cu capacitate 1500 kg  prevazut  cu  injector cu turbosuflanta si arzator tip AS 3 HESPER (CLU/CLG si/sau ulei uzat) si doua creuzete de capacitate 1000 kg fiecare, o hota  si tubulatura pentru colectarea si dirijarea emisiilor. Echipamentele se vor  racorda la  o instalatia de filtrare noxe. Cuptorul rotativ basculant este prevazut cu  picioare metalice fixate pe platforma de beton.

Cuptorul rotativ basculant cu capacitate 1500 kg, volum interior aprox. 1 mc, unghí de operare 20 grade, putere reductor 7,5 kw, viteza reductor 25 rot/min,  capacitate termica 1000 kw/h, prevazut cu hota si tubulatura de racord (200 mm) cu functionare utilizand drept combustibil CLU/CLG si/sau ulei uzat.

• Răspunde/respectă obiectivele de protecţia mediului din zonă pe aer, apa, sol, etc.

Amplasamentul se găsește in zona central-nordica a judetului Olt, in intravilanul municipiului Slatina, in partea de  nord-est a orasului, la vest de  ELECTROCARBON  S.A, la cca. 4 km  sud de DN 65 Craiova-Pitesti, pe str. Constructorului, nr. 5. Terenul este situat in intravilanul municipiului Slatina, conform Extrasului de carte funciara, avand nr, cadastral 63262; accesul auto si  pietonal pe amplasament se face direct din str. Constructorului prin partea de Nord a terenului, conform planului de amplasament.

Societatea se învecinează cu:

  • N  – C.F  ALRO SA;
  • S  – Drum de acces;
  • E –  SC METAROVI SRL;
  • V –  SC METAROVI SRL;

 

Energia electrica se se asigura din sursa SC METAROVI SRL in baza contractuui cadru penru servicii energetice prestate de consumator subcontractorului sau cu  nr. 1425/17.11.2022.

Alimentarea cu apa.

Pe amplasament nu exista apa centalizata de la localitate si nicio alta sursa. In procesul tehnologic nu se foloseste apa. Singura sursa consumatoare de apa este instalatia de epurare noxe.

 Apa utilizata pentru alimentarea instalatiei de epurare umeda a gazelor arse  (bazin hidrociclon)  este aprovizionata din sursa SC SIMCOR EXIM SRL, care detine Contractul  nr.183 din data de 28.02.2023  încheiat cu  SC COMPANIA DE APĂ OLT SA.

Evacuarea apelor uzate:

In procesul tehnoogic nu se folosese apa. Nu rezulta ape uzate menajere. Grupal sanitar (WC) este de tip ecologic iar ecologizarea acestuia se face cu operatori autorizati.

Apa uzata de la spalatorul de gaze se va vidanja si elimina prin societati auorizate.

La momentul evacurii apei uzate din bazinul de neutralizare al instalatiei de epurare umeda, societatea se va asigura ca aceasta se incadreaza in normativul NTPA 002/2002 modificat de Hotararea 352/2005 privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare.

• Condiții de climă și meteorologice pe amplasament/zonă.

Zona Slatina este cuprinsa in districtul climatic al Piemontului Getic, de nuanța mai umeda, din punct de vedere al unității climatice. Regimul climatic prezinta un grad de continentalism relativ accentuat.          

- Temperatura medie anuala este de 10,8oC; temperatura medie a lunii iulie este de 22,5oC; vara se caracterizează prin predominarea timpului senin si intervale de seceta obișnuită. Temperatura medie a lunii ianuarie este de 1oC.   Maxima absoluta este de 40,5oC înregistrată la 17 august 1952, iar minima absoluta înregistrată, de –31oC la 25 ianuarie 1942.

- Regimul precipitațiilor atmosferice ilustrează nuanțe climatice de un continentalism accentuat. Cea mai mare parte a precipitațiilor cad sub forma de ploi, ele depășind cu cca 70-200 mm pe cele înregistrate in sezonul rece (zapezi). Valoarea medie multianuala a precipitațiilor atmosferice variază intre 500-700 mm, cu valorile maxime in lunile de tranziție si minime in lunile ianuarie si aprilie.

- Circulația generala a atmosferei se caracterizează printr-o interferenta a curenților de aer din estul Câmpiei Romane cu cei din vestul acesteia; una din principalele caracteristici ale dinamicii atmosferei o constituie adventia aerului maritim din vest, continentalizat si parțial a celui continental din est, nord-est si nord. Cele doua vanturi dominante sunt Crivatul din est (19 %) si Austrul din vest (18,5 %). Frecvente asemănătoare de vânt se înregistrează si pe direcția nord. Vitezele vântului variază, funcție de anotimp, intre 2-5 m/s.

- Umiditatea relativa a aerului are o valoare medie anuala de 81,4 %, variind intre minima de 73,8 % in luna septembrie si maxima de 92,7 % in decembrie.

- Nebulozitatea atmosferica este crescuta in lunile de iarna si scăzută in sezonul cald. Media anuala este 5,3 zecimi.

Emisiile de gaze cu efect de sera.

Proiectul nu va avea efect asupra gazelor cu efect de sera, dar se poate estima un efect negativ nesemnificativ , manifestat indirect, prin reducerea concentratiilor de pulberi in suspensie evacuate in atmosfera odata cu gazele de ardere.

