Back

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE „Infiintare unitate de productie capsuni in spatii protejate”, finantat prin PNDR 2014-2020 submasura 4.1 a - ”Investitii in exploatatii pomicole (realizare lucrari de constructii cu caracter provizoriu: construire sera, anexa conditionare, imprejmuire si instalatii conexe; S.G.R. BERRY SRL

 

                       

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

Nr..... din .....06.2018

....

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de S.G.R. BERRY SRL, cu sediul in jud.Brasov, Sat Moieciu de Jos, com. Moieciu, nr.543, ap.2, înregistrată la APM Brasov cu nr. 7314 din 07.05.2018 (solicitare electronica nr.333 din 08.05.2018),  în baza:

  • Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările şi ulterioare;
  • Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sǎlbatice, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, aprobată prin Legea nr. 49/2011,

si ca urmare a completarilor depuse la dosar sub nr.8385 din 25.05.2018,  nr.8449 din 29.05.2018, nr.8568 din 31.05.2018, nr.9195 din 07.06.2018

autoritatea competentă pentru protecţia mediului APM Braşov decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 11.06.2018, că proiectul proiectul „Infiintare unitate de productie capsuni in spatii protejate”, finantat prin PNDR 2014-2020 submasura 4.1 a - ”Investitii in exploatatii pomicole (realizare lucrari de constructii cu caracter provizoriu: construire sera, anexa conditionare, imprejmuire si instalatii conexe; Durata de valabilitate a constructiilor: 5 ani)” propus a fi realizat in jud. Brasov, com.Vulcan, sat Vulcan, nr.f.n., sector extravilan, identificat prin CF 103176, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.   

    Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

  1. proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, Anexa 2, la pct.1 lit. b) proiecte pentru utilizarea terenului necultivat sau a suprafetelor partial antropizate in scop agricol intensiv;
  2. titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;
  3. lipsa observatiilor din partea publicului interesat;
  4. in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

 

  1. Caracteristicile proiectului:

            a) dimensiunea si conceptia intregului proiect :

SC S.G.R. BERRY SRL isi propune construirea in satul Vulcan, comuna Vulcan, judetul Brasov a unei sere pentru cultura capsunilor in sistem hidroponic, realizarea unei hale pentru conditionarea productiei (cantarire, ambalare, etichetare si depozitare) respectiv achizitionarea de echipamente necesare desfasurarii activitatilor de:

  • productie capsuni
  • conditionare: cantarire, ambalare, etichetare si depozitare a produselor obtinute in sera.
  • comercializarea produselor obtinute la nivelul exploatatiei.

Unitate de productie capsuni ce consta din:

  • cladire sera– 6 module cu L=81m si l=9,6 m, zona tehnica – 1 modul cu L=81m si l=9,6 m, lipit de sera
  • hala ambalare si procesare capsuni – constructive cu L=30m si l=12 m
  • alei si platfome accese
  • alimentare cu apa ce curpinde: put forat cu adancime H =60 m, prevazut cu hidrofor si pompa submersibila si sistem de irigare prin picurare ptr supr. de 4492,8 mp
  • gospodarie de apa
  • retele de canalizare si bazin de stocare etans vidanjabil – 10 mc, pentru ape uzate menajere
  • post de transformare si retea de alimentare cu energie electrica

Investitia „INFIINTARE UNITATE PRODUCTIE CAPSUNI IN SPATII PROTEJATE” propusa a se realiza prin programul PNDR 2014-2020, submasura 4.1a intruneste urmatoarele suprafete:

Denumire

Suprafata (mp)

Suprafata teren

12.558

Suprafata construita sera + anexa tehnica

5.433,31

Suprafata construita anexa conditionare

360

Total Suprafata construita

5.815,31

Total Suprafata construita desfasurata

5.815,31

 

 

 

 

Suprafata construita totala va fi urmatoarea:

