Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE „Dezafectare vopsitorie” SC SCHAEFFLER ROMANIA SRL

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

Nr.110 din 27.03.2017

 

            Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de SC  SCHAEFFLER ROMANIA SRL  cu sediul  in Jud. Brasov, Com. Cristian, Aleea Schaeffler, nr. 3, inregistrata la APM Brasov sub nr. 10855/06.07.2016 si electronic nr.952/05.07.2016 si  completari ulterioare,in baza

          Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului;

           Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice ,cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu Legea 49/2011

autoritatea competenta pentru protectia mediului Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 13.03.2017,  ca proiectul Dezafectare vopsitorie” ,  propus a se realiza in Hala IV existenta, la adresa de mai sus,  (certificat de urbanism nr.170 /13.06.2016 emis de Primaria  com.Cristian),  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

           

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

In tabelul urmator este prezentat modul de incadrare a activitatilor desfasurate in cadrul  SC SCHAEFFLER ROMANIA:

Directiva

EUROPEANA

Legislatie

romanesca

 

Cod de incadrare activitate

Denumirea activitatii conform legislatiei

Observatii privind incadrea

activitatii

 

Situatie existenta

 

 

 

 

1.Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European si  a Consiliului

privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării)

L 278/2013

Anexa nr.1,

Pct. 2.5 b

Topirea metalelor neferoase, inclusiv a aliajelor si a produselor, (rafinare, turnare) cu o capacitate mai mare de 4t/zi pentru plumb sau cadmiu, ori 20 tone /zi pentru toate celelalte metale.

SCHAEFFLER ROMANIA SRL se incadreaza in directiva IED prin activitatea de topirea, elaborarea si turnarea centrifugala a aliajelor neferoase pe baza de Cu cu o capacitate maxima de utilizare de 40 t/zi

 

Proiect nou prevazut

 

 

 

 

 

HG 445/2009

Anexa nr. 2

Pct.13.a

Orice modificari ale proiectelor deja autorizate, executate sau in curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului

Dezafectare vopsitorie

 

 

 

 

Directiva

EUROPEANA

Legislatie

romanesca

 

Cod de incadrare activitate

Denumirea activitatii conform legislatiei

Observatii privind incadrea

activitatii

2.Directiva 2012/18/UE a Parlamentului European si a Consiliului- privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, de modificare și ulterior de abrogare a Directivei 96/82/CE a Consiliului

Legea 59/2016

Anexa 1

Prevederile se aplica amplasamentelor in cadrul carora sunt prezente substante periculoase in cantitati egale sau mai mari decit cele relevante prevazute in Anexa nr.1din L 59/2016 sau daca prin aplicarea regulei sumei proportiilor coeficientul rezultat este >1

SCHAEFFLER ROMANIA SRL intra si sub incidenta directivei SEVESO deoarece cantitatea maxima stocata de sare de calire pentru cuptoarele de tratament termic, depaseste cantitatea relevanta redata in coloana 3 a  substantelor periculoase nominalizate in partea 1 si partea 2 din anexa 1 a L 59/2016. In conformitate cu L 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase a fost elaborat un Raport de securitate care a fost reactualizat

3.Directiva 1999/13/EC-privind limitarea emisiilor anumitor compusi organici volatili proveniti din utilizarea solventilor organici in anumite instalatii

Legea 278/2013

Anexa 7, partea

a 2-a, punctul 5

 

Alte tipuri de curatare, a suprafetelor –

 

Valoarea de prag pentru consumul de solventi organici cu continut de COV

2-10>10 t/an

SC SCHAEFFLER ROMANIA SRL se incadreaza in Directiva COV  cu activitatea de curatare/spalare

Cantitatea de COV din preparatele utilizate pentru operatii de curatare/spalare  este de > 2 t/an valoarea prag si intre 2 si 10 t/an, deci intra sub sub incidenta L 278/2013 anexa 7 partea a 2-a.

Prin Dezafectarea vopsitoriei ( a carei activitate a fost sistata inca din anul 2015) Societatea  nu  se  mai  incadreaza in Directiva COV cu activitatea de vopsire (Anexa 7, partea 1 pct 3 b din Legea 278/2013).

                   

 

–titularul  si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web decizia  etapei de incadrare si nu au fost inregistrate observatii/sesizari din partea publicului;

- in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

           

1. Caracteristicile proiectului:

 a)marimea proiectului

Proiectul isi propune dezafectarea  instalatiei de vopsire a rulmentilor de sprijin si rotire din hala 4, segment K,  datorita politicii interne a societatii, modului de organizare si desfasurare a fluxurilor tehnologice.

