Back

PROIECT DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

Proiect Decizia etapei de încadrare din 26.05.2023

 

Ca urmare a notificării adresate de CIMPOESU CONSTANTIN, cu domiciliul/sediul în Municipiul Sfantu Gheorghe, strada Nicolae Iorga, nr. 18, bl. 11, sc. C, et. 2, ap. 10, județul Covasna, privind Elaborare Plan Urbanistic Zonal – Casa de locuit, propus a fi amplasat în Oras Covasna, strada Stejarului,  nr. 21, judeţul Covasna,  înregistrată la APM Covasna cu nr. 3883/10.05.2023, în baza:

  • Ordonanței de Urgenţă nr. 68/06.11.2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, unde la Art. 6 se menționează că se înființează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor;
  • HG nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor;
  • H.G. nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea A.N.P.M. şi a instituţiilor aflate în subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare;
  • O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare
  • H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe (*actualizată*);
  • OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Ord. nr. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar;
  • Ord. nr. 2387/2011 pentru modificarea Ord. nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.
  • Ord. nr. 1822/2020 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate;

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna

- ca urmare a consultării autorităţilor publice participante în cadrul şedintei Comitetului Special Constituit din data de 25.05.2023 la sediul APM Covasna (proces-verbal nr. 15/25.05.2023);

- având în vedere că planul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completãrile ulterioare, fiind situat în afara perimetrelor siturilor Natura 2000 din judeţ;

- în conformitate cu prevederile art. 5 alin (3) pct. a). corelat cu pct. c) şi a anexei nr. 1 – Criterii pentru determinarea efectelor semnificative potenţiale asupra mediului din H.G. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe;

- dovada achitării tarifului aferent PUZ 500 lei –

- în lipsa comentariilor motivate din partea publicului interesat;

 

 

 

 

 

 

 

D e c i d e:

Planul Urbanistic Zonal – Casa de locuit,  amplasat în Oras Covasna, strada Stejarului,  nr. 21, judeţul Covasna, nu necesită evaluare de mediu şi nu necesită evaluare adecvată şi se va supune adoptării fără aviz de mediu.

Decizia APM Covasna de emitere a avizului de mediu se bazează pe respectarea cerinţelor legislative privind integrarea în plan a consideraţiilor de mediu, identificarea problemelor de mediu rezultate ca efect a implementării planului, consultarea autorităţilor şi cetăţenilor posibil a fi afectaţi de implementarea acestuia.

1. Caracteristicile planurilor şi programelor cu privire, în special, la:

a) gradul în care planul sau programul creează un cadru pentru proiecte şi alte activităţi viitoare fie în ceea ce priveşte amplasamentul, natura, mărimea şi condiţiile de funcţionare, fie în privinţa alocării resurselor:

 Obiectul lucrarii

Proiectul de fata propune amenajarea unui teren intravilan existent pe strada Stejarului, orasul Covasna, in vederea reglementarii pentru construirea casei de locuit si anexa. Terenul este in proprietatea unor persoane fizice, initiatoare ale P.U.Z. El se afla in zona nordică a orasului Covasna si există o construcție anexă 32950-C1.

Suprafata terenului este de 1930 mp, in intregime in intravilan.

Zona este reglementata in PUG aprobat ca zona pentru locuinte si dotari aferente , in U.T.R. 44. cu interdictie temporara de construire pana la elaborarea unui P.U.Z. sau PUD. Terenul este accesibil de pe strada Stejarului, direct, atat auto cat si pietonal.

Strazile de acces pana la locatie se afla in stare buna de exploatare

Solicitari ale temei program :

Tema program definita de initiatorii P.U.Z. studiat, se refera la urmatoarele elemente

Se va reglementa suprafata de teren aflata in proprietatea privata de 1930 mp, in vederea construirii a unei case de locuit cu regim de inaltime maxim P, anexa, amenajare curte, gradina, imprejmuire.

Utilitatile necesare pentru functionarea incintei sunt: apa potabila, energie electrica, canalizare menajera a apelor uzate, gaze naturale, evacuarea apelor de suprafata si indepartarea lor de fronturile construite, telecomunicatii.. Toate utilitatile se gasesc pe strada Stejarului.

Date privind evolutia zonei :

Exista in zona Covasna interes din ce in ce mai crescut pentru dezvoltarea in perspectiva apropiata a unor microzone de productie si de servicii multiple, a unor areale de agrement, de tratament si de sport, a unor zone de locuinte. Acest lucru se datoreaza valentelor deosebite pe care le ofera localitatea ca si asezare, geografie, geomorfologie, clima, existenta de resurse locale importante si valoroase, materiale si umane.

