Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE UAT VICTORIA „Lucrari eficientizare energetica imobil Corp „L” Liceul Teoretic I.C.Dragusanu”

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

Nr.      din                   2017   

 

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de UAT VICTORIA  cu sediul in Jud. Brasov,Or.Victoria, str.Stadionului, nr.14, ,  înregistrată la APM Brasov cu nr.9273/08.06.2017, nr. elo 570/16.05.2017completata cu nr.14258/06.09.2017, in baza

 Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului;

O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobata cu Legea nr. 49/2011

           Autoritatea competentă pentru protecţia mediului Brasov decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei CAT din data de 25.09.2017 că pentru proiectul,  „Lucrari eficientizare energetica imobil Corp „L” Liceul Teoretic I.C.Dragusanu”, propus a  se implementa cu fonduri prin POR mas. 3.1, in Jud. Brasov,Or. Victoria, str.1 Decembrie 1918, nr. 8 (Certificat de Urbanism nr.11 din 16.02.2017 emis de Primaria Orasului Victoria), nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

    Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Anexa 2 pct. 13 a)orice modificari ale proiecteor deja autorizate, executate sau in curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;

-in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului:

-titularul  si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare.

In urma implementării proiectului se propune realizarea urmatoarelor obiective:

-Cresterea eficientei energetice a Liceul Teoretic I.C.Dragusanu din orasul Victoria;

-Creşterea confortului termic în întreaga clădire;

-Reducerea costurilor de întreţinere lunară a clădirii;

-Realizarea unui confort sporit pentru toţi participanţii, atât la activităţiile scolare  cât şi la cele cultural educative; 

-Îmbunătăţirea aspectului clădirii;

-Realizarea procesului de invatamant la standarde moderne;

-Dezvoltarea locală şi în special a infrastructurii de invatamant;

-Reducerea consumului de energie primară cu 42,37% față de consumul inițial Dacă la începutul proiectului, consumul de energie primară este de 257,887  kWh/mp/an, după implementarea măsurilor de intervenție consumul de energie primară  va fi de 148,62 kWh/mp/an.Un procent de 31,23 % din totalul consumului de energie primară va fi realiza din surse de energie regenerabilă

-Reducerea emisiilor anuale echivalent de CO2 de la 48kg/mp /an la 25,491 kg/mp/an de CO2, sub valorile corespunzatoare stabilite pentru perioada 31.12.2018

 

1.Caracteristicile proiectului 

a) marimea proiectului – Prin proiect se propune realizarea unei eficientizari energetice a cladirii si lucrari de reabilitare termica si de finisaje. Astfel lucrarile propuse sunt urmatoarele:

  • Montarea unor panouri solare pe acoperisul existent inspre latura sudica;
  • Realizarea unei anvelopari a cladirii cu termosisteme actuale conform cerintelor normativelor in vigoare;
  • Realizarea reabilitarilor finisajelor existente atat la interior cat si la exterior;
  • Schimbarea tamplariilor interioare cu tamplarii moderne;
  • Termoizolarea podului existent;
  • Schimbarea si modernizarea instalatiilor existente;

In vederea realizarii investitiei, se vor executa urmatoarele lucrari :

Lucrari de baza

  • executarea unui termosistem cu grosimea de 10 cm  la peretii exteriori ai cladirii si termoizolatia planseului peste etajul I  cu polistiren extrudat de 10 cm peste care se va turna o sapa armata de protectie a termoizolatiei
  • aplicarea unei tencuieli structurate peste polistiren cu rol estetic si de protectie a termosistemului
  • tremoizolatia sarpantei imobilului  cu folie anticondens la exterior, vata minerala 20 cm si placi de tipm OSB pentru protectia termoizolatiei
  • termoizolatia soclului cu polistiren extrudat de 5 cm
  • consolidarea sarpantei pentru a asigura montarea panourilor fotovoltaice
  • schimbarea tamplariei exterioare  in zona de acces principal si secundar  cu tamplarie din profile din PVC cu geam dublu izolator – sistem termopan cu gaz argon – foaia interioara fiind low – e.

