Back

PROIECT DECIZIE ETAPĂ DE ÎNCADRARE

PROIECT

DECIZIE ETAPĂ DE ÎNCADRARE

 Nr. 106 din data de 26.10.2017

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de SC BLUEBERRY HILL SRL, cu sediul în județul Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe, str. Kos Karoly, nr. 37, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna cu nr. 4534 din data de 19.07.2017, (registratură electronică: 634/25.10.2017) în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna decide,

ca urmare a consultărilor desfășurate în cadrul şedintei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 28.07.2017, că proiectul “ÎNFIINȚARE PLANTAȚIE BLUEBERRY HILL MOACȘA propus a fi realizat în comuna Moacșa, Tarla 115, Parcela A837/3, judeţul Covasna, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

- proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, la pct. 1, litera b);

- anunț public afișat de titular în ziarul Mesagerul de Covasna din data de 26.07.2017 privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu;

- anunț public afișat pe site-ul APM Covasna (http://apmcv.anpm.ro) privind solicitarea acordului de mediu;

- în urma anunţului public nu au fost înregistrate sesizări sau observaţii din partea publicului;

- completări înregistrate la APM Covasna cu nr. 6980 din 25.10.2017;

- notificarea pentru începerea execuției privind alimentarea alimentare cu apă nr. 13 din 27.07.2017 emisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna;

- prin aplicarea criteriilor din Anexa 3 la HG 445/2009, s-au constatat următoarele:

Caracteristicile proiectului:

- mărimea proiectului – proiectul constă în înființarea unei plantații de afini cu tufă înaltă, împrejmuirea terenului și realizarea unui acces carosabil și pietonal de pe drumul DE 843 dinspre est.

Conform certificat de înregistrare principala activitate a societăţii are cod CAEN 0125 – Cultivarea fructelor arbuştilor fructiferi, căpşunilor, nuciferilor şi a altor pomi fructiferi. Societatea are ca activiţăţi secundare CAEN 1032 – Fabricarea sucurilor de fructe şi legume; CAEN 1039 – prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor. 

Terenul pe care se intenționeză înființarea plantației este deținut de către SC BLUEBERRY HILL SRL prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1032/13.06.2017. Terenul este înscris în CF nr. 25510 Moacșa, nr. cad. 25510 , Tarla 115, Parcela A837/3, teritoriul comunei Moacșa, județul Covasna. Totalul suprafeței este de 4,000 ha, categoria de folosință fiind de teren arabil extravilan. Din acest total o suprafață de 3,2536 ha va fi destinată efectiv plantației cu arbuști, iar restul de suprafață servind ca drumuri de acces 6,244 m2 și zona administrativă 322 m2 care se va folosi pentru depozitare containere. Se vor amenaja platforme pietruite pentru amplasarea containerelor de depozitare, sistem pompare, generator.

Se doreşte achiziţionarea unui sistem de susţinere şi plasă antigrindină format în principiu dintr-o reţea elastică compusă în principal din stâlpi de beton dispuşi la distanţe egale, pe rândul de plante. Stâlpii sunt solidarizaţi cu sârme din oţel ancorate şi tensionate la capete. Peste sârmele longitudinale se ataşează plasă antigrindină ce asigură protecţia plantelor împotriva grindinei.

Din puţul forat se va pompa apa în bazinul de acumulare cu o capacitate de 2,315 mc, având S=899 m2 , V=2,315 m3, pentru situaţia în care necesarul de apă nu va fi satisfăcut din aportul apelor pluviale.

Apa poate fi administrată printr-un sistem de irigare prin picurare. Este cel mai economic sistem de irigare în care puţină apă se pierde prin evaporare iar apa este localizată doar la zona rădăcinii tufei.Timpul zilnic maxim disponibil pentru irigarea prin picurare este de 12 ore.

 

 

 

Societatea intenționează să înființeze o plantație de arbuști fructiferi din specia afin cu tufă înaltă în sistem super – intensiv, tip de cultură ecologic, folosind tehnologii moderne de înființare, astfel plantația înființată va putea genera noi locuri de muncă.

Densitatea de plantare va fi medie, însemnând 4,766 bucăţi plante/ha, la o distanţă de 70 cm între plante pe rând şi 3 metri între rânduri. Plantaţia va fi irigată şi împrejmuită, se vor achiziţiona echipamente pentru mecanizarea activităţilor în cadrul fermei. Împrejmuirea terenului se va efectua prin montarea unor stâlpi de beton în pământ şi plasă de sârmă pe lungimea de 1,209 m.

Lucrări pregătitoare:

  • nivelarea terenului;
  • scarificare;
  • arătură adâncă la 30-35 cm;
  • discuire în două treceri perpendiculare;
  • frezarea terenului;
  • pichetarea rândurilor;
  • prebilonare;
  • bilonare;
  • montarea pânzei agrotextil;
  • furtun de picurare;
  • închiderea biloanelor la capete.

