Back

Comunicat de presa: 16 septembrie 2012 - Ziua Internaţională pentru protecţia stratului de ozon

16 septembrie 2012 - Ziua Internaţională pentru protecţia stratului de ozon

 

La Convenţia de la Viena din 1985  privind protecţia stratului de ozon, au fost stabilite măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea umană şi mediul înconjurător împotriva efectelor negative rezultate din activităţi umane, care afectează stratul de ozon.

Convenţia de la Viena din 1985  privind protecţia stratului de ozon, la care a aderat şi România, a deschis drumul spre adoptarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal, care reglementează producţia şi consumul de substanţe care depreciază stratul de ozon (ODS-uri, statele semnatare propunându-şi  reducerea masivă a emisiilor de gaze care distrug stratul de ozon.

Atunci a fost declarată ziua de 16 septembrie ca Ziua Internaţională a Protecţiei Stratului de Ozon. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea acestui Protocol.

„Protejarea atmosferei pentru generaţiile viitoare” este tema din acest an stabilită de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru această zi aniversară.

Odată cu accelerarea dezvoltării industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafaţa terestră, care ajunse în atmosferă au produs dereglări consistente în stratul de ozon.

Stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte  a radiatiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, având rol de protecţie atât pentru sistemul climatic cât si pentru sistemele biologice de pe pământ. În cantităţi mici radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism, dar în cantităţi mari pot duce la afectarea sănătăţii oamenilor şi a mdiului.

Afectarea stratului de ozon este provocată de producerea si folosirea în unele procese de producţie industriale a unor substanţe chimice de tipul : clorofluorocarburi – CFC –uri (hidrocarburi total halogenatesi haloni), hidroclorofluorocarburi – HCFC-uri (hidrocarburi partial halogenate), bromura de metil (MeBr) si alte clorofluorocarburi total halogenate si hidrocarburi parţial halogenate care conţin in moleculă, pe lângă atomi de fluor şi clor, atomi de brom (HBrFC).

Substanţele şi produsele responsabile de distrugerea stratului de ozon sunt utilizate la fabricarea: spray-urilor, agregatelor frigorifice, extinctoarelor cu spumă chimică, solvenţilor spumelor poliuretanice. Consecinţele ireversibile ale acestui fenomen, au impus  statelor semnatareale Protocolului de la Montreal, renunţarea treptată la utilizarea substanţelor care distrug stratul de ozon, impunându-se găsirea unor soluţii acceptabile pentru înlocuirea tehnologiilor vechi, poluatoare, cu altele noi, în deplină siguranţă pentru sănătatea omului şi a mediului.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DOREL ŞTEOMLEGA