Back

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Alba este funcțional - Comunicat de presă

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos este funcțional de vineri 7 mai 2021. Prin funcționarea acestui obiectiv se va asigura managementul integrat al deșeurilor din județul Alba.

Centrul de la Galda de Jos este operat de către Asocierea SC RER VEST SA și SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA în baza unui contract încheiat cu Consiliul Județean Alba – beneficiarul Proiectului “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din  județul Alba” ( SMID).

Obiectul contractului îl constituie delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate prin Proiectul SMID. Durata contractului este de 6 ani.

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a emis deciziile de transfer ale autorizațiilor de mediu de la U.A.T. Județul Alba - Consiliul Județean Alba către SC RER VEST SA , astfel:

Autorizația integrată de mediu AB 1 din 20.03.2019 pentru Depozite de deşeuri, astfel cum sunt definite la lit. b) din anexa nr. 1 la HG nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, care primesc peste 10 tone de deşeuri pe zi sau cu o capacitate totală de peste 25.000 de tone, cu excepţia depozitelor pentru deşeuri inerte” și “Valorificarea sau o combinaţie de valorificare şi eliminare a deşeurilor nepericuloase cu o capacitate mai mare de 75 de tone pe zi”.

Autorizația de mediu nr. 27 din 28.03.2019 - punct de lucru Stație de transfer deșeuri Tartăria autorizată pentru „Colectarea deseurilor nepericuloase, cod CAEN  3811; Colectarea deseurilor periculoase, cod CAEN 3812; Recuperarea materialelor reciclabile sortate,  cod CAEN 3832; Transporturi rutiere de mărfuri, cod CAEN 4941”. 

Autorizația de mediu nr. 28 din 28.03.2019 –  punct de lucru Stație de transfer deșeuri Blaj pentru „Colectarea deseurilor nepericuloase, cod CAEN  3811; Colectarea deseurilor periculoase, cod CAEN 3812; Recuperarea materialelor reciclabile sortate, cod CAEN 3832 ; Transporturi rutiere de mărfuri, cod CAEN 4941”. 

Infrastructura de deșeuri municipale și asimilabile din județul Alba este compusă din instalații noi realizate prin Proiectul SMID reprezentate de: Centru de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, compus din depozit ecologic, staţie de sortare manuală cu două linii de sortare şi stație de tratare mecano-biologică simplă,  Staţia de transfer deşeuri Blaj, Staţia de transfer deşeuri Tărtăria, dar și instalații existente realizate de către unele unități administrativ teritoriale din judeţul Alba prin intermediul unor surse de finanţare, reprezentate de : Staţia de sortare Aiud (investiţie PHARE), Staţia de sortare Zlatna (Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi Zlatna şi Copşa Mică), Staţia de transfer Abrud (investiţie PHARE) și Staţia de sortare şi transfer Baia de Arieş (investiţie PHARE).

Proiectul SMID, în valoare totală de aprox. 47 milioane de euro, din care granturi UE de aproximativ 37 mil. euro, a impus realizarea de instalaţii noi şi integrarea celor existente, precum şi închiderea a 7 depozite de deșeuri menajere neconforme. Proiectul a avut 2 faze, în cadrul a 2 exerciţii financiare – POS Mediu 2007-2013 şi POIM 2014-2020.

Centru de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos a fost vizitat de oficialitați locale și centrale, miercuri 28 aprilie, fiind prezent președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, domnul Florin – George Gârbarcea. Oficialităților li s-a prezentat investiția realizată la Galda de Jos și modul de funcționare al instalaților.

 

Director executiv,

Mărioara POPESCU