Back

Comunicat - Calitatea aerului în jud. Iași - Iunie 2023

 

Calitatea aerului în Județul Iași – iunie 2023

În luna iunie 2023, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, evidenţiază depăşiri faţă de valorile maxim admise într-o singură stație din cele 6 existente. Este vorba de 11 depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 μg/m3) la indicatorul PM10 măsurat gravimetric, în staţia de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni.

Episodul de poluare s-a conturat în prima parte a lunii, respectiv 01-15.06.2023. Cauzele posibile ale depăşirilor sunt lucrările de modernizare a DJ 249 A aflat în apropierea stației şi alte surse locale, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților în aer. În celelalte stații de monitorizare a calității aerului din aglomerarea Iași, valorile medii zilnice ale pulberilor în suspensie PM10 s-au situat detașat sub valoarea limită zilnică de 50 μg/m3.

Menționăm că în luna iunie, în zona Podu de Piatră, poluanții proveniți din traficul rutier au fost monitorizați cu autolaboratorul APM Iași. Din datele rezultate, nu s-au înregistrat depășiri la indicatorii de calitate a aerului.

Media lunii iunie a indicatorului PM10 a variat de la 18,46 µg/m3 în IS-4 Aroneanu la 51,48 µg/m3 în IS-6 Bosia-Ungheni. În celelalte două staţii, valorile medii lunare ale indicatorului PM10 gravimetric au fost 20,64 µg/m3 pentru staţia IS-5 Tomești şi 21,48 µg/m3 pentru staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Aceste valori sunt comparabile cu mediile lunare din luna iunie 2022.

Pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), în luna iunie s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2,5 şi PM10 înregistrate la staţia IS-2 au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii iunie pentru PM2,5 este de 10,85 μg/m3.

Situaţia lunii iunie se înscrie în caracteristica perioadei calde a anului, aprilie – august, când în mod obişnuit se înregistrează cele mai puţine depăşiri şi valori mai mici la toţi indicatorii monitorizaţi comparativ cu perioada rece. Aceasta deoarece în intervalul aprilie-august, pe de o parte nu avem una dintre principalele surse de emisii de poluanţi – arderea combustibilului pentru încălzirea rezidenţială, iar pe de altă parte este perioada cu vegetaţie, cu rol extrem de important în reţinerea şi filtrarea poluanţilor.

Calitatea aerului în timp real poate fi urmărită pe http://calitateaer.ro, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului întocmit de APM Iaşi fiind publicat a doua zi pe pagina noastră web şi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer, iar rapoartele lunare privind calitatea aerului pot fi consultate accesând http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/rapoarte-lunare1.

Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică.