Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE SC VISTEA HIDROELECTRICA SRL

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

 

-proiect-

 

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de  SC VISTEA HIDROELECTRICA SRL, cu sediul in Bucuresti, Sector 2, B-dul Basarabia, nr. 68, ap.2, inregistrata la APM Brasov cu 10179 din 26.06.2017, completata cu nr. 12045 din 31.07.2017 si nr. 13666 din 30.08.2017,

in baza HG nr.445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, APM Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 04.09.2017, ca proiectul „Modificare solutie constructiva captare MHC Vistea in vederea imbunatatirii conectivitatii longitudinale”, propus a fi desfasurat in jud. Brasov, com. Vistea, extravilan, f.n. ( C.U. nr. 195 din 16.06.2017 emis de Consiliul Judetean Brasov) se supune evaluarii impactului asupra mediului si a evaluarii adecvate.

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

a) investiţia intra sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa  2, pct. 3 lit. h) instalaţii pentru producerea energiei hidroelectrice, coroborat cu  pct.13 lit. a)  Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;         

b) proiectul este identificat ca avand potential de generare a impactului semnificativ asupra ariilor naturale protejate, respectiv siturile NATURA 2000 ROSPA0098 Piemontul Fagaras si ROSCI0122 Muntii Fagaras;

c) s-a stabilit necesitatea evaluarii impactului asupra mediului ca urmare a parcugerii listei de control si ca urmare a consultarii autoritatilor in Colectivul de Analiza Tehnica, lucrarile de constructie si functionarea microhidrocentralei putand avea efecte negative semnificative asupra albiei raului (reducerea debitului apei raului, modificarea curgerii apei, diminuarea pronuntata a cotelor de viitura, modificarea transferului sedimentar, intreruperea conectivitatii raului) si asupra faunei din avalul pragului de captare acesteia.

         II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

- proiectul propus intră sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, fiind amplasat in aria de protectie avifaunistica ROSPA0098 Piemontul Fagaras si in vecinatatea sitului de importanta comunitara ROSCI0122 Muntii Fagaras;

- s-a stabilit necesitatea evaluarii adecvate ca urmare a parcugerii listei de control si ca urmare a consultarii autoritatilor in Colectivul de Analiza Tehnica.

Proiectul propus necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (se va intocmi raport privind impactul asupra mediului).

Prezenta decizie poate fi contestata, in conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                        

 

                                                                                                   

                                                                                                    SEF SERVICIU  A.A.A.,  

                                                                                                        Alexandrina VASILE

 

INTOCMIT: Codruta Sauca