  • Sera si zona tehnica: 7 module (deschideri) cu latimea de 9,6m si lungimea de 81m, cu suprafata construita totala: 5443,2 mp din care:
    • Sera
      • 6 module (deschideri) cu latimea de 9,6m si lungimea de 81m
      • total suprafata construita 4.697,5 mp, din care
        • suprafata destinata culturii de capsuni – 4.496,24 mp
        • suprafata alee circulatie 201,31 mp
    • anexa tehnica:
      • 1 modul cu latimea de 9.60m si lungimea de 81m
      • suprafata construita – 757,76mp
  • Anexa conditionare
    • Hala pe structura metalica si inchideri din panou sandwich
    • Deschidere: 12m
    • Lungime: 30m
    • Suprafata construita – 360 mp
  • Platforma betonata pentru amplasarea rezervorului de stocare CO2 in stare lichida:
    • Dimensiuni: 2,5 x 2,5 m
    • suprafata construita la sol: 6,25 mp, imprejmuita cu gard din plasa galvanizata cu inaltimea de 2m
    • lungime gard: 14m (4 x 3.5m)
  1. Utilaje, echipamente tehnologice şi functionale cu montaj:

Sera

In scopul asigurarii unui mediu protejat pentru cultura capsunilor pe substrat hidroponic pe toata perioada anului si in special in perioada rece a fost prevazuta achizitia unei sere pe structura metalica cu inchideri din folie dubla si policarbonat, sistem de umflare folii, sistem de aerisire motorizat si plasa antiinsecte.

Zona tehnica

Pentru asigurarea conditiilor optime de cultura in sera (temperatura, irigatii, umiditate, CO2) a fost prevazuta realizarea unei zone tehnice pe structura metalica identica cu cea a serei.

In zona tehnica vor fi amplasate o serie de utilaje si echipamente care vor asigura functionarea optima a procesului de productie capsuni.

Sistemul perdele economie energie

  • este destinat umbririi plantelor in zile calduroase respectiv economisirii de energie termica in perioadele reci.
  • sistemul indeplineste dubla functie de tesatura pentru umbrire si de ecran pentru limitarea consumurilor energetice, evitand contactul dintre masa de aer cald intern si aerul cald extern, permitand astfel reglarea masei energetice radiante din interiorul serei.

Sistem de incalzire

Pentru incalzirea serei in scopul asigurarii unui climat optim pentru plantele cultivate a fost prevazut un sistem complet de incalzire compus din:

  • Centrala termica cu sistem alimentare centrala din depozitul de biomasa
  • Sistem de incalzire sera

Circuitele de incalzire vor fi conectate la sistem de distributie de tip Tichelmann pentru a asigura o difuzie fina a apei calde pana la capete.

Sistem suspendat de jgheaburi pentru cultura

Pentru realizarea unei activitati eficiente de cultura capsuni pe substrat hidroponic de nuca de cocos a fost prevazut un sistem de jgheaburi metalice, suspendate de structura serei, pe care va fi asezat substratul de cultura impreuna cu plantele de capsuni.

Amplasarea substratului de cultura cu plantele aferente pe aceste jgheaburi metalice suspendate confera un avantaj substantial fata de sistemul clasic de cultura pe pamant intrucat asigura o temperatura optima pentru sistemului radicular al plantelor in perioada de iarna, temperatura de la nivelul jgheaburilor de cultura fiind mai ridicata fata de temperatura solului din anotimpul rece, realizandu-se astfel conditii ideale pentru cresterea si dezvoltarea plantelor.

Sistemul include cate 8 linii de jgheaburi pentru fiecare modul (deschidere) de sera

Au fost prevazute 96 Jgheaburi x 39 m = 3.744,00 m liniari jgheab de cultura

Sistem computerizat control clima tip Priva Compact sau echivalent

In scopul verificarii, controlarii si comandarea functionarii instalatiilor si sistemelor din sera: aerisire, ecran termic, destratificare, incalzire, umiditate, etc. a fost prevazut un sistem computerizat pentru controlul climei in componenta caruia intra:

  • Statie meteo
  • Unitate control clima cu urmatoarele specificatii
  • Sistem software si control

DWC – sistem control apa drenaj

Sistem electric

Sistemul electric este proiectat pentru conexiunea tuturor instalatiilor electrice si de control ale serei, compus din:

Sistem distributie CO2

Intrucat in procesul de fotosinteza plantele consuma bioxidul de carbon din aer si produc oxigen si avand in vedere faptul ca in perioadele reci ale anului schimbul de aer cu mediul exterior este limitat, este necesar un aport suplimentar de CO2 in sera pentru a asigura plantelor o concentratie optima de CO2 in aer, realizandu-se astfel conditii optime de crestere si productivitate.

