Back

Comunicat privind monitorizarea radioactivității mediului - 19.05.2022

   Urmare a informațiilor din presă conform cărora, în noaptea de 18 spre 19 mai 2022, a luat foc litiera forestieră din districtul Vîșhorod, Ucraina, fiind afectate de flăcări aproximativ 45 de hectare de pădure, aflate în apropierea zonei de excludere a CNE Cernobâl, vă comunicăm faptul că Rețeua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (din subordinea MMAP și coordonată de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM), care monitorizează permanent evoluția radioactivătății mediului la nivel național, nu a pus în evidență, până în acest moment, modificări ale radioactivității factorilor de mediu. 

   Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variație al fondului natural specific acestei perioade.

   Monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer, va continua.

   De asemenea, având în vedere simulările modelelor numerice rulate ds Administratia Nationala de Meteorologie RA privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40...45 km/h.

   Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.

(sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor)