Back

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE „Construire zona de agrement estival” SC DIP&GIP SRL

 

                       

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

Nr... 03.2018

....

 

 

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de SC DIP&GIP SRL, cu sediul in str.Dr.Ioan Senchea, Nr.101, loc.Zarnesti, Judetul Brasov, ...., înregistrată la APM Brasov cu nr. 13689/03.01.2017,  în baza:

  • Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările şi ulterioare;
  • Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sǎlbatice, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, aprobată prin Legea nr. 49/2011,

şi ca urmare a completarilor depuse la dosar sub nr.20386/22.12.2018, 20451/29.12.2017, nr.749/12.01.2018 si nr.2535/14.02.2018

autoritatea competentă pentru protecţia mediului APM Braşov decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 29.01.2018, că proiectul „Construire zona de agrement estival”, propus a fi realizat in jud.Brasov, b-dul Grivitei, nr.2E, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.  

    Justificarea prezentei decizii:

   I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, Anexa nr.2, la pct. 13, alin a) Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;;

            b) titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;

            c) lipsa observatiilor din partea publicului interesat;

d) in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

1. Caracteristicile proiectului:

a) marimea proiectului :

Situaţia propusă Investiţia “Zonă de agrement estivală “ cuprinde următoarele patru obiecte:

• Obiectul I: Construire piscine în aer liber şi tobogane cu apă;

• Obiectul II: Construire grupuri sanitare, duşuri;

• Obiectul III: Construire acces, cabine, chioscuri;

• Obiectul IV: Modificare drum acces, parcare, împrejmuire zonă;

Investiţia are următorii indici caracterisitici propusi:

Terenul alocat viitoarei construcţii, are suprafaţa de 35600 mp. cu următoarele utilizări: - Suprafaţa construită 12939mp. din care :

- 4289 mp. Carosabil-drum de acces

- 1352 mp. Trotuare

 - 3085 mp. Parcări propuse -110 locuri

 - 2159 mp. Alei pietonale dalate-plajă

- 170 mp. Acces de sezon

- 1517 mp. Bazine de înot în aer liber

- 63 mp. Grupuri sanitare, duşuri P

- 181 mp.Spaţii tehnice piscine D(demisol)

- 24 mp.Chioşcuri(2-)punct ambulant vânzare produse ambalate P

- 238 mp. Construcţii existente-locuinţă; spaţiu tehnic C.T.

- Spaţii verzi -22552mp.

Obiectul I: Construire piscine în aer liber şi tobogane cu apă;

În cadrul acestui obiect sunt cuprinse următoarele lucrări de construcţii:

A. Construirea piscinelor în aer liber;

B. Construirea toboganelor cu apă ;

C. Construire camera tehnica; montarea instalaţiilor de alimentare cu apă, de filtrare aferente bazinelor;

D. Realizarea aleeilor şi spaţiilor de plajă amenajate;

A. Construirea piscinelor în aer liber:

Bazinele noi pentru agrement în suprafaţă totală S = 1517 mp.sunt descrise pe planşele anexate, după cum urmează :

• 1.Bazin « Lazy River » S= 724 m.

- adâncime 1,00 m.

- lungime 295 m.

- laţime 3,00 m ;

- structură beton armat ;

-finisaj europol

- 4 poduri din metal peste traseul inelar, care leagă aleile şi zona de odihnă.

• 2. Bazin pentru copii S = 177 mp.

- adâncime 0,30 m.

- structură beton armat ;

-finisaj europol ;

- jocuri de apa pentru copii cu varstă mică;

• 3. Bazin relaxare S = 230 mp.

- adâncime 1,00 m.

- structură beton armat ;

-finisaj europol;

• 4.-6. Bazine de sosire pentru tobogane S = 1x116mp; 1x68mp; 1x54mp

- în legătură cu bazinul inelar şi traseele toboganelor

- adâncime 1,20 m.

- structură beton armat ;

-finisaj europol;

B. Construirea toboganelor cu apă

1. Tobogan multiplu-3 piste « Multislide »

- Înălţime 7,20 m.

- Lungime 37,2m.

- Laţime 3 x 900mm.

- Adâncime profil 650 mm (26 in)

- Panta 20/40 %

- Timp de parcurgere 30 sec.

- Debit 3x60 m3/h (nx264 USGPM)

- Capacitate maximă 120x3 utilizatori/h;

2. Tobogan colace pneumatice-1 pista «Magic Hole » Ø 1400

- Înălţime 10,80 m.

- Lungime 104.69 m.

- Diametru Ø 1400 mm

- Panta 10/13 %

- Timp de parcurgere 20 sec.

- Debit 120 m3/h (528 USGPM)

- Capacitate maximă 180x2 utilizatori/h;

3. Tobogan jgheab Ø900 -1 pista «Aquatube »

- Înalţime 12,60 m.

- Lungime 82,03 m.

- Diametru Ø 900 mm

- Panta 10/20 %

- Timp de parcurgere 30 sec.

