Back

Reţeaua ecologică europeană Natura 2000

Natura 2000 este o reţea de arii naturale protejate de interes comunitar, stabilită în conformitate cu prevederile Directivei Păsări CE 79/409 şi Directivei Habitate CE 92/43.

Natura 2000 este:

  • reţea de arii naturale protejate de interes comunitar stabilită în conformitate cu prevederile Directivei  Habitate 92/43/EEC şi Păsări 79/409/EEC
  • Modalitate de bază pentru conservarea biodiversităţii
  • Asigură sistemul suport pentru dezvoltarea sistemelor socio-economice
  • Cerinţă de aderare la Uniunea Europeană
  • Posibilităţi de absorbţie a fondurilor comunitare, atât pentru  protecţia naturii, cât şi pentru dezvoltare.

Reţeaua ecologică europeană Natura 2000 este formată din:

  1. SAC-uri (Special Areas for Conservation - Arii Speciale de Conservare) desemnate în conformitate cu prevederile Directivei Habitate)
  2. SPA-uri (Special Protection Areas - Arii Speciale de Protecţie Avifaunistică) desemnate în conformitate cu Directiva Păsări

Reţeaua Natura 2000 a fost desemnată pe criterii strict ştiinţifice şi nu presupune doar desemnarea siturilor, ci şi elaborarea măsurilor/planurilor de management, iar adoptarea acestora se va face după consultarea şi cu acordul tuturor factorilor interesaţi.
Natura 2000 nu este un sistem de rezervaţii strict protejate, ci reprezintă un model real de dezvoltare durabilă. Activităţile umane sunt permise în măsura în care asigură menţinerea pe termen lung a speciilor şi a habitatelor naturale. Multe din siturile Natura 2000 există tocmai datorită felului cum au fost gospodărite până în prezent şi este important ca majoritatea acestor activităţi să continue şi în viitor pentru menţinerea speciilor/habitatelor de interes comunitar.