Elemente ale cadrului natural :

Zona studiata este situata in intravilanul orasului Covasna. Se gaseste in partea nordica a teritoriului intravilan. Suprafata totala de teren studiata este de 1930 mp.

Terenul se afla in proprietatea unei persoane fizice.

Sub aspect geomorfologic perimetrul studiat se încadrează în zona de ramă a Bazinului Tg. Secuiesc, ţinut care reprezintă digitaţia Depresiunii Ţării Bârsei. Terenul de fundare este alcătuit din depozite aluvionare holocen superioare.

Oraşul s-a dezvoltat pe conul de dejecţie al pârâului Covasna, fiind greu de delimitate formaţiunile de terasă.

Caracteristicile zonei :

Întreaga zona este influentata hotarator de situarea in cadrul judetului, orasul Covasna fiind cel mai important pol de dezvoltare in partea de est a judetului. Zona este bogata in lemn,

 

 

 

 

 

in resurse vegetale diferite, este o zona foarte prielnica pentru locuit, pentru agricultura si zootehnie, dar si pentru turism si pentru tratament. De altfel, zona Covasna este cel mai important pol turistic la nivelul judetului.

Ocuparea terenurilor :

Principalele caracteristici ale functiunilor ce ocupa zona studiata :

Zona de amplasament vizata se intinde pe un teren in suprafaţa totala de 1930 mp . Pe aplasament există o construcție anexă 32950-C1.

Relationari intre functiuni

Nu exista functiuni antropice pe amplasament, nu se pune problema relationarii intre acestea. In apropiere se gasesc zone de locuit.

Gradul de ocupare a zonei  :

Gradul de ocupare al zonelor celor mai apropiate din intravilan este mediu, sunt constructii de locuit si anexe gospodaresti de tip mic - urban.

Aspecte calitative ale fondului construit :

Asigurarea cu servicii a zonei, in corelare cu zonele invecinate:

Este posibila alimentarea cu energie electrica prin racord la reteaua de distributie existenta. Alimentarea cu apa potabila este posibila prin racord la reteaua de alimentare cu apa de pe strada Stejarului. Canalizarea menajera se va putea realiza prin racordarea obiectivelor la reteaua centralizata de canalizare menajera existenta pe aceeasi strada.

Este posibil racordul la retea de telecomunicatii existenta in zona intravilanului orasului Covasna, cu acordul detinatorilor de retele de utilitati si furnizorilor de semnal.

Momenten nu este posibil racordul la retea de distributie a gazului metan.

Asigurarea cu spatii verzi:

Terenurile care compun amplasamentul sunt ocupate in timpul verii de vegetaţie agricola si vegetatie spontana. Nu exista pe amplasament spatii verzi special amenajate cu rol decorativ sau de protectie.

Existenta unor riscuri naturale in zona studiata sau in zonele vecine:

Amplasamentul vizat nu se afla in imediata apropiere a vreunui curs de apa. Zona nu este inundabila.

Bilant teritorial – situatia existent

Specificatie

mp

%

suprafata totala reglementata

1930

100,00

suprafata ocupata de constructii

60,00

3,10

suprafata ocupata de curti si gradini amenajate

0,00

0,00

suprafata ocupata de echipare tehnico - edilitara

0,00

0,00

suprafata ocupata de alte functiuni

0,00

0,00

suprafata ocupata de spatii verzi spontane sau vegetatie agricola

1870

96,90

Suprafata ocupata de spatii verzi amenajate

0,00

0,00

suprafata totala ocupata

1930

100,00

procent de ocupare a terenului P.O.T.

0,00

3,10

coeficient de utilizare a terenului C.U.T.

0,00

0,031

SUPRAFATA EDIFICABILA

nedelim

nedelim

 

 

 

 

 

 

Echipare edilitara :

Alimentare cu apă:

Alimentarea cu apa se va realiza prin racord la reteaua centralizata de alimentare de pe strada Stejarului.

Apa va fi condusa la punctele de consum prin bransamente la conductele de alimentare si reteaua de distribute interioara incintelor.

Canalizare menajeră:

Apele uzate menajere se vor conduce prin retea de canalizare menajera subterana la reţeaua de canalizare menajera centralizata de pe strada Stejarului. Colectarea apelor uzate se va face gravitational.

Canalizare pluvială:

Apele meterorice si de suprafata se vor conduce spre spatiile verzi si vor fi indepartate de fronturile construite prin lucrari de sistematizare verticala si amenajari exterioare.

Alimentare cu energie electrică:

Pentru alimentarea cu energie electrica necesara circuitelor de iluminat si prize se va realiza racordul subteran la reteaua de distributie a energiei electrice existenta in zona amplasamentului.