Vulnerabilitatea proiectului la schimbările climatice

Nu au fost identificate vulnerabilități cu excepția actelor normative care ar putea sa impună restricții in folosirea unei anumite tehnologii.

Emisii estimate:

In perioada de realizare a proiectului se estimează:

Sursele de poluare a aerului în timpul lucrarilor de execuție și montaj sunt motoarele, indiferent de tipul lor, care funcţionează cu motoare Diesel, gazele de eşapament evacuate în atmosferă conţinând întregul complex de poluanţi specific arderii interne a motorinei: oxizi de azot (NOx), compuşi organici volatili nonmetanici (COVnm), metan (CH4), oxizi de carbon (CO, CO2), amoniac (NH3), particule cu metale grele (Cd, Cu, Cr, Ni, Se, Zn), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), bioxid de sulf (SO2).

Cantităţile de poluanti emise în atmosferă de utilaje depind, în principal, de următorii factori:

  • tehnologia de fabricatie a motorului;
  • puterea motorului;
  • consumul de carburant pe unitatea de putere;
  • capacitatea utilajului;
  • vârsta motorului/utilajului.

Este evident faptul că emisiile de poluanţi scad cu cât performanţele motorului sunt mai avansate, tendinţa în lume fiind fabricarea de motoare cu consumuri cât mai mici pe unitatea de putere şi cu un control cât mai restrictiv al emisiilor. De altfel, aceste două elemente sunt reflectate de dinamica atât a Legislaţiei UE, cât şi a Legislaţiei SUA în domeniu.

Emisia de gaze de eșapament din motoarele vehiculelor cu care sunt transportate materialele de construcție cu conținut de NOx, SO2, CO, hidrocarburi (HC), COV (benzen) și funingine

In perioada de funcționare a proiectului se estimează:

- emisii de gaze arse si tratate in instalatia de filtrare noxe provenite de la sursele de topire din hala productie aluminiu de turnare. Gazele de ardere colectate de instalatiile de topire si tratate in instalatia de filtrare noxe vor avea dupa trecerea prin instalatia de filtrare o concentratie de pulberi in suspensie de 5 mg/mc.

Caracteristicile gazelor de ardere evacuate in atmosfera:

Surse staționare dirijate

Calculul emisiilor de poluanti se efectueaza tinand cont de versiunea 2009 a U.S. EPA AP-42 sectiunea 1.11 Waste Oil Combustion. Astfel:

Surse staționare dirijate:

Instalaţie

Poluant

Concentraţie

Debit masic

VLE*

mg/Nmc

mg/Nmc

g/s

kg/an

Hala productie aluminiu turnatorie -  surse topire

NOx

83.91

0.0665954

16679.52

400

SO2

29.05

0.0000231

5774.15

200

CO

38.14

0.0000303

7581.60

150

TOC

2.45

0.0000019

487.75

20

HCl

5.03

0.0000040

1000.77

60

HF

0.06

0.0000001

12.64

5

pulberi

4.73

0.0000038

940.75

30

   VLE* - valorile limită de emisie impuse de legislaţia în vigoare

 

Surse staționare de poluare a aerului, poluanți generați si emiși:

Denumirea activității sectorului, procesului tehnologic, codul activității

Caracteristicile fizice ale surselor

Parametrii gazelor evacuate

Denumire

Productie

Timp de lucru anual, ore

Poluanți generați

Denu-mire

Înăl-țime

(m)

Diametrul la vârf al coșului (mm)

Viteza m/s

Tempera-tura 0C

Hala productie aluminiu turnatorie -  surse topire

Procese de ardere combustibil lichid

Produse turnate din aluminiu

4680

Pulberi

NOx

SO2

CO

TOC

HCl

HF

Cos

5.0

300

1.67

150

 

Concentraţiile poluanţilor emişi in atmosferă comparativ cu valorile limită impuse prin legislaţia în vigoare, se situează sub pragul de alertă, pentru toti indicatorii mai putin pentru pulberi totale.

In vederea realizarii conformarii incadrarii concentratiei poluantului pulberi totale in valoarea limita impusa, evaluatorul prezentului raport, propune:

- utilizarea unui spalator umed de gaze avand in in componenta sa un exhaustor actionat de un motor electric de 15 kw si 2400 rot/min asigurand un debit de 12000 m3/h, rampa pulverizare apa, filtru retinere pulberi compus din span otel si iuta, bazin alimentare apa 3000 l, bazin golire si tratare apa impurificata, vana golire fund spalator, pompa recirculare apa 2.5 -  4 bar actionata de un motor electric de 2.2 kw si 1500 rot/min.

• Compatibilitatea cu obiectivele de protecţie a siturilor Natura 2000.

Nu se implementeaza in situri Natura 2000.

 

III. Concluziile Raportului privind impactul asupra mediului. Masuri pentru prevenirea, reducerea şi, unde este posibil, compensarea efectelor negative semnificative asupra mediului.

Descrierea efectelor semnificative pe care proiectul le poate avea asupra mediului

a) Construirea si existenta proiectului.