Lucrari conexe

  • schimbarea tamplariei interioare
  • refacerea zugravelilor interioare  afectate de schimbarea intsalatiei de  incalzire si a tamplariei interioare
  • executarea unui trotuar de protectie in jurul cladirii
  • Executarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap

Instalaţii de încălzire

  • Schimbarea  centralelor termice existente cu altele avand puterea de 210 kW  cu functionare in condensatie avand un randament mai bun. Centralele vor functiona pe combustibil gaze naturale. Centralele vor fi automatizate si vor functiona in diferite trepte de putere in functie de temperatura exterioara  si interioara.  Utilizarea centralelor in condesantie contribuie activ la protejarea mediului deoarece acestea preiau si folosesc acea parte a energiei care la centralele termice tradictionale s-ar pierde odata cu evacuarea gazelor arse pe cosul de fum. Astfel mediul inconjurator va fi protejat prin reducerea cantitatii de combustibil gazos consumat, a emisiilor de bioxid de carbon dar si a emisiilor de noxe (Nox).
  • Schimbarea conductelor de distribuire a agentului termic cu tevi din PPR. Acestea se vor  montat ingropat in pereti si pardoseala in cochilie termoizolanta cu rol de protectie.
  • Schimbarea radiatoarelor din tabla cu altele noi redimensionate astfel ca centralele sa functioneze in condesatie. Radiatoarele vor fi dotate cu robineti de reglare termostatati
  • Schimbarea boilerului depreparare a apei calde menajere  cu altul mai eficient cu volumul util de 300 l care va avea dubla serpentine cu funcionare pe agent termic si rezistenta electrica

Instalaţii electrice

In cadrul proiectului se vor executa urmatoarele lucrari de instalatii:

  • schimbarea corpurilor de iluminat cu altele  de tipul led care asigura aceasi iluminare la consumuri mult mai mici de energie electrica. Se va pastra amplasamentul corpurilor de iluminat.
  • executarea unuei instalatii electrice pentru asigurarea energiei electrice la aparatele de climatizare cu inverter. Aceasta instalatie se va lega la tabloul principal de distributie prin intermediul unui tablou nou echipat cu sigurante automate.

Circuite electrice de forta

Pentru circulatia agentului termic produs in centrala termica s-au prevazut doua pompe de circulatie, una activa si una de rezerva. Fiecare din aceste pompe este alimentata printr-un circuit electric independent, prevazut din cablu de cupru CYY 3x1,5 mm2. Protectia acestor circuite se va realiza cu sigurante/intreruptoare automate de 6 A, contactoare de 9 A si relee termice cu domeniul de reglaj (1 A—1,7 A). Circuitele electrice se vor poza aparent.

Instalatii electrice de protectie impotriva tensiunilor accidentale si protectie impotriva trasnetului Protectia impotriva tensiunilor accidentale se face prin metoda de baza a legarii la pamant si prin metoda suplimentara a legarii la nulul de protectie.

Toate tablourile electrice sunt legate la priza de pamant existenta. Verificarea parametrilor prizei de pamant si a legarii instalatiei interioare la priza de pamant constituie faza determinanta pentru instalatiile electrice.

Instalatii de climatizare

Pentru asigurarea conditiilor optime pentru activitatea de invatamant propunem  dotarea imobilului cu aparate de aer conditionat cu inverter  dotate cu filtre fotocatalitice pentru retinerea mirosurilor si a microorganismelor. Pe functia de incalzire toate aparatele de aer conditionat au anumite limitari. Astfel, pentru temperaturi de pana la 0˚C aparatele functioneaza perfect, cu randament foarte bun, de 3-4:1. Sub temperaturi exterioare de 0˚C randamentul aparatelor incepe sa scada, astfel ca la -10˚C randamentul este de aprox. 70%. Sub -10˚C randamentul scade abrupt, astfel incat la -15˚C acesta este in jur de 30%. Astfel aceste aparate pot avea un aport mediu de incalzire pe perioada rece (octombrie,noiembrie,decembrie.ianuarie,februarie,martie) de aproximativ  75 %  din spatiul incalzit ( considerand 1,5 luni randament 30% , 1,5 luna 70% si 3 luni 100%).