Alimentarea cu gaze naturale :

Nu este posibil racordul la retea de distributie a gazelor naturale. Nu există rețea de gaze nature în strada Stejarului.

Telecomunicaţii:

Racordurile telefonice posibile pot fi realizate din instalatiile de telecomunicatii existente in zona intravilanului orasului Covasna, pe baza avizelor solicitate de benefiar de la detinatorii retelelor Tc existente si de la furnizorii de utilitati.

Gospodarie comunala :

Se va rezolva in mod corespunzator colectarea si depozitarea temporara a deseurilor menajere. Acestea se vor colecta conteinerizat si se vor depozita in depozitele agrementate din zona. Materialele refolosibile, PET-uri, textile, sticla si metal, se vor colecta separat si se vor preda la unitati specializate de colectare, prin grija unitatilor de salubritate orasenesti.

Modernizarea circulatiei:

Accesul la lotul reglementat se va face de pe strada Stejarului, strada existenta si practicabila. Drumul este domeniu public al orasului, in administrarea primariei orasului Covasna. Se propune pentru etapele de perspectiva amenajarea trotuarelor si a spatiilor verzi de pe domeniul public.

Bilant teritorial – situatia propusa

Specificatie

mp

%

Suprafata totala reglementata, din care :

1930

100,00

Suprafata edificabila

772

40

Suprafata ocupata de constructii, ( estimativ )

187,23

9,70

Suprafata ocupata de curti, gradini / livezi, circulatii pe loturi

1742

90,30

Suprafata ocupata de echipare tehnico - edilitara

0

0,00

Suprafata ocupata de lot nonedificandi

0

0,00

Suprafata ocupata de destinatii speciale

0

0,00

Suprafata ocupata de alte functiuni

0

0,00

Suprafata totala ocupata

1930

100,00

Procent propus de ocupare a terenului P.O.T. in suprafata reglementata

9,70%

Coeficient propus de utilizare a terenului C.U.T. in suprafata reglementata

0,097

 

ZONĂ FUNCȚIONALĂ UNICĂ – ZONĂ DE LOCUINȚE INDIVIDUALE

Suprafaţa : 1930 MP subzone functionale :L, SP, C, TE.

 

Procent de ocupare a terenului

Coeficient de utilizare a terenului

POT maxim 40,00 %

CUT maxim 1.0

  • Functiunea dominanta : locuire
  • Functiuni permise fara conditii :anexa gospodaresti, dotari
  • Functiuni permise cu conditii : nici o alta functiune
  • Functiuni interzise : alte functiuni decat cea dominant

Regim maxim de inaltime : P + 2

     

b) gradul în care planul sau programul influenţează alte planuri şi programe, inclusiv pe cele în care se integrează sau care derivă din ele: nu este cazul.

c) relevanţa planului sau programului pentru integrarea consideraţiilor de mediu, mai ales din perspectiva promovării dezvoltării durabile: planul va contribui la modernizarea și dezvoltarea zonei.

d) problemele de mediu relevante pentru plan sau program: Problemele de mediu relevante pentru plan sunt următoarele: echiparea cu utilităţi a amplasamentului de aşa manieră încât să nu impieteze asupra factorilor de mediu, folosind instalaţii, echipamente şi utilaje ale căror caracteristici sunt compatibile cu normele de protecţia mediului și evident, o utilizare, explotare corespunzătoare a tuturor construcțiilor, amenajărilor și dotărilor;

e) relevanţa planului sau programului pentru implementarea legislaţiei naţionale şi comunitare de mediu: încadrarea planului a fost efectuată în baza etapelor procedurale din evaluarea strategică de mediu (SEA);

2. Caracteristicile efectelor şi ale zonei posibil a fi afectate cu privire, în special, la:

a) probabilitatea, durata, frecvenţa şi reversibilitatea efectelor: nu este cazul;

b) natura cumulativă a efectelor: nu este cazul;

c) natura transfrontieră a efectelor: nu este cazul.

d) riscul pentru sănătatea umană sau pentru mediu (de exemplu, datorită accidentelor):  nu este cazul;

e) mărimea şi spaţialitatea efectelor (zona geografică şi mărimea populaţiei potenţial afectate): Zona de amplasament vizata se intinde pe un teren in suprafaţa totala de 1930 mp . Pe aplasament există o construcție anexă 32950-C1.

