Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE SC BULROM GAS IMPEX SRL

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE 

  • PROIECT -

 

Ca urmare a solicitării depuse de  SC BULROM GAS IMPEX SRL, cu sediul  in Bucuresti, Sector 1, B-dul Bucurestii Noi, nr. 25A, pentru proiectul „STATIE DISTRIBUTIE CARBURANTI, MAGAZIN, TOTEM AFISARE PRETURI, IMPREJMUIRE STATIE, COPERTINA POMPA, BRANSAMENTE UTILITATI”, propus a fi realizat in  jud. Brasov,  com. Sercaia, str. Principala f.n, înregistrată la APM Brasov cu nr. 16579 din 26.10.2016 si nr. ELO 1434 din 26.10.2016, completata cu nr. 3255/28.02.2017, nr. 3853/07.03.2017 si nr. 4797/22.03.2017,

               - în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului

               - in baza O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

                Autoritatea competentă pentru protecţia mediului decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 11.01.2016, că proiectul „STATIE DISTRIBUTIE CARBURANTI, MAGAZIN, TOTEM AFISARE PRETURI, IMPREJMUIRE STATIE, COPERTINA POMPA, BRANSAMENTE UTILITATI”, propus a fi realizat in  jud. Brasov,  com. Sercaia, str. Principala f.n, (certificat de urbanism nr. 32 din 23.06.2016 emis de U.A.T. Sercaia), nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 2, pct.6, lit. c) instalaţii de depozitare a produselor petroliere, petrochimice şi chimice, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1;

b) titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;

c)   lipsa observatiilor din partea publicului;

d)  in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

            1.  Caracteristicile proiectului

a) Marimea proiectului: prin proiect se propune amplasarea unei statii mixte de distributie carburanti  (magazin statie, copertina pompe, rezervoare subterane stocare carburanti, SKID GPL, de alimentare cu carburanti de tip container pe un teren proprietate in suprafata totala de 5000 mp aflat in intravilanul localitatii Sercaia, judetul Brasov, astfel:

- Cabinã staţie compartimentatã în spaţiu de vânzare (33,7 m2), grup sanitar (3,5 m2), încãpere rezervã marfã (2,6 m2) şi camerã tehnicã (2,1 m2).

  • Copertinã metalicã cu totem
  • Distribuitor - pompã bifrontalã. Pompa de alimentare a autoturismelor, tip multiprodus cu recuperare de vapori, cu câte patru furtune de alimentare cu capacitatea de 40 l/minut fiecare (doua produse: benzina si  motorina) va fi echipatã cu recuperatori de vapori.
  • Distribuitor - pompã debit mãrit. Pompa va fi echipatã cu 1 furtun pentru mtorinã cu capacitatea de 120 l/minut.
  • Rezervor metalic cu manta dublã, montat subteran, echipat cu sistem automat de detectare a neetanşeitãţilor, sisteme automate de mãsurã şi transmitere la distanţã a nivelului de carburant. Rezervorul va fi realizat din oţel carbon cu pereţi dubli (grosime perete interior de 6 mm, grosime perete exterior de 4 mm).

Rezervorul va avea capacitatea totalã de 30 m3, bicompartimentat (10 m3 benzinã şi 20 m3 motorinã).

Sortimentele de combustibili livrate în cadrul staţiei sunt în număr de 2 şi anume:

  • Benzină STANDARD 95 fără plumb
  • Motorină EURO DISEL 5
  • Cãmin guri de descãrcare.
  • Platformã descãrcare cisternã prevãzutã cu sistem de colectare scurgeri accidentale racordatã la separatorul de hidrocarburi.
  • Guri de aerisire.
  • Separator hidrocarburi.
  • Instalaţie SKID GPL montatã pe o fundaţie din beton cu dimensiunile de 5,48x1,2 m cu o înãlţime de 0,25 m.

Recipientul de stocare va fi cilindric cu capacitatea de 5000 l, orizontal, amplasat suprateran pe sanie, echipat cu racorduri, aparaturã de mãsurã şi control, ventile şi armãturi de siguranţã.