In perioada de execuție

In perioada de funcționare

Caracteristici impact: nesemnificativ

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: secundar

- Magnitudinea si complexitatea impactului: mica;

- Durata impactului: pe termen scurt, strict pe perioada de execuție;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica

- Reversibilitatea impactului: reversibil.

- Senzitivitatea receptorului : mica

Caracteristici impact: moderat

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: cumulat

- Magnitudinea si complexitatea impactului: medie;

- Durata impactului: pe termen lung;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica

- Reversibilitatea impactului: reversibil.

- Senzitivitatea receptorului : mica

b) Utilizarea resurselor naturale în special a terenurilor, a solului, a apei și a biodiversității.

Nu se prevăd efecte semnificative ale proiectului in toate fazele sale (implementare, funcționare, închidere), asupra factorului de mediu sol si subsol.

c) Emisia de poluanți, zgomot, vibrații, lumină, căldură și radiații, crearea de efecte negative și eliminarea și valorificarea deșeurilor.

  • Nu se prevăd efecte semnificative ale proiectului in toate fazele sale (implementare, funcționare, închidere), asupra factorului de mediu apa.

Sol si subsol: Nu se prevăd efecte semnificative ale proiectului in toate fazele sale (implementare, funcționare, închidere), asupra factorului de mediu sol si subsol.

  •  

- In perioada de execuție: emisii de gaze de eșapament de la utilajele folosite la implementarea proiectului, emisii de zgomot si vibratii de la operațiile de montaj si trafic.

- In perioada de funcționare, proiectul insasi genereaza gaze dar presupune tratarea gazelor de la instalatiile de topire, astfel ca gazele emise in atmosfera dupa trecerea prin instalatia de filtrare vor avea urmatoarele caracteristici:

 Calculul emisiilor de poluanti se efectueaza tinand cont de versiunea 2009 a U.S. EPA AP-42 sectiunea 1.11 Waste Oil Combustion. Astfel:

Surse staționare dirijate

Instalaţie

Poluant

Concentraţie

Debit masic

VLE*

mg/Nmc

mg/Nmc

g/s

kg/an

Hala productie aluminiu turnatorie -  surse topire

NOx

83.91

0.0665954

16679.52

400

SO2

29.05

0.0000231

5774.15

200

CO

38.14

0.0000303

7581.60

150

TOC

2.45

0.0000019

487.75

20

HCl

5.03

0.0000040

1000.77

60

HF

0.06

0.0000001

12.64

5

pulberi

4.73

0.0000038

940.75

30

VLE* - valorile limită de emisie impuse de legislaţia în vigoare

 

Surse staționare de poluare a aerului, poluanți generați si emiși

Denumirea activității sectorului, procesului tehnologic, codul activității

Caracteristicile fizice ale surselor

Parametrii gazelor evacuate

Denumire

Productie

Timp de lucru anual, ore

Poluanți generați

Denu-mire

Înălți-me

(m)

Diame-trul la vârf al coșului (mm)

Viteza m/s

Tempera-tura 0C

Hala productie aluminiu turnatorie -  surse topire

Procese de ardere combustibil lichid

Produse turnate din aluminiu

4680

Pulberi

NOx

SO2

CO

TOC

HCl

HF

Cos

5.0

300

1.67

150

 

Efectele impactului prin implementarea acestui proiect:

 

In perioada de execuție

In perioada de funcționare

Caracteristici impact: nesemnificativ

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: secundar

- Magnitudinea si complexitatea impactului: mica;

- Durata impactului: pe termen scurt, strict pe perioada de execuție;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica

- Reversibilitatea impactului: reversibil.

- Senzitivitatea receptorului : mica

Caracteristici impact: moderat

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: cumulat

- Magnitudinea si complexitatea impactului: medie;

- Durata impactului: pe termen lung;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica

- Reversibilitatea impactului: reversibil.

- Senzitivitatea receptorului : mica

 

Zgomot si vibrații

- In perioada de execuție a proiectului, vor fi generate zgomote si vibrații de la operațiile de montaj si de la trafic

- In perioada de funcționare, sa va genera zgomot si vibrații de la funcționarea utilajelor dinamice.

Efectele impactului se vor cumula cu efectele de la hala productie aluminiu turnatorie si cu alte activități industriale de pe platforma.

Valoarea nivelului de zgomot la limita societății nu va depăși 65 dB, respectând STAS 6156-86 si STAS 10009-2017.

In perioada de execuție

In perioada de funcționare

Caracteristici impact: nesemnificativ

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: secundar

- Magnitudinea si complexitatea impactului: mica;

- Durata impactului: pe termen scurt, strict pe perioada de execuție;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica

- Reversibilitatea impactului: reversibil.

- Senzitivitatea receptorului : mica

Caracteristici impact: minor

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: cumulat

- Magnitudinea si complexitatea impactului: mica;

- Durata impactului: pe termen lung;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica

- Reversibilitatea impactului: reversibil.