Suprafata totala de teren studiata este de 1930 mp, imobil identificat cu nr. Cadastral 32950 se afla in intravilanul localitatii Covasna. Conform certificatului de urbanism nr. 26/27.04.2022, emis de Primaria Orasului Covasna, zona este reglementată în faza PUZ/PUG/PUD aprobat prin Hotararea Consiliului Local al orasului Covasna, nr. 10/2000, prelungit cu HCL nr. 165/2018, imobilul se afla in intravilanul localitatii, folosinta actuala a terenului este curti, constructii.

f) valoarea şi vulnerabilitatea arealului posibil a fi afectat, date de:

(i) caracteristicile naturale speciale sau patrimoniul cultural: imobilul nu este inclus pe lista monumentelor istorice și nu se află în zonă de protecție monumente istorice și/sau ale naturii.

(ii) depăşirea standardelor sau a valorilor limită de calitate a mediului: în faza de implementare se vor respecta standardele şi normativele în vigoare.

(iii) folosirea terenului în mod intensiv: nu este cazul;

 

 

 

g) efectele asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan naţional, comunitar sau internaţional: Amplasamentul se situează în afara siturilor Natura 2000 din judeţ.

Obligaţiile titularului:

- solicitarea şi obţinerea tuturor avizelor la faza PUZ indicate în Certificatul de Urbanism nr. 26/27.04.2022 emis de Primaria Orasului Covasna, precum şi respectarea tuturor condiţiilor impuse prin acestea;

- respectarea cu stricteţe a limitelor amplasamentului şi a zonelor funcţionale precizate în documentaţie;

- să ia masuri prealabile executării construcţiei obiectivelor, de decopertare a stratului de sol fertil de pe suprafeţele amplasamentelor aprobate, pe care sa-l depoziteze şi să-l niveleze pe terenuri neproductive sau slab productive, indicate de organele agricole sau

silvice, in vederea punerii in valoare sau a ameliorarii acestora, conform art. 100 din Legea nr. 18 din 19 februarie 1991 (*actualizată*) Legea fondului funciar;

- în perioada de execuţie a lucrărilor se va pune accent pe: limitarea la minim a suprafeţelor ocupate de organizările de şantier, utilizarea unor tehnologii noi performante

din punct de vedere a mediului (instalaţii de reţinere a poluanţilor la sursă), diminuarea emisiilor de praf, zgomot şi vibraţii;

- respectarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare;

- respectarea prevederilor Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor (*actualizată*);

- respectarea prevederilor Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;

- respectarea prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119 din 04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei;

- respectarea Legii Apelor 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare;

- respectarea prevederilor HG nr. 188/2002, modificată şi completată prin HG nr. 352/2005 şi HG nr. 210/2007 pentru aprobarea normelor privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate;

- respectarea prevederilor OUG nr. 92/19.08.2021 privind regimul deșeurilor; Se interzice depozitarea necontrolată a deşeurilor de orice fel în afara amplasamentului;

- respectarea OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu, cu modificările şi completările ulterioare;

Informarea şi participarea publicului la procedura de evaluare de mediu/procedura de evaluare adecvată:

- Anunţurile privind depunerea solicitării de emitere a avizului de mediu, publicate în ziarele Observatorul de Covasna în data de 11.05.2023 şi 15.05.2023;

- Proiectul Deciziei etapei de încadrare se va publica pe pagina proprie de internet a APM Covasna http://apmcv.anpm.ro;

- Convocatorul transmis către membrii CSC și procesul verbal al ședinței CAT, nr. 15/25.05.2023;

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului a asigurat şi garantat accesul liber la informaţie a publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei în activitatea de definitivare şi avizare din punct de vedere al protecţiei mediului a planului.

 Documentaţia care a stat la baza emiterii avizului de mediu a fost accesibilă publicului la sediul APM Covasna pe durata derulării procedurii.

 

 

 

 

 

 

 

Avizul de mediu nu ţine loc de autorizaţie de construire, nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii. Titularul are obligaţia de a supune acest plan procedurii de adoptare numai în forma avizată de autoritatea competentă de mediu – APM Covasna.

Răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia APM Covasna şi a publicului revine titularului planului, iar răspunderea pentru corectitudinea studiilor şi evaluărilor revine autorilor acestora, conform art. 21 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care planul suferă modificări, titularul este obligat să notifice în scris Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna.

Prezentul aviz este valabil de la data emiterii, pe toată perioada de valabilitate a planului, dacă nu intervin modificări ale acestuia. Nerespectarea condiţiilor prezentului aviz constituie contravenţie şi se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare.

Conform prevederilor HG 1076/2004 aveţi obligaţia de a informa publicul în mass media asupra deciziei privind etapa de încadrare a planului în termen de 3 zile de la primirea acesteia. Dovada publicării în mass – media va fi înaintată la APM Covasna. Prezentei decizii i se aplică prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ (*actualizată*).

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Ing. NEAGU GHEORGHE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Șef  Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii,                                            Întocmit,

Ing. Siminiceanu Gabriel Nicolae                                                        Ing. Bote Daniela