Back

APM Tulcea a sarbatorit Ziua Mondiala a Apei

APM  Tulcea  impreuna cu Colegiul "BRAD SEGAL" Tulcea

au sarbatorit  ZIUA MONDIALA A APEI - 2015

 

CE SE POATE INTAMPLA DACA NU GOSPODARIM RATIONAL RESURSELE DE APA

 

  În fiecare an, data de 22 martie este rezervată unui eveniment cu o amprentă deosebită asupra vieţii fiecărui cetăţean al planetei noastre şi anume Ziua Mondială a Apei.

la data de 22 decembrie 1992, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, a fost luată decizia instituirii acestei zile, România s-a aliniat celorlalte ţări pentru protejarea cantitativă şi calitativă a apelor.

 Astfel, începând cu anul 1993, în ţara noastră, cu ocazia acestui eveniment şi nu numai, se fac eforturi pentru a se pune în lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Apa este simbolul vietii, un element natural fără de care fiinţa umană nu ar putea exista. Lipsa apei inseamna pustiu, excesul catastrofa. De-a lungul istoriei, milioane de vieti s-au stins fie din prea putina apa, fie din prea multa.

Apa este mult raspandita in natura, in toate trei straturile de agregare, sub forma de gaz sau vapori de apa ceata, aburi si nori – in atmosfera, sub forma lichida in rauri, mlastini, lacuri, mari sau oceane si sub forma solida sau gheata. Ea acopera mai mult de 70% din suprafata pamantului atat lichida cat si solida fiind necesara vietii de pe pamant si constituie o mare parte a lucrarilor vii.

Banala formula chimica H2O este prezentata in toate procesele vitale. Cu apa cresc cerealele, cu apa se fabrica fonta si otelul, etc.

Apa se consuma sub forma naturala sau prelucrata. Este un fapt arhicunoscut ca intreprinderile, institutiile, energetic si agricultura o consuma sub forma de apa tehnologica, iar populatia, ca apa potabila sau fundamentala, apa trece inaintea energiei, inaintea materiilor prime minerale, inaintea materiilor prime, inaintea pamantului insusi care, in lipsa acesteia, ar fi un pustiu mort, inaintea oxigenului chiar, daca tinem seama ca el se naste din apa.

Asezarile omenesti, orasele si satele s-au nascut si au disparut la marginea de apa. Istoria consemneaza fluvii la malul carora s-au nascut civilizatiile premergatoare societatii de azi.

Interesul naţional trebuie să aibă în prim-plan asigurarea unor resurse durabile de apă pe termen lung, dar şi menţinerea unui mix benefic între structurile artificial construite şi cele oferite de natură.

Obiectivele Zilei Mondiale a Apei privesc în special raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară şi promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă. După unele surse, consumul de apă necesar pentru producerea hranei este de trei ori mai mare decât necesarul pentru băut. Pe de altă parte, datorită trendului descrescător al resurselor de apă, se preconizează că nu va trece prea mult timp până când resursele de apă vor fi insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare. Iată de ce, an de an, Ziua Mondială a Apei este însoţită de un semnal de alarmă în ceea ce priveşte risipa resurselor de apă şi importanţa lor pentru sănătate.

Nu uitaţi deci pericolul pe care îl reprezintă pentru existenţa omului - lipsa apei sau poluarea ei. Economisind apa, economisim pentru noi şi pentru generaţiile următoare.

În acest sens, este necesară o educare a populaţiei în spiritul consumului raţional de apă, fără risipă şi cu interes sporit faţă de calitatea resurselor naturale de apă.

Director Executiv,

Ing. Adriana-Sanda POPESCU