Back

“Ozonul: Singura barieră între tine şi UV” - Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon 16 septembrie 2015

Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon

16 septembrie 2015

“Ozonul: Singura barieră între tine şi UV”

 

Anul 2015 marchează cea de a XXX-a aniversare a Convenţiei de la Viena pentru Protecţia Stratului de Ozon, un important moment pentru protecţia acestuia. Tema pentru aniversare şi pentru Ziua Internaţională a Protecţiei Stratului de Ozon (16 septembrie) este “30 de ani împreună pentru Protecţia Stratului de Ozon”, fiind susţinută de sloganul “Ozonul : Singura barieră între tine şi UV”.

Tema celebrează eforturile comune din ultimii 30 de ani ale părţilor Convenţiei de la Viena şi ale Protocolului de la Montreal pentru protecţia stratului de ozon, în timp ce sloganul subliniază importanţa stratului de ozon pentru protecţia vieţii de pe Terra împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete.

Anul acesta sărbătorim deci succesele înregistrate în ultimii 30 de ani.  

Ca rezultat al eforturilor concertate, stratul de ozon se reface şi se preconizează ca recuperarea să se finalizeze la mijlocul acestui secol. Mai mult, au fost prevenite până la 2 milioane de cazuri de cancer de piele până în anul 2030 şi au fost contracarate efecte adverse semnificative asupra agriculturii, faunei sălbatice şi a materialelor.

Ozonul este mai important decât ţi-ai putea închipui! Dacă întreaga atmosferă ar fi adusă la temperatura şi presiunea de la nivelul mării, ar avea o grosime de cca 8000m. Totuşi, în toată atmosfera comprimată, ozonul ar ocupa un strat de doar 3mm grosime. Ozonul protejează fiecare vieţuitoare de pe Pământ împotriva nocivelor raze ultraviolete, deci să conlucrăm pentru menţinerea aceastei remarcabile resurse naturale!

Preţiosul Ozon: dimensiunile acestuia! Un material video care dă imaginea a cât aer există în atmosferă şi cât din acesta este ozon: http://ozone.unep.org/en/information-material-30th-anniversary-vienna-convention-and-ozone-day-2015