Înapoi

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR 1 APRILIE

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR

1 APRILIE

 

 

Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului are loc anual, încă din 1906, la data de 1 aprilie, marchând data când a fost semnată Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor în cadrul programului „Omul și biosfera”, organizat de UNESCO.

Această zi are ca scop conştientizarea importanţei acestora în echilibrul ecosistemelor planetei, a nevoii de a le proteja prin ocrotirea habitatelor lor şi educarea noii generaţii spre a iubi şi a avea grijă de păsările sălbatice

Din cele aproximativ 11000 de specii de păsări cunoscute pe glob, 12% sunt în pericol să dispară în următorul secol, iar 40% sunt în declin. Reducerea habitatului, poluarea chimică, defrișările, vânătoarea ilegală, schimbările climatice, etc., toate afectează supraviețuirea păsărilor din întreaga lume, de aceea trebuie protejate printr-o cooperare transfrontalieră și aplicarea legislației nationale și internaționale în vigoare.

Prima lege stabilită de Uniunea Europeană cu privire la protecţia naturii, ce a avut un rol major în stoparea declinului câtorva dintre cele mai ameninţate păsări din Europa, a fost Directiva „Păsări”, adoptată în 1979 şi amendată în anul 2009. Aceasta a sprijinit crearea reţelei Natura 2000 și a ariilor cu protecţie specială (SPA - Special Protection Areas). Printre speciile de păsări protejate prin lege se numără: pelicanul comun, pelicanul creț, egreta mare, egreta mică, călifarul, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, codalbul, nagâțul de stepă, culicul mic, gâsca cu gât roșu, șoimul dunărean, acvila țipătoare mică, dropia, vânturelul mic, gârlița mică, acvila de câmp, egreta, lopătarul, etc.

Dispariția uneia dintre specii poate duce nu numai la un dezechilibru natural, ci și la o catastrofă ecologică în lume, ținând cont de faptul că sunt sanitari ai pădurilor, împrăştie seminţe, fertilizează solul, oxigenează aerul şi contribuie la stabilizarea climei, iar ca atracţii turistice sprijină economia.

Prin urmare, este important ca fiecare dintre noi să protejăm fiecare specie și să creăm condițiile adecvate pentru creșterea populației păsărilor în lume, esenţiale pentru menţinerea sănătăţii mediului inconjurător .