Back

COMUNICAT DE PRESĂ: „Restaurarea ecosistemelor” tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2021

"Restaurarea ecosistemelor"

     tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie 2021

Pakistanul în parteneriat cu Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) va găzdui Ziua Mondială a Mediului – 5 iunie 2021. Celebrarea în acest an a Zilei Mondiale a Mediului va avea ca temă „Restaurarea ecosistemelor” și se va concentra pe restabilirea relației oamenilor cu natura, ținând cont de urgența prevenirii și stopării degradării ecosistemelor la nivel mondial. 

Restaurarea ecosistemelor înseamnă asistarea la recuperarea ecosistemelor care au fost degradate sau distruse, precum și conservarea ecosistemelor care sunt încă intacte. Ecosistemele mai sănătoase, cu o biodiversitate mai bogată, produc beneficii mai mari, cum ar fi soluri mai fertile, producții mai mari de cherestea și pești și depozite mai mari de gaze cu efect de seră.

Restaurarea ecosistemelor se poate realiza în mai multe moduri - de exemplu, prin plantarea activă de copaci sau prin eliminarea presiunilor, astfel încât natura să se poată recupera singură. Nu este întotdeauna posibil - sau de dorit - revenirea unui ecosistem la starea sa inițială. Avem încă nevoie de terenuri agricole și infrastructură pe terenuri care odinioară erau pădure, de exemplu, iar ecosistemele trebuie să se adapteze la un climat în schimbare.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat deceniul 2021 – 2031, Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor, în scopul protecției și renașterii ecosistemelor din întreaga lume, fiind o șansă de a preveni schimbările climatice catastrofale. Doar cu ecosisteme sănătoase se pot îmbunătăți mijloacele de trai ale oamenilor, se pot contracara schimbările climatice și se poate opri prăbușirea biodiversității.

Ecosistemele refacute în acest deceniu, vor forma mediul înconjurător pentru generațiile actuale și viitoare și vor aduce beneficii pentru oameni și natură. De aceea este vital ca perspectivele și sentimentele tinerilor cu privire la ecosisteme și biodiversitate să fie luate în considerare.

Natura este mereu alături de noi şi ar trebui să facem mai mult pentru a o proteja, a o ocroti dar şi să ne gândim şi să reflectăm asupra a ceea ce face ea în fiecare zi pentru noi şi ce am facut noi în ziua respectivă pentru natură.

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului este ziua emblematică a Organizației Națiunilor Unite pentru promovarea conștientizării la nivel mondial a acțiunilor pentru protejarea mediului.

Data de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3-14 iunie a anului 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni.

 

 

Director Executiv

Dorel ȘTEOMLEGA