Sistemul de distribuție va fi complet, și va include toate componentele necesare pentru a distribui CO2 din rezervor la zona de cultivare din interiorul serei.

In fiecare modul de sera de 9,60 mtr vor fi amplasate 8 buc de 20 mm furtun PE (special microperforat pentru distributie de CO2).

Rezervorul pentru CO2 lichid va fi amplasat in vecinatatea serei. Furtunul PE porneste de la traseul concret la fronton.

Rezervorul de stocare CO2 in stare lichida in vederea transformarii in stare gazoasa si distribuirii in sera va asigurat de catre furnizorii de profil in baza unei chirii lunare.

In vederea amplasarii in siguranta a acestui rezervor a fost prevazuta o platforma betonata patrata, cu latura de 2,5m si un gard de imprejmuire perimetrala cu latura de 3,5m

Sistem de irigatii

In scopul realizarii unei irigari performante a plantelor si realizarii unei gestiuni eficiente a apei si a fertilizantilor utilizati, a fost prevazut un sistem complet de irigare format din:

  • sistem de irigare prin picurare,
  • sistem de drenare a apei in exces
  • sistem de stropire / umidificare / racire

Linie cantarire si ambalare – realizeaza cantarirea caserolelor cu capsuni, ambalarea in folie a acestora urmata de etichetarea acestora.Este formata din:

  • Linie ambalare si cantarire manuala capsuni, 6 posturi de lucru
  • Masina de ambalat caserole in flow pack
  • Sistem tip “Gusseting device” sau echivalent, cu aer comprimat pentru masina de ambalat in flow pack
  • Imprimantă etichete
  • Alimentare automată pentru masina de ambalat in flow pack
  • Masă rotativă preluare casolete
  • Compresor
  • Paletizor

Agregat frigorific si usi camera depozitare

Pentru depozitarea in conditii optime a produselor pana in momentul livrarii a fost prevazuta realizarea in hala de conditionare a unei camere de depozitare prevazuta cu agregat frigorific si usi speciale in scopul asigurarii temperaturii optime necesare depozitarii capsunilor pana la momentul livrarii spre comercializare.

Caracteristici agregat frigorific

  • Agregat 6.11kW/-10 – 1buc
  • Evaporator cubic 6.67 kW/-10 – 1buc
  • Traseu tevi +izolatie+cablu electric
  • Fitinguri+sisteme de prindere
  • Hidraulica
  • Tablou electric cu controller si sonda de temperatura si protectie compresor
  • Agent frigorific
  • Suport agregat – 1 buc
  1. Utilaje şi echipamente fără montaj, mijloace de transport, alte achiziţii specifice
  1. Sistem ventilatie si destratificare

Circulatia aerului in sera este foarte importanta in scopul asigurarii unui climat optim pentru plantele din sera. Prin miscarea aerului in sera se asigura o distributie mai buna a temperaturii de incalzire pe perioada iernii si favorizeaza evaporarea in spacial in conditii de umiditate ridicata.

Au fost prevazute un numar de 12 buc ventilatoare horticole, pentru asigurarea unui climat optim, cu urmatoarele caracteristici:

  • Putere (kW): 0.10
  • viteza (rot /min): 940
  • Diametru in mm: 400
  • Capacitate m3/hr: 3500
  • distanţa de lucru (metri): +/- 35-40 metri
  1. Arzator de sulf

Arzatorul de sulf reprezinta una din cele mai bune metode de prevenire si control a putregaiului in sera.

Echipamentul evapora in conditii de siguranta o cantitate suficienta de sulf, folosind enrgie minima. Efectul tip cos generat, garanteaza o distributie optima a sulfului de-a lungul serei.

Evaporatorul este electric, se suspenda permanent in sera si este conectat la o sursa continua de curent. Un programator cu ceas (sau computer) face posibila realizarea tratamentului in sera, cand nimeni nu trebuie sa fie prezent in spatiul protejat.