Kit fotovoltaic 24 kwh

Din calcule rezultă o energie electrică produsă de 15592,5 kWh an din panourile fotovoltaice. Din cauza faptului că școala nu funcționează în perioada de vară din acest total se va scădea energia produsă în luniile iulie și august adică 3880kWh, rezultînd o producție de 11712,5 kWh/an adică 13,91 kWh/mp an.

Pentru că avem un consum de energie electrică de 11,38 kWh/mp an prin implementarea pachetului maximal, surplusul de energie electrică de 2,53 kWh/mp an (13,91-11,38) poate fi folosit pentru alimentarea consumatoriilor din clădire sau pentru pornirea aparatelor de aer condiționat în perioada de încălzire pe modul de încălzire.               Instalatiile electrice trifazate sunt potrivite pentru utilizarea atat in mediul rural, cat si in mediu urban. Instalatiile de panouri fotovoltaice si invertoare trifazate sunt off-grid, pentru productie de energie electrica si cu stocarea curentului in baterii.

Sistemul fotovoltaic va fi alcatuit din 81 de panouri policristaline de cate 300w/buc, 3 invertoare, 5 regulatoare de incarcare, 24 de baterii de stocare, sitem de monitorizare incarcare baterii si tablou de automatizare care va cuprinde : conexiuni, distribuitoare, sigurante, cotroloare difgitale, set cabluri etc.

Utilitati- Retele existente  centralizate de alimentare cu apa, canalizare, gaze naturale si energie electrica.

 

Lucrarile de organizare de santier: organizarea de șantier se va amenaja strict pe terenul proprietate a beneficiarului și nu va afecta domeniul public sau proprietățile învecinate;

Accesul în incintă se va face prin  caile de accces existente. Nu se vor face stocuri de materiale in afara spatiiloe existente, muncitori vor avea acces la grupul sanitar al imobilului.

b) cumularea cu alte proiecte – nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul;

d) productia de deseuri –  la faza de executie deseurile din constructii se vor elimina/valorifica  cu societati autorizate, prin grija constructorului.

La faza de functionare pentru colectarea  deseurilor au fost prevazute doua tipuri de pubele: unul normal  pentru cele menajere si unul pentru colectare selective de catre personalul care administreaza imobilul si predat care societatea de salubritate.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort:

Protecţia calităţii apelor:

-utilizarea unui parc auto in conditii optime de functionare;

-executarea lucrarilor de alimentare cu carburanti si a lucrarilor de reparatii si reviziile utilajelor în spaţii special amenajate;

-colectarea deseurilor in recipientii special amplasati pentru acest scop, golirea si transportul lor de catre o firma specializata la intervale regulate de timp;

-in cazul unei eventuale defectiuni si scurgeri de motorina sau ulei se va izola zona si se vor lua masuri ca aceasta sa nu se extinda;

-evitarea realizarii de depozite temporare de materiale in imediata vecinatate a apelor si a stocarii de lunga durata.

Protecţia aerului:

-utilizarea unor utilaje si mijloace in stare buna de functionare;

-umectarea drumurilor in perioada secetoasa pentru limitarea emisiilor de pulberi;

-evitarea functionarii in gol a motoarelor utilajelor si masinilor;

-deplasarea cu viteza redusa a masinilor.

Protecţia împotriva zgomotului şi vibraţiilor:

- deplasarea cu viteza redusa a autovehiculelor;

- respectarea orelor de odihna pe tronsoanele aflate in imediata vecinatate a caselor de locuit;

- echipamentele folosite vor respecta cerintele HG nr. 1756 din 6 decembrie 2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor si vor purta – dupa caz -  marcajul CE şi indicarea nivelului de putere acustică garantat.

Impactul zgomotului va fi unul temporar, producându-se numai pe perioada de execuţie a lucrărilor.

Protecţia solului şi a subsolului:

-utilizarea unei suprafete minime necesare pentru santier;

-utilizarea unui parc auto in conditii optime de functionare si doar in caz de necesitate;

-executarea lucrarilor de alimentare cu carburanti si a lucrarilor de reparatii si reviziile utilajelor în spaţii special amenajate (service auto);

-colectarea deseurilor in recipientii special amplasati pentru acest scop, golirea si transportul lor de catre o firma specializata la intervale regulate de timp.