- Debit90 m3/h (396 USGPM)

- Capacitate maximă 120 utilizatori/h

C. Construire spaţiu tehnic; montarea instalaţiilor de alimentare cu apă, de filtrare aferente bazinelor:

Pentru amplasarea şi funcţionarea instalaţiilor piscinelor exterioare au fost prevăzute spaţii tehnice dispuse la demisol în axele D-E. Construcţia cuprinde două volume: spaţiu tehnic şi bazinul tampon.

D. Realizarea aleeilor şi spaţiilor de plajă amenajate

Suprafaţa adiacentă bazinelor - pardoseala din jurul bazinului este utilizată pentru circulatie, activităţi recreaţionale, plajă sau odihnă. De asemenea sunt prevazute spaţii verzi plantate cu gazon. Plajele şi aleile de legătură vor fi realizate cu pavele din beton colorat în masă, cu aderenţă sporită şi rezistenţă la gelivitate, montate pe straturi drenante compactate, cu pante trasate în aşa fel încat să realizeze colectarea şi evacuarea normală a apelor pluviale. Aleeile vor fi delimitate cu borduri din beton. Spaţiile de odihnă dezvoltate în jurul bazinelor, au o suprafaţă de 3831 mp. Spaţiile verzi adiacente bazinelor, în suprafaţă de 2504 mp. vor fi amenajate peisagistic cu gazon şi arbuşti decorativi. Aleile vor asigura legatura între toate zonele funcţionale, vor fi mobilate cu şezlonguri pliabile din pvc sau lemn, umbrele de soare, corpuri de iluminat abientale şi de siguranţă. Pentru a asigura circulaţiile de legătură între zonele de interes - accesul la tobogane, zonele de plajă şi odihnă, grupurile sanitare şi dusuri, pe traseele aleilor principale se vor realiza 4 poduri amplasate peste traseul bazinului inelar « Lazy River». Podurile vor avea structură din profile metalice laminate, cu pardoseala din lemn antiderapanta;

Obiectul II: Construire grupuri sanitare, duşuri

Grupurile sanitare şi duşurile se vor amplasa într-o construcţie independentă cu regim de înalţime parter, realizată din zidarie de caramidă cu fundatii, stalpi, planşee şi centuri de beton armat. Acoperişulşarpantă din lemn cu învelitoare din şindrilă bituminoasă imiţatie tiglă.

Grupurile sanitare vor fi separate pe sexe şi vor cuprinde: 5 cabine de dus, 5 wc, 2 lavoare pentru femei şi 5 cabine de dus, 3 wc, 3 pisoare, 2 lavoare pentru barbaţi.Aceste dotări sunt prevazute în completarea grupurilor sanitare şi a duşurilor existente, aflate în funcţionare.

Obiectul III:Construire acces, cabine, chioscuri

În cadrul acestui obiect sunt cuprinse următoarele lucrări de construcţii:

  1. Construirea zonei de acces, cabine de schimb si dulapuri vestiar;

Accesul în zona de agrement estivală se va realiza print-o construcţie deschisa, poziţionată la limita nord-estică a amplasamentului, în vecinătateacomplexului Paradisul acvatic. Construcţia va avea suprafaţa de 170mp., va fi dezvoltată pe parter şi va cuprinde casele de bilete cu sistemele informatice, porţile de acces/evacuare automate tip turnichet, cabinele de schimb şi dulapurile pentru haine. Aceste funcţiuni sunt prevăzute în completarea celor existente în cadrul complexului şi au destinaţienumai pentru perioada estivală. Construcţia va avea structură cu stalpi din lemn cu fundaţii din beton şi grinzi tip ferme din lemn, şarpantă din lemn, cu învelitoare din şindrilă bituminoasă imiţatie tiglă. Compartimentarile vor fi realizate din panouri de lemn. În afara sezonului estival construcţia va fi închisă cu panouri compozite fixate pe structura de rezistenţă.

  1. Construirea chioşcurilor pentru produse alimentare;

Se intentionează amplasarea a doua chioşcuri ambulante pentru vanzarea produselor alimentare. Instalarea acestora se va face pe latura estică a amplasamentului. Chioşcurile vor fi construcţii tip, cu dimensiunea 4x3m, realizate din profile uşoare din lemn, fără fundaţie proprie.

Obiectul IV: Modificare drum acces, parcare, împrejmuire zonă În cadrul acestui obiect sunt cuprinse următoarele lucrări de construcţii:

  1. Modificarea drumului de acces existent

Se intentionează modificarea drumului de acces interior, pentru a elibera amplasamentul în vederea realizării noilor construcţii. Drumul existent între hotel şi locuinţa de serviciu se dezafectează pe o distanţă de L1= 155 m şi se înlocuieşte cu o porţiune de drum cu lungimea L2 = 230m, fiind deviat pe latura sudică a amplasamentului. Drumul va avealaţime minimă de 7,00 m având sistemul rutier alcătuit din următoarele straturi: balast = 20cm, piatră spartă = 20cm, mixtură asfaltică BAD31 = 6cm, binder de criblură BA16 = 4cm, beton asfaltic BA8 = 4cm. Dumul va fi prevăzut cu borduri şi trotuar cu latime de 1m. pe latura sudică a amplasamentului. Se vor păstră corpurile de iluminat stradal existente amplasate pe latura sudică a parcării.

