Back

Comunicat de presă - Combaterea buruienii ambrosia

  Nr. 3007/13.03.2024

 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba informează cetățenii și autoritățile publice locale, de la nivelul județului, despre necesitatea combaterii buruienii ambrozia, având în vedere faptul că primăvara sunt posibile cele mai eficiente lucrări pentru distrugerea acestei plante puternic alergene.

Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu ambrozia se efectuează de către autoritățile administrației publice locale prin agenții agricoli angajați sau alte persoane din cadrul acestora, desemnate prin dispoziție a primarului. Aceștia trebuie să verifice anual terenurile, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până  la data de 30 iunie a fiecărui an. Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrosia se va declanșa primăvara după răsărirea acestei specii, conform prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, actualizată, privind combaterea buruienii ambrozia.

Potrivit art. 1 alineatele (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei specii invazive se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri mai sus amintiți, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat.

Buruiana ambrozia trebuie distrusă începând de la răsărire până la apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă repetarea lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se apariția inflorescențelor. 

Verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, a prevederilor legale privind combaterea ambroziei, precum și aplicarea sancțiunilor se face de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale se verifică de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea legislației în acest domeniu.

Ambrozia cunoscută sub denumirea populară de iarba pârloagelor sau otrava zeilor este o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi. Este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. În prezent, ambrozia este considerată planta cea mai alergenică din România, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului. Alergia la ambrozie este determinată de polenul acestei plante, care se elimina în aer și se răspândește cu ajutorul vântului. O plantă poate face până la 30.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 40 de ani.

Pe site-ul Ministerului Mediului, în conformitate cu prevederile HG nr. 707/2018, a fost creată o pagină specială de prezentare a ambroziei, pagină ce poate fi consultată prin accesarea  link- ului: http://www.mmediu.ro/articol/informatii-despre-ambrozie/2854

 

Director Executiv,

Dimitrie – Horațiu CLEPAN