Back

Agricultură şi protecţia mediului în zonele montane

Forum pentru promovarea Politicii Agricole Comune organizat în Miercurea Ciuc

Agricultorii şi asociaţiile de producători din judeţul Harghita au participat la un seminar de informare având ca subiect prezentarea sistemului de finanţare şi a principalelor schimbări ale Politicii Agricole Comune. Evenimentul a fost organizat de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului în cadrul proiectului PACINFO (www.zonamontana.ro) finanţat de Direcţia Generală de Agricultură din cadrul Comisiei Europene. Obiectivul proiectului şi al seminarului organizat este informarea fermierilor despre noile cerinţe şi condiţii în domeniul subvenţionării sectorului agricol, să scoată în evidenţă importanţa respectării regulilor legate de protecţia mediului şi a naturii. Pentru atingerea acestui obiectiv în cadrul evenimentului au susţinut prelegeri specialiştii instituţiilor abilitate în domeniul agriculturii şi protecţiei mediului.

Seminarul a fost deschis de managerul proiectului, domnul Kovásznai Sándor, care a prezentat activităţiile proiectului şi importanţa acestuia. Senatorul Tánczos Barna a prezentat o evaluare a noii Politici Agricole Comune din perspectiva micilor ferme din zona montană, subliniind faptul că unele cerinţe legate de protecţia mediului sunt evidenţe pentru fermierii din judeţul Harghita (de ex. ocrotirea şi valorificarea pajiştilor cu înaltă valoare naturală) iar finanţările accesibile prin noua PAC pot asigura o cale de dezvoltare în special pentru fermele de familie din zonele montane.  Török Jenő, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita a susţinut o prelegere deosebit de complexă despre provocările agriculturii din zonele de munte subliniind importanţa cooperării fermierilor pentru creşterea eficienţei şi a valorificării competitive a produselor realizate în urma activităţilor agricole. Activităţile de cooperare sunt stimulate şi de sistemul de finanţare al dezvoltării rurale. Haschi András, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Harghita a prezentat sistemul de plăţi unice pe suprafaţă scoţând în evidenţă faptul că sistemul este în permanentă schimbare.  Directorul APIA a prezentat pe larg normele de eco-condiţionalitate şi sistemul de plăţi pentru agromediu. Bakó Csaba, reprezentantul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a prezentat noile măsuri ale Planului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin intermediul cărora fermierii pot obţine finanţări.

Evenimentul a fost încheiat printr-o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu ajutorul căreia cei 40 de fermieri au avut posibilitatea de a obţine răspunsuri la întrebări de actualitate de la specialiştii instituţiilor de resort.