In scopul realizarii de tratamente impotriva putregaiului au fost prevazute 8 buc arzatoare de sulf cu urmatoarele caracteristici:

  • Putere: 100 W
  • Tensiune alimentare: 220v
  • Prevazut cu cablu electric
  1. EC si PH metru complet + geanta
  • necesar pentru masurarea zilnica a electroconductivitatii si ph-ului din apa de irigat.
  • Cu ajutorul acestui echipament se determina necesarul de nutrienti al plantelor in functie de stadiul de dezvoltare si conditiile atmosferice putandu-se interveni in modificarea retetelor de fertirigare
  1. Carucioare manuale pentru recolta

Sunt prevazute 5 carucioare manuale pentru recoltare dotate cu sistem special de roti care permit rularea in bune conditii atat pe tevile binare dintre randurile de cultura, cat si pe coridorul tehnologic realizat din beton

Caracteristici tehnice cărucior aluminiu pentru transport pe șine:

  • dimensiuni: 150 x 37 cm,
  • roți plastic 50 cm
  • mânere manevrare
  1. Transpalet electric

In scopul manipularii materiilor prime, materialelor si productiei (paletilor cu lazi cu capsuni ambalati, incarcarea acestora in camioane, descarcarea din camioane a fertilizantilor achizitionati, alimentarea cu biomasa a silozului aferent centralelor termice etc) a fost prevazuta achizitionarea unui transpalet electric

Caracteristici tehnice:

  • Operare electrica
  • Capacitate maxima – 1200 kg
  • Inaltime de ridicare: 2410 mm
  • Autonomie de lucru: 4-5 ore
  1. Autospeciala transport frigorific

In scopul livrarilor de fructe in conditii de temperatura optima atat catre rulota destinata comercializarii directe ce va fi amplasata in afara exploatatiei respectiv catre vanzatorii cu amanuntul, restaurante si pensiuni a fost prevazuta achizitionarea unei autospeciale cu agregat frigorific

Caracteristici

  • Greutate totala(tone): 3.5
  • Puterea motorului(CP): 150
  • Nr. locuri: 2+1
  • Echipare transport frigorific refrigerare: Box izoterm frigorific si Agregat frigorific
  1. Rulote comercializare directa - Pentru activitatea de comercializare directa a capsunilor produsi in cadrul exploatatiei a fost prevazuta achizitionarea a doua rulote dupa cum urmeaza:

DOTARI

Substrat nuca de cocos – a fost prevazuta achizitia a 5000 buc substrat de cultura format din 2 straturi: fibra de crin + chips cocos (50% - 50%) necesar desfasurarii activitatii.

Dimensiuni / buc: 1000 mm x 200 mm x 85 mm imbracat in folie stabile UV

Folie pentru acoperirea solului

In scopul mentinerii curateniei si preintampinarii cresterii de vegetatie in interiorul serei, a fost prevazuta achizitionarea unei folii de culoare alba pentru acoperirea solului

Cantitate: 20 role x 3,5m latime x 81 m lungime

Suprafata totala: 5427 mp

Materialul va fi utilizat pentru acoperirea intregii zone de cultura.

Alimentare cu apa: Se propune înfiinţarea unui put forat tubat cu tub PVC cu diametru de minim 160 mm, adancime 60 m pentru asigurarea apei necesare activitatii.

Alimentare cu energie electrica: Alimentarea generala se va realiza din reteaua electrica de medie tensiune aflata in apropierea terenului pe care este propusa implementarea proiectului, prin intermediul unui post trafo ce va fi amplasat pe teren. De la postul trafo va fi realizata conexiunea de joasa tensiune catre tabloul electric T.E.G. al investitiei

Evacuare ape uzate: Se propune achizitionarea unui bazin vindajabil etans, realizat din fibra de sticla si rasini, forma cilindrica, montat subteran in pozitie orizontala, cu o capacitate de 10mc. Acesta se afla la o distanta minima de 10 m fata de toate obiectivele protejate in conformitate cu ordinul MS nr. 119/2014. Apa rezultata din consumul menajer se va canaliza spre bazinul vidanjabil

Lucrarile de organizare de santier: nu este cazul

 

b) cumularea cu alte proiecte existe si/sau aprobate –nu este cazul;

c) utilizarea resurselor naturale in special a solului, a terenurilor, a apei si a biodiversitatii – nu este cazul;

d) productia de deseuri –nu este cazul.

e) poluarea si alte efecte negative  –

În perioada de executie, impactul proiectului asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de executie care va avea in vedere ca utilajele utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011;

Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de STAS 10.009/88. Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

f) riscule de accidente majore si/sau dezastre relevante pentru proiectul in cauza, inclusiv cele cauzate de schimbarile climatice, conform informatiilor stiintifice– nu este cazul;

g) riscurile pentru sanatatea umana – nu este cazul;

