Back

5 iunie 2016 - Ziua Mondială a Mediului – “Nebuni după natură”

Nr. 5502/03.06.2016      

Ziua Mondială a Mediului – “Nebuni după natură”
Comunicat de presă

În fiecare an, pe 5 Iunie, întreaga lume sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului, principalul prilej de sensibilizare a opiniei publice la problemele de mediu cu care se confruntă astăzi omenirea - epuizarea resurselor naturale, încălzirea globală, dispariţia unor specii de plante şi animale, sărăcia, deşeurile, deşertificarea, criza apei potabile.

 Pe 5 Iunie în anul 1972 se deschidea la Stockholm, în capitala Suediei, prima conferinţă ONU privind mediul uman. Începând de atunci, problema ecologică a devenit universală, iar data de 5 Iunie este marcată anual şi a intrat în conştiinţa publică drept “Ziua Mondială a Mediului".

În fiecare an se adoptă o tematică prioritară care astfel să atragă atenţia asupra problemelor importante ale mediului, care s-o facă mai cunoscută şi mai aproape de rezolvare. Tematica pentru anul 2016 este „Toleranță zero pentru comerțul ilegal cu specii sălbatice” și sloganul „Nebuni după natură!”.

Tema din acest an se concentrează pe lupta împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice, care îşi pune amprenta asupra biodiversităţii și amenință supraviețuirea unor specii de animale sălbatice. În ultimul timp, comerțul ilegal cu produse din fauna sălbatică este în expansiune şi ameninţă biodiversitatea prețioasă a Pământului. Patrimoniul natural este jefuit, ceea ce a împins specii întregi spre dispariție. Comerţul ilegal pune în pericol în special elefanții, rinocerii, tigrii, gorilele și țestoasele marine.

Trebuie să ne schimbăm obiceiurile și comportamentul, astfel încât cererea pentru astfel de produse să scadă. În afară de conștientizare este nevoie de presiuni asupra guvernelor și organismelor internaționale de a introduce și de a aplica legi mult mai dure. Luarea măsurilor de protejare a faunei şi florei sălbatice pentru generațiile viitoare, trebuie realizată la toate nivelurile - local, naţional și global.

În acest an, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va celebra Ziua Mondială a Mediului prin desfăşurarea unei acţiuni educative la Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia la clasa  I A, învațător Nicoleta Mândroc, în data de 3 iunie, o acţiune de ecologizare în Parcul Dendrologic „Ioan Vlad” din Alba Iulia, în 8 iunie și o expoziție de desene realizate de elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, clasa a X-a B  îndrumați de profesorul  Gheorghe Urdea, la sediul agenției.

       

 Director executiv,

Nicolae - Iosif  PIENAR