Înapoi

Laborator zgomot

Zgomotul ambiental  este zgomotul nedorit, dăunător, creat de activităţile umane, cum ar fi zgomotul emis de traficul rutier, feroviar, aerian, precum şi  de industrie.

Valorile nivelului  de zgomot pentru străzi diferă şi în funcţie de categoria tehnică a lor, respectiv de intensitatea traficului sunt definite în STAS 10009-88 "Acustica urbană".

Reţeaua de monitorizare pentru zgomot a Agenţiei de Protecţie a Mediului cuprinde 11 puncte de măsurare, cu frecvenţa de măsurare săptămânală. Aceste puncte sunt amplasate în zone rezidenţiale cu circulaţie rutieră intensă, un punct de măsurare fiind amplasat în Grădina Romei pentru monitorizarea zgomotului de fond. Punctele de determinare au fost stabilite pentru evaluarea impactului traficului rutier asupra factorului uman.

În municipiul Satu Mare (monitorizat pentru poluarea sonoră produsă de traficul rutier) sunt înregistrate depăşiri ale valorilor admise de STAS-urile în vigoare, acest lucru datorându-se nu numai faptului că numărul de maşini a crescut considerabil în ultimii ani, dar şi faptului că oraşul este situat la graniţa ţării şi este tranzitat de un număr mare de vehicule. Pe lângă zgomotul produs de traficul rutier obişnuit se adaugă disconfortul auditiv produs de utilajele de reparat drumuri şi de utilajele folosite în construcţii. Din interpretarea măsurătorilor rezultă faptul că valorile determinate cresc sensibil (cu până la 15 dB, adică 80 dB(A) ) în orele de vârf, depăşind cu mult standardele şi normele sanitare şi de mediu, iar cele mai poluate zone din punct de vedere fonic sunt intersecţiile aglomerate şi drumurile de acces, de intrare şi ieşire, în oraş.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 321/2005 privind Evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, Primăria municipiului Satu Mare a avut obligaţia de a realiza cartarea zgomotului şi de a elabora harta strategică de zgomot până la data de 30 iunie 2012. Harta strategică de zgomot a fost depusă spre aprobare la ARPM Cluj-Napoca în data de 30.06.2012.

Prin modificarea HG 321/2005 și a prevederilor Ordinului nr. 1830/2007 pentru aprobarea Ghidului pentru realizarea, analizarea și evaluarea hărților strategice de zgomot cu HG 1260/2012 și adresa Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice nr. 1/1614/MF/2013 s-a stabilit că municipiul Satu Mare face parte din aglomerările identificate pe baza datelor statistice furnizate de Institutul Național de Statistică ca având populația cu putin peste 100.000 locuitori, motiv pentru care a fost necesară elaborarea a planului de acțiune în vederea reducerii nivelului de zgomot.