2. Amplasarea proiectelor:.

a) utilizarea actuala si aprobata a terenurilor - terenul studiat este situat in  jud. Brasov, extravilanul Comunei Vulcan, sat Vulcan, destinatia conform PUG aprobat: folosinta agricola, cu folosinta actuala de: teren extravilan, arabil,in suprafata de 12.558 mp, in conformitate cu CU  nr.50 din 25.04.2018 eliberat de Primaria Comunei Vulcan;

b) bogatia, disponibilitatea, calitatea si capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale (inclusiv solul, terenurile, apa si biodiversitatea) din zona si subteranulul acetuia – nu este cazul;

c)  capacitatea de absorbtie a mediului natural, acordandu-se o atentie speciala urmatoarelor zone::

i) zonele umede, zone riverane, guri ale raurilor - nu este cazul;

ii) zonele costiere si mediul marin - nu este cazul;

iii) zonele montane si forestiere – nu este cazul;

iv) rezervatii si  parcuri naturale – nu este cazul;

v) zone clasificate sau protejate conform legislatiei in vigoare: zone Natura 2000 desemnate in conformitate cu legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice; zonele prevazute de legislatia privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III – a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor legislatiei din domeniul apelor, precum si a celei privind caracterul si marirea zonelor de protectie sanitara si hidrogiologica – nu este cazul;

vi) zonele in care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului prevazute de  legislatia nationala si la nivelul Uniunii si relevante pentru proiect sau in care se considera ca exista astfel de cazuri- nu este cazul

vii) zonel cu densitate mare a populatiei – domeniul public;

viii) peisajele si situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic – nu este cazul;

3. Tipurile si caracteristicile impactului potential:

a) importanta si extinderea spatiala a impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate –  nu este cazul ;

b) natura impactului -  nu este cazul;

c) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

d) intensitatea si complexitatea impactului – impact redus;

e) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor propuse prin proiect ;

f) debutul, durata, frecventa si reversibilitatea preconizate ale impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

g) cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente si/sau aprobate -  nu este cazul;

h) posibilitatea de reducere efectiva a impactului – nu este cazul;

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

  1. proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. Se vor respecta prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu  modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;
  2. Pe tot parcursul execuţie lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  3. Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  4. deşeurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilităţi de eliminare/valorificare cu societăţi autorizate; vor fi evacuate ritmic, fără a bloca căile de acces pietonale şi stradale;
  5. se va evita depozitarea necontrolata a deseurilor rezultate;
  6. se vor lua măsuri pentru evitarea poluării solului, prin depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor şi a deşeurilor rezultate în urma implementarii proiectului;
  7. Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor) , reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate.
  8. In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;
  • pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;
  • minimizarea activitatilor generatoare de praf (taiere, spargerea betonului, etc.);
  • se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;
  1. Oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;
  2. Respectarea duratei de execuţie a proiectului astfel încât disconfortul generat de poluarea fonică să fie cât mai redus ca timp;
  3. In cazul unor poluări accidentale proiectantul şi constructorul răspund în solidar;
  4. Se vor respecta prevederile HG 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;
  5. se vor alege trasee optime din punct de vedere al protectiei mediului, pentru deplasarea vehiculelor care transporta materiale de constructie care pot elibera in atmosfera particule fine; transportul acestor materiale se va face pe cat posibil cu vehicule dotate cu prelate;
  6.  transportul materialelor si transportul utilajelor grele se va realiza pe traseele stabilite, astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona;
  7.  titularul proiectului raspunde pentru refacerea zonelor afectate de implementarea proiectului;
  8.  Terenul afectat temporar de lucrări, va fi adus la starea iniţială de utilizare;

            In conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

            La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procesului de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea procedurii de evaluare adecvata.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii a A.P.M. Brașov  se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, in conditiile in care nu intervin modificari ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

Conform prevederilor ordinului MMP 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

 

   

    Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    

DIRECTOR EXECUTIV,

    Ciprian BANCILA                                                                                        

                                                                                                              SEF SERVICIU A.A.A,  

                                                                                                       Daniela BIRAU

                                                                                                      

            

 

 

 

 

             INTOCMIT:

  consilier Teodora MUNTEANU