Back

Ziua stratului de Ozon

16 SEPTEMBRIE 2010 - ZIUA MONDIALĂ A STRATULUI DE OZON

Protejaţi stratul de Ozon!

Ce este ozonul?

  • Ozonul este o moleculă specială de  oxigen, care conţine trei atomi de oxigen (O3), spre deosebire de molecula obişnuită, care conţine numai doi atomi (O2) şi care se formează prin acţiunea razelor solare asupra oxigenului în câteva milioane de ani.
  • Dispus sub formă de strat la altitudini cuprinse între 19-30 km, ozonul nu este nici pe departe o pătură groasă; dacă tot ozonul ar fi concentrat în formă pură, atunci Pământul ar avea în jurul său un strat doar de 3 mm.
  • Datorită Ozonului ne bucurăm de fiecare răsărit, de fiecare curcubeu, de primăveri, de veri, de toamne, de ierni şi mai ales de viaţă...

 De ce este atât de important?

  • Protejează Terra de razele ultraviolete ale soarelui
  • Protejează toate formele de viaţă de pe Pământ prin reţinerea totală a radiaţiei UV.
  • Reglează temperatura din stratosferă.

 Substanţe cu efect de distrugere a stratului de ozon

  1. Freonii – agenţi de răcire în frigotehnie şi agenţi de propulsare în industria cosmetică - ajungând la nivelul stratului de ozon, se descompun eliberând clorul care rezistă în atmosferă de la 20 la 120 de ani, fiecare atom distrugând mii de molecule de ozon.
  2. Halonii – spume utilizate în stingătoare de incendii.
  3. Solvenţii - (tetraclorura de carbon, metil-cloroform) – lichide de spălare-degresare în diverse domenii (curăţătorii chimice, industrie electronică, industria construcţiilor de maşini).
  4. Bromura de metil - fungicid în industria agricolă.
  5. Oxizii de azot - (precursori ai reacţiilor fotochimice care determină distrugerea ozonului) proveniţi din activităţi antropice: arderea combustibililor în scop industrial, casnic şi al transporturilor, dinamitările în sectorul minier, activităţile militare

Efectele distrugerii stratului de ozon

(alături de ozonul din straturile de jos ale atmosferei şi în a cărui formare au rol deosebit de important activităţile umane):

  • reducerea culturilor şi implicit a cantităţii de hrană, ca urmare a micşorării frunzelor la plante;
  • distrugerea vieţii marine, a planctonului;
  • plante şi animale microscopice care hrănesc animale marine afectând implicit şi hrana omului;
  • scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor şi a orbirii;
  • arsuri grave ale zonelor expuse la soare;
  • boli pulmonare;

După descoperirea găurii din stratul de OZON de deasupra Antarcticii în 1985, guvernele a 120 de ţări au înţeles că protejarea stratului de OZON este o urgenţă şi au decis semnarea Protocolului de la Montreal pentru a se angaja în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de OZON.

Aceste găuri din stratul de ozon au contribuţia lor la efectul de seră.

Văzut din spaţiu, Pământul pare atât de sănătos, dar...

Să nu uităm că sănătatea noastră, viitorul Planetei depind de noi, de gradul nostru de implicare directă sau indirectă prin conduita pe care o avem faţă de problemele de mediu.

Documente ataşate

APMDj_PliantOzon2010