Back

Moş Crăciun aduce bucurie şi păsărilor din parcurile oraşului!

19 decembrie 2018

Comunicat de presă

Moş Crăciun aduce bucurie şi păsărilor din parcurile oraşului!

În an Centenar, Moş Crăciun aduce bucurie şi păsărilor din parcurile oraşului! Ajutoarele Moşului sunt cei 100 de copii şi cadre didactice de la Şcoala Junior împreună cu specialiştii APM Iaşi şi ai Facultăţii de Biologie (cadre didactice şi studenţi) care vor instala,  joi şi vineri - 20 şi 21 decembrie,  în parcurile din oraş, 100 de hrănitori pentru păsări. Piţigoi, mierlă, botgros, sticlete sau presură de câmp sunt câteva specii de păsări care populează pe timp de iarnă parcurile urbane şi care, din cauza vremii vitrege, găsesc mai greu hrana zilnică necesară.

Acţiunea va începe joi, 20 decembrie, la ora 10.30 în Parcul Expoziţiei - intrarea principală. Cele mai multe hrănitori vor fi instalate în spaţiul verde din zona Copou, însă hrănitorile vor ajunge în toate parcurile oraşului.

Prin instalarea hrănitorilor şi aprovizionarea lor cu hrană specifică -  semințe de floarea soarelui, cânepă, mei, dar și miezul de nucă (crude!) împreuna cu bucățele de slănină (nesărată și neafumată!) - înlesnim accesul micilor zburătoare la hrana zilnică necesară înfruntării vitregiilor iernii.

Şi pentru că hrănitorile sunt amplasate în spaţii publice cu zone uşor accesibile, invităm toţi ieşenii - copii, părinţi, bunici, prieteni - iubitori ai naturii, să se alăture iniţiativei noastre, să fie generoşi în prag de Crăciun şi în plimbările lor pe timp de iarnă prin parc să pună o mână de seminţe, bucăţi de măr sau de slănină crudă în hrănitori. Păsările se vor bucura de aceste "delicii culinare" şi vor face faţă mai uşor gerului şi zăpezii!

În acest fel, noi le ajutăm să supraveţuiască, iar trilurile lor ne pot fi colinde peste iarnă!

Acţiunea de instalare a hrănitorilor face parte din proiectul  "De Centenar, 100 de gesturi mici - 100 de hrănitori pentru păsărele, instalate în parcuri" proiect derulat, sub semnul Centenarului, de către  Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi în parteneriat cu Şcoala Junior şi Facultatea de Biologie ale Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

 Mai multe detalii despre cum hrănim păsările iarna pe:  https://www.sor.ro/ro/noutati/Hraniti-pasarile-iarna-Le-puteti-ajuta-sa-supravietuiasca.html

 

 

p. Director executiv,

jr.  Gheorghe TĂTARU