  • Platformã deseuri
  • Parcare şi platforme asfaltate în suprafaţã de 1739,0 m2.

 Alimentarea cu apã:  branşament la reţeaua centralizatã de distribuţie apã a localitãţii Sercaia.

 Apele uzate menajere vor fi colectate de o reţea exterioarã de canalizare ce va fi realizatã din conducte PVC KG cu De = 200 mm în lungime de L = 33,5 m cu descãrcarea în colectorul stradal de canalizare.

Apele pluviale convenţional curate de pe construcţii vor fi colectate de scocuri şi burlane şi vor fi descãrcate în canalul de desecare în baza acordului de descãrcare nr. 59 din 07.03.2017 emis de ANIF - Filiala Teritorialã de Imbunãtãţiri Funciare Mureş - Oltul Superior.

Apele pluviale vor fi colectate de o reţea de rigole prevazute cu grãtare 0,2 x 0,2 în lungime de L = 25 m.

Apele pluviale potenţial impurificate din zona de parcaje şi zona încãrcare carburanţi vor fi colectate prin 9 guri de scurgere GP, de unde, prin conducte de canalizare ape pluviale în lungime de L = 200,5 m vor fi conduse cãtre un separator de hidrocarburi şi produse petroliere cu Q = 6 l şi apoi vor fi descãrcate în canalul de desecare în baza acordului de descãrcare nr. 59 din 07.03.2017 emis de ANIF - Filiala Teritorialã de Imbunãtãţiri Funciare Mureş - Oltul Superior.

Solutiile de alimentare cu apa si evacuarea apelor uzate menajere/ape pluviale sunt avizate prin Avizului de principiu favorabil nr. 5515 din 27.10.2016 emis de Primãria Comunei Şercaia si Aviz de gospodãrire a apelor nr. 38 din 16.03.2017 emis de SGA Brasov.

Lucrări necesare organizării de şantier

Lucrari de securizare a obiectelor existente in statie ce se vor conserva pe perioada de desfiintare-reconstruirii statiei

Echiparea cu dotare specifica organizarii de santier: panouri imprejmuire, baraca pentru personal, tablou electric organizare santier, apa, containere  deseuri, panou identificare santier.

Localizarea organizării de şantier: str. Principala f.n., com. Sercaia, jud. Brasov.

b) cumularea cu alte proiectein zona nu sunt in derulare alte proiecte;

c) utilizarea resurselor naturale nu e cazul;

d) productia de deseuri:

     In urma activitatilor de amplasare statie mobila  desfasurate in cadrul obiectivului rezulta urmatoarele tipuri de deseuri:

  1. deseuri din fier, cod deseu 17.04.05 - sunt deseuri provenite din resturi de armatura, platbanda, etc. – 600 kg;
  2.  amestecuri de deseuri de constructie, cod deseu 17.09.04 – sunt deseuri provenite din              materiale de constructii folosite la construirea statiei  – cca 10 tone;
  3. deseuri menajere, cod deseu 20.03.01 – se estimeaza ca pe toata durata efectuarii lucrarilor mentionate sa se genereze un volum de 4 mc  de deseuri menajere.

       Deseurile metalice (cod 17.04.05) vor fi debitate si colectate in containere si preluate de catre  operatori autorizati.

       Deseurile – amestecuri materialelor de constructie  (cod 17.09.04) vor fi colectate, preluate de catre Contractor.

Deseurile menajere vor fi depozitate in pubele si preluate de catre societatea de salubritate locala in baza unui contract  de prestari servicii.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort

- pe perioada derularii lucrarilor de construire emisiile sunt generate de utilajele de executie/transport;

- pe perioada desfasurarii activitatii in urma implementarii proiectului:

Apele uzate menajere şi pluviale se vor încadra la descãrcarea în limitele maxim admise conform H.G. 188 din 2002 modificatã şi completatã de H.G. 352 din 2005: NTPA-002 astfel:

Nr. crt.

Categoria apei

Receptor

Valori maxim admise

1.

Ape menajere

Q zi max = 0,44 m3/zi

Reţeaua de canalizare com. Sercaia

Conform H.G. 188 din 2002 modificat şi completat cu H.G. 351

din 2002 - NTPA 002 şi conform acord de deversare al Primariei Sercaia

2.

Ape pluviale

Q pl = 50 l/zi.

Canal de desecare conform aviz ANIF

pH

unitãţi pH

6,5-8,5

suspensii 

mg/l

10,00

reziduu filtrabil uscat la 1050 C

mg/l

500,00

substanţe extractibile cu solvenţi organici 

mg/l

10 ,00

AER:  emisii de compusi organici volatili rezultate la alimentarea cu combustibil a autovehiculelor.

  Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra incadra in valorile limita pentru emisii stabilite de Ord. nr. 462/1993 al MAPM, coroborat cu Legea 104/2011.

  Nivelul maxim al zgomotului produs, se va incadra in limitele impuse de STAS 10009/1988 si  OMS  119/2014.

            f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate:

            Pentru impiedicarea infiltrarii petrolului in sol si subsol, rezervoarele metalice sunt dotate cu

sisteme de detectare a neetanşeităţiilor, precum şi sisteme automate de măsurare şi transmitere la distanţă a nivelului de carburant din fiecare compartiment. Rezervorul va fi protejat la exterior cu materiale specifice rezistente la o tensiune electrică de străpungere de 30 kV.

Rezervoarele cu manta dublă bicompartimentate vor avea un sistem de detecţie a eventualelor scurgeri de produse petroliere, care transmite informaţia la sistemul centralizat al staţiei, declanşând prealarma şi alarma şi blocarea pompelor.

Rezervorul de depozitare este prevăzut cu conducte de aerisire, dotate la partea superioară cu supapă de respiraţie şi cu dispozitiv pentru oprirea flăcărilor, montat la cota de  +4,00 faţă de cota terenului amenajat.

Staţia va fi dotată cu sistem de supraveghere video care poate fi operat la nivel centralizat. El este utilizat pentru avertizarea în caz de situaţii de urgenţă, în caz de poluări accidentale sau în caz de efracţie.

2. Localizarea proiectelor:

2.1. utilizarea existenta a terenului: teren proprietate, situat in intravilanul comunei Sercaia, cu categoria de folosinta „curti constructii”, conform Certificatului de Urbanism nr. 32 din 23.06.2016 eliberat de U.A.T. Sercaia.

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite nu este cazul;

      d) parcurile si rezervatiile naturalenu este cazul;

e)ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc.nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica   nu este cazul.

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite nu este cazul;

h) ariile dens populate:  proiectul nu se realizeaza intr-o zona populata;

            i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica nu este cazul.

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectatenu este cazul;

b) natura transfrontiera a impactuluinu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactuluiimpact redus;

d) probabilitatea impactuluiredusa, doar pe perioada executarii lucrarilor;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactuluidurata scurta.

 

   II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată sunt următoarele: nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. se vor respecta prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. se va asigura salubrizarea zonei şi menţinerea curaţeniei pe traseul drumurilor de acces;
  3. in conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind Protectia Mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15 alin (2) lit a), aveti obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actului de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii acestuia, înainte de realizarea modificării;
  4. în cazul unor poluări accidentale proiectantul şi constructorul răspund în solidar;
  5. Conform art. 21, alin.(4) din OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului activitatii”;
  6. se vor lua măsuri pentru evitarea poluării solului, prin depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor şi a deşeurilor rezultate.

Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea etapelor procedurii de evaluare adecvata.

Proiectul este valabil pe toata perioada de derulare a investitiei.

La finalizarea investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Dupa intocmirea procesului verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor de realizare a proiectului, aveti obligatia de a solicita si obtine autorizatia de mediu.

Conform prevederilor Ordinului MMP 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  • art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;
  • art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

           Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

     Ciprian BANCILA                                                               

                                                                                                 SEF SERVICIU A.A.A.,

                                                                                           Alexandrina VASILE

INTOCMIT: Codruta SAUCA