- Senzitivitatea receptorului : mica

 

 

Eliminarea şi valorificarea deşeurilor

Deșeuri estimate:

Din activitatea societatii  se estimează a fi generate următoarele tipuri de deșeuri:

- zgura de topitorie, cod 10 10 03 – cca. 130 kg /zi respectiv cca.2600 kg/luna – valorificare prin societati autorizate

- alte materiale de captusire si refractare din procesele metalurgice, altele decât cele specificate la 16 11 03, 16 11 04 cca. 700 kg/ luna - valorificare prin firme autorizate

- metale neferoase ( piese neconforme) : deseuri de aluminiu (cod 17 04 02), pilitura span neferos (cod 12 01 03), deseuri neferoase (cod 19.10.02), metale neferoase (cod 19 12 03), metale neferoase (cod 16 01 18) - sunt reintroduse in procesul tehnologic

- cupru, bronz, alama (cod 17 04 01), plumb (cod 17 04 03), zinc ( cod 17 04 04), fier si otel 17 0405, staniu (cod 17 04 06); ambalaje metalice (cod 15 01 04) – sunt valorificate prin operatori autorizati;

- Deseu menajer, cod 20 03 01– eliminare prin firma de salubritate

In faza de constructie /montare a cuptorului rotativ basculant si a celor doua creuzate  rezulta urmatoarele categorii de deseuri:

- deseuri de ambalaje (hartie & carton, platbanda, polietilena etc) cu codurile: 15 01 01,15 01 02 si 15 01 03, in cantitate de cca. 50 kg; se valorifica la societati autorizate pentru colectare si valorificare deseuri;

- deseuri metalice feroase (capete de schelet metalic, otel beton etc) cu codul17 04 05 in cantitate de max 50 kg; se valorifica la societati autorizate pentru colectare si valorificare deseuri;

- deseurile de constructii, fiind deseuri inerte, se pot depozita intermediar in vederea trimiterii la valorificare prin operatori autorizati 50 kg.

Caracteristici impact: nesemnificativ;

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: secundar;

- Magnitudinea si complexitatea impactului: mica;

- Durata impactului: pe termen lung;

- Extinderea efectului: locala;

- Intensitatea efectului: mica;

- Reversibilitatea impactului: reversibil;

- Senzitivitatea receptorului : mica.

Riscurile pentru sănătatea umană, pentru patrimoniul cultural sau pentru mediu.

Riscurile potenţiale ce vor decurge ca urmare a realizării obiectivului de investiţii, sunt:

- risc de poluare accidentală ca urmare a pierderilor de produse petroliere (carburanți, uleiuri) de la utilaje si echipamente utilizate in perioada de implementare a proiectului. Acesta este limitat prin monitorizarea/intretinerea conforma a mijloacelor de transport care operează in zona.

- risc de producere a unor accidente de muncă, din cauza exploatării necorespunzătoare a utilajelor si echipamentelor din dotare;

- risc de producerea unor defectiuni la instalatia de tratare gasz de ardere care sa duca la evacuarea in atmosfera de gaze netratate;

Un alt factor de risc îl constituie accidentele potenţiale în faza de exploatare, fiind generate de indisciplină şi de nerespectarea de către personalul angajat a regulilor şi normativelor de protecţia muncii şi/sau neutilizarea echipamentelor de protecţie.

Riscul generat de implementarea si functionarea proiectului a fost evaluat conform matricei de evaluare in categoria  B - Risc scăzut.

Cumularea efectelor cu cele ale altor proiecte.

Impactul cumulat asociat cu activitatea propusa de proiect se refera la emisiile provenite de la alte surse de emisii de gaze de ardere si zgomot existente in zona: - nu exista alte proiecte si activitati pe amplasament.

Se estimează ca impactul cumulat al proiectului cu alte proiecte existente/ sau aprobate este Moderat – Negativ.

Impactul proiectului asupra climei.

Proiectul nu va avea efect asupra gazelor cu efect de sera, dar se poate estima un efect negativ nesemnificativ, manifestat indirect, prin reducerea concentratiilor de pulberi in suspensie evacuate in atmosfera odata cu gazele de ardere.

Vulnerabilitatea proiectului la schimbările climatice.

Nu au fost identificate vulnerabilități cu excepția actelor normative care ar putea sa impună restricții in folosirea unei anumite tehnologii sau sa reducă foarte drastic concentrația gazelor cu efect de sera la cos.

Tehnologiile și substanțele folosite.

Tehnologia folosita este de obtinere a lingourilor de aluminiu si aliaje din aluminiu prin reciclarea deseurilor de aluminiu si prevede amplasarea instalatiilor de topire.

 Proiectul nu presupune utilizarea sau stocarea de substanțe chimice periculoase in cantități relevante menționate in anexele nr. 1 si nr 2 a Legii 59/2016.

Descriere sau dovezi ale metodelor de prognoză utilizate pentru identificarea și evaluarea efectelor semnificative asupra mediului.

Metodologia propusă în RIM propune o diferenţiere între conceptul de „efect” şi cel de „impact”. Efectele se referă la modificările cauzate mediului fizic ca o consecinţă directă a cauzelor (modificărilor) generate de proiect. Efectele includ în principal: emisii de poluanţi, deşeuri.