Activitatea de vopsire a fost sistata inca din anul 2015, cabinele de vopsire vor fi dezmembrate si ambalate corespunzator in vederea transferului catre o alta fabrica din Grupul Schaeffler.

Actiunea de dezafectare nu va cuprinde demolarea cladirilor sau fundatiilor din beton si se aplica numai utilajelor tehnologice, instalatiilor si echipamentelor aferente, fiind urmata de eliminarea controlata a materialelor, deseurilor si rezidurilor rezultate.

Operatiile necesare pentru dezafectarea echipamentelor tehnologice se vor realiza in baza unui plan de actiune. Lucrarile constau, in general, in efectuarea unor operatii de demontare, intr-o anumita ordine astfel incat actiunea sa se desfasoare in conditiile neafectarii mediului inconjurator si in deplina siguranta pentru personalul angajat in efectuarea acestor operatii.

Descrierea instalatiilor supuse dezafectarii

Etapele procesului tehnologic de vopsire

  • Transportul inelelor gata montate din hala principala (4) cu ajutorul unor carucioare de transport la punctele de vopsire
  • Pregatirea vopselelor intr-o instalatie de alimentare vopsea.
  • Vopsirea prin pulverizare, sau prin pensulare in opt  cabine prevazute cu cadre reglabile pentru fixarea rulmentilor, cu instalatii de alimentare cu aer si de evacuare a aerului uzat. Punctele de vopsire sunt  prevazute cu filtre de podea pentru retinerea particulelor de vopsea.
  • Uscarea dupa vopsire in camera de uscare amplasata lateral. Uscarea se realiza la o temperatura de cca. 50-60 grd.C iar incalzirea se realiza cu aer cald produs de centrala termica existenta.

Descrierea operatiilor necesare pentru dezafectare

Inaintea inceperii operatiilor de dezafectare este necesara intocmirea unui plan de desfasurare a lucrarilor pe faze distincte cu respectarea stricta a ordinii de actionare. In acest sens pentru constructiile metalice de sustinere a utilajelor se va proceda in prima faza la demontarea utilajelor, si numai dupa aceea se va trece la demontarea constructiilor metalice propriu-zise.

Lucrarile constau, in general, in efectuarea unor operatii de dezafectare intr-o anumita ordine astfel incat actiunea sa se desfasoare in conditiile neafectarii mediului inconjurator si in deplina siguranta pentru cei ce efectueaza aceste operatii.

Materialele periculoase vor fi indepartate primele, pentru indepartarea riscurilor pentru muncitori si pentru a nu permite amestecarea cu deseurile nepericuloase, reciclabile. Dupa recuperarea eventualelor materiale periculoase, se vor demonta toate elementele care pot fi reutilizate. Tot ce ramane dupa selectarea materialelor este un ansamblu de materiale care din punct de vedere tehnic sau economic nu se mai valorifica. Aceste materiale vor fi trimise la valorificare sau eliminare ca deseuri.

Activitatea de vopsire a fost sistata inca din anul 2015, nu s-a mai facut aprovizionare  de materiale pentru aceasta activitate, iar o parte din vopsele (cele expirate) au fost eliminate pe parcurs ca deseuri.

    Pentru  realizarea proiectului  este necesara parcurgerea urmatoarelor etape:

Etapa I – Lucrarile pregatitoare, constau in:

  • Stabilirea unui plan de actiune, pentru lucrarile ce presupun volum si durata mare de desfasurare.
  • Delimitarea zonei in care au loc operatiile de dezafectare.
  • Verificarea opririi normale a instalatiei in conformitate cu instructiunile de operare,   pentru fiecare echipament /instalatie /utilaj in parte.
  • Verificarea intreruperii alimentarii utilajelor cu materiale si utilitati.
  • Blindarea racordurilor la utilitati.
  • Inspectarea vizuala a acestor operatii.

Inainte de inceperea propriu-zisa a lucrarilor de dezafectare a echipamentelor, instalatiilor si utilajelor cat si a tuturor elementelor aferente, se va proceda astfel:

