Colectarea selectiva in institutile publice

 

 

 

         Legea 132/2010 privind colectarea selectiva a deseurilor in institutile publice, a intrat in vigoare la data de 05.08.2010.

          Actul normativ are ca obiectiv cresterea gradului de reciclare si valorificare a deseurilor, precum si cresterea gradului de informare si constientizare a functionarilor publici, angajatilor din institutile publice si a cetatenilor.

          Aceasta lege vine in intampinarea aplicarii, in Romania, a directivei Parlamentului European privind deseurile, care prevede ca statele membre sa isi organizeze sisteme de colectare selective a deseurilor, obiectivul fiind atingerea, pana in 2020, a tintei de reciclare de minimum 50%.

          Categoriile de deseuri pentru care se aplica prevederile acestei legi sunt:

  • Deseurile de hartie si carton
  • Deseuri de metal si plastic
  • Deseuri de sticla.

          In vederea aplicarii legii 132/2010, Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti a incheiat un contract de preluare a deseurilor colectate selectiv, cu S.C. ROBSYLV COM S.R.L.

          Prin acest contract, s-au pus bazele unui proiect pilot, ce consta in dotarea institutiei cu recipiente speciale pentru colectarea selectiva si ridicarea acestora cel putin o data pe luna.

          Astfel fiecare birou operational din institutie a fost dotat cu recipiente cu volum de 8 l. Spatiile adiacente birourilor (holuri), au fost prevazute cu recipienti de 50 l, iar pentru stocare temporara a deseurilor generate de intreaga institutie se folosesc europubele de 120 l.

          Toate recipientele prezinta colorit distinct si sunt inscriptionate conform fiecarui tip de deseu.