Back

APM Iaşi celebrează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

 

Comunicat de presă

09.05.2013

APM Iaşi celebrează  Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

 

Vineri, 10.05.2013, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi în parteneriat cu  Societatea Ornitologică din România (SOR) – Filiala Iaşi, Asociaţia „Valea Jijiei” Vlădeni şi copii de la Grupul Şcolar Vlădeni  vor efectua o vizită pentru observaţii ornitologice în aria protejată sit Natura 2000 „Eleşteele Jijiei şi Miletinului”,ariedesemnată pentru protecţia speciilor de păsări sălbatice şi cea mai reprezentativă din judeţ din punct de vedere al abundenţei şi diversităţii speciilor de păsări, inclusiv migratoare.

 

Acţiunea, precedată de un seminar tematic care va avea loc la sediul Grupului Şcolar Vlădeni, este organizată pentru a marca Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare – 11-12 mai 2013 şi are ca scop sensibilizarea comunităţii locale cu privire la nevoia de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora.

 

In cadrul acestor acţiuni sunt abordate  aspecte legate de păsările migratoare, rolul lor în viaţa noastră, nevoia de protejare, păsările migratoare cele mai intâlnite la noi, informaţii despre situl NATURA 2000 „Eleşteele Jijiei şi Miletinului” şi se distribuie materiale informative.

 

La nivelul judeţului Iaşi sunt inventariate 244 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii  migratoare menţionate în Convenţia de la Bonn; lunca Prutului şi a Siretului reprezintă importante culoare de migraţie a păsărilor, iar zonele din judeţ declarate arii protejate situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor sunt:

 

*    Acumulările Belceşti;

*    Eleşteele Jijiei şi Miletinului;

*    Pădurea Bârnova Repedea

*    Pădurea Micleşti

*    Lunca Siretului Mijlociu

 

In aceste arii protejate (componente ale Reţelei Europene Natura 2000) - ce acoperă o suprafaţa de aproximativ 44 mii ha - sunt supuse unui regim de protecţie cca. 70 de specii de păsări de interes comunitar menţionate în Directiva „Păsări” a Uniunii Europene, din care jumatate sunt migratoare (barza albă, barza neagră, egretă, ciocârlie, stârc, ţigănuş, erete, codalb, etc.).

Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul oălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire şi maturizare a puilor, deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat.  Incălcarea acestor prevederi  constituie contravenţie sau infractiune, după caz.

 

Informaţii suplimentare

Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare se sărbătoreşte anual, din 2006, în cel de-al doilea weekend al lunii mai,    şi este o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.

Tema din acest an „Crearea de reţele pentru păsări migratoare!”subliniază, pe de o parte importanţa reţelei de arii protejate folosite de păsările migratoare, iar pe de altă parte,  nevoia de colaborare între diferite organizaţii, persoane, pentru  protejarea pe termen lung a acestor specii.

Activităţile umane directe - imbunătăţirile funciare, defrişările, etc., dar şi cele indirecte – precum schimbările climatice, duc la fragmentarea, distrugerea sau chiar dispariţia habitatelor, cu efecte negative semnificative asupra speciilor de păsări, astfel încât este imperios necesară concertarea eforturilor de către guverne, organizaţii, persoane dedicate  pentru a găsi cele mai bune căi de protejare şi conservarea a speciilor de păsări şi a habitatelor lor.

 

 

Director executiv,

ing. Victor Bogdan DAVIDEANU