  • Se va marca fiecare echipament, instalatie, utilaj, conducta, etc. functie de rolul pe care l-a avut in fluxul tehnologic;
  • Se procedeaza la oprirea normala a instalatiilor in conformitate cu instructiunile de oprire aferente instalatiei.
  • Se vor indeparta materialele ramase in echipamente /instalatii /utilaje la momentul dezafectarii.Transferul acestor materiale se va face pe baza unei conventii scrise si sub stricta supraveghere a responsabililor cu protectia mediului si securitatea muncii din societate;  Materialele potential periculoase vor fi indepartate primele, pentru indepartarea riscurilor pentru muncitori si pentru a nu permite amestecarea cu deseurile nepericuloase, reciclabile.
  • Rezervoarele de depozitare materii prime, produse intermediare sau produse finite, se golesc complet,  in recipienti speciali,  si se verifica vizual corectitudinea operatiilor de golire;
  • Se golesc toate componentele de continutul cu diverse substante, se incarca in containere si se depoziteaza;
  • Se va identifica o zona de depozitare temporara, pana la preluare de catre  societati autorizate, in vederea valorificarii si/sau eliminarii, atat a materialelor existente la momentul dezafectarii, cat si a componentelor dezafectate;

 Etapa II -  Dezafectarea propriu-zisa, cuprinde:

  • In situatia cand se impune taierea echipamentelor, aceasta operatie se va efectua , numai dupa un program strict stabilit  de catre o societate specializata pentru acest tip de lucrari si numai dupa golirea totala de subsatante/materiale si inspectarea acestora.
  • Dezmembrarea componentelor instalatiei si ambalarea lor in vederea transferului catre o alta fabrica din Grupul Schaeffler.
  • Dezmembrarea si dezafectarea constructiilor si confectiilor metalice, cum ar fi: platforme, scari, balustrade, elemente de sustinere,  etc, operatii realizate prin taiere cu flacara oxiacetilenica sau prin sudura electrica
  • Culcarea la pamant a scheletelor metalice si a altor parti componente mari, astfel incat sa poata fi depozitate
  • Colectarea selectiva a deseurilor rezultate in urma dezafectarilor, in functie de categoria si codul deseului.
  • Depozitarea temporara a deseurilor intr-o zona special amenajata (betonata) in vecinatatea obiectivului, pe categorii de deseu in vederea transportului la platforma de deseuri a  societatii in vederea depozitarii temporare pana la preluare de catre societati autorizate in vederea valorificarii / eliminarii.
  • Se vor lua toate masurile de prevenire a pierderilor de substante periculoase pe traseul de transport pentru a nu se produce poluarea solului sau a apelor.

Etapa III - Refacerea terenului cuprinde urmatoarele activitati:

Dupa terminarea lucrarilor de dezafectare, se va face un control al incintei pentru stabilirea situatiei canalelor subterane si a gropilor rezultate (daca este cazul) in urma demontarii utilajelor si instalatiilor. Se va acorda o atentie deosebita eventualelor avarii ce pot aparea in urma actiunii de dezmembrare, asupra starii instalatiilor de utilitati si luarea de masuri de remediere, daca este cazul.

Dotarile necesare. Lucrarile de dezmembrare presupun taieri cu flacara oxiacetilenica sau prin procedee electrice (autogen), aparatura pentru taiere mecanica (fierastrau, flex, ciocan pneumatic, etc) si mijloacele de transport si manipulare (macara, motostivuitor, autocamion, etc). Racordarea la energia electrica se va face din posturile TRAFO existente. Debitarea anumitor componente ale instalatiilor supuse dezafectarii, se va face numai dupa golirea, spalarea si inertizarea acestora. In vederea eliminarii deseurilor rezultate vor fi respectate procedurile de transport pe teritoriul Romaniei, de la un loc la altul.  Mijloacele de transport utilizate vor fi asigurate de societati autorizate in colectare/ valorificare deseuri.

Cantitatile  de substante si preparate chimice periculoase (butelii de oxigen , acetilena, motorina) folosite in realizarea operatiilor de dezafectare sunt in functie de necesitati, nu sunt semnificative si sunt preluate din cele existente pe amplasament.

Dezafectarea instalatiilor /utilajelor ofera posibilitatea folosirii terenului rezultat in alte scopuri.

Dupa terminarea lucrarilor de dezafectare, se va face un control al incintei halei pentru stabilirea situatiei canalelor subterane si a gropilor rezultate in urma demontarii utilajelor si instalatiilor (daca este cazul). Se va acorda o atentie deosebita eventualelor avarii ce pot aparea in urma actiunii de dezmembrare, asupra starii instalatiilor de utilitati si se vor lua masuri de remediere, daca este cazul.

Dezafectarea echipamentelor /  utilajelor / instalatiilor tehnologice din hala 4 nu impune lucrari de refacere a amplasamentului deoarece  cladirea unde au functionat acestea nu va fi demolata.

b) cumularea cu alte proiecte – pe amplasament mai sunt in derulare alte proiecte „Montare instalatii tehnologice” in Hala IV  si VI existente  si ” Achiziție si amplasare mașină de degresat Solvacs 3 Ds „ in Hala Existentă (hala II) ;

c) utilizarea resurselor naturale –  nu este cazul;

d) productia de deseuri –

Executarea lucrarilor de dezafectare va implica generarea mai multor tipuri de deseuri. Dezafectarea propriu-zisa nu are in vedere demolarea cladirii aferente instalatiei.

