Back

Ziua Internaţională a Zonelor Urbane

Ziua Internaţională a Zonelor Urbane

 

Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, cunoscută şi sub numele de „Ziua mondială a urbanismului",  se sărbătoreşte începând din anul 1949 pe data de 8 noiembrie. Este un eveniment care face apel la conștiința cetățenilor și a autorităților publice pentru a atrage atenția asupra problemelor generate de urbanizare – poluarea, criza locuințelor, deșeurile, etc. și necesității implementării unor măsuri de organizare durabilă a spațiului urban.

Tema din acest an este: Învățați la nivel global, aplicați la nivel local și se concentrează pe valoarea învățării din exemple și planificare la nivel global, promovând soluții inovatoare, durabile și echitabile pentru a aborda provocările globale și a contribui la îndeplinirea Noii Agende Urbane și a Obiectivului 11 de dezvoltare durabilă a UN-Habitat: „Orașe și comunități durabile”.

APM București a sărbătorit această zi alături de elevi și profesori de la diferite unități de învățământ din municipiul București, la sediul Școlii Gimnaziale nr. 190, sector 4.

Printre prezentările susținute de elevi se numără și cea a elevului Hriscu Daniel Emilian, clasa a XI-a B, din cadrul Colegiului Național ”Ion Neculce”, sector 1, care a creat un prototip inovator  în domeniul curățării apelor.

Vă prezentăm câteva informații și imagini legate de acest proiect.

Prototipul denumit "AquaMarina2809" reprezintă o inovație deosebită, ce promite să revoluționeze lupta împotriva poluării pe cursurile de apă, deoarece abordează problema de la sursa principală care generează peste 50% din totalul de deșeuri acvatice - cursurile de râuri și fluviile. Plasat într-o configurație de tip baterie, cu mai multe barje aliniate în zig-zag la distanțe strategice,  atinge o eficiență de peste. 85%,  minimalizând pierderile de deșeuri  colectate de pe suprafața unui fluviu sau râu navigabil, contribuind astfel la refacerea și conservarea mediului înconjurător.

Barjele de curățare sunt dotate cu tehnologie avansată, inclusiv sisteme de filtrare și prelucrare a apei, care permit eliminarea eficientă a substanțelor chimice, a reziduurilor industriale și a altor poluanți. De asemenea, acestea pot fi echipate cu instalații de reciclare pentru a minimiza impactul asupra mediului în timpul procesului de curățare. . În plus, curățarea râurilor cu ajutorul barjelor poate ajuta la prevenirea inundațiilor, deoarece eliminarea sedimentelor din râuri reduce riscul acumulării acestora și a blocajelor în cursurile de apă.

AquaMarina2809, echipată cu tehnologie de vârf, acționează ca o sită pe cursul râurilor, capturând și eliminând eficient deșeurile, astfel mediul acvatic este protejat într-un mod non-invaziv. Această abordare nu numai că ajută la protejarea florei și faunei acvatice, dar contribuie și la menținerea calității apei, ceea ce este esențial pentru a asigura un mediu durabil pentru comunități.

Felicitări, Daniel!