Back

Documente /Formulare necesare pentru aprobarea cererilor de transport deșeuri periculoase

Anexa 1-Formular pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase

Anexa 2-Formular de expediţie/transport deşeuri periculoase

   

Documente solicitate conform prevederilor legale pentru aprobarea cererilor de transport deșeuri periculoase

 

- Anexa 1                             -  6 Exemplare -completate, însoțite de adresă oficială.

- Dovadă plată tarif             - 200 RON  conform Ordinului nr. 890 din 16 iunie 2009 pentru modificarea unor acte normative care instituie tarife în domeniul protecţiei mediului.

- Agenţia Pentru Protecţia Mediului  Bihor solicită informaţii suplimentare  după caz, de la expeditorul deşeurilor periculoase, de la operatorul instalaţiei de tratare/valorificare/eliminare sau de la Garda Naţională de Mediu sau alte instituții conform Art. 4 alin 7 din Hotârărea 1061 /2008

- Completarea Formularului  (după caz) Acord  Colectare date cu caracter personal - conform prevederilor Legii nr.190/2018. Consimțământ - conform prevederilor Legii nr. 9/2023.        

Program cu publicul                                             

                              Luni - Miercuri  orele: 13,00 - 16,00

                                    Joi :  orele: 13,00-17,30    

La depunerea documentelor la Registratura APM Bihor, achitarea tarifelor se poate face doar cu cardul la POS –ul instituției.

Se acceptă la dosar dovada plății  cu OP sau Mandat poștal.    

Contul IBAN  :  RO70TREZ0765032XXX000255,       Banca: TREZORERIA ORADEA

Cod fiscal: 4208471

Depunerea  cererilor pentru transport deșeuri  de către persoanele  juridice se poate face și prin poșta,

  E-mail: office@apmbh.anpm.ro; Tel.: 0259/444-590;

 

PROCEDURĂ

Art. 4

    (1) Transportul deşeurilor periculoase se efectuează de la generator sau deţinător, denumit în continuare expeditor, către operatorul economic care realizează operaţia de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare, denumit în continuare destinatar, respectându-se prevederile prezentei hotărâri.

    (2) Expeditorul completează un formular pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase, al cărui model este prezentat în anexa nr. 1.

    (3) Formularul pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase, semnat şi ştampilat, este transmis către destinatarul deşeurilor periculoase.

    (4) Destinatarul deşeurilor periculoase, la primirea formularului pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase, poate accepta efectuarea transportului sau poate solicita informaţii suplimentare din partea expeditorului. Dacă destinatarul acceptă efectuarea transportului, semnează şi ştampilează formularul pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase.

    (5) Formularul pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase, semnat şi ştampilat de către destinatar, se transmite la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului în a cărei rază teritorială se află instalaţia de tratare/valorificare/ eliminare, pentru a se obţine din partea acesteia aprobarea pentru efectuarea transportului deşeurilor periculoase, termenul maxim de răspuns fiind de 7 zile lucrătoare de la primirea tuturor informaţiilor solicitate.

    (6) La stabilirea destinatarului şi a traseului de transport al deşeurilor periculoase, expeditorul va avea în vedere, pe cât posibil, respectarea principiului proximităţii, care presupune ca deşeurile să fie valorificate şi eliminate cât mai aproape de locul de generare.

    (7) Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului în a cărei rază teritorială se află instalaţia de tratare/valorificare/eliminare are următoarele atribuţii:

    a) de a semna şi ştampila formularul pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase, numai după ce verifică şi analizează informaţiile furnizate, dacă este de acord cu operaţiile de tratare, valorificare sau eliminare aplicate deşeurilor periculoase de către destinatar;

    b) de a solicita informaţii suplimentare de la expeditorul deşeurilor periculoase, de la operatorul instalaţiei de tratare/valorificare/eliminare sau de la Garda Naţională de Mediu, după caz;

    c) de a verifica dacă transportul deşeurilor periculoase respectă regimul ariilor naturale protejate şi a Siturilor Natura 2000.

    (8) Formularul pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase, semnat şi ştampilat potrivit prevederilor alin. (7) lit. a), este transmis astfel:

    a) expeditorului deşeurilor periculoase şi agenţiei judeţene pentru protecţia mediului în a cărei rază teritorială se află acesta, de către agenţia judeţeană pentru protecţia mediului în a cărei rază teritorială se află instalaţia de tratare/valorificare/eliminare;

    b) inspectoratului pentru situaţii de urgenţă al judeţului în a cărui rază teritorială se află expeditorul pentru autorizarea rutei transportului deşeurilor periculoase, de către expeditor.

    (9) Ruta de transport al deşeurilor periculoase se stabileşte de către expeditor şi transportator, avându-se în vedere pe cât posibil ocolirea oraşelor, şi se autorizează de către inspectoratul pentru situaţii de urgenţă al judeţului în a cărui rază teritorială se află expeditorul, înscriindu-se în documentele de însoţire ale transportului deşeurilor periculoase.

10) Formularul pentru aprobarea transportului deşeurilor periculoase se întocmeşte în 6 exemplare originale şi se păstrează după cum urmează:

    a) un exemplar la expeditor;

    b) un exemplar la destinatar;

    c) un exemplar la transportator;

    d) un exemplar la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului care a dat aprobarea pentru efectuarea transportului deşeurilor periculoase;

    e) un exemplar la inspectoratul pentru situaţii de urgenţă al judeţului în a cărui rază teritorială se află expeditorul deşeurilor periculoase;

    f) un exemplar la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului în a cărei rază teritorială se află expeditorul deşeurilor periculoase.