Eliminarea tuturor tipurilor de deseuri se va face numai prin societati autorizate.

Deseurile nu vor fi amestecate, iar mijloacele de transport utilizate pentru eliminare vor fi adecvate naturii deseului transportat, astfel incat sa nu se produca poluari accidentale. Mijloacele de transport utilizate vor fi asigurate de societati autorizate in colectare / valorificare deseuri.

Principalele deseuri care rezulta din operatiile de dezafectare  si cantitatile estimate sunt: 

 

Cod deseu

Deşeu

Stare fizica

Mod de depozitare/

Operatia de valorificare / eliminare

17 04 05

Fier si otel (componente metalice din dezafectari)

solid

containere de 24 mc

Valorificare

R12

16 01 22

Componente fara alta specificatie (cabluri)

solid

containere de 5.5 mc

Valorificare

R12

17 01 07

amestecuri de beton, caramizi, tigle si materiale ceramice, altele decât cele specificate la 17 01 06

solid

containere de 5.5 mc

Eliminare

D5

15 02 02*

absorbanti, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei fara alta specificatie), materiale de lustruire, îmbracaminte de protectie contaminata cu substante periculoase

solid

containere de 5.5 mc

Valorificare

R12

20 03 01

Deseuri municipale amestecate

solid

prescontainer

Eliminare

D5

 

 

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort –

Avand in vedere perioada de executie propusa de cca. 2 saptamani se preconizeaza ca efecte  asupra mediului vor fi limitate

APA.Din procesul de dezafectare al instalatiilor de vopsire nu rezulta ape uzate

AER.  In cazul arderii acetilenei in oxigen, in mod normal se formeaza CO2 si cantitati mici de CO.Emisiile de poluanti, in acest caz sunt stationare, nedirijate si vor avea loc pe amplasamentul zonelor de interventie sau in imediata vecinatate a acestora.

          Taierea mecanica este insotita prin emisii de zgomot si prin emisii de pulberi in imediata apropiere a locului de lucru.

     Noxele pentru factorul de mediu aer, provenite de la sursele mobile nerutiere  sunt gazele reziduale. Sursele mobile nerutiere, care vor fi utilizate in procesul de dezafectare sunt: motostivuitoare, incarcatoare, macara, etc.

      Utilajele de transport intern folosesc drept carburant motorina.

      Prin combustia motorinei se produc gaze reziduale care contin monoxid de carbon (CO), oxizi de sulf (SOx), oxizi de azot (NOx), compusi organici volatili (COV).

      Utilajele functioneaza in mod alternativ si ca urmare se poate estima ca poluarea produsa de aceste utilaje nu are un impact major asupra atmosferei.

      Mijloacele de transport utilizate sunt apreciate ca fiind autocamioane de 6-10t, automacarale.

Tinand cont de faptul ca nu se intervine si la dezafectarea cladirilor si de faptul ca utilajele dezafectate sunt amplasate in interiorul halei nr.4, impactul emisiilor va fi asupra muncitorilor, la locul de munca.

Poluantii rezultati, care pot face obiectul unor emisii nedirijate in procesul de dezafectare, sunt nesemnificativi. In cazul de fata emisiile sunt nedirijate si la inaltime mica. Ele nu sunt constante si variaza in functie de locul utilajului dezafectat si de modul de ventilare al locatiei.

Deoarece procesul de dezafectare este de scurta durata, nu exista un impact major si de durata asupra factorului de mediu aer, datorat procesului de dezafectare al echipamentelor si instalatiilor.

Masuri de diminuare a impactului:         

-Mijloacele mobile de transport si manipulare, atat cele rutiere cat si cele nerutiere sa aiba revizia tehnica periodica efectuata, pentru reducerea emisiilor  poluante.

-Asigurarea, atat cat este posibil, a unei ventilatii locale cat mai eficiente, curentii de aer favorizand autopurificarea, respectiv o dilutie a concentratiilor de noxe provenite in special de la gazele reziduale provenite de la mijloacele de transport si manipulare.

ZGOMOT SI VIBRATII.Operatiile de dezafectare sunt operatii care produc zgomot si vibratii.

Pentru perioada efectuarii operatiilor de dezafectare a instalatiei se preconizeaza depasirea limitei maxime admise de zgomot  la locul de munca. Cresterea nivelului de zgomot in zona va fi de scurta durata. Lucrarile de dezafectare se desfasoara in interiorul unei platforme industriale.