  1. Refacerea parcării

Se propune reconfigurarea parcării existente, pentru a permite eliberarea amplasamentului pentru noile construcţii. Se dezafecteaza 3946 mp din parcarea existentă (108 locuri) suprafaţă situată la vest de axul 0. Zona ramasă va avea suprafaţa de S = 3088 mp., unde se vor  reamenajarea 107 locuri. Dupa finalizarea lucrărilor numărul total de locuri de parcare va fi 353 locuri. Căile de rulare şi trotuarele vor fi delimitate cu borduri, se vor executa marcaje rutiere şi se vor monta sisteme de semnalizare rutieră.

  1. Refacerea împrejmuirilor

Se intenţionează modificarea împrejmuirii existente pe latura sudică, pentru a cuprinde extinderea amplasamentului noilor construcţii. Împrejumuirea existentă de la intrarea în complex spre vest, pe o porţiune cu L1= 145 m. se înlocuieşte cu o împrejmuire adiacentă noului drum de acces, pe o porţiune cu lungimea L2 = 176 m. Noua împrejmuire va fi realizată identic cu cea existentă, respectiv gard din plasă de sârmă sudată profilată montată pe stalpi metalici cu h= 2.00m.

Alimentarea cu apă potabilă: se va realiza prin bransament la conducta de apa existenta pe opusa pe partea opusa a b-dului Grivitei, conform avizul de principiu nr.1600 din 25.07.2017 emis de Compania Apa Brasov;

Bransamentul de apa se va dimensiona conform debitului de apa aprobat si se  va  executa din conducta de polietilena de inalta densitate;

Apele uzate menajere: se va realiza prin intermediul racordului de canalizare, existent conform avizul de principiu nr.1600 din 25.07.2017 emis de Compania Apa Brasov;

Alimentarea cu energie electrică  -este asigurata prin racordarea la reteaua existenta;

Lucrarile de organizare de santier:

  • organizarea de santier va consta in amplasarea WC ecologice si containere pentru colectarea selectiva a deseurilor rezultate de pe santier si platforme pentru materiale;

Lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei: după finalizarea proiectului , terenul afectat de lucrari va fi adus la starea initiala. Vor fi îndepărtate deșeurile depozitate în urma executării lucrărilor de demolare.

b) cumularea cu alte proiecte – la momentul verificarii amplasamentului nu erau in derulare alte proiecte;

            c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul.

d) productia de deseuri – materialul rezultat în perioada de construire, deseurile menajere si de ambalaje vor fi colectate, pe categorii, si ridicate de catre societati autorizate si transportate pentru eliminare sau valorificare;

            e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort

- pe perioada derularii lucrarilor: emisiile sunt generate de utilajele de executie/transport; substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011, iar nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de SR 10.009/2017 si Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;

            f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – lucrarile propuse prin proiect vor fi asigurate cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente;

- prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident; 

2. Localizarea proiectelor:.

2.1. utilizarea existenta a terenului  - terenul studiat este situat in  jud. Brasov, b-dul Grivitei, nr.2E, cu folosinta actuala de „teren de 35600 mp” si destinatia terenului conform P.U.G. (plan urbanistic zonal)Brasov la data prezentei: partial (majoritar) M3- subzona mixta; partial V5- culoar de protectie conducta magistrala gaz; partial V1a – plantatii de alianiament pe artere principale, partial drumuri existente sau propuse, in conformitate cu  C.U.  nr. 382 din 01.03.2017  emis de Primaria  Brasov;

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite - nu este cazul

h) ariile dens populate –  la Est – Dn13;

                                               la Nord – proprietate privata;

                                               la Vest – proprietate privata;

                                               la Sud – proprietate privata;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul;

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate –nu este cazul

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus;

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor  propuse prin proiect ;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

  • proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. Se vor respecta prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu  modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;
  2. Pe tot parcursul execuţie lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  3. Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  4. Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate; vor fi evacuate ritmic.
  5. Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor) , reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate.
  6. In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;
  • pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;
  • minimizarea activitatilor generatoare de praf (taiere, spargerea betonului, etc.);
  • se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;
  1. Oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;
  2. Respectarea duratei de execuţie a proiectului astfel încât disconfortul generat de poluarea fonică să fie cât mai redus ca timp;
  3. Se vor respecta prevederile HG 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;
  4. Terenul afectat temporar de lucrări, va fi adus la starea iniţială de utilizare;

            In conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

            Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

            La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Dupa intocmirea procesului verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor de realizarea a proiectului, aveti obligatia de a solicita si obtine autorizatia de mediu/revizuirea celei existente, dupa caz.

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de

evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea procedurii de evaluare adecvata.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii a A.P.M. Brașov  se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

Conform prevederilor ordinului mmp 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

   

    Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

    

DIRECTOR EXECUTIV,

       Sorin HORNOIU                                                                                  

                                                                                                                 SERVICIUL A.A.A,  

                                                                                                         Daniela BIRAU

    

        

                                   

 

                                                  

             INTOCMIT:

consilier Costel BUCATARU