Înapoi

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale 13 octombrie

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

13 octombrie

Anual, la 13 octombrie este aniversată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 64/2009. Marcarea acestei zile vizează creşterea gradului de conştientizare a riscurilor generate de dezastrele naturale precum şi a modalităţilor de reducere a efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor și progresul înregistrat de către diferite regiuni, țări, organizații, etc., în cadrul eforturilor depuse pentru reducerea riscului de dezastre.

Conform O.N.U., prin dezastru se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Dezastrul generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an, iar pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate. Schimbările climatice ce au loc la scară globală şi regională contribuie la accentuarea intensităţii şi creşterea frecvenţei  acestor fenomene.

Tema din 2023, „Combaterea inegalităților pentru un viitor durabil”, se aliniază cu Cadrul Sendai,  stabilit la cea de-a treia Conferinţă Mondială a ONU privind reducerea riscului producerii de dezastre, desfăşurată în martie 2015, în Sendai, Japonia. Aici s-a convenit la nivel public asupra faptului că dezastrele produc pagube serioase, în principal la nivel local şi poartă un potenţial semnificativ în provocarea de pierderi de vieţi omeneşti, precum şi serioase probleme sociale şi economice. Cadrul Sendai completează Acordul de la Paris privind schimbările climatice, ambele cadre fiind interconectate cu atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Reducerea efectelor dezastrelor constituie o provocare globală, prezentă şi viitoare, care necesită o implicarea a tuturor comunităţilor umane, cu toate eforturile de care acestea sunt capabile. Cooperarea internațională poate avea o influență puternică asupra reducerii pierderilor cauzate de catastrofe în țările cu venituri reduse care se luptă pentru eradicarea sărăciei și poate aduce un sprijin vital în aplicarea unor strategii eficiente și durabile.

Doar împreună putem face progrese adevărate către o planetă mai sigură și mai rezistentă!