Identificarea efectelor a presupus parcurgerea următorilor paşi: analiza tuturor intervenţiilor propuse în cadrul proiectului; Identificarea tuturor activităţilor ce rezultă din construcţia şi operarea investiţiilor; Identificarea tuturor modificărilor (efectelor) ce au loc în mediul fizic şi socio-economic ca urmare a realizării şi operării intervenţiilor. Interes pentru evaluare prezintă acele efecte care pot fi cuantificate şi care conduc cu certitudine la apariţia unei forme de impact. Identificarea efectelor s-a realizat cu ajutorul unei matrice ce a permis analizarea etapelor şi activităţilor corespunzătoare fiecăruia dintre obiectivele de investiţii propuse în cadrul proiectului.

Evaluarea impactului s-a făcut luând în considerare amplasamentul investiției și vecinătatea acestuia. De asemenea, pentru fiecare factor de mediu analizat s-a luat în considerare suprafețele afectate atât definitiv, cât și temporar în perioada de operare a investiției.

Descriere a măsurilor avute în vedere pentru evitarea, prevenirea, reducerea efectelor negative semnificative asupra mediului.

- Se va urmări ca întregul personal să poarte echipament de protecție.

- Utilajele si echipamentele vor fi întreținute si reparate de către societății abilitate sa realizeze aceste lucrări;

- Deșeurile menajere se vor colecta in europubele amplasate in spatii special amenajate si vor fi eliminate prin agenți economici autorizați;

- Monitorizarea parametrilor tehnici de funcționare a instalațiilor de filtrare gaze de ardere;

- Monitorizarea emisiilor gazelor evacuate la cos pentru urmatorii poluanti: SO2; NOx, CO, HCL, HF, TOC si pulberi;

Descriere a efectelor negative semnificative preconizate ale proiectului asupra mediului, determinate de vulnerabilitatea proiectului în faţa riscurilor de accidente majore şi/sau dezastre relevante pentru proiect

Proiectul nu presupune depozitarea/folosirea de substanțe periculoase in cantități relevante conform Legii 59/2016 pentru a fi încadrat ca amplasament SEVESO. Nu au fost identificate riscuri de accident major pe amplasamentul proiectului la care proiectul ar fi vulnerabil.

Dintre dezastrele naturale cel mai mare potențial de a afecta proiectul l-ar putea avea un eventual cutremur sever. Efecte in cazul unui cutremur sever:

- apariția de fisuri la sistemul de exhaustare, instalație de filtrare gaze;

- scăpări necontrolate de gaze de ardere netratate, poluarea atmosferei;

- efectele vor fi de scurta dura, pana la oprirea instalației.

CONCLUZII.

Proiectul are ca ca obiectiv implementarea unei tehnologii de obtinere a aluminiului prin amplasarea a unui cuptor rotativ basculant de capacitate 1500 kg si a doua creuzete cu o capacitate de 1000 kg fiecare, in hala de productie aluminiu existenta, conform planului general de amplasament.

Realizarea proiectului va asigura o concentratie maxima de 5 mg/Nmc pulberi in gazele evacuate in atmosfera provenite de la cuptoarele rotative basculante.

Tehnologia propusa de proiect se încadrează in cele mai bune tehnici disponibile la

momentul actual (BAT).

            Zona in care urmează a se amplasa proiectul este zona industriala a orașului Slatina cu sensibilitate mica din punct de vedere al receptorilor sensibili susceptibili a fi afectați, zona rezidențială se situează la circa 1 km;

Calitatea aerului in municipiul Slatina se încadrează in limitele de acceptabil – moderata;

Principalele efecte pe care le poate avea implementarea asupra mediului sunt manifestate prin:

* Construirea și existența proiectului: Se va manifesta un impact moderat - negativ -cumulat prin efectele manifestate asupra factorilor de mediu aer, zgomot si vibrații.

Caracteristici impact: Moderat

- Natura impactului: negativ;

- Tip impact: cumulat;

- Magnitudinea si complexitatea impactului: medie;

  • Durata impactului: pe termen lung;
  • Extinderea efectului: locala;

-  Intensitatea efectului: mica;

  • Reversibilitatea impactului: reversibil;
  • Senzitivitatea receptorului : mica.

* Emisia de poluanți, zgomot, vibrații, lumină, căldură și radiații, crearea de efecte negative și eliminarea și valorificarea deșeurilor: Impactul se va manifesta in special asupra factorului de mediu aer si nivel de zgomot si vibrații, acesta fiind in general moderat-negativ-cumulat pentru aer si nesemnificativ-negativ-cumulat pentru zgomot;

Aer : Efectele se vor manifesta pe toata perioada de implementare a proiectului cu o caracteristica minora de tip negativ-cumulat. Manifestarea impactului se va realiza prin emisii ale gazelor arse produse de echipamente si instalatii in perioada de construcție si de echipamentele dinamice in perioada de funcționare captate si epurate inainte de evacuarea in atmosfera.

Caracteristici impact: moderat

- Natura impactului: negativ;

  • Tip impact: cumulat;
  • Magnitudinea si complexitatea impactului: medie;
  • Durata impactului: pe termen lung;
  • Extinderea efectului: locala;
  • Intensitatea efectului: mica;
  • Reversibilitatea impactului: reversibil.