Puieţii de afin vor fi furnizaţi cu certificat fitosanitar.

Lucrări de întreţinere şi tratamente a culturii de afin:

În primii doi ani plantele nu vor produce fructe, asta datorită procedeului tehnologic de formare a arbustului de afin, dezvoltarea sistemului radicelar şi apoi a tulpinilor şi a ramurilor purtătoare de rod, prima producţie fiind în al 3-lea an de la plantare.

După înfiinţarea culturii se vor executa următoarele lucrări de întreţinere:

  • frezare între rânduri;
  • cosire căi de acces;
  • tocare resturi vegetale şi mulcire;

După anul 2 cultura va intra pe rod şi unitatea va organiza şi activitatea de recoltare manuală a producţiei.

Recomandări privind achiziţionarea de maşini agricole, echipamente şi dotări necesare în livadă:

  •  Tractor cu capacitate de maxim 70 CP, cu cabină, având utilajele anexe pentru întreţinerea culturii: remorci de transport, cositoare, tocător resturi vegetale, freză cu palpator, scarificator, foarfeci electrice;
  • Sistem nebulizator pentru tratamente fitosanitare – atom 500 litri cu deflectoare;
  • Staţie meteo cu sistem integrat de predicţie a apariţiei bolilor şi dăunătorilor;
  • Sistem de fertirigare;
  • Sistem susţinere şi antigrindină;
  • Staţie de preparare substanţe pentru tratamente fitosanitare;
  • Linie procesare sucuri naturale;
  • Autospecială transport frigorific;
  • Spaţii de recepţie/condiţionare/sortare/calibrare/păstrare fructe;
  • Cântare de recepţie/livrare cu capacitatea 0-1.000 kg;
  • Motostivuitor;
  • Liza de transport;
  • Liza de transport cu posibilitatea de ridicare la 1.5 m;
  • Sistem de prerăcire a fructelor;
  • Incinte frigorifice pentru păstrarea fructelor, atât de refrigerare cât şi de congelare;
  • Sistem de sortare a fructelor;
  • Autorulotă alimentară pentru comercializarea produselor;
  • Site internet pentru promovarea şi comercializarea produselor. 

Viitoarea plantație de afin are următoarele vecinătăți:

  • La nord: Csoti Istvan;
  • La vest: drum agricol;
  • La est: drum agricol;
  • La sud: Pal Erno;

Accesul la plantație se face prin două drumuri agricole situate în partea estică și vestică a plantației.

Parcela este înconjurată de drum de exploatare care reprezintă şi zona de întoarcere pentru utilajele folosite pentru activităţile de întreţinere (stropit, recoltat etc.).

 

Asigurarea utilităţilor:

Alimentarea cu apă – se propune forarea unui puţ forat în colţul sud-vestic al terenului de unde se va alimenta prin pompare un bazin de acumulare pentru irigare, bazin ce se va amplasa în colţul sud-estic al terenului. Bazinul de acumulare pentru irigare va avea o capacitate de aproximativ 2300 mc pentru situaţia în care necesarul de apă nu va fi satisfăcut din aportul apelor pluviale.

Evacuarea apelor uzate – în urma fluxului tehnologic nu vor exista ape uzate, apa fiind folosită în întregime pentru irigarea culturii de afin. Pentru consumul angajaţilor se va achiziţiona dozator de apă.

 Se vor achiziţiona şi amplasa 2 toalete ecologice care vor fi vidanjate de o firmă specializată.

- cumularea cu alte proiecte – în zonă nu există proiecte similare.

- utilizarea resurselor naturale: în faza de execuție se vor utiliza diferite materiale de construcţie achiziţionate de la agenţi economici autorizaţi.

- producţia de deşeuri – deşeurile rezultate în perioada de execuţie (pământ excavat, balast, pietriş) se vor folosi pentru modelarea terenului şi amenajarea drumurilor de incintă.

- emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- surse de poluare în perioada de execuţie: poluare fonică rezultată din funcţionarea utilajelor, transportul materialelor, deşeurilor şi a componentelor necesare execuţiei, organizarea de şantier;

- surse de poluare în perioada de funcţionare: nu este cazul.

- riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate - se vor respecta cu stricteţe normativele de protecția muncii, de exploatare corectă a utilajelor şi prevederile fişelor tehnice de securitate.

- utilizarea existentă a terenului – teren arabil, situat în extravilanul localităţii, aflat în proprietatea solicitantului conform certificatului de urbanism nr. 345/14.07.2017 eliberat de Consiliul Judeţean Covasna.

- relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora – nu este cazul.

- Capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenție deosebită pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane şi cele împădurite – nu este cazul;

d) parcurile şi rezervaţiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate – nu este cazul;

f) zonele de protecţie specială – nu este cazul;

g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite – nu este cazul;

h) ariile dens populate – nu este cazul;

i) peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică – nu este cazul.

Caracteristicile impactului potenţial

  1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate – nu este cazul;

b) natura transfrontieră a impactului - nu este cazul;

c) mărimea şi complexitatea impactului - impact redus;

d) probabilitatea impactului – numai în cazul poluărilor accidentale;

e) durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului – potenţial impact în perioada de execuţie.

II. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată sunt următoarele:

- proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările aduse de: OUG nr. 154 din 12 noiembrie 2008, Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009 şi Legea nr. 49 din 7 aprilie 2001, fiind situat în afara perimetrelor siturilor Natura 2000 din judeţ;

Condiţiile de realizare a proiectului:

  1. Solicitarea şi obținerea tuturor avizelor și acordurilor stabilite în Certificatul de Urbanism nr. 345 din 14.07.2017 emis de Consiliul Judeţean Covasna, precum şi respectarea tuturor condiţiilor impuse prin acesta;
  2. Respectarea condiţiilor impuse prin notificarea nr. 13 din 27.07.2017 emisă de SGA Covasna;
  3. Se vor respecta: prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prevederile Legii nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor;
  4. Respectarea prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu completările și modificările ulterioare;
  5. Titularul va lua toate măsurile necesare privind respectarea legislaţiei în vigoare şi normele de securitate şi sănătate în muncă (Legea 319/2006, HG 1425/2006, HG 1091/2006, HG 971/2006 şi altele) precum şi înştiinţarea I.T.M. Covasna privind data începerii lucrărilor de execuţie;
  6. Respectarea prevederilor OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu, cu modificările şi completările ulterioare;
  7. Utilajele folosite la executarea lucrărilor şi mijloacele utilizate pentru transportul materialelor vor urma doar căile de acces existente, avizate de către primărie. Aceste drumuri de acces vor fi întreţinute şi menţinute permanent în stare bună.
  8. Manipularea şi utilizarea substanţelor chimice va fi asigurată de personal calificat cu respectarea Codului celor mai bune practici agricole pentru protecţia solului şi subsolului;
  9. Respectarea Ordonanţei nr. 41/2007 modificată de Legea 180/2012 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar în agricultură şi silvicultură;
  10. Se vor lua măsuri pentru diminuarea emisiilor de praf, zgomot şi vibraţii pe perioada executării lucrărilor;
  11. Se interzice depozitarea necontrolată a deşeurilor de orice fel pe amplasament, în afara amplasamentului şi în locuri neautorizate. În urma lucrărilor efectuate pe amplasament suprafeţele se vor elibera de deşeuri de orice natură;
  12. Deşeurile se colectează selectiv şi vor fi predate pentru tratare/valorificare/eliminare către societăţi autorizate să execute aceste operaţii, pe bază de contract sau comandă, păstrând evidenţa cantităţilor de deşeuri predate, pe tipuri de deşeuri şi cu menţiunea firmei care a preluat aceste deşeuri;
  13. Implementarea tuturor măsurilor de protecţie a factorilor de mediu propuse prin proiect şi descrise în documentaţia care a stat la baza emiterii acestei decizii;
  14. Pe parcursul execuţiei lucrărilor se vor lua toate măsurile pentru prevenirea poluărilor accidentale, la terminarea lucrărilor se impune refacerea terenurilor afectate de lucrări la starea iniţială;
  15. Titularul va informa în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului ori de câte ori există o schimbare de fond a datelor care au stat la baza eliberării prezentei;
  16. Titularul va notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului la finalizarea lucrărilor în vederea realizării verificării şi întocmirii procesului verbal de constatare a respectării tuturor condiţiilor impuse.

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea sau anularea acesteia, după caz, în conformitate cu prevederile legale.

 

    Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvată (se aplică pentru proiectele pentru care autoritatea competentă pentru protecţia mediului a decis că nu este necesară parcurgerea procedurii de evaluare adecvată).

 

Înaintea punerii în funcţiune a obiectivului, titularul proiectului are obligaţia de a solicita autorizaţie de mediu şi/sau revizuirea autorizației de mediu existente, conform Ord. M.M.D.D. nr. 1798/2007, privind aprobarea procedurii de emitere a Autorizaţiei de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

                

   DIRECTOR EXECUTIV,

                                               Ing. NEAGU GHEORGHE

 

 

 

 

Şef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii,                               Întocmit,

Ing. Siminiceanu Gabriel Nicolae                                             Ing. Ghican Oana Elena