Back

Ziua Mondială a Apei

22 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A APEI

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în data de 22 decembrie 1993 rezoluţia A/RES/47/193, conform căreia ziua de 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei, în conformitate cu recomandările UNCED (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, Cap. 18 din Agenda Locală 21- Resursele de Apă Dulce).

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei este un nou prilej de a trage semnale de alarmă în privinţa problemelor legate de cerinţa imperioasă de a proteja cantitativ şi calitativ apele, de a reaminti opiniei publice rolul, îndatoririle şi responsabilităţile asupra atribuţiilor ce revin în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Considerată de multă vreme ceva de la sine înţeles şi ca un dar de la Dumnezeu, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de eliminare a creşterii economice şi a producţiei alimentare. Dezastrele provocate de ape au compromis economiile naţionale, afectând considerabil populaţia săracă şi vulnerabilă, în prezent fiind recunoscute drept piedici în calea dezvoltării durabile şi eradicării sărăciei. Pierderile provocate de dezastrele naturale privează ţările de resursele care ar putea fi folosite pentru dezvoltarea economică şi socială. Aceste dezastre sunt mai grave şi mai dramatice în ţările slab dezvoltate şi în curs de dezvoltare, putând frâna dezvoltarea acestora chiar zeci de ani.

 

Apa potabilă în Romania şi UE

În vederea aderării României la Comunitatea Europeană, ţara noastră nu se poate conforma prevederii Directivei referitoare la apa curată şi sanogenă din cauza schemelor de tratare aplicate (care în majoritatea localităţilor urbane şi/sau rurale nu sunt corespunzătoare calităţii sursei de alimentare cu apă), din cauza întreruperilor frecvente în furnizarea apei potabile, din cauza vechimii reţelelor de distribuţie, care nu permit apă sigură la consumator 24 ore din 24.

Din aceste motive România a solicitat şi obţinut perioada de tranziţie foarte lungă:

A. până la 31 dec. 2010 pentru conformarea din punct de vedere a următorilor indicatori de calitate:
- oxidabilitate ioni amoniu, aluminiu, fier, pesticide şi mangan pentru localităţile cu   peste 100.000 locuitori
- pentru oxidabilitate şi turbiditate pentru localităţile cu populaţie între 10.000 şi 100.000 locuitori.

B. până la 31 dec. 2015 pentru conformarea la următorii indicatori de calitate:
- pentru ioni amoniu, nitraţi, aluminiu, fier, plumb, cadmiu, pesticide şi mangan pentru localităţile cu populaţie cuprinsă între 10.000 şi 100.000 locuitori
- pentru amoniu, nitraţi, turbiditate, aluminiu, fier, plumb, cadmiu şi pesticide pentru localităţile sub 10.000 locuitori.

Deşi aceste perioade acordate de UE pentru conformare sunt destul de lungi, numai printr-un efort continuu, sistematic se vor putea îndeplini aceste obligaţii asumate de către noi toţi.