Zgomot si vibrații: Efectele se vor manifesta pe toata perioada de implementare a proiectului cu o caracteristica intre nesemnificativ si minor de tip negativ-cumulat. Manifestarea impactului se va realiza prin zgomotul si vibrațiile produse de utilaje in perioada de construcție si de echipamentele dinamice in perioada de funcționare. Aceasta manifestare se va cumula cu nivelul de zgomot si vibrații existent pe amplasament.

Caracteristici impact: minor

  • Natura impactului: negativ;
  • Tip impact: cumulat;
  • Magnitudinea si complexitatea impactului: mica;
  • Durata impactului: pe termen lung;
  • Extinderea efectului: locala;
  • Intensitatea efectului: mica;
  • Reversibilitatea impactului: reversibil;
  • Senzitivitatea receptorului : mica.

Principalele riscuri pentru sănătatea umană, pentru patrimoniul cultural sau pentru mediu identificate ca urmare a realizării investiției sunt riscuri deja existente pe amplasament (risc de poluare accidentală, risc de producere a unor accidente de muncă), realizarea investiției va creste nesemnificativ aceste riscuri, având in vedere masurile de prevenire a riscurilor propuse.

Efectele se vor manifesta pe toata perioada de implementare a proiectului cu o caracteristica minora de tip negativ-cumulat. Manifestarea impactului se va realiza prin emisii ale gazelor arse produse de echipamente si instalatii in perioada de construcție si de echipamentele dinamice in perioada de funcționare captate si epurate inainte de evacuarea in atmosfera.

 

IV. Condiţii care trebuie respectate.

1. În timpul realizării proiectului

  • investiţia se va realiza conform proiectului tehnic prezentat, cu respectarea masurilor de protecţie a factorilor de mediu prevăzute in raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului;
  • se va respecta legislaţia de mediu in vigoare si prevederile certificatului de urbanism;
  • se vor respecta condiţiile impuse prin actele de reglementare emise de alte autorităţi;
  • În perioada de construcţie, măsurile de eliminare/diminuare a impactului se referă strict la respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului în activitatea de construcţii. Aceste prevederi cuprind reglementări privind organizarea  de şantier, gestiunea deşeurilor de construcţii şi menajere, stocarea carburanţilor şi alimentarea utilajelor, semnalizarea şantierului, instruirea personalului:
  • Urmarirea etapei de construcții – montaj - de montare a echipamentelor noi, inclusiv toate echipamentele conexe;
  • Toate conductele, racordurile trebuie să fie  etanșe;
  • Conductele si instalatiile  trebuie realizate  de către personal autorizat şi trebuie să existe un plan al instalaţiilor pentru utilizarea şi întreţinerea ulterioară;
  • Respectarea cailor de acces pentru utilaje;
  • Respectarea locului de parcare si de reparații curente pentru utilajele terasiere si de transport utilizate;
  • Respectarea planurilor de execuție;
  • Manipularea cantităților de deșeuri generate numai in spațiul special destinat si amenajat.
  • Se va anunţa APM Olt despre orice eveniment care ar putea conduce la emisii poluante în mediu în etapa de execuţie a proiectului

 

2. În timpul exploatării:

  • se vor lua toate măsurile pentru evitarea poluărilor accidentale, iar în cazul producerii unor astfel de incidente, se va acţiona imediat pentru a stopa, controla, izola, elimina poluarea, anunţându-se APM Olt si GNM - Serviciul Comisariatul Judeţean Olt;
  • respectarea măsurilor de reducere a poluării;
  • se vor respecta condiţiile necesare a fi îndeplinite în funcţie de prevederile actelor normative specifice;

- Respectarea proiectului care a stat la baza avizării şi a tuturor măsurilor impuse prin Raportul privind impactului asupra mediului.

- Respectarea tuturor măsurilor impuse prin actele de reglementare emise de alte instituții publice.

- Respectarea tehnologiilor de producție.

- Respectarea BAT/BREF si a legislației de mediu in vigoare.

- Deşeurile generate vor fi  gestionate conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor şi a H.G. nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase. Respectarea modului de gestionare selectiva a deșeurilor de la producere pana la eliminare/valorificare conform legislației in vigoare.

- Se va stabili procedura scrisa pentru actionare, investigare, comunicare si raportare in caz de neconformare efectiva sau potentiala, inclusiv luarea de masuri pentru reducerea oricarui impact produs si pentru initierea si aplicarea de masuri preventive si corective.

- Se va stabili procedura scrisa pentru evidenta, investigarea, comunicarea si raportarea sesizarilor privind protectia mediului incluzand luarea de masuri corective si de prevenire a repetarii.

- Se va implementa un program strict de verificare și întreținere a echipamentelor și instalațiilor (inspecții periodice pentru detectarea și remedierea/prevenirea potențialelor avarii).

- La nivelul societatii va exista un registru pentru eventualele reclamaţii referitoare la disconfortul creat, urmare cărora conducerea societatii va lua masurile necesare. 

Obligaţiile titularului:

  • luarea măsurilor pentru a preveni poluarea în special prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile;
  • să nu se producă nici o poluare semnificativă;
  • să fie evitată producerea de deşeuri, potrivit prevederilor legale în vigoare; în cazul în care se produc deşeuri, ele sunt valorificate, iar dacă acest lucru este imposibil tehnic sau economic, sunt eliminate, astfel încât să se evite sau să se reducă orice impact asupra mediului;
  • luarea măsurilor necesare pentru minimizarea impactului asupra mediului produs de condiţiile anormale de funcţionare;
  • luarea măsurilor necesare pentru ca în cazul încetării definitive a activităţii să se evite orice risc de poluare şi să se readucă amplasamentul la o stare satisfăcătoare.

