Back

Zilele Mediului 2022

Afis

19.05.2022

Comunicat de presă

Zilelele  Mediului  2022 la Iaşi

Și în acest an Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, împreună cu partenerii săi,  desfăşoară în perioada 17 mai – 9 iunie  o serie de acţiuni în cadrul programului „Zilele Mediului 2022 la Iaşi: Avem o singură Planetă Pamânt!  Să avem cu toţii grijă de ea!”. Acţiunile, dedicate marcării a două dintre cele mai importante zile din calendarul ecologic: 22 Mai – Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice şi 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului,  au caracter de informare – conştientizare urmărind să aducă  în atenţia publicului larg  nevoia urgentă  de protejare  a mediului, de utilizare raţională a resurselor naturale, de stopare a încălzirii globale şi a pierderii biodiversităţii,  de reciclare, de reducere a poluării, cerinţe esenţiale pentru o viaţa mai bună  pentru noi şi generaţiile care vin.

Astfel, în această perioadă au loc:

  • Seminarii şi ateliere în şcoli cu privire la sortarea deşeurilor  reciclabile, inclusiv a deșeurilor electrice și electronice (DEEE)
  • Acţiuni de ecologizare a zonelor cu deşeuri  abandonate  
  • Campanii de colectare a DEEE-urilor în  mun. Iaşi şi în judeţ
  • Campania „Cunoaște Natura de langă tine!” derulată în şcoli din localităţile unde sunt situate siturile Natura 2000 Lacul Ciurbeşti - Fânațele Bârca (ROSPA) și Fânațele Bârca (ROSCI)
  • Tur ghidat cu elevi la principalii arbori-monument din Municipiul Iaşi
  • Porţi deschise la APM Iaşi - Vizite ale elevilor și studenţilor  în laboratorul APM Iaşi 
  • Conferinţa  Internaţională „Mediul Actual şi Dezvoltarea Durabilă- PESD”     
  • Acţiuni în cadrul proiectului „Alimentatie, Mediu, Sănătate”
  • Ateliere de birdwatching pentru copii în Delta Modovei – sit RAMSAR
  • Caravana ECOTIC despre deșeurile electrice

Suntem parteneri în acest demers alături de: Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi unităţile de învățământ, Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu, Serviciul Teritorial Iaşi al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Direcţia Silvică Iaşi, Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi, Facultatea de Geografie şi Geologie şi Facultatea de Biologie din cadrul UAIC,  SC Salubris SA și Primăria Municipiului Iași,  EcoARENA, ECOTIC Moldova, Biblioteca Județeană “Gheorghe Asachi” Iași, Asociația Kre@tivIS.

Programul detaliat al acţiunilor poate fi accesat la următorul link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1D8szgvAGnnbBwR62PRmepe1yvJi570gj9-qfvrSWhds/edit#gid=0 , actualizat în funcție de noutăți.

Sperăm ca prin acţiunile şi mesajele transmise să sensibilizăm opinia publică faţă de problemele acute de mediu la nivel local dar şi global, să schimbăm mentalităţi şi să determinăm implicarea fiecaruia dintre noi -  autorităţi, instituţii, companii, comunităţi în solutionarea problemelor de mediu: calitatea necorespunzătoare a aerului, colectarea selectivă şi reciclarea deficitară a deşeurilor, distrugerea şi degradarea habitatelor şi pierderea biodiversităţii, eficienţă energetică, reducerea risipei alimentare etc. Iar acestea necesită acţiune urgentă astfel încât, oriunde ne-am afla - acasa, la şcoală, la serviciu sau în mijlocul naturii,  atitudinea şi alegerile noastre să facă diferenţa:  reducerea  risipei de resurse (apă, energie, combustil, hrană etc.), cumpărăturile echilibrate, alegerea produselor ecologice, sortarea deşeurilor, reciclarea, protejarea plantelor, a animalelor, agricultură ecologică, transport ecologic, mersul pe jos, amenajarea şi îngrijirea spaţiilor verzi, respectarea regulilor de comportament în natură, reducerea poluării.  Numai implicând-ne în acest fel cu responsabilitate,  vom avea cu toţii şansa către o lume sigură, verde, curată, mai echilibrată şi mai prosperă. 

Avem o singură Planetă Pamânt! Stă în puterea noastră ca împreună să construim un viitor comun pentru noi şi pentru NATURĂ!

 

Informaţii suplimentare

Ziua Internaţională a Conservării Diversităţii Biologice, celebrată în fiecare an pe 22 mai, marchează adoptarea Convenţiei asupra Diversităţii Biologice (CBD), la 22 mai 1992, la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro. La ora actuală, sunt 196 de părţi (ţări semnatare) ale Convenţiei. În anul 1994, România a devenit parte a acesteia. Punctul focal al tuturor acţiunilor în acest sens îl reprezintă Secretariatul Convenţiei. În fiecare an, acesta propune abordarea unei noi teme pentru celebrarea vieţii pe Pământ.

Sloganul din acest an este “Construim un viitor comun pentru toate viețuitoarele de pe Pământ!”. Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru provocările dezvoltării durabile. De la soluții bazate pe natură pentru climă, probleme de sănătate, securitate alimentară și de apă și mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundația pe care putem reconstrui mai bine.

5 Iunie – Ziua Mondială a mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței “Ecologia Umană” de la Stockholm ce reprezintă elementul cel mai important al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Această zi se sărbatorește în ziua de 5 iunie a fiecărui an.

„Avem o singură planetă Pământ!” a fost sloganul Conferinței de la Stockholm din 1972. După 50 de ani, acest adevăr este încă valabil – Terra este singura noastră casă, și se reia tema acestei prime întâlniri la nivel international privind Mediul.

Cu natura în regim de urgență, campania #OnlyOneEarth/ „Avem o singură planetă Pământ!” pentru Ziua Mondială a Mediului 2022 dorește să sărbătorească planeta printr-o acțiune colectivă de mediu.

Campania #OnlyOneEarth/ „Avem o singură planetă Pământ!” pledează pentru schimbări de mediu transformatoare la scară globală. Campania pune în centrul atenției acțiunile pentru climă, natură și împotriva poluării, încurajând în același timp pe toată lumea, de pretutindeni, să trăiască în mod durabil.

Vestea bună este că soluțiile și tehnologia există și sunt din ce în ce mai accesibile.

În timp ce alegerile noastre individuale de consum fac diferența, acțiunea colectivă va crea schimbarea de mediu de care avem nevoie, astfel încât să putem progresa către un Pământ mai durabil, unde toată lumea să poată prospera.