Protecţia aşezărilor umane şi a altor obiective de interes public:

Pe durata  executarii constructiilor se vor lua masuri pentru evitarea  disconfortului produs de zgomot si praf, in special  prin  adoptarea  unui orar de lucru  adecvat si utilizarea  unor  utilaje cu capacitati in concordanta cu volumul lucrarilor.

Se va planifica orarul de desfasurare activitatilor generatoare de zgomot astfel incat sa se evite efectele cumulative.

Operatiunile pe santier vor trebui programate astfel incat sa se respecte orele legale de odihna.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – lucrarile vor fi executate numai cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente;

- prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident. 

 

2. Localizarea proiectului

  1. Proiectul este localizat in intravilanul localitatii –  cu folosinta  actuala imobil Liceu teoretic „ I.C. Dragusanu”, conform Urbanism nr. 11/16.02.2017, emis de Primaria Orasul Victoria;

Investitia se va realiza intro zona construita, amplasata in oras, inconjurata pe cele patru laturi de strazi asfaltate si constructii-locuinte individuale si colective, dupa cum urmeaza:

-La nord imobile locuinte particulare

-La est str. Oltului

-La sudstr.1 Decembrie

-La vest str. George Cosbuc

Imobilul supus investitie este o constructie existenta, prin proiect propunandu-se optimizarea din punct de vedere al eficientei energetice a acesteia. Nu sunt propuse lucrari de extindere sau constructii conexe.

2.2. utilizarea existenta a terenului: –

2.3. relativă abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea şi capacitatea regenerativa a acestora: -

2.4. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede- nu e cazul;

b) zonele costiere- nu e cazul;

c) zonele montane şi cele împădurite – nu este cazul;

d) parcurile şi rezervaţiile naturale-nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare: nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica zonele de protectie speciala: nu este cazul; 

g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depasite- În aglomerarea Brașov este depășită valoarea limită pentru NO2 conform prevederilor legale în vigoare (Legea nr. 104/2011; O.M. nr. 1206/2015);

h) ariile dens populate- nu este cazul;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturală şi arheologică- nu este cazul.

3. Caracteristicile impactului potenţial: se iau în considerare efectele semnificative posibile ale proiectelor, în raport cu criteriile stabilite la pct. 1 şi 2, cu accent deosebit pe:

    a) extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate- nu e cazul;

    b) natura transfrontiera a impactului- nu e cazul;

    c) mărimea şi complexitatea impactului- impact  nesemnificativ;

    d) probabilitatea impactului- nu e cazul;

    e) durata, frecventa şi reversibilitatea impactului- nu e cazul;

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele: -proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

Condiţiile de realizare a proiectului:

  • Se vor respecta prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu  modificările si completările ulterioare, privind protectia mediului;
  • Se va respecta proiectul inaintat spre avizare și conditiile mentionate în certificatul de Urbanism nr. 11/16.02.2017, emis de Primaria Orasul Victoria;
  • Pe tot parcursul execuţie lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  • Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  • Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate; vor fi evacuate ritmic.
  • Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor) , reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate.
  • In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;
  • pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;
  • minimizarea activitatilor generatoare de praf (taiere, spargerea betonului, etc.);
  •   se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier; oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;
  • Respectarea duratei de execuţie a proiectului astfel încât disconfortul generat de poluarea fonică să fie cât mai redus ca timp;
  • Se vor respecta prevederile HG 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;
  • Terenul afectat temporar de lucrări, va fi adus la starea iniţială de utilizare;
  • In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin(2) lit a - «  Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării »;

 

Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de evaluare adecvată.

            La finalizarea investitiei  din prezentul act , titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private .

             Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

Conform prevederilor Ordinului MMP 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr.445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                              

                                                                                               SEF SERVICIU A.A.A.,  

                                                                                                Alexandrina VASILE

 

 

INTOCMIT:

Liliana BARBU