- La finalizarea proiectului, titularul are obligația de a înștiința autoritatea de mediu in vederea efectuării unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor prezentului acord. Procesul verbal întocmit in aceasta etapa se anexează si face parte integranta din procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

- La finalizarea proiectului, titularul are obligația de a solicita obtinerea autorizatie de mediu, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

 

3. În timpul închiderii, dezafectării, refacerii mediului şi postanchidere: conform prevederilor din actele normative specifice.

Titularul de proiect are obligaţia ca în cazul încetării definitive a activităţii să ia măsurile necesare pentru dezafectarea instalaţiilor, evitarea oricăror surse de poluare şi de aducere a amplasamentului şi a zonelor afectate într-o stare care să permită reutilizarea lor.

Dezafectarea, demolarea instalaţiei şi construcţiilor se va face obligatoriu pe baza unui proiect de dezafectare.

Titularul activităţii are obligaţia să asigure resursele necesare pentru punerea în practică a planului de închidere şi să declare mijloacele de asigurare a disponibilităţii acestor resurse, indiferent de situaţia financiară.

În cazul în care titularul de activitate urmează să deruleze sau să fie supus unei proceduri de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni, vânzare de active, fuziune, divizare, concesionare ori în alte situaţii care implică schimbarea titularului activităţii, precum şi în caz de: dizolvare urmată de lichidare, faliment, încetarea activităţii, acesta are obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului. Autoritatea competentă pentru protecţia mediului informează titularul cu privire la obligaţiile de mediu care trebuie asumate de părţile implicate, pe baza evaluărilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare existente.

 

V. Informaţii cu privire la procesul de consultare a autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului (participante în comisiile de analiza tehnică)

- puncte de vedere favorabile in ceea ce priveste realizarea proiectului, ale autoritatilor participante în comisiile de analiza tehnică: Garda Forestiera Olt, Directia Silvica Olt, Directia pentru Agricultura Olt, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta,  Consiliul Judetean, Sistemul de Gospodarire al Apelor, Primaria Giuvărăști, Directia de Sanatate Publica, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Olt;

- puncte de vedere analiza RIM.

VI. Informaţii cu privire la procesul de participare a publicului în procedura   derulată.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului a asigurat şi garantat accesul liber la informaţie al publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei în procedura de evaluare a impactului asupra mediului şi de emitere a acordului de mediu, astfel:

-  cererea de solicitare a acordului de mediu a fost adusă la cunoştinţa publicului prin anunţ public în ziarul Eveniment de Olt din 23.05.2023  si afişare la sediul Primăriei Slatina în 23.05.2023  .

- decizia etapei de încadrare  a fost adusă la cunoştinţa publicului prin anunţ public în ziarul Eveniment de Olt din 22.06.2023, afişare la sediul Primăriei Slatina in 22.06.2023,  afişare  pe pagina de internet A.P.M. Olt in data de 22.06.2023.

-  îndrumarul privind studiul de realizare a impactului asupra mediului fost adus la cunoştinţa publicului prin afişare  pe pagina de internet A.P.M. Olt in data de 24.07.2023.

-   in data de 28.07.2023 a fost depus Raportul privind evaluarea impactului asupra mediului;

-  Raportul privind impactul asupra mediului  a fost disponibil pentru consultare atât la sediul A.P.M. Olt, cât si pe pagina de internet a A.P.M. Olt.

- sedinta de dezbatere publica a fost mediatizată prin publicare în mass-media de către titular (Eveniment de Olt din 31.07.2023), afişare la sediul Primăriei Slatina în 31.07.2023, publicare pe pagina de internet a A.P.M. Olt in data de 01.08.2023;

- publicul interesat a avut posibilitatea exprimării opiniilor în cadrul sedintei de dezbatere publică, care a avut loc in data de 05.09.2023, la sala de festivitati a Colegiului Tehnic ”ALEXE MARIN” din Slatina, str. Cireasov, nr. 10, judetul Olt;

- în urma sedintei CAT din 14.09.2023 pentru parcurgerea etapei de analiză a calităţii Raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, s-a luat decizia de emitere a Acordului de Mediu;

- anunţul privind decizia de emitere a acordului de mediu a fost adus la cunoştinţa publicului prin   publicare în mass-media locală de către titular (Eveniment de Olt din 19.09.2023), afişare la sediul Primăriei Slatina în 19.09.2023, publicare pe pagina de internet a A.P.M. Olt in data de 20.09.2023.

Documentaţia de susţinere a solicitării a fost accesibilă spre consultare pe toată durata derulării procedurii la sediul A.P.M. Olt şi la sediul titularului.

  • publicul a fost informat în toate etapele de procedura prin anunţuri publice in mass - media locala, afişare la sediul autorităţii locale si la sediul APM Olt, anunţuri publicate pe site-ul APM Olt;
  • pe toata perioada derulării procedurii nu s-au primit contestaţii din partea publicului referitoare la realizarea proiectului.

