Back

Istoricul dezvoltarii durabile

Istoricul dezvoltarii durabile

In 1972, la Stockholm are loc Conferinta Natiunilor Unite, în care cele 113 natiuni prezente îsi manifesta îngrijorarea cu privire la modul în care activitatea umană influentează mediul. Sunt subliniate problemele poluarii, distrugerii resurselor, deteriorarii mediului, pericolul disparitiilor unor specii si nevoia de a creste nivelul de trai al oamenilor si se accepta legatura indisolubila între calitatea vietii si calitatea mediului pentru generatiile actuale si viitoare.
          In 1986, Natiunile Unite înfiinteaza Comisia mondiala de mediu si dezvoltare, avand ca scop studierea dinamicii deteriorarii mediului si oferirea de solutii cu privire la viabilitatea pe termen lung a societatii umane. Comisia a fost prezidata de Gro Harlem Brundtland, Primul Ministru al Norvegiei, la acea data.

Definitia data de Comisia mondiala pentru mediu si dezvoltare în raportul „Viitorul nostru comun”, cunoscut si sub numele Raportul Brundtland este:„Dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”.

Comisia Brundtland a subliniat existenta a doua probleme majore:

  • dezvoltarea nu înseamna doar profituri mai mari si standarde mai înalte de trai pentru un mic procent din populatie, ci cresterea nivelului de trai al tuturor;
  • dezvoltarea nu ar trebui sa implice distrugerea sau folosirea nesabuita a resurselor noastre naturale, nici poluarea mediului ambiant;

Problema-cheie a dezvoltarii durabile este opozitia între nevoile de crestere ale populatiei si limitele impuse de resursele planetei precum si degradarea continua a mediului. La Summitul de la Rio în 1992, la care au participat 120 de sefi de stat, sunt din nou aduse în centrul atentiei problemele privind mediul si dezvoltarea. Dezvoltarea durabila reprezinta: "o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman pentru întreaga planeta si pentru un viitor îndelungat". Scopul declarat al Conferintei secolului a fost stabilirea unei noi strategii a dezvoltarii economice, industriale si sociale în lume, cuprinsa sub numele de dezvoltare durabila. http://www.unep.org/Documents.Multilingual/

 

 

AGENDA  LOCALA  21  IN  JUDETUL  ALBA

 

  • Municipiul Alba Iuliaa elaborat în anul 2005, Agenda Locala 21  cu

consultanţă din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) Bucureşti. Proiectele cuprinse în Agenda Locala 21 a  Municipiului Alba Iulia se afla în implementare (http:www.cjalba.ro/strategii/).

  • Consilul Judeţean Alba  a elaborat Agenda Locala 21 a Judeţului Alba  în

anul 2007, cu consultanţă din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) Bucureşti. Proiectele cuprinse în Agenda Locală 21 a Judeţului Alba se află în implementare  (http:www.apulum.ro/ro/strategia/).