Impactul zgomotului poate fi semnificativ, la anumite operatii, pentru lucratori. In aceste conditii trebuiesc respectate normele de protectia muncii, personalul fiind dotat cu echipament corespunzator.

SOL SI SUBSOL.Avand in vedere natura activitatilor de dezafectare se evidentiaza ca sursa  potentiala de poluare a solului sunt scaparile accidentale de substante periculoase, fie in timpul dezafectarii, fie datorate activitatii anterioare a acestora.

Masuri de diminuare a impactului:

-Depozitarea temporara a deseurilor rezultate din dezafectarea instalatiilor/ utilajelor, se va face in locurile special amenajate de pe amplasament. Angajatii care efectueaza dezafectarile vor fi pregatiti sa sorteze deseurile in functie de categoria acestora, iar cele considerate periculoase vor fi depozitate corespunzator in conditii de neafectare a factorului de mediu sol.

-Se va inspecta vizual orice scapare de materiale si componente din utilajele dezafectate si daca va fi cazul acestea vor fi indepartate cu materiale absorbante.

ASEZARILOR UMANE SI ALTE OBIECTIVE DE INTERES PUBLIC

Avind in vedere ca distata fata de asezarile umane si alte obiective de interes public este destul de mare impactul asupra acestora este redus.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – nu este cazul;

2. Localizarea proiectelor:

2.1. utilizarea existenta a terenului – SCHAEFFLER ROMANIA SRL se află in extravilanul comunei Cristian, jud. Braşov - Romania cu acces la drumul naţional DN7 Braşov - Bran - Campulung Muscel, la aproximativ 3 km de Municipiul Braşov,

Accesul in societate se face din DN73 dinspre LUBRIFIN pe Aleea Schaeffler.

In tabelul urmator este prezentata localizarea obiectivului analizat fata de obiectivele invecinate.

Obiectiv învecinat

Poziţia faţă de obiectiv

Distanţa  aproximată faţă de obiectiv

[ m]

Abatorul Avicola

Sud - Vest

 800 m

DE1251

Ferma  Avicola

Localitatea Cristian

Sud - Vest

Sud - Vest 

50 m

70 m

1360 m

Lubrifin

Lustic

 Vest

400 m

250 m

DN 73, CF Zărneşti - Braşov

DE 61(Aleea SCHAEFFLER)

METRO

Localitatea Ghimbav

Nord

60 – 150 m

Limita incintei

2600 m

1460 m

HUTCHINSON

CORONA INTERNAŢIONAL

JIF FURNIR 

LOSAN

Nord Est

700 m

1000 m

1500 m

2000 m

Teren agricol

DE 1239

Mun. Braşov

Est

Limita incintei

140 m

2860 m

SC NEDMETAL SRL

Vest

250 m

SC COS 2000 Distribution SRL

Vest

Limita incintei

EUROPLAT COMPANY SRL

Vest

Limita incintei

SC TRANSBERG SRL

Vest

250 m

Continental

Est

0 m (hala inchiriata pe platforma Schaeffler)

APEX

Nord -Est

250 m

SC DUVENBECK LOGISTIK SRL  

Nord -Est

250 m

 

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

      d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite – nu este cazul;

h) ariile dens populate – nu este cazul;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul.

            3. Caracteristicile impactului potential

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate – nu este cazul;

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus;

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor de montare/amenajare a obiectivului;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – durata scurta.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:  nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.

           

Conditiile de realizare a proiectului:

  • Se vor respecta conditiile  impuse de ceilalti avizatori prin avizele obtinute si proiectul inaintat spre avizare; 
  • Se vor respecta prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu  modificările si completările ulterioare, privind protectia mediului;
  • Atat beneficiarul, cat si proiectantul, vor urmari indeaproape executarea lucrarilor prevazute in documentatia tehnica de fundamentare;
  • Răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului și a publicului revine în întregime titularului activității, conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare.

 

La finalizarea investitiei din prezentul act, titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private .

           Dupa finalizarea integrala a lucarilor de dezafectare pentru care s-a obţinut prezenta decizie, titularul este obligat să depună solicitarea pentru emiterea/revizuirea autorizaţiei integrate  de mediu.

            Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza conform prevederilor legale in  vigoare.

             Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare  a impactului  asupra mediului si nu necesita  parcurgerea procedurii de evaluare adecvată.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

Conform prevederilor ordinului mmp 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                                                      

 

                                                                                                             SERVICIUL A.A.A,  

                                                                                                Alexandrina VASILE 

 

 

 INTOCMIT:

 Liliana BARBU