Cum au fost luate în considerare propunerile/observațiile justificate ale publicului interesat:

Nu au fost înregistrate propuneri sau observații din partea publicului.

Dacă s-au solicitat completări/revizuiri ale raportului privind impactul asupra mediului și dacă acestea au fost puse la dispoziția publicului interesat:

- Nu s-au solicitat completări/revizuiri ale RIM;

 

• În conformitate cu prevederile art. 15, alin. 2, lit. a), din O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, titularul are obligația de a notifica autoritatea competentă pentru protecția mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii acordului de mediu, precum și asupra oricăror modificări ale condițiilor care au stat la baza emiterii acestuia, înainte de realizarea modificării.

 

VII. Planul de monitorizare a mediului, cu indicarea componentelor de mediu care urmează a fi monitorizate, a periodicităţii, a parametrilor şi a amplasamentului ales pentru monitorizarea fiecărui factor.

În perioada de realizare a proiectului:

  • Respectarea limitelor si suprafetelor destinate organizarii de santier;
  • Buna funcționare a utilajelor;
  • Modul de depozitare a materialelor de construcție;
  • Modul de depozitare al deșeurilor, valorificarea si monitorizarea cantitatii de deșeuri generate;
  • Se vor lua masuri pentru umectarea prafului din zonele de acces ale șantierului in zilele secetoase si cu temperaturi ridicate, in vederea prevenirii antrenării acestuia in atmosfera;
  • Respectarea normelor de securitate, respectiv a normelor de securitatea muncii;
  • Respectarea prevederilor STAS 10009/2017 privind nivelul de zgomot;
  • Refacerea la sfârșitul lucrărilor de șantier a zonelor afectate.

In faza de funcționare a echipamentelor se propune monitorizarea emisiilor în factorii de mediu, după cum  urmează:

  1.  

La momentul evacurii apei uzate din bazinul de neutralizare al instalatiei umede de spalare gaze, operatorul se va asigura ca aceasta se incadreaza in normativul NTPA 002/2002 modificat de HG nr. 352/2005 privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor sau direct in statiile de epurare.

  1.  

Punctul de masurare pentru emisiile atmosferice il reprezinta cosul de dispersie al spalatorului de gaze.

Indicatori fizico-chimici:

  • Pulberi totale(SR EN 13284/1/2018): 30 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  
  • SO2(SR ISO 10396/2008): 200 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  
  • NOx(SR ISO 10396/2008): 400 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  
  • CO( SR ISO 10396/2008): 150 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  
  • HCl(SR EN 1911/2011): 60 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  
  • HF(SR ISO 15713/2008): 5 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  
  • TOC(SR EN 12619/2013): 20 mg/Nmc, conform legii nr. 278/2013;  

 

Conditii de calitate: Limite Legea 278/2013 – anexa 6, partea a 3-a, pctele 1.2 si 1.5;

Frecventa: semestrial;

  •  

Punctele de masurare ale zgomotului ca noxa de mediu sunt: 2 puncte la limita incintei obiectivului.                         

Metoda de determinare: SR 6161 – 1:2022/C91:2022;

Frecventa: anual;

  •  
  • titularul activitatii trebuie sa se asigure ca deseurile transferate catre o alta societate sunt etichetate si ambalate in conformitate cu standardele nationale, europene si cu oricare norme in vigoare privind inscriptionarile obligatorii. Pe parcursul colectarii, recuperarii sau eliminarii, toate deseurile trebuie depozitate temporar in zone si locuri special amenajate, protejate corespunzator impotriva dispersiei in mediu;
  • zonele de depozitare vor fi marcate si semnalizate cu precizarea tipului si a codului de deseu. Este interzisa crearea de depozite de materiale in alte spatii decat cele autorizate;
  • inregistrarile deseurilor se vor face pe baza fiselor de deseuri intocmite in conformitate cu HG nr. 856/2002.

Responsabilitatea  monitorizarii  revine operatorului care trebuie sa asigure si resursele  necesare.

Monitorizarea emisiilor prin: prelevare de probe de la sistemul de evacuare gazede către un laborator independentin vederea întocmirii rapoartelor.

 

Prezentul acord de mediu nu exonerează de răspundere proiectantul sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuției lucrărilor sau exploatării acestora.

 

            Răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia APM Olt şi a publicului revine in întregime titularului proiectului, iar răspunderea pentru corectitudinea lucrărilor - Raportul privind Studiu de Impact asupra Mediului – revine autorului acestora.

 

Prezentul acord de mediu este valabil pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii acordului, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acestuia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

            Nerespectarea prevederilor prezentului acord atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

 

            Prezentul acord poate fi contestat în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

 

 

 

                                                      DIRECTOR EXECUTIV, 

                                                 Gheorghe NEACSA  

 

                                                                     

p.  ŞEF SERVICIU A.A.A.,                                                                    ŞEF SERVICIU C.F.M.,    

Ionel TOLOS                                                                                                Dorin ROGOJINARU

 

        

 

                    

Întocmit,                                                                                                             Întocmit,

Elena ZULUFOIU                                                                                         Ion CROITORU